Gyerektartás dij

végrehajtó1 # 2013.01.16. 14:36

Amig a kötelezett bármennyit is fizet nem előlegezik meg.Kérj végrehajtást ha van megitélt gyerektari összeged.

TopGun # 2013.01.16. 20:05

Tisztelt Szakértők!

Elvált apaként szeretném a segítségüket kérni gyerektartással kapcsolatban.
Feleségemtől közös megegyezéssel 2 évvel ezelőtt elváltam. Közös a szülői felügyelet. 1 közös gyermek gyermektartására aláírtam a 30 ezer Ft/hó gyermektartást. Amíg volt „normális” munkahelyem addig ez az összeg ne okozott gondot és becsületesen fizettem is a tartásdíjat. Aztán az ÉLET úgy hozta, hogy volt olyan is, hogy 1 év alatt 5 munkahelyem volt – mindig is dolgoztam és akartam is – ahol már nem kerestem annyit, hogy tudjam fizetni ezt az összegű gyerektartást. Gyermekem anyjának jeleztem, hogy anyagi nehézségeim támadtak, de mint kiderült amint 6 hónap lett az elmaradásom, édesanya beadta a bíróságon a végrehajtást. Erről nem szólt senkinek, csak azt vettem észre, hogy a bankszámlámat 450 ezer Ft-tal inkasszózta XY végrehajtó. Felkerestem a végrehajtó irodát is, ahol közölték, hogy vagy anyukával megegyezek a havi részletfizetésben és összegben, vagy a jelenlegi munkáltatómnál (egyébként a végrehajtónál kb ezer évvel ezelőtti munkahelyem neve és címe volt megadva, ahonnan vissza is ment nekik a levél, hogy nem létezik már a cég) fogják az 50%-ot levonni. Ez az összeg 41 ezer Ft, azaz keresek havi 82 ezer Ft-ot (napi 16-18 óra munkával). Felkereséskor már a végrehajtási összeg több mint 600 ezer Ft-volt. Édesanyával próbáltam megállapodni, hogy havonta 20 ezer Ft-ot fizetek, nem hajlandó elfogadni! Felkínáltam gyerektartásdíj megváltás fejében a 2,5 millió Ft-ot érő – de ennyiért nem eladható, sőt el sem adható manapság – telkemet. Ez sem kell neki! Mutattam neki, hogy mennyi a keresetem és hogy a jelenlegi párommal számlával igazoltan, mennyit költöttünk „természetben” a gyerekre, mikor nálunk van, hogy ez az összeg már fedezné is az elmaradt gyerektartást. Ez sem érdekli! Jelenleg a párom „tart” el – az én 41 ezer Ft-ommal messzire megyünk - , albérletben lakunk és jön a közös babánk.

Az volna a kérdésem, hogy ha természetesen szeretném az első szülött gyermekemet eltartani és fizetni a gyerektartást, de nem ezzel a 30 ezer Ft/hó összeggel – irreálisnak tartom – mit tudok én tenni? Kérhetem a csökkentését? Ha igen, milyen indokkal? Visszamenőleg is kérhető? Sima polgári peres úton? Vagy kérhetem esetleg a telek értékbecslését és ezt a gyerek külön vagyonaként kezelve, beszámíttatni a gyermektartásdíjba?
Nagyon köszönöm a segítségüket.

Tisztelettel: egy „kiherélt” kétségbeesett apa

valoapa # 2013.01.17. 10:00

A körülmények változása (munkahely elvesztése) önmagában okot adhat a tartásdíj összegének megváltoztatására.

A születendő gyermek pláne, hiszen a gyermekek egymással szemben sem kerülhetnek előnyösebb-hátrányosabb helyzetbe, és az együttélő gyermek tartásáról is gondoskodni kell. Az ő "érkezése" egy olyan körülmény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

ObudaFan # 2013.01.17. 10:47

Sima polgári peres úton.

kaméleon # 2013.01.17. 11:33

Kedves TopGun, egy kis laikus kiegészítés a kérdéseid alapján:
Ha igen, milyen indokkal?
Olyannal, hogy "a gyermektartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges és tartós változás állott be". Ezt fejtsd ki. Vagyoni helyzet, havi nettó jöv., élettárs vagyoni, jövedelmi helyzete (mennyiben képes segíteni), másik eltartandó kiskorú, szükséges saját kiadások (vagy kevesebb a bevételnél, vagy hogy hogyan oldod meg (sirám)), a tartásra jogosult gyerek szükségletei, mi várható el a gondozószülőtől (vagyona, jövedelme, mekkora természetbeni terhelés a gyerek – sok tutujgatást igénylő kicsi, vagy épp hagyjálbékén nagykamasz,stb.) stb.

