Az ügyvédem szerint is de egy napokban lezajlott perben a bíró kimondta fizetnem kell mert egyetemlegesen 5,5 milliot örököltünk az adósság kb 6-7 millio pontosan nem tudom én egyedül már 2,7 milliot kifizettem különböző pénzintézeteknek, az utolso banknak nem voltam hajlandó fizetni ezért per lett belőle. A döntés alapján fizetnem kell mert a bíró szerint mindd az adósság mindd a vagyon egyetemleges az ő döntése alapján, valamiféle gyakorlatra hivatkozott. De még hivatalosan nem kaptam meg a végzést.
tartozás öröklése
ObudaFan, köszönöm a választ! Végrendelet volt az ingatlannal kapcsolatban, ahogyan azt írtam is.
Továbbá mind a saját, mind Monster hozzászólásával kapcsolatban kérdezem, hogy kinek a felelőssége, hogy ezek a tartozások nem derültek ki időben? Nekem, mint magánszemély egy bank sem ad ki információt, hogy van e hitel más neve alatt. Még ha családtagról van szó, akkor sem.
Ilyen esetekben miért nem lehet kérni új hagyatéki tárgyalást?
Köszönöm emes1 ! Ráadásul évek múltán!
Húúúhaaa............
Sok ember lenne itt aki segítene, de ha van ügyvéd neki kell és miért nem vele beszélitek meg ? ( fizettek is érte itt nem )
A kérdésetekre nem lehet két mondatban válaszolni......
Igen,ügyvédem van ,de úgy érzem feltette a kezét, persze fellebbezünk csak szerettem volna tudni hogy van ilyen? Tudna nekem valaki segíteni?
Monster, ez tényleg nagyon-nagyon kellemetlen helyzet. :( Mi például az örökös helyett fizetjük az ingatlanhitelt, amit az elhunyt felvett évekkel ezelőtt (nevezetesen az élettársam volt), és sajnos a lányom adóstársa lett, mivel a gyerekeit nem tudta vagy nem akarta ebbe bevonni. 1,5 éve folyik a hagyatéki. Az ingatlan fele az én tulajdonom, mivel mi azt kp-ben kifizettük. És mégis nekünk kell fizetni, mert az örökös csak a pozitív örökséget zsebelné be (egy másik tehermentes ingatlan), ezért sem utasította vissza az örökséget. Abban bízik, hogy megússza a fizetést. Én pedig a magyar bíróságban bízok, mert nem tudok mást tenni. Amit pedig eddig helyette fizettünk ki, azt nagy eséllyel vissza fogjuk kapni.
Én csak azt tudom mondani, hogy aki valamit is örököl, a hagyatékin kérje fel a közjegyzőt, hogy keresse meg a nagyobb bankokat és az adóhivatalt, hogy van-e az elhunytnak valamiféle tartozása. Ezt a közjegyző megteheti. Igaz, hogy időbe telik, de megéri.
Monster
Jobban kellene ismerni az egész ügyed és az ügyvéded ismeri, nem mi. A leírásod pedig rendkívül pontatlan, nehezen lehet rajta eligazodni.
Mindenesetre általánosságban: az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, de valóban egyetemlegesen.
Egy példával élve: ha 10M Ft a hagyaték, de terheli mondjuk 6M Ft tartozás, és két örökös van, akkor a hagyatéki hitelező megteheti, hogy az egyik örököstől a teljes örökrészét (5M Ft) követeli. Ebben az esetben ez az örökös a másiktól elszámolást követelhet.
emes1
És mit szeretnél ezen az új hagyatéki tárgyaláson?
Senkinek sem a felelőssége.
Szép napot.
A következő gondom van. Anyám elhunyt , de maradhatott utána adósság. A gondom ott kezdődik, hogy 4 éves voltam amikor elhagyott( 1973 - ban ). Most 47 éves vagyok kapcsolatot egyáltalán nem tartottuk , igazából nem is ismertem. az örökségére nem tartok igényt, mivel semmi közöm nem volt hozzá. A kérdésem az, hogy egy esetleges adósság követelhető-e rajtam?
Miért ne fogadnád el az örökséget?
gromek,
igazából nem kockáztatsz semmit az elfogadással sem.
Ha nem kell, visszautasíthatod, de akkor mindenestül kell, se vagyon se tartozás nem érint. Ha nincs más örökös végül legfeljebb az állam örököl.
De ha elfogadod az örökséget, az esetleges - akár később kiderült - tartozásokért is legfeljebb a hagyaték értékéig (esetleg az utána keletkezett hasznaival) felelsz. Elsősorban az örökség tárgyaival, ha eladod, akkor el kell számolni, de akkor is csak az örökség értékéig felelsz.
Ha egy milliót örökölsz, és kéőbb kiderül egy kétmilliós tartozás, akkor is legfeljebb egy millió értékig kell helyt állnod (főszabály szerint).
Ha visszautasítod, semmi sem követelhető rajtad.
Kedves Szakemberek!
