tartozás öröklése

aherd # 2017.04.04. 11:38

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Az Ön válaszát nem teljesen értem. Mire gondolt az alábbi bejegyzéssel?

„annak a megtérítését valószínűleg kérheti a testvérétől.”
Adóstárs - nem kezes.

Segítségét előre is köszönöm

Immaculata # 2017.04.04. 11:57

Amikor az örökhagyó tartozást hagy az örököseire, akkor a hitelező, jelen esetben az adós, kérheti az adóstárs fizetnivalóját az örökösöktől.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.04. 14:04

Mivel adóstárs, nem kezes, ezért nem kérheti egészében megtéríteni azt, amivel helytáll, csak az örökhagyóra eső részt, azt is csak az örökség erejéig. (Ha maga is örökös, akkor még a rá eső részt is le kell vonni.)

hala # 2017.04.04. 22:10

Tisztelt Fórumozók!

Ha még édesapám életében szeretnék lemondani a majdani örökségemről, megtehetem ezt annak tudatában, hogy ez az örökség valószínűleg egy óriási adóssághegy lesz? (Semmilyen kapcsolatom nincs és gyerekkoromban is alig volt vele, a későbbi házasságaiból vannak más gyerekei, akik vele éltek, és akikel szoros kapcsolata van, én szívesen kimaradnék majd a fekete levesből.) Ha igen, mi a teendőm?

Köszönöm!

ObudaFan # 2017.04.05. 05:09

Édesapád életében a vele kötött írásos szerződésben mondhatsz le. Halála után egyoldalú nyilatkozattal utasíthatod vissza.

hala # 2017.04.05. 05:46

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ! Tehát jól értem, ha csak a halála után nyilatkozom, akkor sem leszek az adósságai visszafizetésére kötelezhető?

A vele kötött szerződéshez létezik pl. online formanyomtatvány, vagy ügyvéd előtt kell megkötnünk?

ObudaFan # 2017.04.05. 15:11

Nem kötelező ügyvéddel eljárni, de nyilván nem célszerűtlen.
Ha a halála után visszautasítod az öröklést, akkor sem leszel örökös, így nem felelsz a hagyatéki tartozásokért.

Olajkk0507 # 2017.04.23. 18:33

Tisztelt fórumózók!

Az alábbiak miatt kérném az Önök véleményét, szakértelmét!

Nagymamam elhunyt! Vagyona nem sok volt egy föld ami kb 50 e ft-ot ha ér! Tartozása viszont annál tö b!A lánya és a fia az örökösök! Mind a két fél visszautasítja az örökséget, így az unokák lépnek be örökösnek! Tegyük fel ők ia visszautasítják az örökséget maradnak a dédunokak! Én viszont nem szeretnék egy olyan tartozás kifizetni amit nem én csinaltam, és azt se szeretném hjgy a 18 honapos kisfiam igy kezdje az eletet hogy már tartozása van! Hogy lehet ezt kivédeni vagy egyáltalán meg lehet e szabadulni ettől a tehertől?
Továbbá a kérdésem hogy a temetését az édesanyám fizette és őa kozjegyző fele jelezte is! A temetési koltseg felet lehet kovetelni a testvérén?
Válszukat előre is köszönöm
M.T

Immaculata # 2017.04.23. 18:36

együk fel ők ia visszautasítják az örökséget maradnak a dédunokak! Én viszont nem szeretnék egy olyan tartozás kifizetni amit nem én csinaltam,

Előtted van a minta, minek a cirkusz.

Az elhunyt temetéséről az örökösök kötelesek gondoskodni.

drbjozsef # 2017.04.23. 18:45

Olajkk,

visszautasítod Te is az örökséget, és a gyermeked nevében is, ehhez kell majd a gyámhivatal beleegyezése. Ha a tartozás tényleg nagyobb, mint a vagyon, akkor bele fognak egyezni.

De ha nem, akkor sincs senki, mert mindenki csak az öröksége erejéig felel a hagyaték tartozásaiért, a saját vagyonával nem.

Tehát akár Te is örökölhetsz, aztán a hitelezőnek odaadod az örökölt tárgyakat, az ingatlant, és ha vannak, az ingóságokat is. Ha ezek értéke kevesebb, mint amennyit követel, akkor így járt, többet nem kaphat, mint amennyit örököltél.

drbjozsef # 2017.04.23. 18:45

"akkor sincs semmi" akart lenni.

drbjozsef # 2017.04.23. 18:53

Az elhunyt temetését végeredményben az örökösnek kell fizetnie, a temetési költség az első a sorban a hagyaték terheiben, tehát ha nem örökös fizette ki, akkor kérheti annak megtérítését az örökös(ök)től.

