hagyatéki leltár


wers # 2019.11.27. 12:26

Többször kerestem az ügyintézőt, de mindig hárít.

Jajj, biztos van ügyfélfogadási rend, akkor oda kell menni, keresni a jegyzőt. Addig nem eljönni, ameddig nincs kész.

Mariska51 # 2019.11.27. 12:21

drbjozsef,

persze hogy beszéltünk az önkormányzat ügyintézőjével, aki azt ígérte, hogy majd jelentkezik telefonon, hogy mikor mehetünk a hagyatéki leltár miatt. Ez egy kis falu, benne anyám kicsi házával, ahol születése óta élt. Ezért nem értem, hogy miért kell ennyit várni. Többször kerestem az ügyintézőt, de mindig hárít. Felfogni nem tudom, mi tart neki ennyi ideig. Ezért szerettem volna tudni, hogy van-e valamilyen törvény által előírt határidő a hagyatéki leltár felvételére.

drbjozsef # 2019.11.26. 18:03

Amúgy az első hagyatéki tárgyalás minimum 3-4 hónappal a haláleset után szokott lenni, ha nem fél év.

drbjozsef # 2019.11.26. 18:03

Mariska51,

A hagyatéki leltárba közhiteles nyilvántartásokból bekerülnek az adatok közvetlenül is (ingatlan, autó, banki adatok esetleg), de jellemzően a hozzátartozók, örökösök jelentik be a vagyontárgyakat. Voltatok az utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál? Ha nem, miért gondoljátok, hogy majd az ügyintéző magától keresgélni kezd?

Egyébként : az ingatlant már most is "eladhatjátok", vagyis köthettek rá szerződést, pénzt is átvehettek, birtokba is adhatjátok ha akarjátok, csak bele kell írni, hogy a tulajdonjog bejegyzése csak a hagyatéki eljárás után jogerős lezárás után lehetséges. Ez kockázat a vevőnek, el kell hinnie nektek, hogy tényleg ti lesztek az örökösök.

Mariska51 # 2019.11.26. 16:27

Édesanyám 2019. október 13-án kórházban hunyt el. Egy kicsi házikó volt minden vagyona, ezt fogjuk négyen örökölni. Kórházban tartózkodása idején még volt értelme a ház fenntartásának, abban a reményben, hogy egyszer majd oda visszatér (bár elég megterhelő volt Budapestről odautazgatni a ház fenntartása miatt). De a halála óta ez különösen értelmetlen, a házat szeretnénk mielőbb eladni. AZ A KÉRDÉSEM, hogy a hagyatéki eljárás első lépcsőjét, a hagyatéki leltár felvételét mikorra várhatjuk? Így az elhunyta után másfél hónappal nem kellett volna már megtörténnie?

ObudaFan # 2006.01.20. 19:28

Ok, email ment.

Eaglet # 2006.01.20. 17:17

Mi nagycsaládos 4 gyermekes család vagyunk. 1977 körül a NOE-ban Egyed István ügyvéd ingyen védett egy vállalati perben és nyert is. Sajnos nem tudom hol találnánk hozzá hasonló ( nem feltétlenül az ingyenre gondoltam ) ügyvédet, vagy esetleg volt ügyvédünket kellene felkutatnunk. Fővárosban a belső kerületben volt irodája.
Gondolom ügyünkben a zászló esetleg nekünk áll mert a másik fél "lopott", vagy elvitte ami neki tetszett.
Eaglet@vipmail.hu-ra ha kaphatnék javaslatot szolid áron dolgozó talpra esett ügyvéd címére, nevére. Mennyibe kerülhet egy ilyen pereskedés? Köszönöm szépen.
A másik örökösnél szerintem rokon az ügyvéd. Egyébként jó a viszony csak teljesen hülyének néznek...

