Nagyon szépen köszönjük a segítséget.
Szeretnék szólni mielött bárki mást mondana mivel én más témában kértem segítséget.ezeket a sorokat unoka nővérem írta csak az én nevemmel mert én vagyok beregisztrálva.
De még egyszer nagyon köszönjük.
Így már tudjuk hogy hova kell fordulni és milyen papirok kellenek, meg hogy mégis mennyi lenne az összeg.
öröklés,ingatlan
Úgy emlékszem, csak a hamvasztás 60-70 ezer forintba kerül, ha ehhez vesszük a sírhely megváltását, akkor már 100 ezer felett jár.
Az önkormányzat valóban csak utólag, a kifizetett temetési számla alapján ad segélyt, kb. egy hónap, mire elbírálják a kérelmet (nálunk 190 ezres számlára - ennyire jött ki egy alaptemetés hamvasztással, urnasírral - 40 ezer forintot adtak).
Még egy kérdés.Bátyám jelenleg velem él egy lakásban mert nincs saját lakása és mivel még nem tudom bizonyítani hogy anyum annó kitiltatta a házból így ő ott is fog maradni,de ha én beperlem azért mert vissza fogja anyum személyiét,és anyum pénzét feléli,és ki akar tenni abból a lakásból ahol élek félek hogy kárt tesz bennem.Ilyen esetben mit tehetnék?
Jut eszembe: végül is ma már nem kötelező az eltemettetés., a hamvakat tartalmazó urna kikérhető és otthon a lakásban- vagy a kertben egy megfelelő helyen azt el lehet helyezni.
Illetve, azt hiszem, itt minden megvan:
http://hvg.hu/…s/page4.aspx
Kevesebből is lehet méltón:
Ősszel temettem, nekem ezt ajánlotta valaki (úgy 70-80 e. Ft összesen), nem ezt választottam, de talán segít (most, a net-ről másoltam):
A Gazdagréti Szent Angyalok Templomában:
"a hamvakat fehér gyolcsba csomagolják, arany szalaggal átkötik és névkártyával ellátva egy speciális urna ledobó-rendszer segítségével az Angyalok altemploma alatt meghúzódó közös tárolóba, úgynevezett csontkamrába, vagyis osszáriumba juttatják. Ez vélhetően olcsóbb lesz, mint a temetés hagyományos vagy urnás változata. A sírhely 50 ezer forintba kerül, és nem évül el."
Akár egy szerény temetésnél is elérheti az összköltség hamvasztás esetében is a 200 ezer forintot, és tudtommal az önkormányzat a temetési segélyt csak utólag, számla bemutatása ellenében. (Nagy pénzre eleve ne számíts.)
A környék több temetési vállalkozójánál is érdeklődj, mígnem valamelyiket végül is megbízod., a költségező listájukról könyörtenül húzz ki minden olyan tételt amit nem okvetenül tartasz fontosnak - így sem lesz sokkal kisebb a végösszeg.
Lesz majd a közjegyzői hagyatékátadó tárgyalás - pénzbe kerül -, és a "lakásunk" dolgában ott fognak majd dönteni. A temetés költségét a testvéred köteles állni, illetve tőle azt valami vagyoni értékéből levonják majd.
Temetkezési vállalkozóhoz bemehetsz érdeklődni, minden szükséges, összeszedendő iratról is tud tájékoztatni. A megbízás nem kötelező, én több helyen is érdeklődtem.
A halotti anyakönyvi kivonatot az az önkormányzat állítja ki, amelyiknek a területén az édesanyád elhunyt. Ehhez szükséged lesz a születési anyakönyvi kiv.ra, a halotti bizonyítványra, az édesanyád családi állapotát is igazolni kell (özvegy, elvált, stb.), személyi igazolványára.
Én nem találtam meg az édesanyám személyi igazolványát sem, elég volt erről egy nyilatkozat annál az önkormányzatnál, amelyik a halotti anyakönyvi kivonatot állította ki.
milyen Jog címen indíthatnám a pert?
