tartozás öröklése

ObudaFan # 2015.09.21. 18:10

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.

Scottem # 2015.09.19. 07:00

Köszönöm a választ! Én úgy tudtam eddig, hogy tartozást is lehet örökölni, úgy mint elmaradt közüzemi számlák, kölcsön stb, de ha lemondok az örökségemről akkor nem hárul Rám mindezek kifizetése. Ezért vagyok bizonytalan. Mert ha felveszem a számlán lévő összeget és azzal elfogadom az örökséget (már ha így van) , akkor vele együtt a tartozásokat is.

ObudaFan # 2015.09.18. 17:13

Szerintem azzal elfogadod, de az örökrészeden túl nem felelsz akkor sem a hagyatéki tartozásokért.

Scottem # 2015.09.18. 09:14

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Anyukán nemrég elhunyt. Az örökség tartalmaz adósságot és némi pénzt a bankszámlán. Az adósság nagyobb mint a számlán lévő összeg. Az lenne a kérdésem, hogy a számlán lévő összeget felhasználhatom-e a temetés kifizetése részeként? Vagy azzal, hogy felveszem a pénzt, elfogadom az örökség minden részét? Köszönöma válaszokat!

ObudaFan # 2015.09.15. 15:09

Az adós örököse is csak az örökrészével felel. Tehát a bíróságra be kell vinni (3 példányban, másolatban) a hagyatékátadó végzést, amiből kiderül, hogy a temetési költségek meghaladták a hagyatékot és kérni kell a kereset elutasítását.

bátor04 # 2015.09.14. 15:37

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy édesapám meghalt januárban.Májusban volt a temetés ahol megtudtuk hogy egy ismerősnek elment kezesnek és még rajta kívül 3-an,de nem lett fizetve a kölcsön így a bank követtel 1,8 millió forintot rajtam,mert csak én vagyok az örökös.A hagyatékin a közjegyzőnek a bank azt mondta ,hogy édesapám csak kezes volt.A közjegyzőnő megnyugtatott,hogy mivel a temetés költsége meghaladta amit örököltem így a bank nem tud semmit követelni rajtam.de közben pár nappal ezelőtt berendeltek a bíróságra ennek ügyében.A bank kiküldte a papírokat amiben nem az áll hogy édesapám kezes,hanem az hogy mindannyian ADÓSOK.Most tanácstalan vagyok hogy mit tegyek,mert nem is tartottam vele a kapcsolatot.Ennek ügyében szeretnék kérni tanácsot.Tisztelettel

Tisztelt Ügyvédn??/Úr!

Édesapám meghalt,és májusban volt a hagyatéki ahol megtudtuk,hogy 3-másik személlyel 1,8-millió forinttal tartozik a bankn

ObudaFan # 2015.09.09. 12:33

Fizetéghagyásos eljárást indíthattok. Persze, ha mégis lenne követelése a banknak, akkor nem biztos, hogy érdemes.

klaritta55 # 2015.09.08. 20:52

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket Kérem!

2011 május 11-én holtan találták a férjem apját, akivel nem tartott kapcsolatot. Iratai nem voltak, egy nőnél volt a bejelentett lakcíme, aki nem adta oda a papírokat és a temetés rendezéséhez sem. Kifizettük a temetést és az egyéb költségeket és elfogadtuk az örökséget-érzelmi okokból-, ami telekkönyv szerint tehermentes volt egy rendkívül szemetes zártkerti ingatlan a-ezen a férjem még gyerekként sokat játszott -. Az örökség értéke:500000Ft.Jogerőre emelkedés után Földhivatali értesítéstett közel 190000-Ft követelés miatt a végrehajtó megterhelte.
Nagy nehézségek árán elrendeztük és újra tehermentessé tettük kitakarítottuk megszüntettük a veszélyes állapotokat. Takarításnál kezünkbe került egy régi nyugdíj szelvény, megnéztük a nyugdíj fizetési időpontokat és, 2011 májusban 12-én volt a nyugdíj fizetés Irtunk a Nyugdíj folyósítónak, akik féléves levelezés után megadta a bankot ahová a pénzt utalták.2012 februárban bementünk a CIB bankba és kértük tájékoztassanak, mit kell tennünk, hogy megkapjuk a majd 96000Ft-ot. Kijelentették, hogy több mint 140000Ft tartozás van a számlán, amit azonnal vegyünk a nevünkre. Erre nem voltunk hajlandók. Kb. 1 hónap múlva felszólítottak a fizetésre, ezért kértük számlakivonattal igazolják, hogy mikor történt a hitel felvétel és hogy megtudjuk hova tűnt a halál –hivatalosan, a halotti anyakönyv május 11.- után a nyugdíj. Több levélben megtagadták a számlakivonat adást és a levelezés 2012 őszén megszakadt.2015 tavaszán jelentkeztek és követeltek 280000ft-ot.Kértük a számlakivonatot nem küldtek csak számlaszerződés másolatot, amely szerint más nem rendelkezik a számlával.
Be mentünk a bankba ahol felsőbb utasításra hivatkozva nem adtak kivonatot. Írásbeli panaszt adtunk be így 30 nap elteltével kiküldték a számlakivonatokat 2011 május-tól a mai napig. Kiderült, hogy bankkártya tartozott a számlához és a 2011 május 12-én a számlára utalt majd 96 ezer forint nyugdíjat több részletben május 17-ig bankautomatából felvették.
Teljesen tanácstalanok miért tagadták meg az a tájékoztatást, amellyel fedezték a jogtalan bankkártya használatot és nekünk jelentős anyagi kárt okoztak.
Valaki segítsen, most mitevők vegyünk?

