öröklés,ingatlan

Anyucimóki # 2008.02.21. 14:28

Párom hugáék ráépítettek a szülői házra. Az építkezés előtt felbecsültették értékét, és úgy vélték elfelezik, mint örökség a 2 testvér. A szülők élnek és a ház egy részében laknak. Kéréseim a következők volnának, hogy ez örökség-e így? Milyen illetékeket kell utána fizetni és mennyit? Illetve lehet-e illetékmentes? Hogy kell megfogalmazni a róla készült átvételi elismervényt? Ha mi lakást vásárolunk, az illetékmentessé teszi-e ezt az összeget? Segítségüket kérném a témában.
Nagyon köszönöm.

Stella82 # 2008.02.21. 10:05

a közjegyző a 9.000.000 Ft-ot ingóként jegyezte fel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.21. 10:01

Gondolom, tulajdonjog fenntartással. Szerintem akkor nem a követelést örökölted, hanem az ingatlant kötelmi joggal terhelten. Ez azért nem mindegy, mert az ingatlan öröklésének az illetéke (18 millióig) 2,5%. Ami 9 millió után 225 ezer.
Ha mégis mint követelést az általános illeték alá sorolnák be, az 11% - azaz 990 ezer.
Van egy kis különbség.

Stella82 # 2008.02.21. 09:51

tulajdoni lap szerint édesapám, de széljegyben már fel voltak tüntetve a vevők

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.21. 09:45

A hagyaték megnyíltakor - tehát az örökhagyó halálának napján - ki volt az ingatlan tulajdonosa?

Stella82 # 2008.02.21. 09:21

sziasztok,

a problémám a következő lenne:

édesapám 2007. decemberében ingatlan adásvételi szerződést kötött, ám 2008. januárjában hirtelen elhunyt. Ekkor a vevők adásvételből származó tartozása 9.000.000 Ft volt, amely a hagyatéki végzésben leírtak szerint engem illet. Kérdésem az lenne, hogy a 9.000.000 Ft után mennyi illetéket kell fizetnem?

ObudaFan # 2008.02.20. 18:08

A közjegyző csinál hagyatékátadó végzést, ami jelen esetben annyiból releváns csak, hogy a közjegyző azt állapíthatja meg, hogy ez a dolog nem része a hagyatéknak.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.20. 11:36

Mit akarsz te a "hagyatéki papírral"? Megvetted a dolgot, a tied, viheted.

Egyébként az ügyvéd nem fog hagyatéki papírt csinálni neked.

Már ha jól értettem, amit írtál.
:)

aedems # 2008.02.20. 10:44

És hogy ha az illető meghal (ne legyen) akkor ha elviszem a papírt egy ügyvédhez akkor csinál egy hagyatéki papírt nekem ezáltal?

ObudaFan # 2008.02.19. 19:55

"1. ... dolgot vevő eladótól megveszi. Felek a vételárat x-ben határozzák meg.
2. A vételárat vevő jelen okirat aláírásával egyidejűleg megfizette, ezt eladó aláírásával igazolja.
3. A tulajdonjog átszállására eladó elhalálozásának napján kerül sor."

Már ha jól értettem, amit írtál.

aedems # 2008.02.19. 19:48

Nekem egy olyan kérdésem lenne.
Hogyha írok egy adásvételi szerződést mert valamit meg szeretnék venni.

És szeretném belefoglalni a szerződésbe hogy hálál esetén engem illett vagy mint hagyatlki hitelező felléphetek milyen szöveget kellene írnom??

Nem nagy dolog amit veszek csak mégis valami papír legyen rólla s szeretném védeni magam minden eshetőség elől.

Ha Eladó és én mint vevő és 2 tanu írunk egy megállapodást
az hivatalos dokumentumnak minősül?