ObudaFan # 2006.01.20. 16:08

Eaglet! Nyilván ha ügyvéddel jártok el, kisebb az esély, hogy átvernek. Nyilván a feljelentés megtétele előtt nem árt megpróbálni egyezséget kötni. Az ági öröklésre hivatkozás nem helytálló, ha van végrendelet, mert az az ági öröklés ugyanúgy kizárja, mint a rendes öröklést. Persze ez csak akkor igaz, ha a végrendelet a hagyaték valamennyi tárgyáról rendelkezett. Ebben az esetben viszont ha a végrendelet nem említ valakit, ezzel a kihagyással az öröklésből kizárja. Unokaöcsnek pedig kötelesrész sem jár.

Laci1 # 2006.01.20. 15:27

Üdv.:_Lala_ Köszönöm a választ igaz nagyon sok jóval persze nem bíztattál de okosabb lette egy kicsit.
Albérleti szerződésről nem tudunk,de mivel nőről van szó így megengedte magának hogy élettársként mutatkozzon be sok helyen pl.:kórház,temetkezési vállalat stb... a polgármesteri hiv.-ba szeretett volna hozzájutni eme pipíroshoz de azzal az indokkal utasították el hogy évente szoc.segélyt kért mint egyedülálló,ill.mint albérlő albérleti támogatásra.Többek között apám is aláírta mint tulajdonos hogy albérlő.
Hogyan lehetne rendes mederbe terelni ezen tevékenységét?


Örökösödés

_Lala_ # 2006.01.20. 13:25

Laci1: az, hogy az albérlő az örökhagyóval kötött szerződést, nem jelenti, hogy az örökösökre az nem vonatkozik!
Ha a bérleti szerződésből csak a bérlőnek van példánya, az több szempontból is gáz.
Nem tudni, hogy milyen feltételekkel lehet jogszerűen felmondani (felmondási idő, stb.), nem tudni, hogy mit ír a szerződés a bútorokról - hogyan lehet pl. bizonyítani, hogy amit elvitt, az nem az ővé volt?

Eaglet # 2006.01.20. 09:27

Az előbbi kérdéshez tartozik hogy mennyi örökösödési illetéket kell majd fizetnie feleségemnek a bankban lévő pénz és egyéb értékek után ? Nem igazán jelentettem, vagy jelentettünk fel iddigi életünk során senkit. Van esetleg ugyanilyen hatékony, de nem bírósági útja a helyzet rendezésének? Mi is keressünk egy ügyvédet, vagy józan paraszti ésszel helyt tudunk állni ügyünkben?

Eaglet # 2006.01.19. 22:12

Akkor ne az önkormányzat hagyatéki eladójának irjuk le panaszunkat, hanem meg se álljunk a rendőrségig és tegyünk feljelentést mert lényegében tényleg megloptak bennünket, pontosabban a jóhiszemüségünket (elég balga dolog igy utólag) kihasználták. Szóljunk a végrendeletben megnevezett örökösnek, hogy mi a szándékunk vagy egyenesen a rendőrségre menjünk. Mi a helyzet az elhunyt testvérének többi gyermekével és magával a testvérrel akiket az elhunyt annyira nem kedvelt, így meg sem jelőlt a végrendeletben. Ági örökösödési jogra hivatkozik ügyvédük, tehát nem kötelesrészt emlitett. Miután egyáltalán nem voltak korrektek mi a legmegfelelöbb válasz arra, hogy ügyvéddel jönnek és mindent elvittek amit nem szégyeltek. Köszönöm az eddigi válaszokat is.