És mint megtudtam a rokonoktól állítólag van egy papir az önkormányzaton,amiben édesanyám kizárta a bátyámat a lakásunkból,ennek ellenére ott lakik.Mit tehetnék?
Sajnos tartok attól hogy elküldene a lakásból,ha már az anyum pénzvel is ő gazdálkodik.
továbbá ott mit kérhetnek tőlem?
és nem -e tudja hogy mennyibe kerül manapság egy hamvasztásos temetés?
ObudaFan.Köszönöm a segítségedet,így már eltudok indulni valahol.
Pert lehet indítani ellene.
továbbá szeretném tudni hogy mit tehetek,mert van még egy bátyám is aki rendszeresen felveszi édesanyám pénzét és abból él.persze a temetést nem intézi.Édesanyám minden irata a bátyám tulajdonában van és nem adja ki senkinek.ez ügyben mit tehetnék?
A helyi önkormányzathoz temetési segélyért.
szép jó estét.Szeretnék sürgősen választ kapni valakitől a következőkre:
24éves nő vagyok.Sajnálatos módon édesanyám elhunyt és szeretnék segítséget kapni arra hogy ilyen esetben mit tehetek.Gondolok a temetésre és egyébb ügyekre.
Sajnos jelenleg nincs állásom és pénzem se,de szeretném a tiszteletet megadni annak a nőnek aki felnevelt.sajnos nem tudom hova kell fordulnom.Kérlek segítsetek.
Köszönöm,én is így tudtam...
kbs!köszönöm a válaszokat
Lyus: ingatlanra 2,5, ingóságra 11%. (Némileg leegyszerűsítve.)
1990. XCIII. Illetéktörvény.
Azt szeretném kérdezni,hogy mi szerint állapítják meg,hogy 2.5% vagy 11% ez örökösödési illeték?És ki állapítja meg?
Van erre vonatkozóan valami jogszabály vagy ilyesmi?ELőre is köszönöm!
„az ingatlan már nem az enyém és még nem a vevőké”
Amíg be nem jegyezték a vevő tulajdonjogát, addig nem az övé, hanem a tiéd - mert az öröklés ingatlan-nyilvántartáson kívüli szerzés.
„mert azt az örökhagyó a leltárhoz tartozó adásvételi szerződés tanúsága szerint eladta, az örököst pedig e szerződésből eredő vételárkövetelés illeti meg.”
Ez meg szerintem helyesen úgy van, hogy az ingatlan a hagyaték része, azonban kötelmi joggal terhelten.
De ha lemondtál a jogorvoslatról, akkor ténlyeg késő. Még reménykedhetsz, hogy az illeték főosztály észleli a hibát, és helyesen veti ki az illetéket - de azért erre már ne építs terveket.
közjegyző álláspontja szerint ez egy élő adásvételi szerződés, az ingatlan már nem az enyém és még nem a vevőké
kbs! ezzel csak egy baj van, hogy én a hagyatéki jegyzőkönyvben lemondtam a fellebbezési jogomról. ilyen esetben is lehet szólni a közjegyzőnek?
a jegyzőkönyvben amúgy az áll, hogy: "a közjegyző törli a leltárból a ... ... hrsz.-ú ingatlant, mert azt az örökhagyó a leltárhoz tartozó adásvételi szerződés tanúsága szerint eladta, az örököst pedig e szerződésből eredő vételárkövetelés illeti meg."
Szerintem csak annak, aki a törvényes örökös lenne.
Jó estét kivánok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a közjegyző elküldheti-e a haláleset után az örökösödési szerződés másolatát, a szerződésből kimaradt rokonoknak?
Stella82, a közjegyző is ember, ő is tévedhet. Megérne egy próbálkozást, hiszen az a több mint 750 ezres különbözet egyáltalán nem bagatell.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02