tartozás öröklése

dipo # 2016.03.07. 17:00

ObudaFan, Köszönöm.

Ha az adós részére megküldésre került a végrehajtási lap ,akkor még nem valószínűsíthetem, hogy a díjelőleg megfizetésre került?

ObudaFan # 2016.03.08. 08:32

Valoszinusitheto, de nem biztos.

dipo # 2016.03.08. 12:17

"A végrehajtónak nem kötelessége addig informálni a végrehajtást kérőt, amig nincs befizetve a díjelőleg.”"

A jogszabály gondolom nem követeli meg ezek szerint, de semmi etikai és semmifajta más, akár erkölcsi iránymutatás ezt nem kéri a végrehajtótól? (nem feltétlenül az adós, talán inkább a másik vh kérő szemszögéből találva akár ezt fontosnak)

A kérdés továbbra is az, hogy a gyakorlatban hogy működik a legnagyobb százalékban? Ha tisztában van a végrehajtó az "adóssal" egy számára kifizettet végrehajtással kapcsolatban és bejelentkezik egy újabb vh kérő és látja, hogy nemhogy mindkettő, de igazából még egyik sem lesz teljesen kielégítve, akkor is elindul egy újabb végrehajtás vagy sem. Amennyiben nem indul újabb akkor a folyamat tovább hogyan zajlik? (vh kérő jelez valamit az adósnak vagy sem)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.08. 14:04

Bejelentkezik egy újabb vh-kérő... "Helló, itt vagyok"? Vagy hogy?

dipo # 2016.03.08. 14:18

Nyilván nem erre gondoltam.
Pontosítva, éppen erre lennék kíváncsi, hogy hogy történik, főként a leírtak fényében.
Még konkrétabban: a legtöbb esetben egy újabb vh kérő végrehajtásra adása után,

1. ha már megfizette az előleget és elmondta neki a végrehajtó, hogy mi a helyzet mit tesz/tehet a vh kérő ?
  2. ha már megfizette az előleget és valamiért nem mondta el a végrehajtó, hogy mi a helyzet és csak később szembesül ezzel a vh kérő?

Mivel sem ismerősöm nincs aki ilyenen keresztülment, sem velünk még nem történt ilyen és mind érzelmileg, mind fizikailag megterhelő várni-várni és teljes bizonytalanságban lenni, ezért szeretném megtudni mikor lehet vége az egésznek és hogyan lehet vége.

ObudaFan # 2016.03.08. 17:11

Ha a vegrehajtast kero mar vegrehajtast kero, benezhet az iratokba. Megjegyzem, ha egy konkret ingatlanbol var kielegitest, annak utananezhet a tulajdoni lapon elolegezes elott is.

dipo # 2016.03.09. 05:00

Vagyis ezáltal akár még inkább vh kérő akár tudhatja előre mire számíthat.

Nagyon, őszintén köszönöm a segítségeket és a válaszokat!

Azonban továbbra is jó lenne tudni, hogy a gyakorlatban, az esetek többségében hogyan zajlik a folyamat a konkrét eset kapcsán, de valahogy ezt ha jól érzem kerülik a hozzászólásaikban? Vagy rosszul teszem fel az erre vonatkozó kérdéseimet?

ObudaFan # 2016.03.09. 05:44

Hát, ha megpróbálod összefoglalni, hogy mi nem érhető, akkor nyilván megpróbálunk válaszolni.

dipo # 2016.03.09. 08:20

Minden érthető amit megválaszoltak, csupán arra vagyok kiváncsi, hogy mi történik az elkövetkezendőkben.
A történet, hogy egyben legyen:

Édesanyám átvett egy végrehajtásról szóló levelet amit édesapám nevére küldtek aki nemrég elhunyt.
Telefonba azt mondta végrehajtás kérő és a végrehajtó is neki, hogy küldje el a halottit valamint a hagyatéki lapot és eldönti a végrehajtás kérő hogy mi legyen.
Édesapámtól én örököltem rész földeket (egy terület több részre osztva több tulajdonossal) melyek értéke kb 300 ezer forint. Valamint egy fél garázst (500 ezer forint), melyen viszont jelzálogjoga van egy banknak és lesz is egy darabig, mert egy másik ügyben, melyben édesanyám is kezes fel van függesztve a végrehajtás amíg a nyugdíjából fizet édesanyám (kb 20 év van vissza) és ebben az ügyben van jelzálogjog a garázson. A végrehajtás 6 millióról szól (bár talán mindegy, de: annak idején próbálkoztak megegyezni édesapám hibáján kivül keletkezett kezesként ez a tartozás, de szüleimnek egy felszámolási eljárásban már mindenüket értékesítették (betéti társaság került felszámolásra)és egyszerűen nem értették meg a hitelezők, hogy semmilyen vagyonuk nincs már). Ha jól tudom akkor az örökös az örökölt vagyon erejéig felel. Ha ez így van, akkor a fenti esetben mi a gyakorlat? Esetleg leírja a végrehajtás kérő, melyről, mint örökös hogyan szerezhetek tudomást, egyáltalán arról értesítenek-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 08:35

