Fizetéghagyásos eljárást indíthattok. Persze, ha mégis lenne követelése a banknak, akkor nem biztos, hogy érdemes.
tartozás öröklése
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy édesapám meghalt januárban.Májusban volt a temetés ahol megtudtuk hogy egy ismerősnek elment kezesnek és még rajta kívül 3-an,de nem lett fizetve a kölcsön így a bank követtel 1,8 millió forintot rajtam,mert csak én vagyok az örökös.A hagyatékin a közjegyzőnek a bank azt mondta ,hogy édesapám csak kezes volt.A közjegyzőnő megnyugtatott,hogy mivel a temetés költsége meghaladta amit örököltem így a bank nem tud semmit követelni rajtam.de közben pár nappal ezelőtt berendeltek a bíróságra ennek ügyében.A bank kiküldte a papírokat amiben nem az áll hogy édesapám kezes,hanem az hogy mindannyian ADÓSOK.Most tanácstalan vagyok hogy mit tegyek,mert nem is tartottam vele a kapcsolatot.Ennek ügyében szeretnék kérni tanácsot.Tisztelettel
Tisztelt Ügyvédn??/Úr!
Édesapám meghalt,és májusban volt a hagyatéki ahol megtudtuk,hogy 3-másik személlyel 1,8-millió forinttal tartozik a bankn
Az adós örököse is csak az örökrészével felel. Tehát a bíróságra be kell vinni (3 példányban, másolatban) a hagyatékátadó végzést, amiből kiderül, hogy a temetési költségek meghaladták a hagyatékot és kérni kell a kereset elutasítását.
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Anyukán nemrég elhunyt. Az örökség tartalmaz adósságot és némi pénzt a bankszámlán. Az adósság nagyobb mint a számlán lévő összeg. Az lenne a kérdésem, hogy a számlán lévő összeget felhasználhatom-e a temetés kifizetése részeként? Vagy azzal, hogy felveszem a pénzt, elfogadom az örökség minden részét? Köszönöma válaszokat!
Szerintem azzal elfogadod, de az örökrészeden túl nem felelsz akkor sem a hagyatéki tartozásokért.
Köszönöm a választ! Én úgy tudtam eddig, hogy tartozást is lehet örökölni, úgy mint elmaradt közüzemi számlák, kölcsön stb, de ha lemondok az örökségemről akkor nem hárul Rám mindezek kifizetése. Ezért vagyok bizonytalan. Mert ha felveszem a számlán lévő összeget és azzal elfogadom az örökséget (már ha így van) , akkor vele együtt a tartozásokat is.
Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
Tisztelt fórumozók!
Az alábbi kérdésem lenne Önökhöz. Egy ingatlanban élek két testvéremmel és szüleimmel. Szüleim 2010 májusában elváltak 50-50%-ban tulajdonosai a háznak. Apám 2006 óta nem fizetett semmit ezért is váltak el. A bíróság 20e Ft havi rezsi költség hozzájárulás megfizetésére és az akkor még kiskorú húgom után gyerektartás fizetésére kötelezte, ezeket azóta sem fizette. Tartozása van még a egy telefontársaság felé, van deviza hitele és valószínűleg adótartozása is mivel bejelentett munkahelye évek óta nincs és nem fizet adót. A deviza hitel rá lett terhelve a tulajdonrészére. Tartozása összesen több millió Ft.
Azt szeretném megtudni veszélyben van - e az ingatlanunk és ha igen milyen jogi lépéseket tehetünk ez ellen illetve örökölhetjük e az apám adadósságait?
Köszönöm a válaszokat.
Az örökös az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Ebből következően az ingatlan az mindenképp veszélyben van, legalábbis az édesapádra eső része.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ. Újabb kérdésem az lenne :tegyük fel, hogy testvéreimmel lemondunk öröklési jogunkról akkor ha elárverezésre kerülne sor(ami nagy valószínűséggel meg fog történni) a bank szerzi meg a tulajdonrészt vagy akinek elárverezik és akkor az egész házat elveszítjük? Vagy ha kiváltjuk a ráterhelt tartozást van mód rá hogy ezzel apám tulajdonjoga megszűnjön? Nagyon idegesít hogy így élősködhet rajtunk. Elnézést hogy nem vagyok tárgyilagos.