Laci1 # 2006.01.19. 18:21

Üdv. Szerzősédt nem velünk kötött ill. köthetett-e nem tudjuk azt se tudjuk hogy fizeti-e a lakásba történő szolgáltatókat,viszont utána tudunk járni. De albérlőt nem akarunk tartani esetleg oda költözünk vagy eladjuk az ingatlant.Albérlővel nehéz lenne sajnos. Mit és hogyan tehetjük törvényesen!! Köszönettel Kaszás László


Örökösödés

ObudaFan # 2006.01.19. 18:14

Arra, amit már elvittek, valóban nem lehet hagyatéki leltárt csinálni, de többféle lehetőség van. Mivel az elkövetett cselekmény bűncselekmény (lopás), így büntetőeljárást lehet indítani. Ennek előnye, hogy az okozott kár megtérítését úgy hozhatja, hogy nem kell illetéket sem előlegezni. Ha ez nem járható, akkor tulajdoni per. Bizonyíték: maga a végrendelet, esetleg tanúk (pl. szomszédok), akik tudják, mi minden volt a lakásban. Ugyanakkor az egész hagyatékból ő kötelesrészre tarthat igényt, ha nem sikerül azt bizonyítani, hogy a néni az ápolás fejében rendelkezett így. Ugyan a tartási szerződés csak írásban érvényes, de a bírói gyakorlat elfogadja alaktalanul az ún. "gondozási szerződést", de ezzel lehetnek bizonyítási nehézségek, sőt.

Eaglet # 2006.01.19. 14:24

Feleségem gondozott egy idősebb hölgyet minden papír nélkül. Kőrházban húnyt el, de előtte végrendelkezett, mely szerint a lakásban található 2-3 butor, ezüst és aranyékszerek, 2 db általa kiválasztott könyv a néni testvérének fiáé lett, a többi ingóság a feleségemé.
Az elöbb emlitett fiú a feleségemnél lévő lakáskulcs garniturát elkérte, bár volt nekik is és kirámolták a lakást szó szerint.
A falról eltüntek festmények, herendi porcelánok és a könyvek zöme is. Elvitte az ékszereket is azzal, hogy azt már elözöleg neki ajándékozta az elhunyt.
Mindezen felül egyezséget szeretne kötni feleségemmel, hogy adjunk át neki még egy varró asztalt és egy festményt és kéri a temetési költségeket feleségem fizesse ki, mivel a készpénzt és banki pénzt feleségem örökölte.
Mivel náluk van a kulcs csak azt nem tesznek meg amit nem akarnak. Mit tanácsoltok milyen lépéseket tudunk tenni.
Valószinüleg bizonyitani tudjuk, hogy a néni a temetési költségeire rendszeresen átutalt az örökösnek pénzt. Tudjuk , hogy mik hiányoznak a lakásból, a falról leszedett kép hült helyén mi volt.
Sajnos jóhiszemüen gondoltam hátha kivételesen becsületes lesz a társörökös, de sajnos mint tudjuk a pénz-érték nagy úr.
Hagyatéki leltárra azt mondta az Önkormányzat, hogy csak azt tudja leltározni amit talál, tehát amit kiloptak a lakásból azzal nem tud mit kezdeni.
Egyezzünk meg és mindent adjunk oda amit még eddig nem vittek el és kérik, vagy tudunk valami jogi korlátot. A kulcsok náluk vannak tehát elméletileg ugy ugrálunk ahogy fütyülnek.. Mit tegyünk ? Hagyatéki tárgyalás ki tudja mikor lesz. Az Önkormányzat szerint nincs értelme a hagyatéki leltárnak, mert el kell kérni tölük a kulcsot. Előtte persze nyilván lenyúlnak mindent..

_Lala_ # 2006.01.19. 10:09

Mit mond a szerződés a kiköltözésről? Fizeti-e rendesen a fizetendőket?

Laci1 # 2006.01.19. 08:58

Üdv.A következő kérdésre szeretnék választ kapni.Apánk meghalt és volt egy albérlője felszólítottuk ügyvéd által hogy dec.31 ig hagyja el az ingatlant.Ez a mai napig nem történt meg de apám bútorai egy részét úgymond elköltöztette.Kihívtuk a rendőröket hogy kérdezzenek már rá miért is viszi el a bútorokat és erre az volt a válasz ki kell költöznie.Igérete szerint a mult hétvégére tette az átadást.Ez volt kb.1 hete.Telefonon megkerestün hogy mikor adja át és erre a válasza az volt nem költözik.Mit lehet tenni ilyen esetbe kihez fordulhatok?
Köszönöm a segítséget. Üdv.: Kaszás László
laci-chanal@freemail.hu


Örökösödés

madren # 2006.01.18. 18:30

Köszönöm a gyors választ!