Mindössze ennyi lenne a kérdésem.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.18. 19:17

Még annyit az ötös ponthoz, hogy vagy haszonélvezetten terhelten adhatod el, vagy édesanyádat kifizeted, vagy ingyenesen vagy értéken lemond, de óvatosan azzal az eladással. Arról nem is beszélve, ha tényleg jelzálogjoggal terheled meg, hogy kifizesd az öcsédet, akkor el sem adhatod, míg ki nem fizeted. Csak lassan, átgondoltan.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.18. 18:20

Rossz helyre írtál szoszke! Az adó és illeték topic tele van ilyen kérdésekkel.
Először is, ha a szüleid házasságban éltek, akkor édesanyád joggal tarthat igényt a fele házra. Aztán az özvegyi haszonélvezeti joga miatt ő van birtokon belül addig, amíg újra férjhez nem megy. A legkevesebb, ha öcséddel megegyezel, édesanyádon múlik minden.

1. Jelzáloghitelt szoktak felvenni, de édesanyádat is belevonják a hitelbe. Neked kell bankot választanod, van halasztott fizetés, olyankor csak a kamatokat kell egy ideig fizetni, a te dolgod a legalkalmasabb bank kiválasztása.
2.Közjegyzői díjat mindkettőtöknek kell fizetni, de levonhatod az örökösödési illetékből.
3. Igen, az örökség értékéhez képest állapítják meg az illetéket.
4. Ha öcséd eladó, szja-t kell fizetnie.
5. Olvasgasd el az ingatlan topicban is volt egy ilyen,
ki tudjuk számolni, de ahhoz meg kell adnod az adatokat.
Általában nem kell nagy összegre gondolni. 25% az adó, de a levonások miatt sokszor csak elenyésző.

ObudaFan # 2008.02.18. 18:04

A legolcsóbb az lenne, ha most fizetnél. Legalábbis ha csak ennyi a védekezésed, amit itt leírtál.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.18. 07:13

Lyus, akár papír nélkül is tudnak kezdeni valamit ellened, ha bizonyítani tudják a kölcsönt. A kölcsönszerződésnek nem érvényességi kelléke az írásos forma.
Innen kezdve minden egyes körülmény, ami több a szóbeli megegyezésnél, csak erősíti a kölcsönadó helyzetét. A két tanú meg egyenesen teljes bizonyító erejű magánokirattá emeli azt a papírt. Nem számít, hogy kézzel van írva. (Sőt, de ezt most nem részletezem.) A tanúnak elegendő, ha a neve meg a lakóhelye fel van tüntetve.
Ha nincs feltüntetve egy kölcsönnél a lejárat időpontja, akkor válik esedékessé, amikor a hitelező felhívja az adóst a teljesítésre.

Lezárásul: neked kell eldöntened, hogy fizetsz, vagy nem akarsz fizetni. Utóbbi esetben bízz meg egy ügyvédet, mert egyedül nem fog menni. Könnyen lehet, hogy ügyvéddel sem - ez az a kockázat, aminek a vállalását meg kell fontolnod.

szoszke # 2008.02.17. 20:02

Én szeretnék érdeklődni, az öröklésről. Nem sokára hagyatéki tárgyalás lesz, a jelenlegi helyzet apukám meghalt, apukám nevén volt az egész ház, és anyukámat akkor haszonélvezeti jog ílleti meg, de van 1 öcsém, akivel úgy néz ki, hogy sikerül megegyeznünk. Én kifizetem öcsémet, de ehhez hitelt kell felvennem,

1. milyen hitelt kaphatok, amivel az örökséget megtudom váltani? (Ingatlan, szabadfelhasználású, első lakáshoz jutó vagyok)
  2. Csak nekem kell fizetni hagyatéki tárgyalási díjat, vagy még öcsémnek is? Az biztos, hogy örökösödési illetéket akkor teljes egészében nekem kell fizetni.