Köszönöm a segítséget.
Aki az arveresen megveszi, az szerzi meg. Aztan barmelyik tulajdonos kerheti a kozos tulajdon megszunteteset. Vegig kell gondolni, van-e mas vagyona edesapadnak, mert elkepzelheto, hogy a legcelszerubb az orokles visszautasitasa lenne, aztan pedig az ingatlan raeso reszenek megvasarlasa a vegrehajtasi eljarasban.
Üdvözlöm!
Édesapám és az élettársa 13 évvel ezelőtt vásároltak egy lakást, aminek értéke 6 millió volt. A beadott összeg: édesapámtól 2millió, élettárs: 1,5 millió, a többi hitel 2,5 millió svájci frankban. 50-50%-os tulajdonjog, de nem az élettárs javára, hanem a lánya lett a 50%-os tulajdonos az élettárs 50% haszonélvező lett (el akarták az akkor még létező örökösödési adót kerülni, ha meghalna az életttárs)
A banknál édesapám lett az adós az élettárs pedig egyetemleges adóstárs!
Sajnos édesapám jún.iban hirtelen meghalt. Nem volt még hagyatéki, de megkeresett az élettárs és a lánya ügyvédje, hogy mondjuk le az örökségről, mert anno az életközösségükben az élettárs az édesapám nevére szóló bankszámlára beérkezett fizetéséből utalták tovább a hitelrörlesztést!
Most még kb. 1,5 millió forint hitel van még és a lakás értéke 8millió forint. A kérés, hogy akkor nem lesz pozitív örökségem? Illetve, hogy az lettárs, mint adóstárs követelhet e valami, mert ugye a lányának szinte soha nem volt jövedelme, ezért is ő fizette a hitel és ő lakott ott, mint haszonélvező!
Az ügyvéd azt mondta,hogy bizonyítható, hogy a fizetésből lett a hitel fizetve és ezért a 12 év alatt kifizetett összegre igényt tart! De a hitel általában több volt, mint a fizetés! akkor miből evett és fiezette a rezsit!?
Szóval a kérdés az öröklésre vonatkozik! Lesz e örökség pozitív összege ill. az élettárs jogosan követelőzik e?!
köszönöm
jk
zz
zz
zz
zz
Kedves Fórumozók!
Ismerősöm és a férje 1/2-1/2 arányban tulajdonolnak egy ingatlant. A férj elég sok kölcsönt vesz fel; elmondása szerint most nincs tartozása senkinek. A későbbi tartozások esetleges öröklésének elkerülésére azt gondolják, hogy a férj elajándékozná a gyerekeinek a tulajdonrészét, így nem lenne öröksége. A tartozásokat pedig nem fogadnák el a gyerekek örökségnek, visszautasítanák azt, így azt nem kellene kifizetniük az apjuk helyett.
Ez törvényes és járható út lenne ebben az esetben?
Nem.
Akkor nem tehetnek semmit, mindenhogy fizetniük kell majd az apjuk helyett?
"7:56. § [Osztályrabocsátási kötelezettség]
(1) Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta."
Ez csak az örökösök egymás közti viszonyára vonatkozik.
Tegnap azt javasoltam neki, hogy váljanak el, majd a férj pedig adja el a lakásrészét a gyerekeinek. Ez jó ötlet? A feleség úgy gondolja, hogy inkább elmenne közjegyzőhöz, aki előtt a férje írásba adná, hogy semmi tartozása nincs, így ha bárki követeléssel áll elő, akkor felmutatja a papírt és nem fizetnek senkinek. Szerintem egy ilyen papír nem teszi semmissé a tartozást, igaz?
Miért, a gyerekek meg akarják venni? Van rá pénzük is?
(Megjegyzem, szegény asszonynak nem az lesz a nagyobb problémája adott esetben, hogy a gyerekek öröklik-e a tartozást, hanem az, hogy ezeknek a tartozásoknak valószínűleg ő is a kötelezettje.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02