tartozás öröklése

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 11:02

de akkor miért van rengeteg "üdülési jog eladó" hirdetés a neten is?
Hát ez az! És hány olyat láttál, hogy "üdülési jogot vennék"?

jani69 # 2016.05.06. 11:47

Jogos, egyet sem láttam, bár nem is kerestem. Mégis, jogilag hogy rakható rendbe, hogyan tisztázható le az "örökség"?

Juliska53 # 2016.05.06. 12:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!
a Kérdésem, az lenne, hogy a vavő szeretné kifizetni a vételárból a végrehajást kérőnek a 6/30 részt ami az elhunyt örökös része volt. Mivel nincs utánna örökös, kitől követelheti a tartozását a végrehajtáskérő, ha kevesebb a vételárból őt megillető része,mint amennyi a végrehajtás.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 15:11

hogyan tisztázható le az "örökség"?
Mondtam: póthagyatéki eljárást lehet kérni. De szerintem fölösleges rá költeni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 15:16

Ez nem lett jobb, Juliska53. Sőt. "Elhunyt örökös"? Vagy az "elhunyt örökös része"? Bár mindegy is, mert egyiknek sincs értelme.

Próbáljuk meg lépésenként:

• Kivel szemben folyik a végrehajtás?
  • Mit foglalt le a végrehajtó?
  • Milyen vevőről beszélsz?
  • Mit venne meg az az a vevő?
  • Hogy jön oda a végrehajtást kérő?
  • Ki kérdezi tőle és miért, hogy mit fogad el, mit nem?
Juliska53 # 2016.05.08. 14:14

Tisztelt Ügyvéd Úr. Kezdem előről. Örököltünk 10-en egy garzon lakást. Ebből az egyik örökösnek akinek 6/30 része van az ingatlanban, Ő elhunyt. Neki volt tartozása amit még életében ráterheltek a garzon lakás tulajdoni lapjára. Mikor meghalt akkor az összes rokonsága lemondott az ő hagyatékáról, mert csak tartozása volt. Ekkor a tulajdoni hányadára bejegyezték a Magyar Államot, mivel nem volt örököse. Most öt év elteltével, szeretnénk eladni a garzonlakást. Most van rá vevő.A végrehajtás kérőt megkerestük,a végrehajtó tanácsára. Bemutattuk a végrehajtás kérőnek a szándék nyilatkozatot, és ki szerttük volna fizetni a vételárból a 6/30 rész arányában a ráeső részt. A végrehajtás kérő ezt nem fogadta el, hogy ez neki kevés. Viszont az ingatlant több pénzért nem lehet eladni. Ezért érdeklődöm, hogy ilyen esetben kitől kérheti a többlet tartozást, mivel az elhunyt része a Magyar Állam tulajdona. Mi most 9-en mit tehetünk, hogy végre ki tudjunk szállni ebből az örökségünkből. Köszönöm a válaszát. Remélem most érthetőbb a kérdésem. Tisztelettel: Kis Lászlóné

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.08. 15:45

mert csak tartozása volt.
Nem igaz, hiszen legalább ez az egy ingatlanilletősége is a hagyatékába tartozott.

bejegyezték a Magyar Államot, mivel nem volt örököse.
Nem igaz, épp azért jegyezték be az állam tulajdonjogát, mert az az örököse. (Mindenkinek van örököse, ha más nincs, akkor szükségképpen az állam.)

A vevő vegye meg a 24/30-ot tőletek, a 6/30-ot meg vegye meg árverésen a végrehajtásban. Még jól is jár, mert a 6/30-hoz fele áron jut hozzá. (A végrehajtást kérő meg ugyanezért hülye, a makacskodása miatt csak a felét kapja annak, amit ajánlottatok neki.)

Juliska53 # 2016.05.08. 18:55

Köszönöm Ügyvéd Úr a válaszát. Így gondoltam én is, de valószínű, hogy nem jól fejeztem ki magam. Az árveréssel az a gond, hogy állítólag elhúzódhat évekig is, ezt a Magyar Államnál kaptuk felvilágosításként. De nagyon köszönöm mégegyszer a válaszát. Üdvözlettel Kis Lászlóné

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.08. 20:26

Miért húzódna az árverés évekig? 60 nap.
Ráadásul ebben az esetben a vevőnek nagyjából mindegy, mikor szerzi meg azt a maradék 6/30-ot. Az állam biztosan nem fog mellé beköltözni.

jani69 # 2016.05.09. 07:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm válaszait!

