Gyerektartás dij

ObudaFan # 2012.09.10. 09:14

A bíróságon kell végrehajtást kérni, ha pedig a végrehajtónál lesznek az iratok, az ő nyakára kell járni majd.

Noe002 # 2012.09.12. 07:02

Üdv Mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni mert már sok mindent olvastam a problémámmal kapcsolatban és elég sok variáció létezik,de szeretnék tisztán látni hogy mik az esélyeim.2010 ben megromlott a kapcsolatom a volt párommal ezért az év decemberében elköltöztem a közös lakásból a két gyerekkel.2012 márciusban visszaköltöztem a lakásba mert addig nem engedett vissza.arra hivatkozott,hogy azért nem mert míg nem voltam itt ő fizetett mindent(lakáshitel rezsi)Visszaköltözés után ő elment a lakásból de a nagy szoba az övé maradt és ott vannak ma cuccai is.hatnaponta hazajön két napra boldogítani.tudom hogy nem tagadhatom meg tőle mert a lakás közös használatú,mert még nem mertem Bíróságra menni ez ügyben.Nekem kell fizetnem mindent és gyerektartást nem fizet mert abból finanszírozza a lakáshitelt.Ha elmernék menni a Bíróságra és ezt elmondanám,a fejemhez vághatják és követelhetnek rajtam valamiféle összeget azért mert míg külön voltam nem fizettem semminek a felét?Kérhetem a gyerektartást tőle,vagy pedig jogosan használhatja fel lakáshitel törlesztésre?Segítsetek!

ObudaFan # 2012.09.12. 13:01

Kérheted tőle a gyermektartást, de ő meg kérheti, hogy az életközösség megszűnése után kizárólag általa fizetett hitel felét fizesd meg neki.

tinnka # 2012.09.12. 13:14

Gyermek tartással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.Nejemmel 1,5 éve váltunk el,azóta a 17 éves fiam után havi 20.000 Ft gyermektartást fizetek a 95000 Ft-os fizetésemből.Szeretném megtudni,hogy köteles vagyok-e fizetni ha a 17 éves fiam magántanuló lett(most járja a középsuli 1 osztályát másodjára).Azért lett magántanuló,hogy az anyja a családi pótlékot és természetesen a gyerektartást kapja,mert a fiam nem tanult nappalis időszakban sem,így most magántanulóként meg főleg nem fog tanulni,mindemelett az anyja elzavarta dolgozni.
meddig vagyok köteles fizetni gyerektartást?18 éves koráig még akkor is ha van már önálló jövedelme és nem tanul,csak kamuból van iskolába iratva?köszönöm a választ.üdvözlettel:Sanyi

valoapa # 2012.09.12. 13:28

De a gyerektartást csak fél évre visszamenőleg lehet követelni, a törlesztési díj felét pedig öt évre, ugye?

ObudaFan # 2012.09.12. 17:42

Igen.

pakóca # 2012.09.13. 17:23

Üdv Mindenkinek! Gyermektartással kapcsolatos kérdésem lenne. 2006-ban váltunk el a férjemmel, egy közös gyermekünk van, aki 2002-ben született. Mindenben megegyeztünk ügyvéd előtt, a bírósági tárgyalásunk kb. 10 perces volt. A volt férjem 30 ezer Ft-ot ajánlott tartásdíjként, és mivel jelentős bevétele van több forrásból, de a hatóság előtt eltitkolja (lakáskiadás stb.), ezért ezt a 30 ezer Ft-ot ügyvédem tanácsára elfogadtam. Most 2012-t írunk, a tartásdíj máig 30 ezer Ft. A kétheti láthatásból havi egy alkalom maradt csak, jó esetben 10 naponta felhívja a fiát. A volt férjemnek van egy barátnője, annak egy lánya, hárman élnek együtt. Sajnos a hölgy megjelenésével a volt férjemmel a kommunikáció megromlott, a kétheti helyett a havi egy láthatást is a barátnő kérésére "vezették be". A tartásdíj emelését szeretném kérni. Mennyi reményem van a bíróság által megítélt magasabb tartásdíjra? A gyámhatóságon azt mondták, örüljek, hogy ennyit fizet, más nem kap egy fillért sem, ne ugráljak. A kapcsolattartás újraszabályozásának kérelméről pedig lebeszéltek. (Én jelenleg munkanélküli vagyok, jelenlegi férjem a kereső a családban, de ő is fizet a lánya után tartásdíjat, közös gyerekünk nincsen.) Köszönettel: pakóca