Te aztán érted a lényeget...

dipo # 2016.03.09. 09:43

E válasz után valóban nem értem...

limma # 2016.03.09. 12:38

Magyarán abban reménykedik, hogy az új végrehajtást kérőt informálja arról a végrehajtó, hogy sajnos nem sok esélye van bármit is látni a követeléséből, ezért inkább hagyja a fenébe. De miután már befizette az előleget, szerintem nem fog elállni a követelésétől, mert miért ne hagyna magának akár egy hangyányi esélyt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 14:24

De hát könyörgöm... A halottal szembeni végrehajtást meg kell szüntetni, mert meghalt az adós. Minden más kérdés egyelőre felesleges és lényegtelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 14:25

(Másképpen: a végrehajtást kérő jogutódlását meg lehet állapítani a végrehajtásban, de az adósét nem.)

Spam # 2016.03.09. 15:00

Kedves Válaszadók!

A hagyatéki eljárásról szeretnék érdeklődni.

Nagymamám hétfőn elhunyt. A temetkezési vállalat azt mondta, hogy ők intézik a halotti anyakönyvi kivonatot és ők teszik meg a hagyatéki eljárás megindítása iránti bejelentést is.

Ezzel kapcsolatban vannak kérdéseim:

1. Ketten vagyunk örökösök az öcsémmel, ő Skóciában él, hivatalosan kiköltözött. Képviselhetem őt én az eljárásban egy két tanú által aláírt meghatalmazással? Azt alá tudja írni, amikor hazajön a temetésre.
  2. Kell-e egyáltalán hagyatéki tárgyalást tartani, ha gyakorlatilag nincs hagyaték? Nagymamám szociális otthonba költözött be a halála előtt egy évvel, eladta a lakását. A bankszámláján lévő pénznek öcsém és én vagyunk a haláleseti kedvezményezettjei, ezért az kikerült a hagyatékból. A nagymamának más vagyona, tartozása nem volt, csak pár ruhája és személyes holmija. Egyedül az utolsó havi nyugdíja az, amire azt mondták az otthonban, hogy nem fizethetik ki nekünk, hanem be kell jelenteniük hagyatéknak.
  3. Van-e értelme kérni a hagyaték tárgyalás nélküli átadását, a 2010. évi XXXVIII. tv. 95§-ában leírtak szerint? Feltételezem, hogy az egyszerűbb, mint elutazni a hagyatéki tárgyalásra és talán olcsóbb is.

Összegezve: hogyan lehet minél egyszerűbben és olcsóbban rendezni ezt a helyzetet?

Segítségeteket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.03.09. 16:17

1igen 2 valoszinuleg nincs szukseg 3 szerintem igen

Spam # 2016.03.09. 16:43

Köszönöm!

S ezt a kijelölt közjegyzőtől lehet kérni, miután kiküldte az idézést és megtudtam, melyik közjegyzőhöz kell menni?

dipo # 2016.03.09. 18:34

Kovács_Béla_Sándor:

Azért lényegtelen és felesleges minden kérdés egyenlőre mert nem lehet tudni hogy dönt a vh kérő?

a végrehajtást kérő jogutódlását meg lehet állapítani a végrehajtásban, de az adósét nem” Ez mit jelent? Az adós jogutódlása az örökösé nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 18:46

Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha az adós meghal, akkor a végrehajtást csak a már lefoglalt vagyontárgyakra folytathatja a végrehajtó.

ObudaFan # 2016.03.10. 12:13

Spam

Igen.

ObudaFan # 2016.03.10. 12:15

Azért az adós halála esetén is meg kell állapítani a jogutódlást, különben az örököse mi alapján gyakorolná az eljárási jogait?

Vht. 39. § (1) Ha a végrehajtást kérő vagy az adós személyében változás állt be, a végrehajtható okirat kiállítása előtt a kiállításra jogosult bíróság (hatóság), ha pedig a változás a végrehajtható okirat kiállítása után derült ki, a végrehajtást foganatosító bíróság a jogutódlás kérdésében - szükség esetén a felek és a jogutódok meghallgatása és bizonyítás után - végzéssel (határozattal) dönt.

(2) Ha a végrehajtó tudomást szerzett a felek személyében történt változásról, a végrehajtási ügyet beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz.

(3) Ha a végrehajtó a végrehajtás foganatosítása előtt az adós haláláról szerzett tudomást, erről tájékoztatja a végrehajtást kérőt, és az ügyet a jogutódlás kérdésében való döntés végett az ő kívánságára terjeszti be a végrehajtást foganatosító bírósághoz.

