tartozás öröklése

Örökös88 # 2015.06.03. 09:00

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr/Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben:
Jövő héten lesz a hagyatéki tárgyalás és nincs ötletem mi lenne a legjobb megoldás.
Az örökség része egy ingatlan(6M Ft. értékben, közüzemi tartozással, mivel a haláleset óta nem volt fizetve semmi), egy gépjármű(értékét nem tudom, kb. 750.000Ft hitel van rajta, Suzuki Swift) és bankszámlán összesen 1,3M Ft.
Az örökségből 50% rész az enyém, másik 50%-on 3 örökös osztozkodik (közülük 1 szintén elhunyt, így 3 gyermeke lépett a helyére). Ha jól sejtem, összesen akkor hatan vagyunk örökösök.

Kérdéseim a következők lennének: mi történik a közüzemi tartozásokkal, ha mindenki a rá eső részt kapja az ingatlanból? Mi történik a hiteles autóval, ha mindenki részesedik belőle? Ki fogja fizetni a hitelt?
Nem szeretnék évekig osztozkodni senkivel az örökségen, mivel tudjuk, hogy közös lónak..
Hogyan lehetne a lehető legjobban és legegyszerűbben kijönni az ügyből, anélkül, hogy visszautasítanám az örökséget?

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.06.02. 18:16

Pedig nektek kell, de csak az örökrészetek mértékéig.

Málna05 # 2015.06.02. 14:23

Kedves Fórumozók,

lenne pár kérdésem az örökségemmel kapcsolatban.

Osztályos egyezség alapján örököltem egy lakás egy részét, ami kb. 300ezer ft. A hagyatéki teher ~4millió ft, ami több hitelből, temetési költségből áll össze. Nekem ugye az örökségem után 300ezer ftot kell a teherbe befizetnem. (Hitel szerződést én nem örököltem) A kérdésem az, hogy ez milyen formában történik? Kinek, milyen jogcímen kell fizetnem?

Illetve, ha a másik két örökös ezt nem fizeti ki, hogyan lehet rajtuk behajtani?

A temetésről készült számla nem örökös nevén van, ő hogy tudja behajtani az örökösökön a temetési költségeket?

Előre is köszönöm!

niki19841 # 2015.06.02. 11:24

Tisztelt ügyvéd Nő/Úr

Édesanyám meghalt,2009.06.30-án,a temetés teljes költséget én álltam.Még az évben 2009.01-hónapján,lett hamis munkáltatóival,autó vásárolva,mire casco nem lett kötve.(erről én nem tudtam)a családban akkor senkinek nem volt jogosítványa,még neki sem.
Az autó haza nem került,és a megvételtől számítva 3 hónap után feljelentést tettek ,hogy ellopták a kocsit,mi nem lett meg és így az ügy le is lett zárva.
Volt egy ház az ő nevén,mit én és a fél testvéremmel örököltünk 50%-50%-ban,és a tartozás is a nevünkre került.
A bank kb3-4 évig semmi papírt nem küldött azóta,mióta ki lett kérve a munkáltatói igazolás,min tanuk aláírása is szerepel.csak most 2 hónapja,a deviza hitelek átszámolása miatt,küldtek erről papírt,hogy járna vissza 33.000ft,de ezt bele kalkuláják a hitelbe.
A kérdésem az lenne,hogy kit lehet felelösségre vonni a tartozásért,hogy ne nekünk keljen megfizetni.

ObudaFan # 2015.06.01. 17:56

bencuskaaaz

Alighanem célszerű lenne felhívni a jogosult figyelmét, hogy igen jó eséllyel elévült ez a tartozás, ha valaha is fennállt.

bencuskaaaz # 2015.06.01. 09:49

Tisztelt ObudaFan!

Édesanyám a napokban halt meg. Míg élt, az utóbbi 1-2 hónapban értesült arról hogy az Ő édesanyja (aki 8-9 éve meghalt) hátrahagyott egy hitelkártya tartozást. Édesanyám a hagyatéki tárgyaláson ajándékba adta testvérének az örökösödési jogot, de mégis kapta/kapja a leveleket a tartozásról hogy be kell fizetnie. A mai napon is jött egy levél a nevére, ismét a tartozással kapcsolatosan. Mi lehet a teendő ilyen esetben?

