tartozás öröklése

ObudaFan # 2015.07.23. 17:15

Az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasert es az oroklest vissza is lehet utasitani.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.23. 10:54

Igen - de fizetniük nem kell.
Biztos, hogy ezt akartad kérdezni?

Bedina5 # 2015.07.22. 15:21

Üdv mindenkinek.
Volt egy ingatlanunk amit át vett a NET-Zrt.
Ebben a házban élünk Én a férjem és két felnőtt gyermekem. Vagyonunk nincs csak az ami a lakásban található. De hitelünk van még elég sok amit nem tudunk fizetni. Kérdésem az lenne ,hogy a gyermekeim öröklik-e a hiteleket?Egyenlőre ennyi és köszönöm a válasz.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.21. 07:34

Igen, az tudom. :)

ObudaFan # 2015.07.20. 20:25

Valamiértegyes bankok kényszert éreznek, hogy jogutódlás esetén új szerződést kössenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.20. 16:39

És nem is kell új szerződést kötni. Jó a régi is.

ObudaFan # 2015.07.20. 13:40

Nem te jelentetted, de nem is a bank, viszont most meg a jelenlegi árfolyamot lehet figyelembe venni.

Balázs92 # 2015.07.18. 13:14

Tisztelt Fórumozók!
Elhunyt édesapám deviza alapú személygépjármű hitelét örököljük meg nővéremmel.Édesapám 2014.dec.6-án hunyt el, hagyaték még nem volt. Ekkor a svájci frank 252 forintot ért most a svájci frank 300 ft körül mozog. A hitel átvállalásról kapott papírok szerint ezzel a deviza értékkel kötnének új szerződést a törvényes örökösökkel.
Kérdésem az lenne, hogy mikori deviza árfolyam alapján kell megkössék az új szerződést. Mert úgy gondolom, hogy a lassan végbemenő közjegyzői intézkedés miatt nem kellene nekem 50 forinttal drágább svájci frank értékkel számoljanak, mivel nem én jelentettem az akadályt a korábbi szerződés megkötésében.
Válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.07.13. 17:28

Az ados tovabbra is a teljes vagyonaval felel a tartozasert, az orokos pedig az orokreszevel. Egymas kozt egyetemlegesen, de az orokos ott is csak az orokreszevel.A zalogtargy termeszetesen teljes egeszeben a hitel fedezete marad.

szabi50 # 2015.07.12. 08:11

Sziasztok!Szeretném megkérdezni,hogy egy ingatlan(amin jelzálog hitel van) tulajdonosa, adóstársként elhunyt.Az adós nem az örökös!Ilyen helyzetben mik a jogi következmények?Köszönöm.

ObudaFan # 2015.06.24. 13:57

Ha legalább azt tudjátok, hogy melyik bankikban volt, a közjegyző majd megkeresi ezeket a bankokat.
Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.

Müzli14 # 2015.06.24. 07:19

Számlaszámot sem tudjuk, egyikőnknek sem volt köze a számláihoz. Semmilyen levelünk, iratunk sincs, csak emlék, hogy volt több számlája.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.24. 06:41

Hagyatéki leltárkor nem tudjuk a számlakivonatokat bemutatni
Ha tudjátok a számlaszámot, az ügyintéző majd megkéri a banktól.

Müzli14 # 2015.06.23. 17:21

Édesanyám rengeteg tartozást halmozott fel, különféle hitelek felvételével. Illetve csalás miatt indult ellene nyomozás, ami miatt a vagyona, egy osztatlan közös egy része és az autó, ami hetellel terhelt, zár alá került. Több kérdésem lenne:
Hagyatéki leltárkor nem tudjuk a számlakivonatokat bemutatni, mivel mindent kidobott halála előtt. Ez probléma lehet nekünk?
A zár alá vonás megszűnik a halála miatt?
A banki tartozásokat örököljük?

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.06.18. 15:05

Egyébként az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.

lewho # 2015.06.18. 12:39

Utasítsátok vissza az örökséget - tekintve, h csak tartozásból fog állni - és akkor nem fogjátok örökölni.