Visszamenőleg is kérhető?
Nem.

Vagy kérhetem esetleg a telek értékbecslését és ezt a gyerek külön vagyonaként kezelve, beszámíttatni a gyermektartásdíjba?
A másik szülővel való megállapodás nélkül nem tudod így megváltani a tartásdíjat.
Nézzétek át alaposan a gyermektartásdíjakkal foglalkozó topikokat, egyéb netes oldalakat, akkor jobban képben lesztek

TopGun # 2013.01.17. 13:26

Köszönöm a segítséget! Még egy kérdés: melyik bíróságon kellbeadni? Ahol a válást kimondták, vagy a jelenlegi lakcímemhez tartozó illetékes bírósághoz?

Üdvözlettel TG

TopGun # 2013.01.17. 13:32

Kaméleon: párommal nem élünk sem házasságban, sem élettársak nem vagyunk. Közös gyermekünknél is "apasági nyilatkozatot" teszek. Mindenképp kell az Ő anyagi helyzetét is bevonni? Bár eddig is amit a gyermekemnek vettünk, ő fizette. Pedig semmi köze nincs az én és exem közös gyermekéhez. :(

Ebben az esetben nem csak az én és az exem anyagi helyzetét kell(ene) vizsgálni?

Annn85 # 2013.01.17. 14:39

Tisztelt szakértők!

2010-ben elváltam férjemtől. Van 2gyerek. Biroság 24ezer ft-os tartásdíjat állapított meg,amit volt férjem rendesen fizeti.Néha többet is fizet. Nemrég megtudtam,hogy kiment külföldre dolgozni. Oda van bejelentve(külföldi céghez) és ott is fizet adot stb. Szeretném gyerektartásdíjat emelni,de exem azt mondta hogy ezt nem tudom bizonyítani,hogy tényleg kint dolgozik. Ilyenkor mi a helyzet? Igy is mehetek bíroságra emelést kérni?

Előre is köszönöm szépen a választ!

Tisztelettel: B.I.

kaméleon # 2013.01.17. 15:44

Kedves TopGun, azt gondolom, hogy az anya-gyerek lakóhelye szerinti bíróságon, de nem vagyok jogász, ha tévedek, remélem, kijavít vki.
Ezt írtad:
Jelenleg a párom „tart” el – az én 41 ezer Ft-ommal messzire megyünk - , albérletben lakunk és jön a közös babánk.
Ez nagyon úgy tűnt, hogy van vmi közösködés. :)
Persze, lehet más a valóság is, más a taktika is, ez mindenkinek magánügye. Csak, el ne csússz vmi ellenkező bizonyítékon, esetleg a bevételeid és kiadásaid részletezésén, stb.
Nyilván, ha nincs közös élet, nem is számít, hogy milyenek a párod anyagi körülményei (mondjuk talán én páromnak sem hívnám akkor).
(Ha belefér, legalább néhány tanács, keresetmegírás, stb. erejéig – felkereshetnétek egy normális ügyvédet.)

TopGun # 2013.01.17. 16:06

Kaméleon: közösködés van. Egy albérletben lakunk, egy ágyban alszunk, jön a "közös" gyerek. Mindketten elváltunk, így nem a "házasság szent köteléke", sem az "élettárs" nem igazán megfelelő szó a kapcsolatunkra. Lehet ezért elítélni mindkettőnket, de épp így, emiatt a "kötelék" miatt nem kell bíróságra mennünk majd hasonló dolgok miatt. Mi együtt, ketten a közös gyermekünk szülei leszünk és egy párt alkotunk - talán ez a legmegfelelőbb szó a kötelékünkre :) Ebben egyébként semmi taktika nincs, szerintem.

A "normális" ügyvéd keresése folyamatban van és épp a "normális" szó miatt eléggé nehéz találni is.

Köszönöm a választ.

TG

tothbarna # 2013.01.18. 16:45

Kedves Petryske!
Már az első mondata érdekes, miszerint az az édesapa apja fizette- vagyis a nagypapa- a gyerektartást. Nem hiszem hogy önnek kellene egy nagyszülő zsebében turkálni!!! Még jó hogy nem a nagyszülőkön akarja számon kérni az összeget. Van e megítélt gyerektartás, láthatás rögzítésre került e, csak ez számít! Mi alapján fizetett az apa eddig 20 ezer forintot? Segélyből? A jelenlegi hatályos jogszabály szerint abból 7000 Forint a megítélhető összeg.És az hogy az apa dolgozik, vagy sem, kinél, hol lakik, ki tarja el, az az Ön esetében nem befolyásol semmit, ahhoz önnek szintén semmi köze. Bírósági ítélet hiányában Ön pénzt sem várhatna el az apától, nemhogy az államtól! Véleményem szerint elégedjen meg a 8000 Forinttal, amennyiben az apa valóban csak segélyt kap.
Üdvözlettel: Tóth Barna

durward # 2013.01.23. 15:52

Üdvözletem!