(4) Ha a végrehajtó a végrehajtás foganatosításakor szerzett tudomást az adós haláláról, és az adós hagyatékában végrehajtás alá vonható vagyontárgy van, a végrehajtó a végrehajtást foganatosítja, az adós ismeretlen jogutóda részére ügygondnokot rendel, és az iratokat beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz.

(5) A (4) bekezdésben említett esetben a lefoglalt vagyontárgy a bíróság döntése után és attól függően értékesíthető. A romlandó dolgot ilyenkor is azonnal értékesíteni kell.

(6) Ha a végrehajtó a végrehajtást kérő haláláról szerzett tudomást, és a jogutódja ismeretlen, a behajtott összeget bírósági letétbe helyezi.

nfp_1 # 2016.03.18. 18:27

Tisztelt Szakértõk!

Édesanyám 2008 májusában hunyt el. Örökösei én és a testvérem vagyunk, testvérem még mindig kiskorú. Az "örökségünk" egy személygépkocsi fele-fele arányban illetve 18-1/8 rész egy családi házból.
Egy tetemes összegű távhődíj tartotásra 2011ben derült fény. Gondolom mivel abban az évben lettem nagykorú, fizetési meghagyast kezdeényezett az illetékes önkormányzat. Ellentmondással éltem, így perré alakult az ügy. A 2012 áprilisában lezajlott tárgyalás során a tartozást elismertem, és a bíróság a követelés jogosságát megállapította. A felperes ügyvédje szóban a tárgyalást követően azt mondta, hogy mivel én még tanulóvagyok, a követelést nem foghák behajtanu. Sajnos én annyira nem voltam (vagyok) tisztában a helyzettel, és ezt készpénznek vettem.
Ezek után múlt hét pénteken a folyószámlámra inkasszó került. (erről csak úgy értesültem, hogy sms jött az utalásról a végrehajtónak) Felhívtam a végrehajtót, ahol közölték, hogy az önkormanyzat indította a végrehajtást, és keressem a végrehajtast kerő jogi képviselőjét. Róla kiderült, hogy már nem áll az önkormányzat alkalmazásában.
A mai napon felkerestem a végrehajtást kérő szervet, ahol tájékoztattak, hogy maga a végrehajtási eljárás 2012 októberében indult, teljesítés hiányában. Nekem erről a múlt penteki napig nem volt tudomásom.
A végrehajtó a mai napon pedig közölte, hogy a levont összeget visszautalták a számlámra, és az inkasszót már péntek délutan visszavonták, mivel az ingatlan örökölt részére kérték a végrehajtást.
Kérdésem a következő: tulajdonképpen akkor az 1/8 rész ingatlannal felelek a tartozásért? Az inkasszó csak "hibás intézkedés" lehetett a végrehajtó részéről?
Illetve el tudnak árverezni, tudnak valamit kezdeni egy ingatlan résszel? (több tulajdonos is van)

Elõre is köszönöm a segítséget!

Immaculata # 2016.03.18. 19:19

A tartozással közösen feleltek a testvéreddel az 1/8-d - 1/8-d tulajdoni hányadú lakással, de amíg kiskorú a testvéred, addig az ő tulajdoni hányadára nem kérnek végrehajtást.
A végrehajtónak jelentsd be, ha neked is van igényed, pld. temetési költséged, vagy egyéb, közjegyzői díj, vagy bármi, amit azért kellett fizetned, hogy a hagyatékot átvedd.

A végrehajtó nem inkasszózhatja a számládat, kizárólag az ingatlanhányaddal felelsz.

nfp_1 # 2016.03.18. 20:01

Nagyon szépen köszönöm a választ. Ha jól tudom, akkor az örökösök egyetemlegesen felelnek a tartozásért, tehát rajtam is követelhetik a teljes tartozást, igaz?
Viszont akkor ha csak az ingatlanhányaddal felelek, és abból a végrehajtónak nem sikerül "pénzhez jutnia", rámehetnek a fizetésemre/folyószámlámra?

ObudaFan # 2016.03.19. 12:05

Nagyon szépen köszönöm a választ. Ha jól tudom, akkor az örökösök egyetemlegesen felelnek a tartozásért, tehát rajtam is követelhetik a teljes tartozást, igaz?

Mivel jogerős bírósági határozat van, így ez nem lehet kérdés, a határozat szerint kell eljárni.

Viszont akkor ha csak az ingatlanhányaddal felelek, és abból a végrehajtónak nem sikerül "pénzhez jutnia", rámehetnek a fizetésemre/folyószámlámra?

Ha csak a határozat másként nem rendelkezik valamiért, akkor a kamatokért és a perköltségért felelsz saját vagyonnal, minden másért csak az örökrészeddel.