Ha mindenki lemond az öröklésről, és végső soron a magyar állam örököl, ÉS a hagyatékban azért van legalább annyi vagyon, mint amennyi a számlával igazolt temetési költség volt, akkor első helyen azt meg kell kapja édesanyád, ha a számlákat benyújtotta a közjegyzőnek. A maradék vagyon megy a hitelezőknek, ha kevés lesz, akkor így jártak a hitelezők.

Ha annyi vagyon sincs a hagyatéki leltárban, mint a temetési költség volt, akkor édesanyád azt nem kapja meg sajnos.

mucogi # 2017.04.24. 08:33

Üdv!
Édesanyám meghalt 2 hónapja,nekem lemondó nyilatkozatom van,ami hitelesítve van..kb 8 éve már..érvényes még ugye?
testvérem nem követelhet tőlem semmit?Temetés költsége,stb..
Anya lakott nálunk,első körben 3 hónapig,akkor egyazegyben mi tartottuk el,aztán 2015 szeptemberétől,2016 áprilisig szintén itt lakott,csekély nyugdíjjal,ha számolni kéne sokkal kellett pótolni,mi se kértünk senkitől semmit..Miután elköltözött tőlünk,onnantól kezdve én semmi infót nem kaptam róla,a temetést is testvéremék intézték.
A ház ahol lakott,az elmúlt 5 évben teljesen eladósodott,tehát a hagyatékin kb csak a tartozásait fogják sorolni...
Igy hogy nekem van lemondós papírom,el kell mennem a hagyatékira vagy elég a jegyzőnek elküldeni az iratokat?
Hogy lesz igy?
Köszönöm

ObudaFan # 2017.04.24. 09:23

A lemondás hatályos maradt. A temetésbe akkor nem kell beszállnod, ha a hagyaték azt fedezi (a hagyatéki tartozások levonása nélkül). Senkinek nem kötelező elmenni a hagyatéki tárgyalásra.

Marco64 # 2017.04.29. 15:04

Tisztelt fórumozók!
Érdeklődnék,hogy igaz-e az az utcai hír,hogy ha egy elhunytnak nincs hagyatéka(se ingó,se ingatlan),csak több milliónyi tartozása,akkor a tartozás nem örökölhető.Örökség hiányában a tartozás megfizetésére az örökös nem kötelezhető.Vagyis ha felveszek több milliót,és azt a gyerekeimre költöm és vagyontalanná válok ez által,halálom esetén (mivel nincs mit örökölni a tartozáson kivül)a gyerekeim lemondanak az örökségről,akkor az én tartozásomat nem fogják örökölni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.29. 15:43

Ez így, ahogyan írod, nem igaz, a hagyatéki tartozások kielégítéséért viselt felelősség szabályai ennél sokkal bonyolultabb. Arról nem is beszélve, hogy úgy venni fel kölcsönt, hogy hiányzik a visszafizetés szándéka, bűncselekmény.

alfateam # 2017.04.29. 16:48

Marco64!
Ha ezt elolvasod nem fog ártani!
http://jogaszvilag.hu/…enk-orokolni

Marco64 # 2017.04.30. 18:57

Lehet valamit félre értelmezek.Tehát elkerülhető a tartozás öröklése,ha az örökséget az örökös visszautasítja.Még akkor is vissza lehet utasítani,ha nincs más örökség csak a tartozás ?

drbjozsef # 2017.04.30. 21:34

MArco64,

több milliót? Fedezet nélkül olyat nem fogsz kapni, szóval ez így azért nem olyan egyszerű, valamint az ajándékozásokat is meg lehet támadni, magánszemélytől hitelről meg ne is beszéljünk, azok behajtják machetevel.

Néhány tíz-százezres személyi kölcsönt el lehet verni gyorsan, csak utána gyorsan is kell feldobni a bocskort, mert zaklatnak. Esetleg komolyabb közüzemi tartozást lehet görgetni, de abból az utódnak nincs előnye, meg amúgy is ráterhelik az ingatlanra.

Egyszóval nem olyan eccerű az, mint ahogy elképzelik.

b_detty # 2017.05.05. 12:52

Egy olyan kérdésem van hogy a Nővérem felvett 2008-ban 2 millió ft hitelt a lakásra aminek a fele az enyém. Ez a hitel most már 4,5 millió hála a svájci franknak és hogy nincs fizetve. A lakás nem érdekel, vigye a bank. De a kérdésem az hogy mikor lesz vége a követelésnek. Nővérem az adós, nagymamám adóstárs és a nővérem fasziha. Én csak 1/2 tulajdobos vagyok nővéremmel. Mivel senkin nem tudják behajtani a pénzt a nagymamám nyugdíját fogják vonni? De mi van ha ő meghal? Nővérem és faszija külföldre távozott. Apukám örökölheti a tartozást? Ha mamámnak semmi ingatlana, ingósága amit örökölni tudna utána csak az adósság. Arról le lehet mondani ebben az esetben? És ha apukám meghal és én és nővérem öröklünk utána akkor a bank azonnal jön és lefoglal mindent ami nővérem része mert neki tartozása van? Előre is köszi.