A felségem (aki elköltözött,ideiglenes gyermek elhelyezés miatt) a lakáshitelben adóstárs,de nem hajlandó fizetni,viszont a tartásdíjat meg követeli.
Én nem tudok egyszerre tartásdíjat fizetni meg lakáshitelt is egyedül!

A bíróság kötelezheti, hogy vagy fizesse a hitel ráeső részét?

Előre is köszönöm a válaszokat.

valoapa # 2013.01.24. 13:24

durward, ismerős a sztori, kicsoda a nejed ügyvédje? monogram is elég...

monalisa1 # 2013.01.24. 20:06

durward

A tartásdíjat fizetned kell, ami a lakáshitel esetleges nemfizetését illeti a kettőtök ezen "cívódása" miatt ha elúszik a lakás, ezt ő is megszívhatja...

Keresd fel a bankot és a beállt fizetési nehézség miatt kérd a havi törlesztő mérséklését, igaz a kölcsöntartozás ideje meghosszabodik. (A szerződésmódosítás is pénzbe kerül, ha lehet számolják hozzá a jelenlegi tőketartozáshoz.)

Egy válás az idegek harca, legtöbbször hogy ki tud a másiknak jobban ártani...

---
  • laikus hozzászóló
buboka # 2013.01.25. 14:23

Tisztelt Válaszadó!

Előre is elnézést, hogy bár az online jogi tanácsadásban is feltettem az alábbi kérdést, de most találtam meg a kifejezetten gyermektartásdíjjal kapcsolatos fórumot, ezért ide is bemásolom a kérdésem. Jogerős bírósági végzés alapján a volt vejem egymillió Ft, gyermektartással "lóg" a lányomnak. Ki lett adva a végrehajtónak, aki kb. egy éve megtalálta ugyan az apát, a fizetéséből le is tiltatta az aktuális havi összeget + a "törlesztést", de a következő hónapban már nem dolgozott papíron legalábbis ott a volt vejem. Kb. fél éve a rendőrségen is fel lett jelentve a fizetés elmulasztása miatt, állítólag ki is adták a körözést ellene, de semmi. Az egészben az a legnagyobb probléma, hogy a lányom havi bevétele ige csekély, mert nem tud elhelyezkedni sehol, mivel egyedül neveli az unokámat (bár ezt konkrétan nem mondják), de utalnak rá. Ápolási segélyt és családi pótlékot, valamint az önkormányzattól kap rendszeres támogatást, de ezek az összegek sokszor - különösen a téli hónapokban - még a rezsit sem fedezik, nemhogy a többit, élelem, ruházkodás, esetleg gyógyszer, stb. A tetejébe - bár az Önkormányzat családsegítő szolgálata mindent tud, minden hivatalos papír végzés be lett mutatva nekik -, az unokámat "védelem" alá akarja helyezni. Sajnos én is és a párom is rokkantnyugdíjasok vagyunk, amit tudunk segítünk, de az nem sok.
Tulajdonképpen azt szeretném megkérdezni, hogy ezek után milyen lehetőség van arra, hogy egy kicsit próbáljunk gyorsítani az ügymeneten, mert bár a mindenhol elismerik, hogy nagy és súlyos probléma, de sajnos ők nem tudnak többet segíteni. Az igazság, hogy a lányom viszont nem tud ügyvédet fizetni, aki hivatalosan is utána tudna nézni, hol tart a végrehajtás, körözés, mert neki tulajdonképpen sehol nem adnak konkrét tájékoztatást és amíg a megyei végrehajtótól nem érkezik levél a kerületi gyámhatóságra, addig az "állami előleget" sem tudják fizetni. Szóval a huszonkettes csapdája, én legalábbis úgy érzem.

Elnézést a hosszúra nyúlt levélért.

A választ előre is köszönöm.

valoapa # 2013.01.25. 15:23

> hivatalosan is utána tudna nézni, hol tart a végrehajtás, körözés, mert neki tulajdonképpen sehol nem adnak konkrét tájékoztatást

Tudtommal az ügyvédnek sincs több jogosítványa, mint az ügyfélnek, akit képvisel, ezért maximum nem-hivatalosan tudna utána nézni

rakov # 2013.01.26. 11:21

A segítségét szeretném kérni,remélem tud válaszolni.

