Köszönöm!
tartozás öröklése
Szerintem konkret választ kaptál.
Ha nem megfelelően fogalmaztam, bocsánat.
Nem, nem tudom jobban, és azért kérdezősködök, mert egy konkrét kérdésre, amit tegnap kora délután tettem fel, egy konkrét választ várok/vártam. ObudaFan-nal elbeszélünk egymás mellett.
Te érted, amit írsz?
Egyébként pedig ha úgyis jobban tudod, akkor mi a fenének kérdezősködsz?
ObudaFan
Az én véleményem szerint majd az adósság-követelő eldönti mit akar, a polgármesteri meg teszi amit a jogszabályok lehetővé tesznek, a közjegyző annak alapján cselekszik, vagy megbízhatnak egy adósságkezelő - végrehajtó vállalkozást. Utóbbit sajnos saját bőrömön tapasztalom, 4500Ft tartozás miatt behajtó céget bíztak meg: "adók módján behajtható".
Az én véleményem szerint erre nem kell póthagyatéki eljárást indítani, a közjegyzőnek a kérelmet el kellene utasítania és akkor nem lesz díj. Szerintem.
ObudaFan
Félre értetted. A jelenlegi nem jogerős végzés szerint (ami vélhetőleg a napokban jogerőre emelkedik) nem negatív. Van ugyan hagyatéki tartozás, de azt fedezi az örökség, ami a bankszámlán van. most az a kérdés, ha jogerőre emelkedik, és utólag, netán közben ad be igényt a tartozás rendezésére bármely szolgáltató, no akkor mi van? azt a közjegyzői díjat is nekünk kell megfizetni? lehet hogy elhamarkodott döntés volt részünkről tájékoztatni a szolgáltatókat, vagy amúgy is "megtalállak még"?
Igen.
Bocsánat: hozzászólás.
ObudaFan
Ez nekem szóló üzenet?
Az titeket terhel, de hagyateki tartozas miatt szerintem felesleges pothagyatekit lefolytatni.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Újabb fejlemény az ügyben. Egy szolgáltató e-mailben jelezte, hogy a cég ügyvédje felveszi a kapcsolatot a kerületi Önkormányzattal a szolgáltatási díjhátralék miatt. Ha hitelezői igényt nyújt be, és póthagyatékit kér (mert a jelenlegi hagyatéki végzésben nem szerepel mint hitelezői igénybenyújtó sem), vagy nem tudom mit terveznek, annak a közjegyzői eljárás költsége is minket terhel, mint örökösöket. vagy csak akkor terhel a közjegyzői díj, ha mi kérvényezünk póthagyatékit?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ. Igen, Anyut illeti az összeg. Nem megfelelően ragoztam: Nővéremmel vagyunk örökösök 50-50%-ban, de ez nem gond nekünk. Sejtettem hogy a bankon múlik. :/
Jani69
Ha egyetlen orokos vagy és edesanyadat illeti az osszeg, akkor jogosult vagy rá, az más kérdés, hogy pothagyateki nélkül a bank kiadja-e.
AZoltan
Vedd fel az orokosokkel a kapcsolatot és kérj egy hagyatekatado vegzest. Ha nem megy, teljesits biroi letetbe.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Újabb kérdés merült fel. Örökhagyó Édesanyánk halálának időpontjában, a hagyatéki leltár és jegyzőkönyv szerint a bankszámláján pl. százezer Ft volt. A bankban viszont közölték, hogy az elmúlt több mint fél évben érkezett rá még pénz. Kérdésem az, hogy jogosult vagyok e felvenni, ha a bank kiadja, vagy csak póthagyatéki után férhetek hozzá?
Kovács_Béla_Sándor!
De meddig? Elvileg a hagyatéki eljárás már lezajlott februárban, az örökös(ök) azóta nem vették fel velem a kapcsolatot. A fizetés azóta folyamatos az örökösök (két testvér) részére, de nem vagyok benne biztos, hogy a hagyaték részeként mennyit kell még visszafizetnem és milyen arányban.
Amíg bizonytalan a jogosult személye, addig bírósági letétbe kellene fizetned.
ObudaFan!
Én tartoztam, nem pedig nekem tartoztak! A kérdésem az adósságom továbbfizetésére irányul az örökösök felé!
AZoltan
HA bejelentetted a hagyatéki eljárásban az igényedet, akkor arról értesíteni fognak, hogy mi lett a hagyatéki eljárás eredménye. Viszont a hagyatéki eljárásban a közjegyző nem fogja elbírálni az igényedet, ha azon vita van, legfeljebb annyit kérhetsz, hogy amíg ki nem fizetnek, csak ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot. Ebben az esetben a hagyatékátadó végzés kézbesítésétől lesz 30 napod, hogy az igényed bíróságon érvényesítsd. Persze ha az örökösök elismerik az igényedet, akkor ez vélhetően felesleges lesz.
Tisztelt szakértők!
Kölcsönszerződést kötöttem, a kölcsönadó időközben elhunyt. A kölcsönszerződés ügyvédnél letétbe volt helyezve, amennyiben a hagyatéki eljárás lezárult akkor a fennálló tartózásomról kéne kapnom írásbeli értesítést? Esetleg megjelölve, hogy kik az örökösök (akiknek tovább kéne törlesztenem) ? Tehát a hagyatéki eljárás lezárultával engem mint adóst értesítenek, vagy csak az örökösök öröklik meg az adósságomat?
Köszönöm a válaszokat!
A hagyatékot visszautasító gyerek helyén az ő leszármazói örökölnek. Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival vagy a hagyaték erejéig felel.
(Van valami üzenet a belépésnél, hogy mielőtt kérdezel, olvasgass már egy kicsit, hátha ugyanerre a kérdésre már válaszoltak. Néhányszor. Néhány százszor.)
Tisztelt Ügyvéd Úr!
meghalt édesapám akivel 20 éve nem tartottam a kapcsolatot. Valószínűleg adósságot is örököltünk a testvéremmel tőle amit még nem tudok mennyi, amit tudni lehet, hogy van 1/3 háza meg erdőrésze.Azt javasolták, hogy mondjunk le az örökségről.
A kérdésem az lenne:
1.ha lemondunk akkor mindenképpen a kiskorú gyerekeink öröklik tovább vagy le lehet valaki javára mondani?Édesapámnak ezen kívül két testvére van még a családban.
2.A másik kérdésem az lenne ha nem mondunk le az örökségről akkor az örökölt adósságot nekünk ki kell fizetni vagy azt ráterhelik a vagyonára?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm válaszait!
Tisztelettel:
Takács János
Miért húzódna az árverés évekig? 60 nap.
Ráadásul ebben az esetben a vevőnek nagyjából mindegy, mikor szerzi meg azt a maradék 6/30-ot. Az állam biztosan nem fog mellé beköltözni.
Köszönöm Ügyvéd Úr a válaszát. Így gondoltam én is, de valószínű, hogy nem jól fejeztem ki magam. Az árveréssel az a gond, hogy állítólag elhúzódhat évekig is, ezt a Magyar Államnál kaptuk felvilágosításként. De nagyon köszönöm mégegyszer a válaszát. Üdvözlettel Kis Lászlóné
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02