3.A hagyatéki tárgyalásom, megtudom-e pontosan, hogy mennyi Ft összeg örökségi illetéket kell fizetnem?
4. Ha én kifizetem őt, akkor neki kell-e az összeg után fizetnie valami illetéket, vagy adót?
5. Ha magasabb értéken együtt eladom, jövőre esetleg, akkor mennyit kellene fizetnem.
Köszönöm előre is, a segítséget.

lyus # 2008.02.17. 19:15

Értem,én csak azokból próbálok összeszedni amiket mondanak.Kézzel kell írni egy ilyen elismervényt?
Abban tudna segíteni,hogy hogy állja meg a helyét egy ilyen papír?
Pl:ügyvéd vagy közjegyző előtt
vagy két tanu
kézzel írva
cím,szem,ig,szám,anyja neve :mik kellenek?
hány példányba kell készűlni
ha van ez a tartozás,meddig kell visszadni,kell-e rá időpont ezzel kapcsolatban,mikor adta át,miből van a tartozás stb?
hogy felel meg egy ilyen papír,amivel már tudnak kezdeni valamit ellenem?
köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 17:01

Ezért felesleges. Nyugodtan elhiheted ObudaFannak: marhaság ez akárhogyan is.
Hiszen jól néznénk ki, ha azzal, hogy beleveszed a szerződésbe, hogy a "jogutódra kihatóan", eladósíthatnád még a dédunokáidat is. De az se lenne semmi, ha ilyen feltétel hiányában a hagyatékkal szemben sem lehetne érvényesíteni a követelést.

lyus # 2008.02.17. 16:54

Ügyvéd mondta,meg volt már valaki aki ezért nem kapott vissza pénz,pedig bírósrágra ment és évekig pereskedett
De majd kiderül,mert megyek egy másik ügyvédhez.

ObudaFan # 2008.02.17. 08:27

Amúgy az ügyvéd azt mondta,hogy nincs benne a parírba,h jogutódra kihatva (elsimervénybe),így nem tudnak mit tenni(ez a paríos 1milliós).

Ez konkrétan marhaság.

lyus # 2008.02.16. 18:51

De már nem él sajnos,inkább gyűlne meg a baja.De viszont,nem csak neki gyűlne meg,inkább az autó tulajával,mert nem adhatta volna kölcsön.De megyek ügyvédhez,mert csak találgatok.köszi

monalisa1 # 2008.02.16. 13:48

Mivel édesapád jogosítvány nélkül vezetett, ha élne (...), az összetört autó miatt a bíztosítóval külön is meggyűlne a baja.

Azt hasznosan teszed, hogy ebben a kusza ügyben ügyvédhez fordulsz.

lyus # 2008.02.16. 12:12

Aranyosak vagytok,h segítetek.Köszönöm!
Amúgy az ügyvéd azt mondta,hogy nincs benne a parírba,h jogutódra kihatva (elsimervénybe),így nem tudnak mit tenni(ez a paríos 1milliós).A tulaj meg csak úgy követel,h semmi sincs róla neki,még az se h apu bérelte tőle a kocsmát,szóval a 400ezer nem is érdekel,ott hagytam csomó mindent a tulajnak.
De kedden megyek egy másik ügyvédhezés meglátjuk mi lesz.A csajnak meg aki amúgy adta az egy miliót,nem pénzt adott,hanem egy lizinges autót,amit apu összetört,de ha apu nem fizette volna,akkor is bukta volna az autót,mert nem tudta tovább fizetni.Apunak mikor odaadta az autót,nem is volt jogsija,sőt nem is lehetálítólag kölcsön adni egy lizinges autót.Apu azt mondta a nagy részét kifizette és mlg a roncs is ott van,ami kb 4-5szár ezret ér.Szóval se a roncsot nem kapom meg,mert az övéké,már nagy része ki van fizetve és még én adjak 1milliót?
fura!
Na majd meglátjuk!köszi mindent!

ObudaFan # 2008.02.16. 09:13

Pont az ilyen bizonyítási kérdéseket teljesen lehetetlen innen interneten keresztül megítélni. Nyilván neked kell tudni az okirattal szemben azt bizonyítani, hogy ez a kölcsön nem valósult meg. Esetleg el lehet kezdeni megkeresni az okirati tanúkat, hogy ők mit tudnak az okirat keletkezésének körülményeiről.

monalisa1 # 2008.02.15. 22:24

"Kínáld" meg az utóbbi bérlőt azzal, hogy esetlegesen bejelentés teszel ellene az adóhivatalnál - ugyan vizsgálódjanak már honnan volt neki 1 M Ft-ja? Hátha eláll a követeléstől, vagy hátha felét csak a pénznek...