Gyerektartás dij

Ster # 2008.03.10. 06:53

Sziasztok!

Röviden...
Túl az első tárgyaláson. Hónapokkal korábban közös megegyezéssel rákerült a papírra egy összeg. Ezt a (még) férj a tárgyalás előtt néhány nappal már sokalta... Megegyezés: legyen inkább a fizetése 20%-a.
Mindkét fél rábólint erre a bíró előtt...
Eltelik néhány nap... Telefon... "Nem lehetne-e inkább mégis egy havi fix összeg?"
Hát nem!
Kérdésem az lenne, hogy ha esetleg a második tárgyaláskor Ő ezen változtatni szeretne, megteheti-e?
Egyszer ezt mondja, másszor azt....
Azt is mondta, hogy azért szeretne utalni a letiltás helyett, mert akkor nem tud majd hitelt felvenni.

1. bizalom nincs,...kértem a letiltást, amikor a bíró erről kérdezett;
  2. a külön élete nem érdekel, az az Ő dolga. De egyébként tényleg van ilyen? Aki tartásdíjat fizet, az nem kaphat hitelt? Vagy ezt is csak hazudta???

köszi a segítséget...

monalisa1 # 2008.03.09. 12:54

bnoi

Azt nem írtad, hogy a 2 évvel ezelőtti t.díj összege az a felek közt létrejött egyezség alapján annyi amennyi, vagy az összegszerűséget a bíróság határozta meg.

Amennyiben egyezséggel jött létre a megállapodás, de utóbb kiderül, hogy az apa a jövedelmére vonatkozóan fontos, lényeges tényeket hallgatott el (= szándékos megtévesztés), a 2 évtől függetlenül kérni lehetett volna már a bíróságtól, hogy vizsgálja felül a t.díj összegét.

(A továbbiakban ezen tárgyban jobb ha kihagyod az ügyvéd közreműködését, mert ő a nevedben "rábólinthatott" egy alacsonyabb összegre is, mígnem te magad esetlegesen akár egy magasabb t.díjat is kiharcolhattál volna., most már mindegy, de jó tudni...)

Ha az egyezséget az ügyvéd "hozta össze", akkor 2 évig tényleg nem lehet tovább lépni, de szerintem ebben az esetben akkor is megáll az, hogy az apa félrevezető információja alapján kérni lehet a bíróságot: új eljárásban döntsenek ott a t.díjról.

Szóval haladéktalanul fordulj a bírósághoz és kérd: kötelezzék az apát a valós és az összes havi jövedelmének bemutatására.

nandy # 2008.03.09. 11:30

Szia!

Nem úgy szólt a megállapodás, hogy az apuka mindenkori jövedelmének x %-a, de legalább y forint?

bnoi # 2008.03.09. 10:51

Sziasztok,
gyerektartási díjjal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
A nagynénémtől két éve elvált a férje. A gyerek nála maradt. Akkor a férj nem mutatta meg a fizetési papírját, jövedelemigazolást, így a gyerektartás összegét alacsony összegben állapították meg. Az ügyvéd ezt elfogadta. A válóper napján közölte az ügyvéd, hogy az összegen két évig nem lehet változtatni. Az anya nyugdíjból tartja el a gyereket. Mikor lehet új megállapítást kérni a gyerektartás összegére a tényleges papírok alapján? (A férj rokkantnyugdíjas magas nyugdíjjal és mellette dolgozik magas fizetéssel.)

monalisa1 # 2008.03.07. 20:08

Ah, mennyit fog érni 8-10 év múlva az a pénz...

agnesvegh # 2008.03.07. 18:31

Sok mindent tehetne ha akarna. Néha szokott venni egy nadrágot vagy egy felsőt, de az sem tiszta, hogy ő vette-e vagy a szülei. Aminek persze örülök, mert azzal is több van a gyereknek, de ha rendesen kifizetné a gyerektartást az jobb lenne, mert kötöttem egy biztosításos megtakarítást, amit majd 18 éves kora után vehet ki és kb. a gyerektartással egyösszegű (9100 Ft). Szóval még azt sem mondhatja, hogy elherdálom a pénzt.

Üdv: Ági

monalisa1 # 2008.03.07. 14:53

Attól hogy nincs a nevén semmi, ha kellően meggyőző vagy a tárgyaláson, a bíróság végül is elrendelhet egy környezettanulmányt: hogyan élnek, miként is élnek, és akkor mérlegelés alapján is megállapítható a t.díj, de legalább is a mindenkori "legalább" fizetendő összeghatár.

