tartozás öröklése

ObudaFan # 2016.02.15. 13:02

Megoldás lehet-e, ha Nagypapám átadja/eladja haszonélvezeti jogát unokájának?

Egyébként haszonélvezeti jogot nem lehet átruházni.

1054Budapest # 2016.02.15. 13:49

T. Jogszakértők!

Az örökösök:

• férj
  • feleség nagykorú lánya

A házassági közös "vagyon":

• 1 ház (érték: ~20 millió - tartozás ~21 millió + a feleség lánya adóstárs)
  • 1 autó (~500 e Ft),
  • szabad felhasználású kölcsön (~300 e Ft.)
  • folyószámlahitelek (~300 e Ft.)

= a mérleg negatív.

Mit örököl a férj?
Mit örököl a lány?
Le tud-e mondani "örökségéről" a lány anélkül, hogy az ne szálljon át kiskorú gyermekére?
Adóstársi státuszból ki tud-e lépni?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.16. 06:24

A törvényes öröklés rendje szerint a közös lakást a gyermek örökli a házastárs haszonélvezetével, a többi vagyontárgyat a házastárs és a gyermek fejenként egyenlő arányban.
Vissza lehet utasítani az öröklést, de a sorban következő kiskorú gyermek nevében csak a gyámhatóság hozzájárulásával, ami akkor lehet meg, ha igazolható, hogy a hagyaték negatív.
A nagykorú gyermek adóstársi minőségén természetesen nem változtat az öröklés visszautasítása.

Ilona1973 # 2016.02.20. 15:49

Szeretnék választ kapni arra,h édesapám 3 éve meghalt.Az örökségről lemondtam és mindent édesanyám örökölt.A hagyatéki végzésben 1200000 ft a ház értéke más nincs örökség.Apukám utáni örökölt tartozás meghaladja az 1,2 m ft-ot.Volt egy jelzáloghitel melyet az eszközkezelő átvett 1,5 millió forintért tavaly.Személyi kölcsönre kér a bank 1 milliót és egy áruvásárlási hitel melyre 650 000 ft -ot kérnek anyukámtól.A kérdésem az h az összes hitelt kell fizetni amit a bank kér ,vagy már 1.5 millió fedezte az örökölt részt és a másik kettőt vissza kell utasítani?

ObudaFan # 2016.02.20. 15:52

Örökösként édesanyád csak az örökrészével felelne. De ha a hitelek felvételekor édesapáddal együtt éltek, akkor házastársként felel az egészért.

nokla # 2016.02.21. 20:56

Az édesanyámnak egyetlen vagyona egy autó amin 2,5M hitel van, s a banknál van a törzslap, de max. 1M-ot ér. Ha történne vele valami, akkor azt kell kijelentenem, hogy nincs hagyaték, hiszen az autóra a bank tart igényt, vagy lemondani az örökségről? Az első egyszerűbb lenne, mert van 2 kiskorú gyermekem és ha jól értettem az örökség visszautasításánál az Ő nevükben is le kellene mondani + a gyámhatóságot is meg kellene járni.
Melyiket kell tennem, ha nem szeretném az adósságot örökölni?

lajcsó # 2016.02.21. 21:05

"Melyiket kell tennem, ha nem szeretném az adósságot örökölni?"
Akár meg is örökölheted! A bank viszi az autót és kész, vége a történetnek.

ObudaFan # 2016.02.22. 05:41

Egyébként ha nem akarsz örökölni, a másodikat kell tenni, bár ez nem lemondás, hanem visszautasítás.

Katrica # 2016.02.23. 19:32

Tisztelt Fórumozók! Édesapám nem régiben elhunyt. Rövid történetünk annyi, hogy 17 éve elhagyott minket és azóta nem láttam. Pár éve telefonon felvette velem a kapcsolatot de nem igazán tartotta még így sem. Életviteléről betegségéről nem tudtam. Mivel én vagyok az első hozzátartozó így engem kerestek meg és nekem kell intézkednem a temetéssel kapcsolatban. Ezek során egy barátja elárulta hogy évekkel ezelőtt (2-3 éve) kapott egy felszólítást egy banki hitellel kapcsolatban ám azóta semmi mivel se állása, se bejelentett lakcíme nem volt (hajléktalanszállón halt meg). Kb 4-5 évvel ezelőtt örökölt egy földet aminek több tulajdonosa van az örökség miatt. A kérdésem, hogy ilyen esetben ez a föld darab az örökségem részét képezi, illetve a hitelt rá terhelhetik-e erre? Más örökségről nem tudok, de jó lenne ezekről tudni, hogy időben dönthessek a lemondásról. Azután is le lehet mondani az örökségről, hogy felvilágosítanak a terhekről és a bank utólag kezdhet-e követelésbe? Válaszaikat előre is köszönöm. Tisztelettel: Kata

ObudaFan # 2016.02.24. 05:41

Ha a halálakor a föld tulajdonosa volt, akkor a hagyatékhoz tartozik a föld. Természetesen ez a föld is végrehajtható a hagyatéki tartozások fejében. A hagyatéki eljárásban kell döntenéd az esetleges visszautasításról és ezen akkor sem tudsz később változtatni, ha új hagyatéki tartozásokra derül fény.