Előre is köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.29. 19:18

Azigaz. Veszteni nem nagyon lehet vele.

ObudaFan # 2015.05.29. 18:51

Szerintem egy próbát megér.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.29. 15:40

Ha az a cím a bejegyzett lakóhelyed, akkor hiába is írnál bármit. Arra nem hivatkozhatsz, hogy te elmulasztottad a nyilvántartásba bejegyeztetni a változást.

harzoltanq # 2015.05.29. 15:16

Van erre formanyomtatvány? Esetemben tehát azt kellene beleírnom, hogy a szlovákiai címen mikortól élek - a szlovák hatóság igazolásával, hogy mikor regisztráltak az országban -, és emiatt nem tudtam a fizetési meghagyásról, valamint, hogy mikor tudtam meg ezt az egészet? Kell még valamit esetleg beadni, beleírni? Bár azt hiszem inkább ügyvéddel kellene megíratnom, mert már bocsánat, de ez nekem kínai.

Daralo82 # 2015.05.29. 14:14

Tisztelt Ügyvéd úr/Hölgy/Fórumozók!

Az adósság öröklésről szeretnék tájékoztatást kérni.
Azt tudom hogy az adósságot az öröklés összegéig teljesíteni kell de az adós csak személyes vagyon tárggyal rendelkezik(butor,tv,hűtő stb) a lakáson haszonélvezeti joga van.Ezek után a bank követelheti-e tőlem a tartozást? A lakásba(ami az én nevemen van) esetleg ha arra kerülne a sor (mert az egyik bank már fizetési meghagyást inditott tavaly oktoberben áruhitel tartozás miatt) a végrehajtot köteles vagyok-e beengedni?
Válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # 2015.05.29. 11:40

Arra lehet jó az igazolási kérelem, hogy kimentsd azt, hogy eltelt a 15 nap, ha van mivel kimenteni.

harzoltanq # 2015.05.29. 05:54

Szuper, már túl vagyunk a 15 napon. Akkor ennyi? Nincs mit tenni, fizetnem kell?

ObudaFan # 2015.05.28. 18:25

A végrehajtástól való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül annál a közjegyzőnél, amelyik a fizetési meghagyást kibocsátotta, ellentmondással, kézbesítési vélelem megdöntésével és igazolási kérelemmel kell élni, igazolni kell a lakcímkártya másolatával, hogy mikortól nem élsz ott és le kell írni azt is, hogy a végrehajtásról mikor szereztél tudomást.

harzoltanq # 2015.05.28. 09:01

Tisztelt Obudafan!

A fizetési meghagyás sajnos arra a címre érkezett, ahol akkor már nem éltem, így igazából nem tudtam róla. Tudom, hogy ez az én hibám. Köszönöm a válaszokat, sokat segített az üggyel kapcsolatos tisztánlátásomban. Ha megengedi, levonnám a következtetést. Ezek szerint, ha jól értelmezem, a tiltás jogos, és fölösleges beperelnem a céget, mindenképpen végre tudják hajtani a tiltást, hiszen ebben az esetben törvényszerűen járnak el. Egyetlen dolgot nem értek még, mi az, hogy igazolási kérelem? Vajon mennyi esélyem van arra, hogy megkapom a kért részletfizetést? Van erre gyakorlat, vagy hidegen hagyja a céget, hogy mindent elveszítek a tiltás miatt, így a munkámat is, hiszen nem tudok majd bejárni dolgozni, abban az esetben pedig nem lesz miből tiltania.
Köszönöm a segítségét, már körvonalazódik a lehetséges út, ami kivezet ebből a pokolból.