Bár nem a közjegyzőnő ténykedését szerettem volna felülbírálni, de ha én nem rendezek valamit időben az állam felé és az ő pénzén ülnék mondjuk, akkor kitörne a III. világháború!!
De azért köszönöm.

obsitos # 2006.01.18. 16:41

A közjegyzői is jogi személy, ahogy egy bíróságot sem lehet sűrgetni...

obsitos # 2006.01.18. 16:39

A vételi szándékot tarva - és azt megerősítendő - még egy kis többletfoglalót kellene tudni adni, természetsen csakis írásban. És ha lehet az időpontot abban túljátok ki áprilisig - ki tudja mi jön még közbe a februári hagyatéki tárgyláson.

Vagy ha tán kellően rugalmas az eladó, esetleg nem is fog kelleni pluszpénzt letenni.

Közben a bankban is érdeklődni, hogy a folyószámlát illetően tényleg minden szükséges igazolást átküldtek-e már a közjegyzőhöz.

madren # 2006.01.18. 15:11

Szeretnék segítséget kérni a következő ügyben.
A férjem nagymamája 2005.10.06-án sajnálatos módon elhunyt. A nagymamának a Budapest Bank Rt -él lakossági folyószámlája volt vagyis van. A Budapest Bank Rt zárolta a rajta található összeget. A hagyatéki tárgyalásig . Ezzel nem is lenne gondom , de a kirendelt közjegyző még decemberre igérte a hagyatéki tárgyalást .Azóta sikerült lakást venni és annak reményében hogy legkésöbb januárban meg lesz a hagyatéki tárgyalás lefoglalóztuk a házat . És jött a pofon február 9 - re írták ki . Ez hihetetlen azzal jött még a közjegyzőnő még decemberben , hogy a Bank késik a papírokkal holott ő nekik szóltunk először a halálesetről . A pénz meg nagyon kellene a foglaló miatt .plusz én inreálisnak tartom az , hogy ha elvileg minden megvan miért kell ennyit várni talán a közjegyző zsebe miatt ,hogy nagyobb legyen?Lehet fellebezni az időpont miatt ? Kérem segítsenek!!

ObudaFan # 2006.01.13. 17:33

A belföldön maradt ingóságokat csak akkor kell leltározni, ha azok értéke a háromszázezer forintot meghaladja, és

  • a hagyatékban szülôi felügyelet alatt nem álló kiskorú, cselekvôképességet kizáró gondnokság alá helyezett vagy ismeretlen helyen távollevô személy érdekelt, és ezek a körülmények a halottvizsgálati bizonyítványból megállapíthatók, vagy
  • nincs ismert örökös, vagy
  • a leltározást az örökösként érdekelt személy, a végrendeleti végrehajtó, a hagyatéki hitelezô vagy a gyámhatóság kéri, továbbá, ha a bejelentett hagyatéki teher várhatóan meghaladja a hagyatéki vagyon értékét.

A leltározás idejérôl és helyérôl a leltárelôadó az elôtte ismert érdekelteket (belföldön lakó örökösöket, hagyományosokat, a végrendeleti végrehajtót és amennyiben a leltározást a hagyatéki hitelezô kérte, a hitelezôt is) írásban azzal a figyelmeztetéssel értesíti, hogy a leltározásnál jelen lehetnek, de azt távollétükben is foganatosítják. Az értesítés elmaradása a leltározást nem akadályozza. A leltárelôadónál személyesen megjelent féllel a leltározás idôpontját szóval is lehet közölni. A meghallgatott személyt figyelmeztetni kell arra, hogy a leltározás alá esô vagyontárgyak eltitkolása büntetendô cselekmény.

