Gyerektartás dij

amatőr # 2007.08.24. 19:39

Nekem az a véleményem, hogy eszed ágába ne jusson aláírni semmiféle kölcsönszerződést. Még azért is hálás lehet Apuka, hogy a külfüldi munka idejére járó gyermektartásdíjról lemondasz. Ha nem elég biztosíték neki a Te szavad arra, hogy vissza fogod neki fizetni, amit a fizetéséből levonnak, akkor forduljon bírósághoz, ha nem teszed meg. Aztán veszítse el a pert.

Ettől függetlenül, ha kész vagy megállapodást kötni vele a gyermektartásdíj nem fizetéséről, akkor köss, de a valóságnak megfelelő dolgokat tartalmazza a megállapodásotok, ne holmi kölcsönt.

kalamalyka # 2007.08.24. 18:51

Kedves Prejudit!

A láthatásnak a gyermektartás fizetési kötelezettséghez nincs semmi köze.
Én ezt laikusként zsarolásnak nevezném, ami az apa részéről arról szól, hogy ok. elengedem a gyermekemet, de akkor én is kérek valamit!
Az a gyerkőc ott is fog enni-inni-ruházkodni=élni.

Én részemről csúnya dolognak tartom ezt az ajánlatot tőle.
Én a gyámhiatal előtt szépen ezt azért elmondanám.
Tudom, hogy nem tartozik rájuk a gyerektartás behajtása, de nem hiszem, hogy megtapsolnák érte apukát.

Mivel nem ismerhetem az életeteket, ezt is leírom:
Ha Te mégis korrektnek tartod ezt az ajánlatot, akkor semmi károd nem fog származni abból, hogy írtok egy ilyen szerződést.

Egy bírósági ügy hónapok/félév mire lezajlik. Nem beszélve arról, hogy a bíróság ebbe a nefizetésbe nem fog belemenni, mert nemhogy nem szolgálja a gyerek érdekét az egyezségetek, hanem épp az ellenkező...
Õ ilyet nem hiszem, hogy jóvá fog hagyni.

DE szerintem nem korrekt.

prejudit # 2007.08.24. 16:08

Sziasztok!

A történetem röviden a következő: Élettársi kapcsolatból 12 éve született egy fiam. Az élettársi kapcsolat szétment, 7 évvel ezelőtt bírósági végzésben megegyeztem az édesapával minden lényeges kérdésről. A gyerektartást a fizetéséből közvetlenül letiltják. Uj helyzet adodott az eletemben, munkahelyem kulfoldre kikuld dolgozni 6 honapra. Az apa beleegyezik abba, hogy kimenjunk, de erre az idore nem szeretne tartasdijat fizetni. Nekem fontos ez a munka örülök, hogy beleegyezik abba, hogy kimehessünk, az hogy nem akar fizetni erre az idore vegulis nem okoz megelhetesi problémát majd. A gond viszont a következő: Az apa kéri, hogy utaljam vissza a fizeteséből levont összeget. DE nem bizik abban, hogy en ezt havonta önként visszautalom, ezért azt találta ki, hogy irjunk szerződést egy nem létező kölcsönről. MIszerint ő kölcsön adja nekem a 6 honapra eső összeget, amit nekem 2 részletbe kell visszafizetnem. Azzal fenyegetőzik, hogy addig nem hajlando a kapcsolattartást módosítani a gyámhivatal előtt, amíg én nem írom alá a kölcsönt.
Kérdésem a következő: MI a véleményetek erről a kölcsönösdiről? Nyugodt szívvel belemehetek?
Egy ismerősöm azt mondta, hogy próbáljam bírósági útra terelni az ügyemet. Szerintetek van- e arra mód, hogy sürgősségi eljárást indítsak a bíróságon és ott megállapodjunk a láthatásról és a gyerektartás nem fizetéséről is. Sajnos igen sürgős lenne.
KÖSZÖNÖM!

ObudaFan # 2007.08.22. 16:31

Sőt, ha nem fizetné rendesen, akkor sem járna. Kérdés, hogy állapítottak meg árvaellátást egy élő szülő esetén.