ObudaFan # 2015.05.26. 14:26

harzoltanq

És miért nem éltél ellentmondással a fizetési meghagyással szemben? Igazából ez itt a legfontosabb kérdés, mert ha erre nincs ésszerű indok, vagy csak egyszerűen már nem lehet igazolási kérelemmel élni, akkor mindegy is, hogy igazad lett volna-e egy perben, hiszen a jogerős fizetési meghagyásnak ítélet hatálya van.
Egyébként természetesen lehetséges az, hogy az örökösnek felróhatóan az egyik hitelező rovására jut a másik hitelező a neki jutó aránynál magasabb értékhez, és ez éppen akkor lehetséges, ha több a hagyatéki teher, mint az örökölt vagyon. A törvény meghatározza a hagyatéki hitelezők sorrendjét, illetve a kielégítésük arányait és ha ettől az örökös eltér, akkor ezért felelős.
Részletfizetést azt lehet kérni.

harzoltanq # 2015.05.26. 08:42

Tisztelt Obudafan!

A tiltás egy bizonyos közjegyző általi határozat alapján történik, melyben a már említett, 1996-ban létrejött otp banknál nyitott számlán keletkező, az édesanyám halálának napján -190000 forint tartozást mutató -ami azóta duzzadt 744000 forintra- alapján történt. A követelés lejárata 2009.09.14., amikor is az összeg már 235425 forint volt. 2010-ben még Magyarországi lakcímem volt, onnan 2010. áprilisában költöztem Szlovákiába. A fizetési meghagyás 2014.02.25-én emelkedett jogerőre, addig semmilyen információt nem kaptam sem én, sem pedig öcsém, aki pedig azóta is Magyarországon él, bejelentett állandó lakcímén. Válaszában - sajnálom, hogy nem értem, de a jogi nyelvezet távol áll tőlem-, ezt írta: "ha miatta az egyik hitelező rovására jut a másik hitelező a neki jutó aránynál magasabb értékhez, akkor azért a teljes vagyonával felel." Szeretném megtudni, hogy ez mit is jelent, mert ezzel az indokkal tiltják a fizetésemet. Hogyan jutott hátrányos helyzetbe miattam az OTP Faktoring Zrt.? Ha több a hagyatéki teher, mint az örökölt vagyon, hogyan lehetséges mindez? Még egyszer elnézést, ha értetlennek látszom, ez nem az én világom, viszont ha ez így folytatódik, otthontalanná válik a családom. Felfüggeszthető a letiltás? Amennyiben valóban jogos a követelés, a tiltás, kérhetek-e részletfizetést a körülményeim miatt? Vagy egyszerűen álljak oda a feleségem és a három éves kislányom elé, hogy pár hónap múlva sátorban fogunk élni? Válaszát előre is köszönöm, bocsánat a kiborulásért.

ObudaFan # 2015.05.25. 09:20

Csak úgy nem indul végrehajtás valaki ellen, előbb valamilyen végrehajtható határozat születik. Tehát azt kellene tudni, hogy itt mégis mi alapján folyik a végrehajtás.

harzoltanq # 2015.05.24. 17:43

Köszönöm a választ. Leírnám konkrétabban a helyzetemet. 2009-ben elhunyt édesanyánk, öcsémmel ketten vagyunk az örökösök. Tetemes tartozás maradt, valamint egy jelzálogokkal terhelt, lakhatatlanná vált ingatlan. A hagyatékot sajnos nem tudtuk visszautasítani. Jómagam 2010-ben kiköltöztem Szlovákiába, miközben Magyarországon dolgozom, és az örökölt ingatlan az állandó magyarországi lakcímem. Nem jelentettem be sehol, hogy külföldön élek, így levelek érkezhetnek a magyar címre. Szóval két hónapja inkasszálták a bankszámlámat, 745000 forintra, valamint tiltják a fizetésem 50%-át. Mindezt az OTP Faktoring Zrt. teszi, egy 1996-ban, édesanyám által felvett személyi kölcsöntartozás miatt, melynek tőkerésze 235000 FT, a többi a kamat. A bírósági végrehajtó szerint nem jogos a tiltás, de a cég levelemre azt válaszolta, mindenben jogosan járnak el, az említett paragrafusokat megjelölve. Kíváncsi lennék, jogos-e a behajtás, hiszen a tartozások meghaladják az örökölt értékeket. A másik dolog, hogy az öcsém külföldi cégnél áll alkalmazásban, így őt "nem találják", tudom hogy egyetemlegesen felelünk, de így most rajtam csattan az egész összeg? Amennyiben nem jogosan tiltanak, mit tehetek?

