tartozás öröklése

ObudaFan # 2017.02.10. 05:27

Monster

Jobban kellene ismerni az egész ügyed és az ügyvéded ismeri, nem mi. A leírásod pedig rendkívül pontatlan, nehezen lehet rajta eligazodni.
Mindenesetre általánosságban: az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, de valóban egyetemlegesen.
Egy példával élve: ha 10M Ft a hagyaték, de terheli mondjuk 6M Ft tartozás, és két örökös van, akkor a hagyatéki hitelező megteheti, hogy az egyik örököstől a teljes örökrészét (5M Ft) követeli. Ebben az esetben ez az örökös a másiktól elszámolást követelhet.

szerénke01 # 2017.02.10. 02:38

Monster, ez tényleg nagyon-nagyon kellemetlen helyzet. :( Mi például az örökös helyett fizetjük az ingatlanhitelt, amit az elhunyt felvett évekkel ezelőtt (nevezetesen az élettársam volt), és sajnos a lányom adóstársa lett, mivel a gyerekeit nem tudta vagy nem akarta ebbe bevonni. 1,5 éve folyik a hagyatéki. Az ingatlan fele az én tulajdonom, mivel mi azt kp-ben kifizettük. És mégis nekünk kell fizetni, mert az örökös csak a pozitív örökséget zsebelné be (egy másik tehermentes ingatlan), ezért sem utasította vissza az örökséget. Abban bízik, hogy megússza a fizetést. Én pedig a magyar bíróságban bízok, mert nem tudok mást tenni. Amit pedig eddig helyette fizettünk ki, azt nagy eséllyel vissza fogjuk kapni.

Én csak azt tudom mondani, hogy aki valamit is örököl, a hagyatékin kérje fel a közjegyzőt, hogy keresse meg a nagyobb bankokat és az adóhivatalt, hogy van-e az elhunytnak valamiféle tartozása. Ezt a közjegyző megteheti. Igaz, hogy időbe telik, de megéri.

Monster # 2017.02.09. 19:09

Igen,ügyvédem van ,de úgy érzem feltette a kezét, persze fellebbezünk csak szerettem volna tudni hogy van ilyen? Tudna nekem valaki segíteni?

Vadsuhanc # 2017.02.09. 19:02

Húúúhaaa............

Sok ember lenne itt aki segítene, de ha van ügyvéd neki kell és miért nem vele beszélitek meg ? ( fizettek is érte itt nem )

A kérdésetekre nem lehet két mondatban válaszolni......

Monster # 2017.02.09. 18:50

Köszönöm emes1 ! Ráadásul évek múltán!

emes1 # 2017.02.09. 18:48

ObudaFan, köszönöm a választ! Végrendelet volt az ingatlannal kapcsolatban, ahogyan azt írtam is.
Továbbá mind a saját, mind Monster hozzászólásával kapcsolatban kérdezem, hogy kinek a felelőssége, hogy ezek a tartozások nem derültek ki időben? Nekem, mint magánszemély egy bank sem ad ki információt, hogy van e hitel más neve alatt. Még ha családtagról van szó, akkor sem.
Ilyen esetekben miért nem lehet kérni új hagyatéki tárgyalást?

Monster # 2017.02.09. 18:46

Az ügyvédem szerint is de egy napokban lezajlott perben a bíró kimondta fizetnem kell mert egyetemlegesen 5,5 milliot örököltünk az adósság kb 6-7 millio pontosan nem tudom én egyedül már 2,7 milliot kifizettem különböző pénzintézeteknek, az utolso banknak nem voltam hajlandó fizetni ezért per lett belőle. A döntés alapján fizetnem kell mert a bíró szerint mindd az adósság mindd a vagyon egyetemleges az ő döntése alapján, valamiféle gyakorlatra hivatkozott. De még hivatalosan nem kaptam meg a végzést.

Vadsuhanc # 2017.02.09. 18:38

Nagyon egyszerűen, hogy megnyugodj... Csak azzal a vagyonnal felelsz amit örököltél. Nem volt időm végig olvasni amit írtál, de ez így van.

Ne idegeskedj... Vedd úgy nem örököltél semmit.