Katrica # 2016.02.24. 06:52

Ezek szerint esetleges hitel,tartozás bármikor előkerülhet és ezt követelhetik rajtam ha nem utasítom vissza a hagyatékot? Még annyit kérdeznék, hogy amennyiben az örökölt föld darabra előbb tett szert mint a kölcsönről kapott felszólítást, úgy lehetséges, hogy a kölcsön összegét már ráterhelték erre a földre? Ha ez így van arról a tulajdonos társak kaptak volna hivatalos kiértesítést?

ObudaFan # 2016.02.24. 15:37

Ezek szerint esetleges hitel,tartozás bármikor előkerülhet és ezt követelhetik rajtam ha nem utasítom vissza a hagyatékot?

Csak az örökrészed mértékéig, tehát az összes kifizetésed (ha el nem szúrod, mert azért el lehet), nem lesz több, mint amit megörökölsz. Plusz természetesen el is évülhetnek ezek a tartozások.

Még annyit kérdeznék, hogy amennyiben az örökölt föld darabra előbb tett szert mint a kölcsönről kapott felszólítást, úgy lehetséges, hogy a kölcsön összegét már ráterhelték erre a földre? Ha ez így van arról a tulajdonos társak kaptak volna hivatalos kiértesítést?

Lehetséges, de hát nézz be a tulajdoni lapba és megtudod.

Katrica # 2016.02.24. 17:44

Sajnos azzal nem rendelkezem. Az igazolványain kívül semmi hivatalos papírja nem volt. Egyenlőre mindent csak hallomások alapján tudok összerakni rokonaitól és barátjától. A válaszokat azért köszönöm.

pupazzo di neve # 2016.02.25. 11:24

Tisztelt Ügyvédek!

A szüleim elváltak.
Én és az öcsém édesanyámmal maradtunk.
A lakásból édesapám része kifizetésre került.
Később újranősült és a 3 közös gyerekükkel vettek egy lakást.Mikor édesapámnak azt mondták,hogy menthetetlen rákos rohantak,hogy a lakást átírassák 1/1-re az asszony nevére "nehogy a pockok jöjjenek az örökségért",így apukámnak 'csak' a haszonélvezet maradt.Szerencsére a diagnózist apukám 15 évvel túlélte.Azonban a kiújult betegség végül legyőzte.Halála előtt is voltunk bent nála a kórházba kérdeztük adjunk-e a szokásoson kívül, (mindig dugtunk 10.000-20.000 forintot)van-e valamire szüksége.Mondta,hogy mindent elrendezett a biztosítás bőven fedezi a temetést a lakáson lévő jelzálog most telik le,úgyhogy nem hagy adósságot maga után így beletörődött az elkerülhetetlenbe.
Az özvegye ügyvédje behívatta az öcsémet (majd én is megyek csak most külföldön vagyok) és elé tolta a lemondó nyilatkozatot mondván a 273.000 forint és az autó 1/5-ét örökölte de mivel a lakáson 2.100.000 forint jelzálog van beletörlesztődik tehát nem örökölne csak adósságot?!
Mindenképp alá kell írnunk,mert az ügyfele szeretné eladni az ingatlant és továbblépni...
Kérdéseim:

• Hogy kerülhetett egy haldokló ember lakására újabb jelzálog úgy hogy Ő nem tudott róla?

(betekinthetünk az iratokba?)

• Ha a lakáshoz semmi közünk,hogy lehet az, hogy az örökség beletörlesztődik a jelzálogba?
  • Valamint ha semmi közöm a lakáshoz, miért kell lemondanom,hogy el tudja adni?

Sajnos most külföldön tartózkodom így nem tudok ügyvédhez menni egyenlőre.
Köszönöm ha valaki válaszol.

ObudaFan # 2016.02.25. 15:05

Hogy kerülhetett egy haldokló ember lakására újabb jelzálog úgy hogy Ő nem tudott róla?