Dóra59 # 2012.09.14. 05:10

Sziasztok. Egy hozzáértő véleményére lennék kiváncsi. Az anya az emelés kérésének ügyében a keresetlevélben említi a gyermek szükségletei havi 29000 ezer forint, (bérlet, speciális étrend, tanszer, furulyaóra) plusz a szükséges tisztálkodás ruházkodás. Ennek alapján havi minimum 50 ezer forint tartásdíjat szeretne. Plusz megemlíti a neki felmerülő költségeit, a saját bérlete,(amit egyébként a munkábajárásra is használ mivel az anyának van keresete havi nettó 80 ezer)és telefonköltsége. Tehát a gyermek teljes 100%-os eltartását a gyermektartásdíj és állam álltal adott családipótlékból kivánja finanszírozni. Mennyire bírói gyakorlat hogy ezt meg is itélik neki ha az apának magas a keresete? Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.14. 06:18

Mennyire magas? És van-e más tartásra szoruló gyereke? Hány?

valoapa # 2012.09.14. 07:08

A teljes költségből azért minimum a családi pótlék, illetve az igénybevett családi adókedvezmény összegét illene levonni.

Személyes vélemény, hogy eléggé pofátlan dolog, hogy miközben az anyuka szerint havi 40e-50e Ft a gyermek tartásának a teljes költsége, szeretne havi 70e Ft feletti összeget felvenni a tartásra.

Ha én lennék a másik fél, akkor valami ilyesmivel érvelnék a bíróságon...

sagit # 2012.09.14. 07:42

No meg azzal is hogy azért illene anyukának a gyermekének tartásához legalább felével hozzájárulnia.
Vagy legalábbis annyival amennyit a különélő szülőtől elvár...

valoapa # 2012.09.14. 08:23

Sagit, illene, de lehet, hogy nem tud. Ha valaki világ életében harmada annyit keresett, mint a szülőtársa, nem várható el, hogy a válás után kiegyenlítse a lemaradást. Akkor pedig nem várható el, hogy azonos mértékben járulhon hozzá a költségekhez.

Ezt a bíróság - egyébként szerintem helyesen - figyelembe is szokta venni. Valamint a gyerekkel együtt élő szülőnek a gyermek gondozását illető munkáját is.

Ezzel szerintem nincs akkora baj.

Azzal viszont igen, ha valaki összegszerűleg több pénzt akar felvenni a "gyerekre", mint amennyit rá akar költeni, és ezt még pofátlanul le is írja.

(A "pofátlan" minősítés egy fiktív alanynak szól, a lent említett ügy pontos részleteit nem ismerem, így nem is akarom minősíteni)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.14. 08:26

azért illene anyukának a gyermekének tartásához legalább felével hozzájárulnia.
Vagy legalábbis annyival amennyit a különélő szülőtől elvár...

Illemszabályok perben nemigen játszanak. Ilyen jogi norma pedig nincs.

sagit # 2012.09.14. 09:08

Persze mindkettőtöknek igaza van. De ha elvárom hogy az apa fizetése pl40%-át gyt-re kifizesse akkor biz nekem is a jövedelmem 40% oda kéne tennem. Persze ez csak álom. Legtöbbször ill. az esetek többségében lehúzás a cél ill. a bosszú a másik tönkretétele ez úton is...

Nyilván figyelembe kell venni az együtt élő szülő háztartásbani munkáját. Ezért gondoltam én arányokra...
Persze ki mondja meg mennyit ér a házimunka...

Nyugodtan vessétek rám az első követ de én akkor is közös szülői felügyelet párti vagyok minden olyan esetben ahol az elvált szülők közel élnek egymáshoz. És inkább azt kényszeríteném az illetékesekre hogy törődjenek a gyermekeikkel mint azt hogy fizessenek.... Én az 1hét anyánál 1 hét apánál (v hosszab idő) híve vagyok. Így marad meg a gyereknek mindkét szülője! Tudom vannak buktatói de hát mást is kidolgoztak már...

valoapa # 2012.09.14. 10:36

Sagit, sajnos a jogrend, a bíróságok (tisztelet a kivételnek), az ügyvédek (tisztelet a kivételnek) nem hogy nem segítik, hanem szinte ellehetetlenítik a békés válást, a közös szülői felügyelet alkalmazását a gyakorlatban.