A leltárba fel kell venni minden olyan ingóságot, amely a halál idôpontjában a meghalt személy tulajdonában vagy birtokában volt, kivéve, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy az másnak a tulajdona. A leltározás egyéb eseteiben csak azokat az ingóságokat kell felvenni a leltárba, amelyek felvételét az érdekeltek kérik. Amennyiben erre vonatkozóan az érdekeltek között vita van, a vitás dolgot fel kell venni a leltárba annak megjegyzésével, hogy azt ki és milyen jogcímen igényli.

Tehát neked kell valószínűsítened, hogy egy meghatározott vagyontárgy nem, vagy nem csak az örökhagyó tulajdona. Nyilván ha együtt éltetek, akkor a birtokviszony tisztázása önmagában sem egyszerű, de hivatkozhatsz arra, hogy egyáltalán mi volt az, amit ő használt.

berzaiek # 2006.01.13. 08:40

Édesanyám októberben meghalt, húgommal ketten vagyunk az örökösei. Anyu kb. 4 éve eladta a házát és az ár feléből a húgomat segítette új háza építésében, a másik felét kiegészítettük, hogy egy kis családi házat vegyünk rajta az én nevemre, anyu haszonélvezetével. Most, hogy váratlanul meghalt sajnos elég sok adósságot hátrahagyott, többek között csatornaépítésbe belépett, részletre vásárolt háztartási gépeket.
Kérdésem a házban lévő ingóságokból mi jár a húgomnak? Ki dönti el, mi az amit mi vettünk (sajnos nem minden számlát tettünk el), és mi az ami anyu szerzeménye? Eddig nem vettek fel leltárt, van-e valami értékhatár az ingóságokban, ami fölött leltárt kell felvenni hivatalból?
A húgom eddig ugyanis nem akart a házból semmit, most meg azt mondja mindennek a fele az övé.

az árából

ObudaFan # 2006.01.06. 16:57

Ez így nem teljesen pontos válasz. A kötelesrész kötelmi igény, ahhoz nem a végrendeletet kell megtámadni. Mivel kötelmi igény, az elévülés nyugvására, megszakadására vonatkozó szabályok az irányadók rá. Csakhogy: ha jól értem, anyai nagymama halálakor még édesapád élt. Ebben az esetben azonban kötelesrészre jogosult nem voltál akkor sem, tehát nem volt olyan igény, ami elévült volna. Kötelesrészre ugyanis az jogosult, aki végrendelet hiányában örökölne, te pedig nem örököltél volna, hiszen édesapád nem esett ki az öröklésből.
Az sem pontos, hogy kitagadás esetén járna a kötelesrész, hiszen az érvényes kitagadás lényege épp az, hogy kötelesrész sem jár.

obsitos # 2006.01.06. 10:07

Véleményem szerint a nagymamád hagyatékáról - a 8 év időmúlásra tekintettel -nagy valószínűséggel elestét, ha csak valami NAGYON nyomós okkal nem tudod magad kimenteni, hogy mind ez ideig miért volt számodra közömbös a végrendelet meg nem támadása.

Valószínűleg a nagymamád haláláról nem csak most szereztél tudomást.

Az hogy egy temetésen -a végtisztesség megadásán - ki vesz részt vagy ki/k/nem,
ez alapvetően lelkiismeret dolga...

Az édesapád után az ő hagyatékának 1/3 része illet meg téged - ha nincs külön végrendelet. (Ha netán készült volna és te esetlegesen abból ki lennél tagadva, a kötelesrész akkor is megillet: az egyébként járó örökrész fele.)

Az hogy te tartósan külföldön élsz, ez nem lehet akadálya annak, hogy ügyeid intézésében egy itthoni ügyvéd járjon el.