Tinyó # 2015.06.18. 10:09

Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha anyukám felhalmozott egy csomó adósságot, személyi kölcsön, meg hitel kártyatartozás, illetve folyószámla hitel, de nincsen semmi a nevén, csak a nyugdíja, illetve a keresete van ezen tartozások csökkentésére, akkor a halála esetén az adósságot mi a gyermekei meg fogjuk örökölni?
Köszönöm szépen a segítséget.

ObudaFan # 2015.06.18. 05:13

Van a hitel szempontjából jelentősége, ha lemondok Édesapám részéről, vagy teljesen lényegtelen mert adóstárs is vagyok és az adós az még él?

Nincs.

lewho # 2015.06.17. 14:00

A saját helyzetedet rontod, ha lemondasz az örökségről.

BatGirl # 2015.06.17. 08:36

Üdvözlöm!

Én arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy van-e értelme lemondani az örökségemről ebben az esetben:

• örökség jelen esetben egy ingatlan
  • Édesanyám halála után az Édesapámé lett az ingatlan fele, Bátyámnak és Nekem pedig 1-1 negyede jutott
  • ilyen felállás mellett vett fel a Bátyám devizában nyilvántartott jelzálog típusú kölcsönszerződést erre az ingatlanra, amiben ő adós/zálogkötelezett, én adóstárs/zálogkötelezett, Édesapánk pedig adóstárs/zálogkötelezett/haszonélvező
  • Édesapám elhunyt idő közben, tehát az ő ingatlanrésze is ránk ruházódott.

Van a hitel szempontjából jelentősége, ha lemondok Édesapám részéről, vagy teljesen lényegtelen mert adóstárs is vagyok és az adós az még él?
Ha van jelentősége, akkor meddig lehet a hagyatéki végzést megváltoztatni? Mivel tudnék javítani egy kicsit is a helyzetemen?

Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2015.06.04. 04:42

Nem jól érted. Éppen azt írtam, hogy osztályos egyezség esetén elképzelhető olyan verzió, hogy csak azzal felelj, amihez ténylegesen hozzájutsz.

Örökös88 # 2015.06.03. 15:04

Jól értem akkor, ha osztályos egyezség születik, átengedem a tulajdonjogomat az ingatlanban, gépjárműben és csak a pénz marad nekem, akkor is kérhetik rajtam ezeket a tartozásokat?

Vagyis olyan nem fordulhat elő, hogy egyik fél kapja az ingatlan és vele a közüzemi tartozást, másik a gépjárművet, harmadik pedig X összeget? Tehát aki a gépjárművet kapja, az is felelhet az ingatlanon lévő tartozásért és fordítva is?

ObudaFan # 2015.06.03. 13:56

Attól függ. Osztályos egyezség esetén elképzelhető olyan verzió, hogy csak azzal felelj, amihez ténylegesen hozzájutsz. De ha valamit megörökölsz, csak aztán átruházod, akkor azzal is felelsz.

Örökös88 # 2015.06.03. 13:31

T. ObudaFan,

Mi történik abban az esetben, ha a hagyatéki tárgyalás folyamán megállapodás születik és pl. a rám eső örökségből csak a bankszámlán tartott összeget kapom meg?( ingatlan és a gépjármű felét akár ingyenes, akár visszterhesen másik örökösnek adom át). Ebben az esetben is felelek a tartozásokért vagy mivel nem szerzek tulajdonjogot sem a gépjárműben, sem az ingatlanban, így részemről lezártnak tekinthetem a hagyatéki procedúrát?

ObudaFan # 2015.06.03. 12:56

Örökös88

Az örökösök az örökrészükkel, de egyetemlegesen felelnek a hagyatéki tartozásokért, tehát ezek közös tartozások lesznek. Ahhoz, hogy ezeket is egymás közt valahogyan felosszátok és így ne maradjanak közs terhek, a követelések jogosultjainak a hozzájárulása is szükséges.