ObudaFan # 2017.05.05. 12:55

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklésről le is lehet mondani.
Ami a nővéredé és foglalható, azt foglalni is fogják.

deni # 2017.05.06. 21:25

Tisztelt szakértök!
Egy 25 éves rokonom nem tudja, hogy mitévő legyen. Apja halála (öngyilkos lett) után a végrendelet szerint még az apja éltében megvette az apjától a családi ház fele részét. Ház másik fele az anyjáé aki külön egy rokonánál lakik.
A ház ami egy kis Nógrádi faluban van, értéke kb. 3 millió lehet és összesen 5,4 millió Ft. –tal van megterhelve. Ebből a fiúra eső rész kb. 1,4 mill. Ft. amit részletre akar fizetni és barátnőjével és kislányával beköltözni.
Csak hát mi lesz az anyja 4 millió Ft. részével? Ö rákos beteg és rokkant nyugdíjas, havi jövedelme 22,800 Ft. eböl a pénzből kizárt, hogy valaha valamit is tud törleszteni.
Ezek után szeretném a szakembereket kérdezni, hogy;
Mi lesz ha a házat elárverezik ki mit fizet?
Feltételesen, ha a fiú anya elhalálozna, köteles örökséget a fia elfogadni?
Vagy ha a fiú el ajándékozza részét az anyának és kiköltözik külföldre?
Válaszokat előre is köszönöm. deni

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.06. 22:52

a végrendelet szerint még az apja éltében megvette az apjától a családi ház fele részét.
Na, ehhez azért kellene némi magyarázat.-

Burn Out # 2017.05.07. 20:26

és akkor kié a ház másik fele?

1. erre a kérdésre ennyi adatból nem lehet válaszolni
  2. visszautasíthatja
  3. terhelt ingatlant ajándékozni?! ...
Zeusz77 # 2017.05.08. 09:43

Tisztelt Fórumozók!

A véleményüket, tanácsukat szeretném kérni az alábbi esettel kapcsolatosan.

2008-ban édesanyám (nem bejegyzett) élettársa jelzálog hitelt vett fel. A zálogjog édesanyám és az ő testvére tulajdonában lévő ingatlanra lett bejegyezve. A hitel felvételekor készült közjegyzői okiratban édesanyám élettársa mint adós, édesanyám és testvére mint zálogkötelezett illetve készfizető kezes szerepel.

2013-ban édesanyám élettársa elhunyt. A hitelbiztosítás nem fizetett, így a tartozás az örökség részévé vált.
(A részletek a szerződés szerint rendben fizetve voltak egészen az élettárs haláláig.)

Az élettárs hagyatékát (gyermek hiányában) a szülők örökölték, akik azóta sem fizetnek.

Édesanyám 2016 augusztus végén elhunyt, hagyatékát a két gyermeke örökli. (Hagyatéki eljárás folyamatban)
A hitelt folyósító bank édesanyám hagyatékával kapcsolatosan hitelezői igényt terjesztett be, továbbá édesanyám testvérét (aki élő személy) felszólították a tartozás rendezésére. (2016 végén a bank közjegyzővel készíttetett egy okiratot, melyben felmondja a szerződést. Ezen eset érdekessége, hogy az okiratban szerepel egy mondat, melyben a közjegyzőt felkérték hogy a jegyzőkönyv hiteles másolatát juttassa el az adósnak, aki 3 évvel azelőtt elhunyt. Úgy gondolom, itt már felmerül a közokirat hamisítás bűntett gyanúját is.

Nem vagyok jogász, de úgy gondolom, hogy a PTK öröklésről szóló paragrafusai alapján az élettárs halálával az öröklés megtörtént, melyet a később készült közjegyzői hagyatéki végzés (jogerős), mely szerint az élettárs szülei örököltek mindent, közhitelesen igazol, tehát a hitelügyletben az adós személye megváltozott.
Az új adósok (akik nem hajlandóak befáradni a bankba rendezni a dolgokat) kapcsán a terhelt ingatlan tulajdonosai (édesanyám és testvére) semmiféle kötelezettséget nem vállaltak.

Kérdésem, hogy édesanyám hagyatékát jogosan terhelheti e a bank hitelezői igénye?

Véleményüket, tanácsukat előre is köszönöm.
T.Z.