Az ügyvédek jelentős része az ügyfelek, illetve a körülmények ismerete nélkül is helyből azt mondja, hogy a "közös szülői felügyelet rossz, nem szabad belemenni", az ügyfelek jórésze pedig hisz az ügyvédjének.

Az meg ritka, hogy két érett és felelősségteljes szülő váljon, és még a két ügyvéd is korrekt legyen. Ez meg már nem több, mint puszta statisztika. Márpedig ha egy "hülye" van ebben a négyesben, akkor mindennek lőttek.

Dóra59 # 2012.09.14. 10:37

Köszönöm a válaszokat. Nos az apának nincs a háztartásában eltartásra szoruló gyermek. De én háztartásbeli vagyok, tehát a férjem fizetéséből élünk ketten. A fizetéssel nincs gond, de a számítások szerint a 20 % havi nettó 80 ezer forint lenne. Én egy 12 éves gyermek tartására ezt soknak tartom. Plusz kapja még a családipótlékot, plusz az ő költségeit is fedezzük. Bérlet, mert ő hordja az iskolába. stb.

ObudaFan # 2012.09.14. 14:51

Nem irreális akkor a havi 50.

Dóra59 # 2012.09.14. 16:38

Köszönöm a választ.

kiváncsi44 # 2012.09.15. 18:52

A tartásdíj alapja elsősorban a tartásra köteles személy részére a) a bérköltség (alapbér, bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés stb.), illetőleg a rendszeres személyi juttatás (alapilletmény, illetménykiegészítés, illetménypótlék, egyéb kötelező pótlék, 13. havi illetmény stb.)

A kérdésem az lenne, hogy ez pontosan mit jelent? Ha kapok októberbe fizetést is és ebben a hónapban kapom meg a 13. havit is akkor mind kettőből, vonnak 20% gyerektartás?? Mert a bíróság ezt az ítéletet hozta

Lincsi75 # 2012.09.16. 08:34

Sziasztok! Remélem valaki tud segíteni nekem! A gondom a következő: 12 éve egyedül nevelem a 3 gyerekemet, a volt férjem közben megnősült és született egy közös gyermekük és ő ment el gyed-re, így jóval kevesebbet tudnak tőle levonni a megállapított összegnél. A hátralékot mikor és hogyan kaphatom meg? Vagy ilyenkor nem számít, hogy nálam is van 3 gyermeke akit köteles támogatni és nem havi 10 ezer forinttal mert az 1 gyermeknek nem elég sajnos. Főleg ,hogy én is munkanélkülin vagyok sajnos. És egyáltalán megteheti hogy ő menjen gyedre amikor van még 3 másik gyerek akit elkel tartania. Ezt a törvény miért engedi.Előre is köszönöm segítséget. Lincsi

ObudaFan # 2012.09.16. 09:46

Azt jelenti.

Detti27 # 2012.09.19. 06:52

Tisztelt Ügyvédek!
2011-ben váltam el,a közös megegyezésbe az exférj úgy ment bele gyerekelhelyezés vonatkozásában,hogy cserébe sem ingatlant,sem ingóságot,sem gyerektartást nem kérek.Ellenkező esetben közös felügyelethez ragaszkodott volna.Én belementem a "kisemmizésbe",mert a gyerekemhez mindenáron ragaszkodtam,vettem hitelből lakást,éldegélünk.De:idén megszűnt a másodállásom,így a tavalyihoz képest kevesebből kell megélnünk áremelkedés és infláció mellett.Lehet erre hivatkozva mégis gyerektartást kérni 1 évvel a válás után?Mennyi 1 főre eső jövedelemnél van esély arra,hogy meg is ítélnek valamennyi összeget?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.19. 07:26

Bíróság ezt így jóváhagyta? Nekem eléggé valószínűtlennek tűnik.

Detti27 # 2012.09.19. 07:49

Kedves KBS! Igen,a bíróság jóváhagyta.Privátban szívesen küldök a végzésről másolatot,ezek szerint precedens értékű:-)
Kérhetek mégis gyerektartást???

ObudaFan # 2012.09.19. 08:33

2 éven belül az egyezség megváltoztatását a körülmények lényeges megváltozása esetén lehet kérni.