Az ifjú kollégával félszavakból is... :)
Jó, jó, veled meg szó nélkül.
tartozás öröklése
:) köszi Sherlock, közben kezdtem rájönni.
A hagyatéki tartozásokért nem felel, mert nem örökös. A közműtartozásokért viszont felel, mert tulajdonos.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Ja, hacsak nem egy mondaton belül, akkor pedig nem értem.
Szia Béla, a nem-et mitre írtad? Nekem csak egy kérdés tűnik fel a végén.
Nem és igen.
Üdvözlöm!
Tavaly meghalt nagynénénk után megörököltük a nagyszülői házat (mivel édesapám 42 éve meghalt), a nagynéni gyerekei,unokái visszautasították az örökséget a rengeteg adósság miatt,ezért ránk szállt. Én is visszautasítottam az örökség rám eső részét,majd a gyerekeim is. A nagypapa 20 évvel ezelőtti halálakor 1/12 részben tulajdonomba került az ingatlan.Az anyai rész volt a nagynéni nevén. Mindenki visszautasította az ingatlant,ezért az államra száll.
A kérdésem az lenne,hogy a tulajdonrészem miatt felelek-e az adósságokért,közmű tartozásokért?
Köszönöm
„Célszerű felajánlani az örökrészt a hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát.”
Ennél konkrétabban, gyakorlatibbat mit szeretnél? Komplett, postakész iratot?
Sajnos nem vagyok ügyvéd, és nem is találkoztam eddig még csak hasonló helyzettel sem.
Ezért tettem fel a kérdésem, hogy mit tegyünk.
Kaphatok gyakorlati tanácsot is?
Most a hagyatéki tárgyalás el lett halasztva, hogy tudjunk jogásszal konzultálni, hogy elfogadjuk-e az örökséget vagy sem, illetve visszautasítás esetén mit szólhat ehhez a gyámügy. Velük is szeretnénk beszélni.
Mi egyéb teendőnk lehet ebben az időszakban.
Amíg nincs meg a hagyatéki végzés, addig nem mehetünk a bankokhoz, mert ott nem vagyunk ügyfelek.
Szóval hogyan tovább?
„akkor mit mondjunk neki?”
Akkor már egy kicsit későn lesz. Bár jobb későn, mint soha.
Értem, ezért kérdeztem, hogy ennek mi a menete a gyakorlatban.
Ha jön a 2 bank fizetési meghagyással vagy behajtóval vagy bármi mással, és azonnal kéri a tartozás kiegyenlítését, akkor mit mondjunk neki? Ott a házrész, csináljon vele amit akar! De a házon van egy tetemes másik hitel.
És mondjuk az örökrész értéke nem fedezi a tartozást? Akkor lehetünk nullán.
Egyébként a házastársam az örökös, nem a gyermekünk.
@1 bites júzer:
Amennyire tudom, a gyámhatóság akkor nem engedi az örökség visszautasítását, ha az örökség értéke meghaladja a tartozásokat.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:96. § [Felelősség a hagyatéki tartozásokért]
(1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
Ez az általános szabály, de javaslom a törvény olvasását és ügyvéd felkeresését.
KBS megmondta: fel kell ajánlani a hitelezőknek az örökrészt. Ebben az esetben csak azzal felel az örökös (mármint a gyereketek, akinek amúgy semmi köze a hitelhez), a legrosszabb esetben nullán lesztek.
Van-e bármilyen megoldás erre a helyzetre, amivel mi teljesen ki tudjuk húzni a nyakunkat a hurokból, úgy hogy az ne a gyermekünk nyakára kerüljön? De mivel ő még kiskorú, ezért mégis a mi nyakunkon marad a hurok.
És ha a gyermek nevében mi, a szülei beadjuk a visszautasítási kérelmet vagy nyilatkozatot, de ezt a gyámhivatal nem fogadja el, akkor az örökség marad a gyermeken, és a tartozásért nekünk, gondviselőknek kell helytállni?
Miért egyértelmű, hogy nem járulnak hozzá? Azért mert van ingatlan örökrész?
"Célszerű felajánlani az örökrészt a hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát."
