Kedves Derill! Szünet, de hogyan?

pappa # 2005.12.22. 13:00

A karácsonyi szünet dec. 22-től jan. 2-ig tart. Ez összesen 12 nap. Ha az apa kapcsolattartása a szünet második felében esedékes, ezen kívül az övé december 26. is, akkor az anya hány napra köteles elengedni a gyereket az apjával?

Sajnos vita van, anya szerint a szünet napjaiból le kell vonni az ünnepnapokat /karácsony 3 nap, szilveszter 1 nap, újév 1 nap/ és csak a fennmaradó napokat kell megfelezni, és az apai kapcsolattartás anya szerint nem eshet szilveszterre és újévre.

pappa # 2005.12.22. 13:23

Méghozzá, tavaly belementem ebbe a verzióba a béke kedvéért és csak másfél napra kaptam meg a gyereket. Van jogom 6+1 napra /tehát karácsony második napjára is/ idén, ha anya szerint tavaly sem járt több?

obsitos # 2005.12.22. 15:56

Derill már jó néhány elvált apukának részletesen megválaszolta itt a fúrumon - csak visssza kell keresgélni/olvasni az egyes topicokban -, hogy olyan megállapodást kell kötni az anyával, miszerint a gyerek bizonyos életkorától annak névnapja, születésnapja, aztán a karácsony, a húsvét, a téli szünet, a nyári szünet stb. mind-mind felezendő, ezen túlmenően az apa névnapja, születésnapja külön is jár, és az apai nagyszülőknek úgyszintén is joguk van a rendszeres kapcsolattartásra.

Tehát összességében az év 365 napjából elég sokat lehet a gyerek TÁVOL a mamától.

A láthatás dolgának rendezését utólagosan is kérni lehet a gyámhatóságtól, illetőleg
új kereset formájában a bíróságtól.

Ha rendesen fizeted a tartásdíjat stb., kell hogy előbbre juss a jogos apai panaszod dolgában.

Ami pedig a jelen téli szünidőt illeti, ha tavaly a lányod otthon volt többet, akkor ő most neked jár!

A jelen 12 napot valahogy csak osszátok el egymásközt, itt a szünidő, sok egyezkedésre = vitára nincs már idő.

Végezetül: NAGYON TÉVED a volt feleséged, hogy nem jár több neked a lányodból.

pappa # 2005.12.22. 16:31

Kösz Obsitos.
Derill remélem benéz és válaszol.
Boldog Karácsonyt!

Zoltán György # 2005.12.22. 19:50

"Ha rendszeesen fizeted a tartásdíjat..."

Semmit nem jelent, mert a gyereknek akkor is ennie kell, amikor nem látod...

Karácsony 2 napos, December 25. és 26. Sajnos a Szent Estét nem szokták szabályozni (Nem értem miért?).

Nem bontottad le a tavalyi és a mostani láthatási napokat, ezért csak megjegyzem; Legyen idén fordítva a napok elosztása, ahogy tavaly volt!
Még korrekten is hangzik, ha tavaly működött, akkor idén miért nem?

Csak nem ki akarja sajátítani az anyja?

pappa # 2005.12.22. 20:06

Köszönöm.
Sajnos nem tudom bizonyítani, hogy tavaly csak másfél napot tölthettünk együtt. Nem készültem. Tavaly karácsonykor gyerekkel elutazott és 30-án délelőtt jött vissza, de szilveszterkor már délben újra programjuk volt. Anya simán azt állítaná, hogy ott sem voltam, ők hiába vártak.

Úgy látszik Derill nem jár erre. Megkérhetnék más jogtudort, hogy segítsen a számolásban? Gyerekem nagyon szeretne hosszabb időt velem lenni. Hogyan számolja a gyámügy a napokat?

pappa # 2005.12.22. 20:15

Persze hogy fizetem a tartásdíjat. A gond, hogy "csak" apa vagyok, akire anya szerint nincs szüksége a gyereknek. Aféle zavaró tényező, különösen az ünnepek táján.

pappa # 2005.12.23. 10:41

Sajnos anya hajthatatlan. Szerinte le kell vonni az ünnepnapokat és nincs jogom korlátozni a programjukat. Idén már tanúval megyek gyerekért karácsony második napján és 28-án is. Gyerek sír a telefonba.

ObudaFan # 2005.12.23. 11:28

Ha a gyermek is szeretne hosszabb időt Veled lenni, és a jelenlegi szabályozás erre nem ad lehetőséget, vagy nem pontos, akkor itt az ideje, hogy a kapcsolattartás újraszabályozását kérd - ha 2 éven belül volt szabályozva, bíróságtól, ha régebben, gyámhatóságtól - ahol a gyermeket is szakértőnek kellene meghallgatnia.