Jelenleg Magyarországon élek,2012 auguztus óta.Előtte Amgliában éltem 6 évig a feleségemmel és 2 kiskorú gyermekemmel.
Angliában Feleségem beadta a válókeresetet tehát válásunk folyamatban van.
Kérdésem az lenne hogy az Angol jog szerint az itthoni fizetésem(140.000 forint nettó) hány százalékát vonhatja le az Angol bíróság.
Számít e hogy Magyaroszágon lakáshitelünk van amit én fizetek egyedül jelenleg.

Köszönöm válaszát

kobeci # 2013.01.29. 20:50

Tisztelt Ügyvédek!

Nem tudom,hogy jó topicban érdeklődöm e,de az lenne a kérdésem,hogy a volt élettársammal van egy 9éves lányunk és 2000-től egészen idáig Magyarországon dolgoztam,jelen pillanatban viszont már Angliában élek és megszeretném tudni,hogy mi alapján kell gyerektartást fizetnem?Hány százalékot vonnak le a fizetésemből abban az esetben,ha a volt párommal(akivel 7éve nem vagyunk együtt)nem tudunk megegyezni és bírósághoz fordulna?Előre is nagyon köszönöm válaszukat!

fblade # 2013.01.30. 10:15

Üdvözlet

Jelenleg is folyó gyermektartásdíj megállapítása ügyben
a per idejére valóban jogtalan a tartásdíj megállapítása?

Csont # 2013.01.30. 10:26

Tisztelt Címzettek!

Abban kérnék segítséget, hogy milyen lehetőség van a korábban megállapított gyermekenkénti tartásdíj összegének a leszállíttatására.
A helyzet röviden a következő:
Váláskor két gyermek után 15-15 % tartásdíj került megállapításra. Időközben az anyagi helyzet úgy alakult, hogy ez a gyakorlatban (a 30 %) mintegy 245 ezer Ft-ot jelent havonta.
A válás óta én újranősültem, az új családban van két nevelt gyerekem és egy közös is, azaz három eltartott kiskorú gyermek.
Mivel a tartásdíj célja, hogy az a gyermekek nevelését segítse, azonban a havi 245 ezer Ft ezt jóval meghaladja, szeretném ezt az összeget lecsökkenteni.
Van-e erre reális lehetőségem?
üdvözlettel

valoapa # 2013.01.30. 11:00

fblade nem, ideiglenes intézkedéssel lehetséges - és a gyakorlatban általában szükséges is - a per idejére garantálni a gyermekek tartását

fblade # 2013.01.30. 12:41

Köszönöm szépen
tehát ezt külön kérni kell a bíróságon? Ezt miért nem mondják el? Tavaly januárban lett beadva a per ami a beadás időpontjától és visszamenőlegesen 6 hónapra kéri a gyerektartásdíj megállapítását.

valoapa # 2013.01.30. 13:52

fblade, igen, kérni kell.

És hogy kinek kéne ezt elmondania? A jogi képviselődnek. Ez nem a bíró/bíróság dolga. Ha nincs, akkor szerezz egyet - ha mást nem, akkor pártfogó ügyvédet, ha jogosult vagy rá...

Detti27 # 2013.01.30. 14:02

Kedves Ügyvéd Urak!
2011.novemberben mondta ki a válásunkat a bíróság.A gyerek (és a saját) nyugalmam érdekében belementem abba az alkuba,hogy a volt férjem nem ad semmit a közös vagyonból,nem fizet 1 fillér gyerektartást sem,"cserébe"viszont "felajánlotta" a gyerekünket nekem,ő csak a 2.hétvégéket kéri.Féltem tőle,akkor ez jó ötletnek tűnt.
Azóta csökkent a fizetésem,nőtt a lakáshitelem,és egy betörés miatt újra nulláról kell építenem az életünket.
A kérdésem az,hogy lehet-e,és ha igen mikor(2 év után) és hogyan gyerektartást kérni? Nem vagyunk éhkoppon,csak nehezebb a helyzetünk,mint mikor félelmemben lemondtam mindenről...Van esélyem???
Előre is köszönöm!

fblade # 2013.01.30. 14:47

Köszönöm valoapa!

Nincs jogi képviselőm.
Magam adtam be a pert az anyával szemben mivel már szuletésétől nálam van a gyermek és már 8 éves. Egy fillért nem fizetett még utána.
A beadványban meg van határozva hogy a beadástól számítva és azt visszamenőleg 6 hónapra kérem megállapítani. A per beadása már egy éve megtörtént, azóta húzódik. Az anyuka minél kevesebb pénzt akar fizetni ezzel szemben ügyvédre van pénze.
Tehát akkor hogyan kellett volna kérni? Ez nem elég világos?
köszi