Gyerektartás dij

tüzvarazslo # 2012.09.21. 15:18

Tisztelt ügyvéd Urak és Hölgyek!

Jelenlegi problémám az,hogy volt feleségemnek havi 15.000Ft. gyermektartást fizetek egy gyermekünk után.
most ezt az összeget 25.000 Ft-ra akarja emeltetni bírósági úton.Már idézést kaptam.
Jelenleg nettó bérem, 95.000 Ft,mostani feleségem pedig közös gyermekünkkel várandós./ Volt feleségemnek is van egy másik kiskorú gyermeke,férjnél van./
Kértük nyilatkozatban a bíróságot,hogy a jelenlegi helyzetre és jövedelmemre hivatkozva a gyermektartást ne emeljék meg.
Kérdésem lenne,hogy mennyi esélyünk lehet a pert elveszteni,illetve hogy a bíróság feleségem terhességét figyelembe veszi-e?

Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2012.09.21. 16:25

A terhesség még valószínűleg nem jár lényeges többletkiadással, de nyilván nagyjából lehet tudni, mikor születik a gyerek, annak az időpontjától lehet figyelembe venni.

zebracsiko # 2012.09.22. 19:16

Kedves Hozzáértők!
A családjogi törvényből idézek:
77. § (2)A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülői házat vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság engedélyével a szülők beleegyezése nélkül is elhagyhatja, ha az fontos okból érdekében áll.
A kérdésem, hogy ilyen esetben megszűnik-e a szülők tartási kötelezettsége. Véleményem szerint nem, de találok-e erre vonatkozóan valahol törvényt?

Nadika # 2012.09.22. 21:42

Tisztelt Ügyvédek!

Van két gyermek, a nagyobbik gyerekről lemondott az apa, az anya nevén van.Rendszeresen fizeti az apa a gyerektartást, a kisebbik gyermek az anya mostani vőlegényétől van. Most készülnek összeházasodni.
Az lenne a kérdésem, ha összeházasodnak elveszik a gyerektartás jogát az anyától? És ha a leendő férje örökbe fogadja a nagyobbik lányt akkor elvehetik?
Vagy semmilyen esetre nem vonhatják el a gyerektartást?

Köszönöm előre is a választ

ObudaFan # 2012.09.24. 08:59

Nadika

Az örökbefogadás folytán a vér szerinti családi jogállásból származó szülői felügyeleti és tartási jogok, valamint kötelezettségek megszűnnek.
Örökbefogadás nélkül egy új házasságkötéssel nem.

zebracsiko

Nem szűnik meg.

zebracsiko # 2012.09.24. 12:18

Kedves ObudaFan!
Nagyon köszönöm a válaszát!
Úgy gondolom, hogy a 18. életévét betöltött, de még középiskolába járó fiatalok egy "jogi fekete lyukban" vannak.
Több fórumon olvastam, hogy utánuk csak rokontartás jár, a bíróság panasznapján pedig két szakértő (leendő bírók) is egymástól függetlenül azt mondták, hogy gyermektartást kell fizetnie utána a külön élő szülőnek. Ezt jogszabállyal ugyan nem tudták alátámasztani, de azt mondták, így adjam be a keresetet.
Ön ismer valamilyen "lelőhelyet", ahol erről bővebben olvashatnék?
Köszönöm!

ObudaFan # 2012.09.24. 13:30

Vannak jó Csjt. kommentárok, de pusztán ezért kár lenne venni egyet szerintem.

zebracsiko # 2012.09.24. 13:54

Kedves ÓbudaFan!
Ez a szó hiányzott a jogi szókincsemből: kommentár!
Találtam egy könyvet: "A családjogi törvény magyarázata", ami ugyan 7-8ezer forint, de szerencsémre megtalálható a városi könyvtárunkban is.
A mi helyzetünk nagyon bonyolult, de így van reményem megbirkózni vele. Megoldotta a problémámat! Köszönöm!!!

zita79 # 2012.09.24. 14:39

Üdvözlet! A párom felesége májusban beadta a válókeresetet, júliustól ideiglenes végzés értelmében fizet gyerektartást. A felesége követeli május-június hónapra is. Lehetséges visszamenőleg, ha erre nem volt határozat?