Valószínűleg végrehajtási jog az, nem jelzálog. Viszont így sem úgy sem érthető, ha már nem volt tulajonos, ahnem csak haszonélvező.

(betekinthetünk az iratokba?)

Itt merül fel az előbb rt kérdés, hogy akkor most tulajdonos volt-e.

Ha a lakáshoz semmi közünk,hogy lehet az, hogy az örökség beletörlesztődik a jelzálogba?

Bármilyen adósságáér az örökös felel az örökrészével.

pupazzo di neve # 2016.02.25. 15:28

Kedves ObudaFun!

Nem volt már tulajdonos csak haszonélvező.
Ezért nem is értem,miért ne adhatná el a lemondásom nélkül?
Mikor mi beszéltünk apuval azt mondta 'nyugodtan hal meg,'nincs adóssága.
Szabad felhasználású jelzáloghitel van rajta 2 millió forint.

Enter19 # 2016.02.25. 19:02

Tisztelt Ügyvédek!

Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni: Édesapám 2012-ben értesült arról (Végrehajtói levél útján), hogy elhunyt apja után tartozást is örökölt két testvérével együtt. Az össz tartozás 55.000 Ft volt, fejenként kb 18ezer Ft. Édesapám a saját részét ki is fizette, erről igazolást is kapott a végrehajtó cégtől, miszerint a "A tartozást az Ön részéról rendezettnek tekintjük.".
Erre 3 év után most kapott egy felszólító levelet, miszerint fizessen összesen 94ezer Ft-ot. Mint kiderült a két testvére nem fizette be a saját részüket 3 évvel ezelőtt.
A kérdésem a következő: követelhetik a tartozást édesapámtól? Köteles ő kifizetni a testvére részeit? Mit lehet ilyen helyzetben tenni?

A válaszokat előre is köszönöm.

Titike89 # 2016.02.25. 19:14

Tisztelt Ügyvedek!
Édesanyám egy hónapja halt meg.Lezarult a hagyateki mivel nincs Semmi érteke csak egy papírt kellett kitolteni.Van egy 800000Ft Személyi hitele a banknal megtortent a negativ oroksegrol való lemondás de papírt arrol meg nem kaptam hogy nincs tartozasom (allitolag honapok telhetnek el)Edesanyamnak a munkahelyen van 200000 Ft bére a bank elveheti azt, inkább én ne vegyem fel azt?! Vegul is a temetes több volt mint a bennt maradt ber és a nyugdijat már elvettek zaroltak a szamlajat ha felveszem a bert ki kell a hitelt fizetnem?

Immaculata # 2016.02.26. 05:07

Igen. A bank jelezte a hagyatékin a hitelezői igényét, ha te nem tetted és visszautasítottad az örökséget,akkor nem veheted fel.

Immaculata # 2016.02.26. 05:09

Enter19

A tartozást egyetemlegesen követelhetik, így igen, akár édesapádtól kérhetik az egészet.

ObudaFan # 2016.02.26. 05:43

pupazzo di neve

Ha haszonélvező volt, akkor nem az ő tartozása, hanem a tulajdonos tartozása lehet ráterhelve az ingatlanra.
És akkor te legfeljebb a kötelesrészről tudsz lemondani ez ügyben.

ObudaFan # 2016.02.26. 05:44

Titike89

A bért csak úgy nem veheted fel, mert a visszautasítás folytán nem vagy örökös. Viszont a leendő örökösnek jelezheted majd, hogy a bérből legyen szíves a temetési költséget megtéríteni, a temetési költség ugyanis a bank követelését megelőzi.

ObudaFan # 2016.02.26. 05:46

Enter19

Ha édesapádon behajtják, követelheti a többi örököstől, hogy fizessék meg a részére.

Enter19 # 2016.02.26. 08:44

Az a probléma,hogy ebben a csalàdban csak édesapàm az egyetlen normàlis,becsületes ember. A többiektöl nem tudja sem a végrehajtó,sem édesapàm behajtani,mert az egyik testvére feketén dolgozik és nincs semmi a nevén, a másik testvére meg annyira sok hitellel rendelkezik, hogy több évbe is belekerül,mire letiltàsra kerülhetne sor.
Ilyen esetben lehet még póthagyatékot csinàlni,hogy édesapà llemondana az örökölt hàzrészről? Vagy hogy lehetne ezt a helyzetet megoldani?
Vàlaszokat köszönöm.

ObudaFan # 2016.02.26. 12:38

Azt nem lehet, de a hagyatéki hitelezőnek felajánlhatja az örökséget.