Tisztelettel:
Takács János

Morella # 2016.05.13. 18:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

meghalt édesapám akivel 20 éve nem tartottam a kapcsolatot. Valószínűleg adósságot is örököltünk a testvéremmel tőle amit még nem tudok mennyi, amit tudni lehet, hogy van 1/3 háza meg erdőrésze.Azt javasolták, hogy mondjunk le az örökségről.
A kérdésem az lenne:
1.ha lemondunk akkor mindenképpen a kiskorú gyerekeink öröklik tovább vagy le lehet valaki javára mondani?Édesapámnak ezen kívül két testvére van még a családban.
2.A másik kérdésem az lenne ha nem mondunk le az örökségről akkor az örökölt adósságot nekünk ki kell fizetni vagy azt ráterhelik a vagyonára?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.13. 18:37

A hagyatékot visszautasító gyerek helyén az ő leszármazói örökölnek. Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival vagy a hagyaték erejéig felel.

(Van valami üzenet a belépésnél, hogy mielőtt kérdezel, olvasgass már egy kicsit, hátha ugyanerre a kérdésre már válaszoltak. Néhányszor. Néhány százszor.)

AZoltan # 2016.05.16. 12:20

Tisztelt szakértők!

Kölcsönszerződést kötöttem, a kölcsönadó időközben elhunyt. A kölcsönszerződés ügyvédnél letétbe volt helyezve, amennyiben a hagyatéki eljárás lezárult akkor a fennálló tartózásomról kéne kapnom írásbeli értesítést? Esetleg megjelölve, hogy kik az örökösök (akiknek tovább kéne törlesztenem) ? Tehát a hagyatéki eljárás lezárultával engem mint adóst értesítenek, vagy csak az örökösök öröklik meg az adósságomat?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2016.05.16. 15:40

AZoltan

HA bejelentetted a hagyatéki eljárásban az igényedet, akkor arról értesíteni fognak, hogy mi lett a hagyatéki eljárás eredménye. Viszont a hagyatéki eljárásban a közjegyző nem fogja elbírálni az igényedet, ha azon vita van, legfeljebb annyit kérhetsz, hogy amíg ki nem fizetnek, csak ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot. Ebben az esetben a hagyatékátadó végzés kézbesítésétől lesz 30 napod, hogy az igényed bíróságon érvényesítsd. Persze ha az örökösök elismerik az igényedet, akkor ez vélhetően felesleges lesz.

AZoltan # 2016.05.16. 16:38

ObudaFan!

Én tartoztam, nem pedig nekem tartoztak! A kérdésem az adósságom továbbfizetésére irányul az örökösök felé!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.16. 17:15

Amíg bizonytalan a jogosult személye, addig bírósági letétbe kellene fizetned.

AZoltan # 2016.05.16. 17:46

Kovács_Béla_Sándor!

De meddig? Elvileg a hagyatéki eljárás már lezajlott februárban, az örökös(ök) azóta nem vették fel velem a kapcsolatot. A fizetés azóta folyamatos az örökösök (két testvér) részére, de nem vagyok benne biztos, hogy a hagyaték részeként mennyit kell még visszafizetnem és milyen arányban.

jani69 # 2016.05.17. 05:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Újabb kérdés merült fel. Örökhagyó Édesanyánk halálának időpontjában, a hagyatéki leltár és jegyzőkönyv szerint a bankszámláján pl. százezer Ft volt. A bankban viszont közölték, hogy az elmúlt több mint fél évben érkezett rá még pénz. Kérdésem az, hogy jogosult vagyok e felvenni, ha a bank kiadja, vagy csak póthagyatéki után férhetek hozzá?

ObudaFan # 2016.05.17. 05:48

Jani69

Ha egyetlen orokos vagy és edesanyadat illeti az osszeg, akkor jogosult vagy rá, az más kérdés, hogy pothagyateki nélkül a bank kiadja-e.

AZoltan

Vedd fel az orokosokkel a kapcsolatot és kérj egy hagyatekatado vegzest. Ha nem megy, teljesits biroi letetbe.

jani69 # 2016.05.17. 11:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a választ. Igen, Anyut illeti az összeg. Nem megfelelően ragoztam: Nővéremmel vagyunk örökösök 50-50%-ban, de ez nem gond nekünk. Sejtettem hogy a bankon múlik. :/

jani69 # 2016.05.17. 12:29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Újabb fejlemény az ügyben. Egy szolgáltató e-mailben jelezte, hogy a cég ügyvédje felveszi a kapcsolatot a kerületi Önkormányzattal a szolgáltatási díjhátralék miatt. Ha hitelezői igényt nyújt be, és póthagyatékit kér (mert a jelenlegi hagyatéki végzésben nem szerepel mint hitelezői igénybenyújtó sem), vagy nem tudom mit terveznek, annak a közjegyzői eljárás költsége is minket terhel, mint örökösöket. vagy csak akkor terhel a közjegyzői díj, ha mi kérvényezünk póthagyatékit?

ObudaFan # 2016.05.17. 14:03

Az titeket terhel, de hagyateki tartozas miatt szerintem felesleges pothagyatekit lefolytatni.

jani69 # 2016.05.17. 15:30

ObudaFan

Ez nekem szóló üzenet?

jani69 # 2016.05.17. 15:31

Bocsánat: hozzászólás.

ObudaFan # 2016.05.17. 16:11

Igen.