Egyébként persze, le kell vonni a (kétnapos) ünnepeket a 12 napból, ebből karácsony: 2 nap (25., 26.), szilveszter-újév: 2 nap. Ezekből is az egyik a kettőből a tiéd, a maradék 8 napból 4 a tiéd. Már ha jelenleg úgy van szabályozva, hogy a kétnapos ünnepek egyik napja, illetve a szünet fele a tiéd.

pappa # 2005.12.23. 11:44

Köszönöm.
Így szól a bíró apai láthatásról: karácsony második napja és szünet második fele. Csak az újévnapja ünnepnap szerintem, csak azt kell levonni, ha már le kell. De így nincs értelme annak, hogy szünet második fele.

Zoltán György # 2005.12.23. 12:09

Akkor elvileg;

December 26. 27. 28. 29. 30. 31. Majdnem pontosan úgy, mint nálam.
Január 1. reggel 9-re viszed vissza...

Minden esetre, TE 26-án reggel megjelensz gyermekedért az átadás helyszínén!

Kezedben az ÍTÉLETTEL!

pappa # 2005.12.23. 12:42

Utánanéztem, hivatalos kettős ünnepek: karácsony, húsvét, pünkösd. Más kettős ünnep nincs. Mindhárom k.ünnep második napja az enyém.
Az ítélet pontos, a szünet második fele az apáé. Második félbe beleesik az újévnapja és szó nincs róla, hogy le kellene vonni akármilyen ünnepet. Sehol sem áll, hogy az ünnepnapok automatikusan anyának járnak. Példa: nyáron augusztus az enyém, mégsem kell visszavinnem anyához a gyereket aug. 20-ára. Nyáron nincs ilyen probléma /anyának úgy előnyös/. Kedves ObudaFan, köszönöm, de nem értem, miért kellene levonni a szünet feléből az ünnepnapokat.
Kedves Zoltán György, a szünet második fele az én értelmezésemben 28-án kezdődik, akkor fogok először menni gyerekért. Aztán másnap stb.

pappa # 2005.12.23. 13:22

Természetes, hogy a gyerek akar velem jönni több napra! A vitákra számítva meg se mondtam neki, hogy síelni mennénk. Anya mondta meg neki ezzel gyereket nehéz helyzetbe hozta.

derill # 2005.12.23. 21:45

Tehát ami jár: megfogsz egy naptárat, és egy sorkiemelőt. Bejelölöd a folyamatos kapcsolattartás időpontjait (páros vagy páratlan hétvége). Ezután bejelölöd a páros ünnepeknek azt a napját, ami az itélet szerint jár, jelen esetben a második napját. Megnézed, hogy a szünidő mettől meddig tart a suli szerint (kérhetsz igazolást, vagy megnézed az oktatási miniszter rendeletét), ez jelen esetben 22-től január 1-ig, január 2 már sulinap. Ez 11 nap. Ennek a fele 5,5 nap, tehát 26-án nálad vannak a gyerekek (gondolom reggel 9-től 17 óráig), majd 27-én déltől nálad vannak 2006. január 01-én gondolom 17 vagy 19 óráig, attól függően, hogy szól az ítélet. Ha az ítélet szerint a szünidő fele a kezdő nap reggel 9 órától, akkor viszont nem déltől, hanem 9-től. Jó lett volna a pontos szöveget bemásolnod.

Tehát anyut zavard fel a netre, nézze meg ő is. A kapcsolattartás akadályozása (ha már korábban volt birságolva), büncselekmény, ha még nem volt, akkor elsőre figyelmeztetés, másodszorra birság. Tehát jobb, ha odaadja a gyereket.

Szükség esetén fel is hivhattok: 06-30-381-8350

Egyébiránt meg jobb lenne megegyeznetek, mint háboruzni évekig. Kössetek egy uj egyezséget a kapcsolattartás tekintetében, amely már pontosan a szünet felét az egyik szülőnek, a másik felét a másiknak juttatja ugy, hogy egyik évben az első felét, másik évben a másik felét, továbbá kétévente a gyerek szüli,névnapját, szentestét, (ez esetben ugy kell az egyezséget megkötni, hogy a szenteste ne számitson bele a szünidőbe) és a szilvesztert, augusztus 20-át, valamint az apai szüli és névnapot pedig minden évben.

Ez egy korrekt szabályozás lenne és nem volna vita. Persze ha az anya ebbe nem megy bele, akkor marad az a verzió, hogy ragaszkodsz az ítélet szövegéhez.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.01.01. 16:15

Köszönöm Derill. Elutaztak még szenteste éjszaka. Ajándékom sífelszerelés lett volna de minek. Ma este érnek haza. Tanúim vannak és holnap elindítom a hivatalos eljárást.

gondok # 2006.01.03. 10:27

Azért esetleg a gyereket sem árt megkérdezni, hogy ő mit akar!

derill # 2006.01.06. 19:56

Ez nem ilyen egyszerü. Ugyanis a gyerek, ha befolyásolva van az anya által, általában nem akar menni, majd amikor már ott van, jól érzi magát. Ezt igen sok ügyben tapasztaltam. Amig az anya jelen van, megy a cirkusz, "nem akarok menni", amint anya eltünik, már semmi gond, a gyerek boldog.

