A gyerektartás szempontjából semmi jelentősége, hogy miért költöztetek külön, ki hagyta el a másikat és miért, mert a gyermek szükségletei és az azok kielégítésére rendelkezésre álló források kérdéséhez ennek nincs köze. A gyermekelhelyezéshez lehet, de nem feltétlenül. De ha például téged jól otthagyott a párod, esetleg a közfelfogás szerint is valamilyen erkölcsileg elítélhető okból, viszont történetesen a gyermek nevelésére egyébként ő az alkalmasabb, vagy a gyerek hozzá kötődik jobban, akkor valószínűleg nála lesz elhelyezve (és ahogy írtam a tartásdíj mértéke szempontjából az meg mindegy, hogy ki és miért költözött).
Azt tudod a gyámhatósággal ellenőriztetni, hogy a gyerek nincs-e kitéve nélkülözésnek, nem azt, hogy éppen az általad fizetett összeggel mi történik.
Gyerektartás dij
Tisztelt ObudaFan
Köszönöm a válaszát.
Akkor ha jól értelmezem a prújítás során, sajnos elő kell hozakodjak, azzal, ami valójában is megtörtént, és leírtam önnek, hogy a bírósági meghagyásokat, idézéseket, sorra eltitkolta előlem, hogy ne tudjak megjelenni, ami ugye már Btk. És hogy eltulajdonítva a kocsimat, (mert kölcsönadási szerződésünk nem volt, és tudni sem tudtam róla hogy elvitte akkor), vagy is ez is Btk. A harmadik és utolsó pedig, hogy egy hitelkérelemhez benyújtott munkáltatói igazolást vitt el a gyerektartási perre, ahol szerencsémre nem a mai napig jogilag bejegyzett lakhelyem van feltüntetve, és nem is ideiglenes, az csak egy tartózkodási helyem volt, be nem jelentve, így az a papír amit fogott és elvitt (hiteligényléses munkáltatói), gondolom megint csak helytelen. És a vagyoni helyzetem sem tükrözi a jogerőre emelkedés pillanatában kirótt 30 ezres gyerektartási összeget. Vagy közelítsük másik oldalról, ha már ilyen magas összeget igényelt, akkor ő egyedül ha nem lennék el tudná látni, és minden igényét kielégíteni a gyermekemnek, mert már ebben is kétkedek picit. Egyébként mostanában vetette fel a fejét az a gyanú is, hogy előttem lévő párjával igen jóban kezdett lenni megint, kezdenek összemelegedni újból, ez azért érdekes mert, a volt párom elmesélése szerint a férfi hibája miatt nem lehetett soha gyermekük. Lehet csak bérapa voltam. Na de ezt megint hogy bizonyítsam be???
Ezek és fentiek tudatában ön szerint a perújításon mire számíthatok, mikkel kell felszerelkeznem?
Tisztelettel : Szécsény Sándor
2013-03-28
Tisztelt ObudaFan
Egy utolsó kérdésem volna , ha még lehet. A perújítást, és annak lebonyolítását, lehet e átrakatni, más székhelyű bíróságra? Történetesen eddig mint utólag megtudtam Szolnokon volt, ahol a tartózkodási helyünk, helyem volt, de szeretném átrakatni, a perújítást, a még személyibe bejegyzett születési, és hivatalos lakcímemre, Nagykőrösre. Ha lehet ilyet csinálni, akkor kérem mondja el mit kell tennem, és kérelmeznem ez ügyben.
Tisztelettel : Szécsény SÁndor
Tisztelt ObudaFan!
A volt férjemet 2012.májusában elküldték a munka helyéről.Most derült ki,hogy dupla annyi fizetést kapott mint amennyiből én kaptam a gyerektartást.Szóval átvertek.Az lenne a kérdésem mivel a munkáltató kézfizető kezesként felel,hogy mennyi időre visszamenőleg lehet beperelni a munkáltatót,mivel ugye már 1 éve elküldték a volt férjemet.
A másik kérdésem az lenne,hogy mennyire lehet leszállítani a gyrektartás minimumát mivel a volt férjem most gyerekenként 1000ft-ra szeretné leszállíyttatni mivel munkanélküli.Meg teheti ezt?Vagy mennyi most a gyerektartás minimuma amit köteles lenne gyerekenként fizetni?