Érted? Amit örököltél ( vagyont ) azzal felelsz.

Monster # 2017.02.09. 18:32

Tehát leegyszerűsítve az adóságokat akkor is nekem kell kifizetni- mert a többi örökös nem fog- ha én csak a felét örököltem a vagyonnak.

Monster # 2017.02.09. 18:29

Bocsánat, valóban mérhetetlenűl dühös és elkeseredett vagyok!

Vadsuhanc # 2017.02.09. 18:26

Monster

Ne dühből írjál.... Lassan:-) és érthetően.

Monster # 2017.02.09. 17:55

Tisztelt jogi szakemeberek! Segítaéget szeretnék kérni, hogy lehet az hogy egy bíroság azt az ítéletet hozza hogy nem csak az általam örökölt vagyon mértékéig vagyok köteles helytállni az adosságban ,hanem egyetemlegesen a vagyont egyetemlegesen az adósságot? Figyelmenkívűl hagyhatják adóhatóság által is meg a közjegyző által is kapott határozatot? Miszerint én 2,5 millio ft értéket örököltem az adósság amit hozzá kaptam ajandékba az kb 5 millio ami engem terhelt volna kb 2,5 millio - s ezek persze mindd a hagyatéki után derülteki szépen lassan, ha ezt akkor tudo el sem fogadom,és semmit nem tehetek mert már folyo perek voltak. Most a birói döntés alapján vessek magamra mert esdig csak fizettem a többi örökös helyett is? Csak most már betelt a pohár perre mentem az utolso bankkal és vesztettem. Persze a többi örökös csak a pénzt tette el fizetni nem akar és nem is fog és nem is tud , én meg nyeljek be mindent mert a bíró döntése hogy egyetemleges az örökség negatív és pozitív oldala is? Hol itt az igazság?

ObudaFan # 2017.02.09. 10:05

emes1

Ha az élettárs valóban öröklési jogcímen szerzett (ez csak végrendelet esetén képzelhető el), akkor ő is felel. De nem tartom valószínűnek, hogy így lett volna.
Visszautastani már utólag nem tudjátok a hagyatékot.
Ha valóban volt ilyen tartozása az örökhagyónak, akkor az örökrészetek értékéig feleltek érte, de szerintem ha eddig nem tudtatok róla, akkor csak az elhahlálozáskor fennálló tartozás erejéig. Viszont ha nem teljesítetek, az ezt követő kamatokárt már nem csak az örökrészetekkel, hanem teljes vagyonnal feleltek.

emes1 # 2017.02.09. 02:22

2012-ben indult a folyószámla hitel, nem 2015-ben, elnézést, elírtam.

emes1 # 2017.02.09. 02:02

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám, akivel több évtizede nem tartottam a kapcsolatot, 2012-ben elhunyt. Az örökséghez tartozott egy ingatlan, melyről végrendelkezett, ennek 1/4-1/4 részét testvéremmel örököltük, 1/2 részét pedig az élettársa. Az örökség többi részére (szántó, gyümölcsös) nem volt külön rendelkezés, így azt fele-fele arányban testvéremmel örököltük. A hagyatéki végzés ezeken kívül másra nem is terjedt ki.
2016-ban az egyik pénzintézettől testvéremmel együtt fizetési felszólítást kaptunk, hogy néhai édesapánk utáni tartozást fizessük meg. Mint utólag kiderült, egy folyószámlahitelről van szó, amely 2015-ben kb. 70 000 Ft-tal indult, mostanra pedig majdnem 800 000 Ft-os összegről van szó. Erről tudomásunk nem volt, a hagyatéki eljárást nem mi kezdeményeztük, így sajnos az sem bizonyos, hogy a jegyző fel lett kérve az esetleges tartozások felderítésére.
A bank azóta továbbadta az ügyet a követeléskezelőnek, ahova eljuttattam a hagyatéki végzést bizonyítván, hogy nem tudtunk a tartozásról.
Kérdésem a következőek lennének. A volt élettárs - amennyiben a végrendelet erre külön nem tér ki - a tartozásért nem felel, csak a törvényes örökösök? A hagyaték újratárgyalására lenne e lehetőség? mert ebben az esetben lemondanék az örökségemről is. Illetve, hogy milyen ügykimenetel valószínűsíthető a fentiekből?