Mondjuk ez nem fog azon változtatni, hogy a gyermektartásdíjat viszont követelhetik.

amatőr # 2007.08.22. 14:54

Tegyél bejelentést a NYUFIG-nál, hogy jogtalanul veszi igénybe a teljes árvaellátást.
Aztán majd megvizsgálják, hogy tényleg jár-e neki.
A jogszabályt én úgy értelmezem, hogy csak 30 % jár neki, feltéve, hogy Te rendesen fizeted a tartásdíjat.

sziriusz # 2007.08.22. 14:10

Köszi, utánanéztem.
Úgy néz ki, hogy volt anyósom teljes árvaellátást vesz fel. Mintha nem léteznék.
De tartásdíjat is követel (mivelhogy mégis élek).
Rendben van ez így?

amatőr # 2007.08.22. 11:04

Az árvaellátás feltételeinek itt utána tudsz nézni:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.22. 10:57

Nem tudom. Nem vagyok otthon szociális ellátásokban. Még az is lehet, hogy tévedsz, és nem kap teljes árvaellátást; lehet, hogy jogosulatlanul igényelték meg neki, és az is lehet, hogy jár akkor is, ha csak az egyik szülő hunyt el, a másik meg lemondott a szülői felügyelet jogáról.

sziriusz # 2007.08.22. 10:52

De ha élek és fizetek miért kap teljes árvaellátást?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.21. 19:45

Kötelezhetnek, pontosabban köteleznek, ha a gyám ezt kéri.

sziriusz # 2007.08.21. 19:10

Üdv mindenkinek.
Kötelezhetnek-e tartásdíj fizetésére, ha a gyermek gyámja teljes árvasági segélyt kap?
A segély alapja az, hogy sajnos az édesanya meghalt, a gyermek a negymamához került, engem pedig arra kértek, hogy mondjak le a szülői felügyeleti jogomról amit én meg is tettem.

ObudaFan # 2007.08.17. 16:56

Formanyomtatvány nincs, de nem baj, ha utólag tudod valahogy dokumentálni ezt a hozzájárulást.

43210 # 2007.08.17. 16:32

Nem tudom hová írni, de segítséget szeretnék kapni.

Nyaralni vinném a kislányom külföldre, de nem tudom, ehhez kell-e az anyától valamilyen nyilatkozat vagy írásos engedély. Természetesen szóban hozzájárult, sőt örült is neki, ennek ellenére nem szeretném ha gond lenne.

Ha kell mégis ilyen papír, le lehet-e tölteni valahonnan a formanyomtatványt.

... egy illető szerint nem kell engedély, mert én vagyok a törvényes apa, és nem tartós kint tartózkodásra, hanem nyaralásra viszem.

De azért meg szeretnék győződni....

Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2007.08.17. 08:10

Ilyen esetben a gyermektartásdíj leszállítása iránt azonnal meg kell indítani a pert, és a végrehajtás felfüggesztését kell kérni, ugyanis amíg ez nem történik meg, a korábbi mértékű díj végrehajtható.

nyusz66 # 2007.08.16. 22:33

Maximum a fizetés 50%-a osztható le gyerektartásra. Tehát 3 gyerek esetén 33 %-ra leszállíttathatja, ha születik még egy gyereketek, akkor pedig 25%-ra (mármint az ott lévő 2 gyerekre összesen.)

kovacspetrus # 2007.08.16. 12:15

bocs, előbb elírtam 10 e helyett 100e akartam írni....

kovacspetrus # 2007.08.16. 12:14

Sziasztok!
Új vagyok a fórumon. Sok hozzászólást elolvastam, viszont nem találtam meg amit keresek:
Párom előző házasságából 2 gyermek van. Gytd-ban a bére 40%-ban állapodtak meg (ez kb 210-230.000 Ft), ami rendszeresen utalva is van. + a nő keresete is kb havi 10e Ft. (Azért 40%, mert a nő fizeti a ház kölcsönének hátralévő részét 8 évig. Ha a párom vállalta volna ezt a 8 évet - 100e Ft/hó - akkor csak 30%-ot kért volna az ex).
Tudom, hogy a gytd megállapításához milyen szempontok a mérvadóak, de mégis nincs valami felső határ?
+1 kérdés: első gyermekünk születését követően (2008 január) legfeljebb ? %-ra kérhetjük a jelenlegi 40%-ot lecsökkenteni? Szeretnénk majd mégegy gyerkőcöt, akkor mire számítsunk?
Köszönettel: kovacspetrus