Tehát nem kell kifizetni az adósságot? Ez a gyakorlatban hogyan történik?
Mivel van a házon jelzálog, ezért valószínű, hogy a másik két bank nem fogja tudni abból kielégíteni a tartozást, így az örökösnek a teljes többi vagyonával kell jótállni a tartozásért. Nem?
Vagyis a jelzálog hitelben egyáltalán nem érintett gyermeknek kell kifizetni a másik két személyi kölcsönből álló tartozást.
Nem adja meg a gyámhatóság a hozzájárulást. Célszerű felajánlani az örökrészt a hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát.
Nem adja meg a gyámhatóság a hozzájárulást. Célszerű felajánlani az örökrészt a hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát.
Üdvözletem!
Nekem egy olyan kérdésem lenne a tartozás öröklése kapcsán, hogy mi a jogi szituáció vagy tanács abban az esetben, ha a megörökölt vagyont - jelen esetben ingatlant - értékének 80%-áig jelzálog hitel terheli, melyet nem az örökös vett fel?
Tehát van egy családi ház, melyet a hagyatéki eljárásban 20M forintra értékeltek fel. Ezen van 16M Ft jelzálog hitel.
A hitelt az elhunyt, a felesége és egyik lányuk vették fel, mindhárman adósok.
Most az elhunyt után maradt még 2M Ft személyi kölcsön tartozás bankok felé.
Az ingatlan felerészben volt az elhunyt tulajdona, másik fele a feleségéé. Az elhunyt részét most negyed részben öröklik két gyermeke.
Ám a jelzálog hitelben az egyik gyermek semmilyen részben nem érintett.
Ha ő elfogadja az örökségét - a negyed házrészt - akkor mik a további lehetőségek? Ki kell fizetni a 2M tartozást a bankok felé, vagy mondhatja, hogy ott a negyed házrész, ő azzal tud részt venni az adósság kiegyenlítésében?
És ebben az esetben mennyit ér a negyed házrész? A becsült 20M negyedét, vagy abból le kell vonni a jelzálog hitel összegét, és a maradék 4M negyedét?
Tehát lényegében a gyermek örökölt egy házrészt, aminek csekély az értéke, a hitelt is figyelembe véve, és egy tetemes adósságot.
Illetve olvastam, hogy ilyen szituációban jobb visszautasítani az örökséget, de ebben az esetben az az örökös gyermekére száll. A gyermek nevében a gondviselők is visszautasíthatják az örökséget, hogy az így ne szálljon az elhunyt unokájára sem, de ezt a Gyámhivatalnak kell jóváhagyni.
Mi az általános tapasztalat, ilyen esetben a gyámhivatal jóvá szokta hagyni a gyermek nevében történő visszautasítást?
Segítségüket előre is köszönöm.
Köszönöm a választ!
Bizony.
Sziasztok! Az én problémám is hasonló. Édesanyám után a két testvéremmel közösen örököltünk mindent, egy banki tartozást is (még volt 5 év a futamidőből, amikor meghalt). Azóta elmaradtunk a részletekkel, és most, amikor felvettem a kapcsolatot a Behajtási Főosztályukkal, azt a választ kaptam, hogy a teljes összeget ráterhelhetik a fizetésemre, mert a két testvéremnek nincs állandó jövedelme. Erre valóban lehetőségük van, nem csak a tartozás harmadát, hanem akár az egészet is levonhatják tőlem? Válaszotokat előre is köszönöm!
Ha nem ajánlja fel, az is sokba kerülhet, mert egyrészt akkor már az örökség erejéig felel - de például a fizetésével is -, másrészt akkor az örökhagyó halála után esedékessé váló kamatokért, költségekért már krolátlanul felel.
Köszönöm, végül is értem már, ráhagyja az eladási hercehurcát a behajtóra. Az sokba fog kerülni neki, nem?
Az örökös az örökhagyó tartozásaiért első sorban az örökség tárgyaival felel. Ha tehát felajánlja az öröklött vagyontárgyat a hitelezőnek, hogy elégítse ki belőle magát, más dolga nincs. (Csak várni az elszámolást.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02