ObudaFan # 2012.09.24. 15:31

Te tudod. Én biztosan nem merném a gázt szakkönyv alapján megszerelni, inkább kihívom a szerelőt. :)

zebracsiko # 2012.09.24. 16:04

"Szerelő" már kettő is kontárkodott ebben az évek óta húzódó ügyben, annál csak jobban csinálhatom. A legutóbbi arra sem vette a fáradságot, hogy elolvassa a korábbi jegyzőkönyveket, (pedig akkor még nem volt sok), ezért buktam 300ezret. Most próbálom visszaszerezni.
Ön már többet segített, mint az említett ügyvéd, pedig ő nem volt olcsó.

W.Tamás # 2013.01.14. 14:32

Kedves Fórumozók! Úgy néz ki, hogy apuka gyerektartást fog fizetni két gyerekre. Eddig a törvényi 15-25% alapján 20%-kal kalkulált, ami azért nem kis összeg, egy komplett minimálbér.

Mivel más városban dolgozik, és ott albérletet tart fenn, elég sok kiadása van. Ha X összeget ki kell neki fizetnie, az lényegében azt a kenyérkereső munkát veszélyezteti, ami alapján megállapítják az összeget.

Ez a "más városban lakom" állapot és az ehhez kapcsolódó plusz kiadások már akkor is megvoltak, amikor összejött az anyukával, akkor is így volt, amikor megszülettek a gyerekek és most is így van.
Az ügyvédje most azt mondja neki, hogy ezeket a költségeket figyelembe lehet venni és a maradék képezi a gyerektartás számításának alapját, ami nyilván kicsit kedvezőbb helyzetet teremtene.

Eddig inkább a "vasszigorról" olvastunk (pl. "akkor is fizetnie kell, ha nincs állása", stb), ilyen méltányolható lehetőségről nem igazán. Ez tényleg így van?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.14. 15:47

Az ügyvédje vetít vagy téved. 15% alá semmiképpen nem mennek.

W.Tamás # 2013.01.14. 15:55

Köszönöm a válaszod!

És az lehetséges, hogy ezen szempontok alapján a bíró esetleg "lefelé kerekít" - az átlagos 20% helyett -, ha mondjuk egyébként a 15%-ot is megfelelőnek találja?

Egyébként az ügyvéd azt mondja, hogy ez éppen az idei évtől változott meg (hogy "mi változott" azt nem tudom, én csak a csjt-t néztem, az nem változott; apuka meg nem kérdezett vissza)

ObudaFan # 2013.01.14. 17:51

Nem változott semmi. Hogy lefelé, vagy felfelé kerekít, az függ a gyermek szükségleteitől és a másik fél teherbíró képességétől is.

W.Tamás # 2013.01.14. 18:25

Köszönöm. Akkor azt a "változást" (akármi is az) hanyagoljuk, bár kíváncsi lennék mire gondolhatott.

Azonban tényleg elkezdték összeírni a főbb költségeket, ami talán nem haszontalan, mert ha lefelé kell alkudni, akkor legalább van mit előadni, nem merül ki az indok annyiban, hogy "csak" vagy valami más átlátszó sületlenségben. Ez a kétlakiság már lassan egy évtizede fennáll, így azt sem mondhatják, hogy csupán az esetleges per miatt lett kitalálva.
(esetleges, mert még van remény arra, hogy megegyezéssel járuljanak a bíró elé)

Köszönöm még egyszer a segítségeteket!

valoapa # 2013.01.15. 13:52

> 15% alá semmiképpen nem mennek.

Van olyan is, hogy fix összegben, meg olyan is, hogy 15%-nál kisebb hányadban állapítják meg az összeget. KBS szerintem arra gondolt, hogy a konkrét esetben nem igazán várható, hogy 15% alatti hányad legyen az ítéletben, ugye?