Köszönöm előre is a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.30. 15:59

Igen.
Fizetési meghagyással leginkább, de ha a követelés éri az egymilliót, akkor lehet rögtön keresettel kezdeni.

pupac81 # 2017.01.30. 15:57

Köszönöm a gyors választ. Ezt csak azután tehetem miután én befizettem a rám eső részt? Hogyan kezdeményezhetem és hol? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.30. 15:52

Igen, követelhetsz arányos megtérítést. (De csak arra a tartozásra, amely valóban terhelt benneteket.)

pupac81 # 2017.01.30. 15:46

Szeretném megkérdezni mit tudok tenni ha ketten örököltünk és csak én fizetem a hagyatéki hitelt a testvérem nem. Tudom, egyetemlegesség. De ha bizonyítottan kifizettem a felét perelhetek vagy bármit tehetek?

groszfater@gmail.com # 2016.12.04. 12:31

ök azt javasolták töltsek ki és küldjek be nekik egy méltányossági kérelmet
előbb nézd meg mikori ez a tartozás,

pere # 2016.12.04. 12:10

Jó napot kívánok!

Engem az érdekelne,hogy rengeteg helyre (4 otp faktoring,2 Budapest Bank, 1 cofidis)fennáló tartozást örököltem házrész tulajdonjog megkapásával.Na most az van,hogy az otp faktoringnál voltam személyessen ök azt javasolták töltsek ki és küldjek be nekik egy méltányossági kérelmet.Ezt a formanyomtatványt én honnan tudnám letölteni és ezt hogyan kell kitölteni?Van-e arra esély hogy a tartozásból engedni fognak (mennyit kb?)Válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2016.12.02. 05:50

kati,

az, amit a hazasag alatt szereztteek, kozos vagyon, abbol a fele a tied (altalaban, vannak kivetelek, de ez a foszabaly). Hiaba a ferjed munkaja, nem szamit (valas eseten pont forditott szokott lenni a helyzet, a fele jar a felesegnek akkor is, ha a ferj mondjuk sokkal tobbet keresett).

Ezert a hitelezok megtamadhatjak a hagyatekit birosagon. Arrol a reszrol, amit tenylegesen orokolnel a ferjedtol, azt visszautasithatod ervenyesen, de a tobbirol nem, hiaba van az ő nevén minden. Persze, a hitelezok meg a vegrehajto nem vesz reszt a hagyatekin, a hagyateki leltart felvevo kozjegyzonek meg ha nem jelzed, hogy ez itt kozos vagyon, akkor lehet, hogy siman atmegy a dolog a kozjegyzon es a foldhivatalon is. Szoval eselyed van, hogy a Te reszedet ne hajtsak vegre, de egyaltalan nem biztos.

ObudaFan # 2016.12.01. 16:25

Elég lehet, ha visszautasitod az oroklest majd a hagyateki eljarasban. Az mondjuk kérdés, hogy ez nem lesz-r még úgy is fedezetelvono ügylet.

kati48 # 2016.12.01. 15:04

tisztelt fórum

azt szeretném megkérdezni, hogy van e arra mód, vagy időm, hogy esetlegesen ha a férjem után örökölnék, mindent elírassak mondjuk a lányom nevére. Nekem még a házasság kötésem előtt több milliós végrehajtáson levő - banki - hitelem keletkezett. Férjemnek ezekhez semmi köze. A férjem nevén több autó, ingatlan van, az ami házasságunk alatt keletkezett, tehát valahol közös. ha ő elmenne, s a hagyatékin én vagyok az örökös- nincs előző gyermek,se közös - hogy a végrehajtó ne tudja rárakni a kezét az örökségre, eltudom e íratni a nevemről,? -itt csak a "tiszta" ingó,-s ingatlanról van szó - vagy ha bekerül a földhivatalba, ott automatikusan, azonnal a végrehajtó lecsap rá. nem lenne igazságos abszulút, mert ezek a férjem munkája által szerzett javak.
erre kérnék szépen választ.

hkcs # 2016.11.28. 13:02

Köszönöm a választ!