ObudaFan # 2015.05.22. 18:32

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért, de ha miatta az egyik hitelező rovására jut a másik hitelező a neki jutó aránynál magasabb értékhez, akkor azért a teljes vagyonával felel.

harzoltanq # 2015.05.21. 19:55

Üdvözlöm Önöket!

Segítséget szeretnék kérni a tekintetben, hogy a 7:96§1,2; 7:98§3 konyhanyelven mit is jelent? Egyszerűen nem értem, pedig, most nagy szükségem lenne rá, hogy valaki hétköznapi nyelven elmagyarázná. Köszönet, ha valaki megteszi!

ObudaFan # 2015.05.11. 15:34

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.

moni5 # 2015.05.11. 13:33

Tisztelt Szakértő!

Édesanyám a múlt hónapban elhunyt. A lakás, ami az öröksége, 50%-ban az ő, 1/4 részben az én, és egy 1/4 részben a testvérem nevén van. Itt én éltem anyukámmal. Sajnos, édesanyámnak tetemes adóssága volt, mint kiderült van, ami végrehatás alatt áll. A tartozások összege olyan magas, hogy ezt nem tudjuk a testvéremmel átvállalni, viszont a lakást sem szeretnénk elveszteni. A kérdéseim a következők:

• Ha visszautasítjuk az örökséget, és a lakás fele (kb. max. 4,5 millió ft értékű ez tulajdonrész) az államra száll, akkor lehetséges-e, hogy az államtól mi, tulajdonostársakként elővételi joggal, részletre vissza tudjuk vásárolni az ő részét? - másnak, idegennek leesz joga árajánlatot adni a fél lakásra?
  • Anyukámnak van két testvére: az ő lemondó nyilatkozatuk mellé is szükséges a kiskorú gyerekeik visszautasító nyilatkozata is? (szülők, gyámügy, stb.?)
  • A kiskorú gyerekek (unokák) visszautasító nyilatkozatát mind a két szülőnek ki kell töltenie? A gyámügy is szükséges minden esetben?

Köszönettel:
Móni

Katica0531 # 2015.05.10. 20:26

Tisztelt Fórum! Édesanyám 1987-ben elhunyt. Négyen örököltük az akkor 300000Ft-ra értékelt ingatlan felét és Édesapánké volt a haszonélvezet. Áprilisban Édesapánk is elhunyt, és sajnos volt egy kezességből adódó tartozása, amit eddig a nyugdíjából vontak. ( Az adósság utolsó törlesztő részlete augusztus-szeptemberben lenne esedékes.) Az adós minden hónapban kifizette Édesapánknak a miatta levont összeget. A kérdésem a következő: A behajtó cég mind a négyünktől elkezdheti-e vonni a tartozást (mind négyünknek bejelentett munkahelye van)? Mivel én és a húgom szerettünk volna lemondani az örök részünkről a két Öcsénk javára, akkor az adósságról mondunk le a javukra? A célunk nem ez lett volna! Az ingatlan értéke olyan kicsi, hogy a temetés költségeit sem fedezi. Mit tegyünk, hogy egyikünk fizetését se terheljék meg? Meg kell várnunk a hagyatéki tárgyalást, vagy addig is fizessük ki az Apu kb. havi 28000Ft-os törlesztőjét? Minden választ előre is köszönök!

ObudaFan # 2015.05.07. 20:11

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Ezzel együtt az öröklést visszautasíthatjátok, de hogy a gyermeked nevében is megtehesd, ahhoz már kell a gyámhatóság hozzájárulása.