Édesanyámnak és férjének fele-fele részben van egy lakása. Édesanyám 5 éve meghalt. A hagyatéki lezajlott, haszonélvezőként a férje (nem az apám) élt eddig a lakásban. Most meghalt. Neki is van egy lánya, aki az ő részét örökli. Kiderült, hogy vannak a lakással kapcsolatos tartozások (közös ktg, közmű elmaradások), ami több százezer forint, és 2015 óta halmozódott fel. Ezeket a tartozásokat kinek kell kifizetnie? Neki, vagy fele-fele?
Üdv: rebeka
Öt éve, az 2012. Mégis miért kellene anyádnak vagy neked olyan szolgáltatásért fizetni, amelyet a halála után vettek igénybe? (Mondjuk, a távfűtés pont kivétel lehet.)
OFF
Igen, bosszús vagyok. Mert plebejus származékként mindig felbosszant, amikor valakinek az ölébe hullik néhány millió forint, és ehhez képest néhány százezren kezd el szarakodni. Tudjátok, mit örökölt például apám az ő apjától? Semmit; azt sem tudta, hogy ki az.
ON
Igazából az okoz gondot, hogy a tartozásokat most kell befizetni, a hagyatéki pedig még odébb van. Sajna nincs miből... Egyébként jogos:))
Jóestét.Azt szeretném megtudni,hogy az örökhagyó halála után évekkel később vissza lehet még utasítani az örökséget?Hagyatéki tárgyalást nem volt mert nem kértem,mivel nem volt örökség,de most előkerült egy pár dolog,és szeretném megtudni visszautasítható,vagy már örökössé váltam ennyi év után.Köszönöm.
Ha ráutaló magatartással sem tettél semmi olyat, ami arra utalna, hogy az örökséget elfogadod, akkor visszautasítható.
Tisztelt jogi szakemberek!
Egy ismerősöm testvére házvásárláshoz hitelt vesz fel, ahol, mint kiderült az édesanyjuk lesz az adóstárs.
Abban kérném a segítségüket, hogy amennyiben a testvére nem tudja fizetni a hitelt és időközben az édesanyjuk elhunyna, akkor az adósságot az ismerősöm tovább örökli, és neki kell majd fizetnie?
Próbáltam utána nézni, de nem találtam rá egyértelmű választ.
Előre is köszönöm válaszukat!
Az örökös az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Tehát jelen esetben azzal, amit örököl az édesanyjától. És ebben az esetben ha neki fizetési kötelezettsége lesz, annak a megtérítését valószínűleg kérheti a testvérétől.
„annak a megtérítését valószínűleg kérheti a testvérétől.”
Adóstárs - nem kezes.
Tisztelt Fórumozók, kedves Hozzáértők!
Azt szeretném megtudni, hogy ha Édesanyám 6 és fél éve elhunyt, és most kapok egy fizetési felszólítást miszerint korábban tartozása volt, az a tartozás rajtam ennyi idő után végrehajtható e? Vagy ez is elévül 5 év alatt?korábban nem értesítettek erről, ez a mostani levél is csak sima (nem ajánlott, nem tértivevénnyel feladott levél volt ) Köszönöm szépen a segítséget.
babikaa
Ott kezdődik a dolog... Örököltél édesanyástól valamit ?
Elévült, ha semmi nem szakította meg az elévülést, és nem is nyugodott az elévülés.
Ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni, az elévülés nyugszik.
Ha az elévülés nyugszik, az akadály megszűnésétől számított egyéves - egyéves vagy ennél rövidebb elévülési idő esetén három hónapos - határidőn belül a követelés akkor is érvényesíthető, ha az elévülési idő már eltelt, vagy abból egy évnél kevesebb van hátra.
Az elévülést megszakítja ilyen régi tartozások esetén még a régi szabály szerint
- a tartozásnak a kötelezett részéről történő elismerése;
- a kötelem megegyezéssel történő módosítása és az egyezség;
- a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése,
- a teljesítésre történő írásbeli felszólítás.
Hat ha azt vesszük akkor anno egy negyed ingatlant igen, ahol soha nem éltem, viszont édesapám és testvérem igen és mivel sok adóssàgot halmoztak a lakásra, azt az eszkozkezelo megvasarolta Anyukam halála utân (tehát már nem a tulajdonom,ott a testvérem él bérlőként) de természetesen ezr az adâs vëtelit én is alàírtam akkor
Viszont az elmúlt években mâr több százezer "örökölt" tartozást kifizettem Anyu után (miközben ha úgy vesszük az öröksëgem elúszott) úgy tűnt ennek végre vége. Erre most 6 és fél év utân újabb tartozâs kerül elő. Ennek soha nem lesz vége? Erre nincs egy elévülés?
Köszönöml ObudaFan. Később láttam csak a vâlaszt. az elmúlt 6 ës fél évben valóban semmi ërtesítës erről nem jött
Kizárólag az örökölt összeg után vagy ( voltál )felelős anyud tartozásért...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02