klaritta55

ObudaFan # 2015.09.08. 19:18

Csak akkor nem évült el, ha menthető okból volt olyan helyzetben a cég, avgy a jogelődje, hogy azt nem érvényesítette.

babikaa # 2015.09.08. 13:35

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám 2008-ban elhunyt. Nem régen kaptam egy sima (nem ajánlott, nem tértivevényes) levelet egy behajtó cégtől, miszerint Édesanyám után tartozás maradt fent, melyet a hitelező ennek a behajtó cégnek engedményezett. Tőlem mint örököstől most ezt szeretnék beszedni, különben jogi lépéseket fognak megtenni. Ez áll a levelükben. Ezen kívül az összeg, ill. az engedményező neve. De sem az engedményező nyilatkozatot sem egyéb összegbeli részletezést nem mellékeltek.
Kérdésem az lenne hogy 6 évvel Édesanyám halála után jogszerű e ennek a tartozásnak a követelése? Nem évült el? (korábban nem érkezett ez ügyben semmi értesítés) Normál postai küldeményben szokták a fizetési felszólítást kiküldeni? Köszönöm a segítséget!

Érdeklödő2 # 2015.09.07. 20:43

Tisztelt Obudafan!

Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2015.09.07. 20:22

Érdeklödő2

Meg kellene mondani a jogosultaknak, hogy járuljanak hozzá a törléshez, különben az elévülés megállapítása iránt pert fogsz indítani. Ez után pedig fel kell keresni egy ügyvédet, hogy a hozzájárulásukat ellenjegyezze és benyújtsa a földhivatalba, vagy - célszerűen szintén ügyvédi segítséggel - el kell indítani a pert.

Érdeklödő2 # 2015.09.07. 20:01

Tisztelt fórumozók!

Üdvözlök mindenkit és egy kis segítséget kérnék.

A történet:
Tartási szerződést kötöttem 2010-ben egy rokonommal, aki sajnos még abban az évben elhunyt. A szerződéskötés időpontjában az ingatlanon kb 500.000-Ft tartozás is volt. Ennek tudatában kötöttem a szerződést. Az ingatlannak egyedüli tulajdonosa vagyok.
A hagyatéki tárgyalás lefolytatásakor az összes tartozás dátumát 2010-re jegyezték be újra. Az elhunytnak 150.000-Ft hagyatéka volt, amit tudomásom szerint nem vette át senki. A lényeg, hogy most 2015 van és a tulajdoni lapon még rajta van minden tartozás bejegyzése.
Hogy tudom én azt onnan levetetni? Ki kell-e fizetnem a tartozásokat attól függetlenül, hogy tartási szerződést köttötünk? Elévült-e esetleg és elég, ha bemegyek a földhívatalba és a szükséges térités ellenében törölnek minden bejegyzést? A károsultak természetesen az 5 év alatt egyszer sem kerestek meg engem, gondolom azért, mert tőlem nem követelhetnek.
Amennyiben mégsem olyan egyszerű, ahogy én gondolom, akkor írják meg kérem, hogy mi az eljárás menete ilyenkor.