Ha nem ad többet (...) attól még költhet/ne/ többet a kislányra: ruházkodás stb. eseti ill. rendszeres kiegészítése, csínosítása stb., valamint a mobiltelefonját is feltötheti időnként...

agnesvegh # 2008.03.07. 09:57

Köszönöm a válaszod!
Ezekszerint megint mehetek a bíróságra. Nem szeretem ezt csinálni, de ő kényszeríti ki belőlem. Egyébként nincs róla papír, hogy kifizeti nekem a tartásdíjat, mert általában a kezembe adja vagy a szüleivel küldi el. Most éppen három havival tartozik és tegnap például azt mondta, hogy majd a Jóisten megfizeti. Meg hogy menjek nyugodtan a bíróságra, mert ő úgyis azt fogja mondani, hogy neki nincs jövedelme. De ezt már kétszer is eljátszottuk és mégsem tanul belőle. A gyereket viszont elviszi kéthetente autóval a szüleivel. Akkor kérdem én, hogy autóra telik, a gyerekre meg nem. Csak az ő nevén nincs semmi és ezért be sem lehet hajtani rajta.
De ez van, akkor irány a bíróság.
Mégegyszer köszönöm!

Üdv: Ági

monalisa1 # 2008.03.06. 21:59

Személyesen a legalább a minimálbér utáni fizetésben meg lehet(ne) állapodni vele, és ezt írásba is foglalni, de vajon hajlandóságot mutat-e?

Te ismered, neked kell tudni hogyan-miként tudnál hatni rá. ("Könyörgősre" ne vedd a dolgot, ellenben legyél kellően határozott fellépésű.)

monalisa1 # 2008.03.06. 21:55

Ameddig a "de legalább" minimálisan kötelezett összeget - ami vélhetően ama bizonyos 9.400 Ft-tal egyező - havonta rendszereséggel fizeti, és mivel bejelentett legális munkahelyről nem tudsz (...), sajnos nemigen tudsz mit tenni - ez van.

Marad a 2-3 évenkénti bírósági peres eljárás a t.díj aktuális felemelése iránt., jó ha legalább a lakcímével rendelkezel...

Sajnos sok apa van (írhattam volna: nagyon sok ex van aki "apának" nemigen nevezhető), aki nem tartja jogi/erkölcsi kötelességének a különélő gyermékéről a tőle telhető elvárhatósággal gondoskodni - akár a saját kárára is. (Gondolok itt pl. a mindenkori bármely jövedelméből a megállapított 25%-ra.)

Remélem bankszámládra érkezik havonta a pénz, de legalább postautalványon, hogy az esetleges fizetési késedelem esetén a legfeljebb 6 havi visszamenőlegességet követelhessed., egyben a banki kivonat ill. postai utalvány bizonyíték a kezedben.

Ha tudsz, találkozz vele személyesen, és próbálj hatni a lelkére...

Egy 10 éves kislánnyal kapcsolatban már egyre több a költség, kiadás, tehát járuljon hozzá jobban a KÖZÖS gyermekről való gondoskodáshoz.

agnesvegh # 2008.03.06. 21:37

Kedves Szakértő!

Gyermektarás ügyben is szeretnék tanácsot kérni. 10 éves kislányom után jelenleg 9400 Ft gyermektartás van megállapítva vagy 25%. Nemrég a munkaügyi központból kaptam gyermektartás és kiderült, hogy az apuka be volt jelentve, de nem szólt a letiltásról a főnöknek. Aztán közölte, hogy nem is fogja magát bejelentetni, hanem inkább kiskönyvvel dolgozik, és persze feketén sokkal többet keres. A gyerektartásért meg úgy kell könyörögnöm, hogy kifizesse.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e olyat kérni, hogy legalább a mindenkori minimálbér után fizesse a gyerektartást és ne kelljen 3-4 évente mennem a bíróságra emeltetni.

Üdvözlettel: Ági

ObudaFan # 2008.03.04. 20:44

timártimi!

15-25%-ot, és minimumösszeget is megállapít a bíróság, a minimumösszeg lesz nagyjából annyi %-a a jelenlegi jövedelmének, amennyi a %-os érték.

ObudaFan # 2008.03.04. 20:43

Partus!

Kiskorú gyerekre saját szükségleteid rovására is, nagykorú esetén nem.

tímártimi # 2008.03.04. 15:26

Üdvözlet!

Lenne egy kérdésem gyerektartás díj megállapításával kapcsolatban.Mi a helyzet abban az esetben, ha az apának nagyon magas (kb 2 millió Ft netto) a havi fizetése.Ilyenkor is 15-25% a gyerektartás? Vagy ilyenkor egy fix összeget állapítanak meg?Ha igen, mi alapján állapítják meg ezt az összeget?