Anygma # 2013.01.16. 08:01

Mindenkinek jó reggelt.../napot..
Gondoltam ide is írok egy rövidet, hátha itt jobban foglalkoztatja az olvasókat a téma , mint ugye ezt a fórumnak adott cím is mutatja :)
Saját példám: Velem vannak a gyermekeim ls ideiglenesen nálam is vannak elhelyezve mind a hárman. Plusz párom és az ő két kislánya:)A három gyermekem után még vonják tőlem a gyerektartást bár külön számlára megy hála az égnek nem az anyjuknak, mindez megy egy éve, és azt megelőzően is egy évig vonták csak azt anyuci kapta meg.
NEM a gyerekekre ment a pénz!!! Mert ők mindvégig velem éltek/élnek! Viszont feltűnő az eset mert anyuci házat vásárolt , de könyörgöm nem volt neki miből, csak a gyerektartás volt jelentős összegű amit kaphatott, és alapként felhasználhatott erre a célra!! Jelezem ez az összeg több már mint másfél millió forint, egy év alatt. Azóta összejött külön számlán újabb másfél. Nevetséges és sírhatnékja van mindenkinek akinek mesélem miben élek. Elmondása alapján ő arra gyúr hogy elveszítsem az amúgy általam eddig fizetgetett devizahiteles házamat, és ne legyen hol laknunk.Persze a hitel közös de őt ez egyáltalán nem érdekli!!!! És ugye az őáltala vásárolt ház alakalmas arra hogy a gyerekeket ott nevelje, csak a bibi az hogy a gyerekek nem akarnak vele élni, sőt mégcsak láthatásra esem mennek vele! Amit őmaga is megakadályoz azzal hogy egy olyan ember társaságában érkezik rendszeresen , akitől a gyerekek félnek. A gyámhatóság mediátort ajánlott, de ezt ő nem fogadta el. Én igen.. Mindenkivel együttműködők vagyunk, ő pedig hárít és hátrál. Már már nevetséges az ügy, Ezt tovább húzzák hallani fogják a televizióban hogy egy apa hogyan tüntet a bíróság előtt éjjel nappal, étlen szomjan!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.16. 08:05

Csjt. 69/C. § (1) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani.
(4) A tartásdíj százalékos megállapítása esetében meg kell jelölni a tartásdíj alapösszegét is.

egermereg # 2013.01.16. 10:35

Apaként köteles vagyok-e abban a hónapban is gyermektartási díjat fizetni, amikor nincs nettó jövedelmem? 30 hónapja váltam el, és ezidő alatt csak 12 hónapig volt jövedelmem. Többi időt regisztrált munkanélküliként töltöttem, és jövedelem nélkül.
A válóokiratban lévő egyezség így szól: "alperes kötelezettséget vállal arra, hogy gyermekei tartása címén megfizeti a mindenkori nettó jövedelme gyermekenkénti 20-20%-át, de legalább gyermekenként 15-15.000,-Ft, összesen 30.000 Ft alapösszegű gyermektartásdíjat letiltás nélkül a felperes kezéhez"
Fizettem is ahogy tudtam, de most 7 havi elmaradásba kerültem, és az exem fenyeget végrehajtóval. Közben lehet, hogy én fizettem túl, hisz akkor is utaltam a havi 30.000 Ft gyermektartást a két gyerekem után, amikor semmi jövedelmem sem volt!
Félreértés ne essék: nem sajnálom a pénzt a gyerekeimre, és amim van abból adtam, és adok is mindig a gyerekeimnek, illetve az exemnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.16. 10:51

Igen.

dr.beata.beres # 2013.01.16. 12:00

A következő kérésem lenne

apuka a jogerős egyezség ellenére már 5 hónapja nem fizet gyerektartásdíjat

fizetési meghagyást lehet-e benyújtani ellene, v célszerűbb

az állam általi előlegzést kérni ?

szóval hogyan lehet a leggyorsabban behajtani ?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.16. 12:23

Nincs helye fizetési meghagyásnak. Végrehajtás.

ObudaFan # 2013.01.16. 12:58

Állam általi előlegezést meg addig nem lehet kérni, amíg a végrehajtó nem igazolja, hogy nem lehet behajtani.

Petryske # 2013.01.16. 14:14

Kedves Szakértők!
Kislányom apja eddig 20 ezer Ft gyermektartást fizetett, vagyis az apja fizette, mert ő nem dolgozik. Nem is akar dolgozni, 2 jó szakmája van, de ő nem szereti, és mást sem csinál már 6 éve. Városban laknak, ott azért lenne munkahely. Egy helyen dolgozott a 6 év alatt két hétig, de kirúgták, mert nem felelt meg. A szülei eltartják, a segélyt meg elkölti.
Szóval eddig 20 ezret fizetett, most pedig csak 8-at küldött, előzetes megbeszélés nélkül. Pénteken feladta a pénzt, vasárnap elvitte a kislányt és nem mondott semmit.
Úgy hallottam, van olyan lehetőség, hogy az állam kifizeti helyette, és behajtják rajta. Igaz ez? Akkor mi van, ha ő 8-at fizet, kipótolják, vagy akkor az államtól nem kapok semmit?
Háza van, be tudják rajta hajtani.

Köszönöm!

petryske