Sokszor jönnek az anyák olyannal is, hogy a gyerek a kapcsolattartás után nem tud aludni, fél, bepisil, bekakil, hisztis, kezelhetetlen, miközben az apánál semmi baja nincs. Nem ártana elgondolkodni ilyenkor, hogy a gyerek miért produkál ilyen tüneteket az anyánál.

Nyilvánvalóan az anyánál szorong, nem tudja kezelni az anya magatartását, és nem tudja a félelmeit, problémáit megosztani vele. Mivel az apánál ilyen félelmei, problémái nincsenek, ott ilyen problémák nem is fordulnak elő.

Az egyik esetben például az anyánál a gyereknek állandóan székrekedése van, a súlya egy éve nem gyarapszik (7 éves), miközben az apánál ilyen probléma sosem volt.

Egy másik esetben a gyermek saját elmondása szerint az óvodában és az anyánál bepisil, bekakil, az apánál soha.

Amennyiben tehát ilyenkor, amikor a gyerek azt mondja, hogy nem akar menni, ráhagyják, lehet, hogy épp neki ártanak a legtöbbet vele, hiszen nem a valós érzelmeit mondja, hanem azt a magatartást produkálja, amit elvár tőle az őt nevelő anya.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.01.07. 12:41

Gyámos ügyintézőnő nem volt hajlandó jegyzőkönyvet felvenni. Kioktatott hogy mit problémázok ha gyerek jó helyen volt. Fogadtam ügyvédet azt hiszem, nagyon jó kezekben van az ügyem. Ma páratlan héten elhozhattam volna 10 órakor a gyereket holnap 18 óráig. Nem voltak otthon. Anya csak egy sms-t írt hogy holnap délután esetleg de csak ha egyedül megyek.

derill # 2006.01.07. 13:28

pappa: olyan nincs, hogy nem hajlandó jegyzőkönyvet felvenni, menj a főnökéhez, vagy add be irásban, és jelezd ezt a tényt is. Az elmaradást is jelentsd irásban a gyámhivatalnál, továbbá a rendőrségen, ha már volt birság kiszabva. Ne menj más időpontban, mint ahogy a határozatban van, és ne menj egyedül, mert nem fogod tudni bizonyitani, hogy elmaradt, ez esetben pedig nem fogják végrehajtani.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.01.07. 13:50

Köszönöm Derill ugyanezt mondta az ügyvédem is. Mindent beadtunk már írásban a főnöknek akihez rögtön akartam fordulni de szabadságon volt. Bátyám jön velem.

derill # 2006.01.07. 14:04

Ne felejtsd el kérni a költségeid megtérittetését is. Ha az anya látja, hogy még pénzbe is kerül neki a kapcsolattartás akadályozása, majd elgondolkodik rajta.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.01.07. 14:14

Az ügyvédem beírta a bátyám üzemanyagát mert ő 60 kilométerről jön be. Köszönöm Derill a fórumból kapott sok jó ötletet mind kinyomtattam az ügyvédemnek.

pappa # 2006.01.11. 10:48

Derill egy kérdésem lenne. 50 ezer forint gyermektartásban állapodtunk meg a váláskor 4 éve. Aztán több mint 2 éve első feleségem átment egy rosszabul fizető munkahelyre és én azóta fizetek havi 100 ezer ft.-ot. Ügyvédem azt mondja azonnal csak 50-et fizessek mivel nem engedi elvinnem a gyereket. Tudom hogy anyagi zűrbe keveredne anya a plusz pénz nélkül és annál idegesebb lenne a gyerekkel. Szerinted meglépjem amit ügyvédem tanácsol?

speedy # 2006.01.11. 11:11

"Amennyiben tehát ilyenkor, amikor a gyerek azt mondja, hogy nem akar menni, ráhagyják, lehet, hogy épp neki ártanak a legtöbbet vele, hiszen nem a valós érzelmeit mondja, hanem azt a magatartást produkálja, amit elvár tőle az őt nevelő anya. "

Nálunk a tutkó módszer, az hogy a gyerek kéthetente megy a papához és nem érdekel akar-e vagy nem.

A végén úgyis jól érzi magát akárhová megy, ez igaz a családi kirándulásokra meg egyebekre is.

Nálunk is volt olyan ,hogy a gyerek nem akart menni, meg olyan is ,hogy nem akart visszajönni, aztán sikerült kihúzni a gyerekből ,hogy nem akarta az apját megbántani, de azt is sikerült kitalálnom ,hogy az anyját se más esetben.
Így mindenki azt a választ kapta amit hallani akart.

A nevelőszülőkról nagyon ritkán esik szó, pedig mivel ők "kívülről" látják a történteket sokkal érzelemmentesebben tudnak dönteni a bolond igazi szülök helyett.

A gyerek velem elbeszélget az apjáról, míg az anyja előtt megkukul, mert tudja hogy utálja.(Pedig már két éve nem szól róla rosszat, igaz mást sem.)
Mondjuk a kedves papánál ha az anya hívja egy tehénbőgés a csengőszó.....

moamoa # 2006.01.11. 11:30

Én úgy tudom, hogy a kapcsolattartás és tartásdíjfizetés jogilag nincsenek összekapcsolva.