Köszönöm a segítő válaszukat!

-Mártikám- # 2015.08.26. 15:29

Köszönöm. :(

ObudaFan # 2015.08.26. 13:38
  • Mártikám-

Ha a lányod nem tudja igazolni, hogy a másik testvér kifejezetten lemondott erről az összegről, akkor - legfeljebb az örökrésze erejéig - azért felelős lesz.

-Mártikám- # 2015.08.25. 19:47

Valamit kifelejtettem: az elhunyt hagyott egy írást, amelyben a tartozásairól ír, ugyanis több is volt. A fél lakás tulajdonrészére vonatkozólag azt írta, hogy a testvére levonja majd belőle az édesanyjuk temetésének fele költségét, plusz százezer forintot. Ezt természetesen ki is fizetnénk.
Köszönöm a felvilágosítást!

-Mártikám- # 2015.08.25. 19:03

Jó estét!
A kérdésem a következő: a lányom most örökölte az édesapja után egy lakásnak a felét. A lakás másik fele az elhunyt testvéréé, aki Kanadában él. A lakás már évek óta albérletbe van adva. Ennek a díjnak jog szerint fele-fele illette a két testvért. Csakhogy az elhunyt nem juttatta el a pénzt a testvérének, munkanélküliségére hivatkozva. Tehát ez a dolog a testvér, mondhatni jóváhagyásával, de mindenképpen tudtával történt. Most, hogy meghalt a lányom apja, a testvér ki akarja fizettetni a lányommal az elmaradt albérletpénzeket, azzal az indokkal, hogy ők, a két testvér szóban megegyeztek, hogy ezt a pénzt ráterhelik az elhunyt tulajdonrészére. Néhány hónap múlva szándékozott Magyarországra jönni a testvér, és akkor kifizette volna az elhunytnak a lakás ráeső részét, levonva belőle a tartozásokat.
Szeretném tudni, hogy a lányomnak eleget kell-e tennie ennek a szóbeli megállapodásnak. Állítólag több tanút is tud hozni a testvér.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.18. 06:26

Az örökös a hagyaték tárgyaival, illetve az örökrésze erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. (De a kölcsönnek a hagyaték megnyílása után esedékessé vált kamata - ami hat év alatt simán meghaladja a tőkét - szerintem már a te tartozásod.)

MissPantera # 2015.08.17. 20:09

A házrészem 1 milliót ért akkor.1 régi kicsi parasztház.Egy ügyvéd tud e nekem valamit segíteni?vagy felvilágosítást adni?Ha igen,milyen költségei vannak és kiknél,hol kell intézni?

MissPantera # 2015.08.15. 20:12

Üdvözlöm a kedves jogi szakértőket és az olvasókat!
Apum 2009-ben halt meg.Hagyatéki tárgyaláson tudtam meg,hogy van egy 2 millió forintos személyi hitele a házrészével együtt.2 testvérem visszautasította az örökséget.Az örökségem visszautasításával nem voltam tisztában,ezért elfogadtam.Akkor 19 éves voltam.Apám Személyi hitelét követelhet-e rajtam a bank?2009 óta nem füzetem.Milyen következményei lehetnek,ha ezután sem teszem?

Dr.Attika # 2015.08.12. 17:03

Nem régen olvastam a neten, hogy a MÁV valamelyik beszerzési listáján szerepelt az alábbi tétel:

• 1000 meter fokabel.

A nagyon okos beszerzési referens lehúzta a listából, mondván, hogy fókabél nem kell a MÁV-nak. Kiderült, hogy főkábelről van szó, de az informatikusnak ékezet nélküli gépe volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 16:53

Off
Ez most talált. Nincs neki, de nem az ő hibája, külföldről ír.
ON

Dr.Attika # 2015.08.12. 16:46

Nem ugyanaz:
kar vagy kár, szar vagy szár, kápa vagy kapa stb.

Dr.Attika # 2015.08.12. 16:44

Nincs magyar, ékezetes géped? Olyan szomorú látni amikor magyar nyelven ékezet nélkül írtok. Ez a magyar nyelv "lesajnálása".

Shiroku # 2015.08.12. 15:50

ObudaFan, köszönöm a választ!

Esetleg az özvegyi jog korlátozásáról - hogy a kiadott kis ház hasznait mi örökösök felhasználhassuk a hitelek törlesztésére - mi a vélemény?