Köszönöm
Üdv
Timi

Partus # 2008.03.04. 12:12

Kedves Fórumozók!

Jelenleg 50%-os leszázalékolt munkanélküli vagyok saját lakással és hitelekkel, amit a volt feleségem akasztott a nyakamba!

Az volna a kérdésem hogy a megélhetésem kockázatára is köteles vagyok-e fizetni 2 gyermek után 18 ezer forintot minimum, megjegyzem 26400 ft-ból élek.
Segítséget kérnék, akinek van ebben tapasztalata, esetleg ismeri a jogszabályokat.
Várom szíves segítségeteket erre a címre: morisz@freemail.hu

Köszönettel: Zsolt

ObudaFan # 2008.02.29. 13:45

halkan!

A születendő gyermekre tekintettel van esély arra, hogy ne emelkedjen nagyon. A bíróság elsőfokú ítélete ellen fellebbezésnek van helye.

ObudaFan # 2008.02.29. 13:44

Ha valaki azt állítja valakiről,hogy újgazdag,tele van pénzzel, holott ő maga is tudja hogy nem igaz,amit állított, sőt a hatóság előtt "butaság volt a levél tőlem" szöveggel elismerte.- Akkor sem?
(ezzel a hamis állítással kb. 150eFt kárt okozott)

Akkor sem.

Big Joe # 2008.02.28. 19:18

"Ha valótlan dolgot állított rólad a hatóság előtt, megállhat a hamis vád."

• valótlan dolgot állított rólam (9 olyan tény van)
  • hatóság előtt 8levél formájában)

Ha valaki azt állítja valakiről,hogy újgazdag,tele van pénzzel, holott ő maga is tudja hogy nem igaz,amit állított, sőt a hatóság előtt "butaság volt a levél tőlem" szöveggel elismerte.- Akkor sem?
(ezzel a hamis állítással kb. 150eFt kárt okozott)

halkan # 2008.02.28. 19:07

Sziasztok. Ex-feleségemtől 8 éve elváltam, abból a házasságból van egy 10 éves fiam. A bíróság előtt meghatározott gyermektartást (14e Ft-t) azóta rendszeresen fizetem. A volt feleségem a gyermek születésétől kezdve nem dolgozik semmit (10éve). Én a váláskor 50e-t kerestem és vállaltam a 14e Ft-t és ott hagytam neki a lakást, bútorokat. Akkor azt választotta az "ex"hogy fix 14e-t fizessek, nem %-ot. Ma már 2 éve 150e-t keresek, végre kicsit össze tudnám szedni magam és most születik közös babánk az új feleségemmel, erre az "ex" jön azzal, hogy emeljek a gy.tartáson. Pedig a 14e Ft-on felül ruháztatjuk, gyógyszereket, iskola cuccokat, egyebeket fizetjük neki. Megtámadható a bírósági határozat? Mire számíthatok?

ObudaFan # 2008.02.28. 17:28

Nem.

Big Joe # 2008.02.28. 17:21

Elnézést, kiegészítem:
Perben állok az illetővel.

Big Joe # 2008.02.28. 17:19

Ha valaki pl. azt írja a bíróságnak levélben,hogy a feleségemnek 30kg arany lóg a nyakában, titokban kereskedik és hogy nekem az összes fogamat megcsinálták nemrég. - ez minek minősül, ha az egész egy rosszhiszemű szándékos hamis tényállítás,hazugság.
Ez felfogható hamis vádnak? Vagy csakhogy újgazdagnak akart beállítani a bíróság előtt hamisan.

ObudaFan # 2008.02.28. 13:06

Ha valótlan dolgot állított rólad a hatóság előtt, megállhat a hamis vád.

kzsolnai # 2008.02.28. 06:16

Én is erre gondoltam.Ezek szerint azért vár a rendőrség hogy anya azt próbálja bizonyítani hogy amikor a minimum ment akkor annak kellett volna-e mennie.Ezt mennyi időre vizsgálhatják visszamenőleg?
Akkor most csalással akar majd vádolni?
Ha ez is megdől akkor tehetek ellene valamit?

ObudaFan # 2008.02.27. 21:53

Tartásdíj tekintetében a fizetési késedelem még nem vonhat maga után büntetőeljárást, mert az eljárást azonnal meg kell szüntetni, ha a késedelem már nem áll fenn. A csak minimum fizetése akkor, amikor a jövedelem alapján több járna, már igen.