csildi # 2007.08.16. 08:28

monalisának teljesen igaza van

monalisa1 # 2007.08.15. 16:07

Én nem látok abban semmi rendkívülit ha egy gyereket egy-két hétig az apja gondoz, mert pl. lütyőke esetében a nagy távolság miatt lehetetlen a csak hétvégi kapcsolattarás.

Ha pedig nem tetszik amít írok (...) tőlem akár írhatsz (= érdemben hozzászólhatsz) énelőttem, és akkor majd én nem fogok írni.

kalamalyka # 2007.08.15. 13:59

A "nagyon okos hozzászólásokban" úgy látom, kedves Monalisa, mégis csak Te jársz élen :)))

Szinte egy lavinát indítassz el magad után rendszerint, hogy helyesbítsék a mondandóidat :)))

monalisa1 # 2007.08.14. 21:04

Egy hét, esetleg kettő nem a világ, mások is megkapják ennyi időre a gyereküket.

Persze az utazási költségek...

monalisa1 # 2007.08.14. 21:02

Kati!
Talán tényleg oda kellene adni a kicsit némi időre, hogy az apai felelősség és kötelesség kifejlődjék (...) és így a gondoskodás anyagi oldalát esetleg másként látná.

lütyőke # 2007.08.14. 20:32

Köszi szépen, ez azt hiszem jól megy. Viszont azt szeretném, hogy a gyereknek jó kapcsolata legyen az apjával.
Az, hogy lesz-e neki új kapcsolata, az nem érdekel, de az már sokkal inkább, hogy nem megfelelően vállalja a felelősséget a saját gyerekéért. (Illetve erre is van saját megoldása: azt mondja, hogy "adjam neki oda a gyereket, majd ő felneveli", ha meg nem teszem ezt, akkor legyek elégedett azzal, amit ad (gyerektartás terén). Na azért ez sem egészen így megy... (menne normális esetben).

monalisa1 # 2007.08.14. 13:11

Az az igazi probléma, hogy nincs köztetek érzelmi kapcsolat (...) és ezért ő diktál...

Majd jön évi 1-2 alkalommal, idővel meg még ennél is ritkábban - új párkapcsolata lesz.

Nagyon úgy néz ki hogy a gyerekkel hosszú távon egymagadra maradsz, legalább is vele nem jutsz egyről a kettőre. Próbáld az életedet függetleníteni tőle.

lütyőke # 2007.08.14. 11:27

(olyan zavaró, hogy nem lehet linkelni, hogy melyik hozzászólásra megy válaszul)

Szóval sjanos gyermekem apja agyament e téren: ha többet merészelnék akarni, vagy netán perelni kezdenék, akkor inkább felmondana a munkahelyén, csak hogy ne kelljen tartásdíhat fizetnie (vagy annyit fizetnie). Inkább feláldozná a saját karrierjét, és tűzne el akár valóban felszívódás szinten, csak hogy ne kelljen olyat fizetnie, amit nem akar.
A láthatásokat nem tudom, hogyan szabályozzuk, lévén neki főleg a szabadságokhoz van kötve. Én pedig nagyon úgy tűnik, hogy többet nem utazok hozzá azzal a céllal (és mással sem), hogy a gyerekével tartani tudják a kapcsolatot, mert amikor a legutóbb a saját pénzemen kiutazva ő még pluszban a tartásdíjból is levonta azt az összeget, amit kint a gyerek étkeztetésére költött... nos, ekkor végképp elszállt az én agyam is. Így aztán, mivel én anyagilag nem engedhetem meg magamnak, hogy jókedvemben utazgassak, marad az, hogy jön ő. Amikor tud a munkája miatt.