Válaszát előre is köszönöm!
moni28
Lehet vitatkozni, hogy a 6 hónapos határidő vonatkozik-e erre, de ha tudod igazolni, hogy erről csak most szereztél tudomást, akkor mindenképp lehet pert indítani.
1000 Ft az biztosan nem fog menni.
sanya078
Hát ez elég speciális eset, szerintem nem lehet "átrakatni", de azért megpróbálhatod ezt kérni, arra hivatkozva, hogy az illetékesség nem rögzült, mivel egyetlen idézésed sem volt szabályszerű, így az ügy érdemi tárgyalására sor sem került.
Tisztelt ObudaFan!
Még annyi lenne a kérdésem,hogy milyen módon tehetem meg a beperelését a cégnek,nagy cégről van szó(2013.03.30. 18:42 hozzászólás)?
Kérjek egy igazolást a volt munkáltatótól,minden féle jogcímen amit kifizettek neki?Mennyi időre visszamenőleg kérjem?Van esélyem pert nyerni a munkáltatóval szemben?
Válaszát előre is köszönöm!
Hát honnan szereztél tudomást arról, hogy nem tiltottak le annyit, amennyit kellett volna?
Tisztelt ObudaFan!
A volt férjem szólta el magát,egy beszélgetés alkalmával,hogy "amikor 300000ft volt a fizetésem".Én pedig 140000ft nettóból kaptam a gyerektartást.Régóta volt egy gyanúm,hogy valami sumákság van mert 5-6 éve ugyanannyi volt a gyerektartás.Mások akik ott dolgoznak ahol a volt férjem azt mondták,hogy ők 1-2 éve dolgoznak ott de ők is többet kapnak mint 140000ft.
Tisztelt ügyvédek!
Még a régebben írtam az esetünkről hogy a férjem volt exe
meg akarja emeltetni a a gyerektartást 2 gyerekre 100.000Ft-ra. Most kijött a végzés hogy a bíróság el is fogadta és kötelesek vagyunk 100.000ft-ot fizetni és fél évre visszamenőleg tartozunk 280.000ft gyerektartással.Micsoda világban élünk...
Azzal az indokkal és mi közös egyszem gyerekünk után én a férjem által kintről kapom a családipótlékot egyszer egy évben.
Mi köze ehhez ennek az ügynek?
Most másodfokra visszük mert egyszerűen nem is bírjuk fizetni a havi 100-at annyi a hitelünk.Mennyi esélyünk van a másodfokon?Ha mégis megítéli a bíróság akkor miből fizetjük?Vagy mire terhelik?Elvagyunk keseredve.Nem gondoltuk és az ügyvédünk sem hogy így dönt a bíróság.
Még annyit hogy a férjem Ausztriában dolgozik mint húsfeldolgozó.
„Mi köze ehhez ennek az ügynek?”
Valószínűleg az, hogy egyik gyerek sem kerülhet hátrányba a másikhoz képest.
Kedves Mindenki!
Volt férjem március közepén hunyt el, letiltással utalta a munkáltató a gyermektartás (fix)összegét.
Általában 5-én utaltak.
Most áprilisban kell-e utalniuk? Ha igen, akkor időarányosan, vagy a teljes összeget?
köszönöm szépen.
Tisztelt fórumozók, jogi szakemberek!
A következőkben kérném a segítségüket:
Gyermektartásdíjat von tőlem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2001. évtől, amit a volt élettársam bankszámlájára utalnak. Fiam 20 éves elmúlt, jelenleg egyetemre jár. A múlt hónapban hozzám költözött, mivel anyjával már nagyon megromlott a kapcsolata. Én és a fiam is azt szeretnénk, ha ő kapná meg a tartásdíjat, nem az anyja, de nem tudjuk mi az eljárás.
Általánosságokban mindenki mond valami okosat, de én ezeket a jogi nyelveket nem nagyon értem. Mi lenne az egyszerűbb? A fiam nyilatkozik a bíróságon a tényről, hogy már nálam lakik, ezt hogyan tegye? Vagy én adjak be keresetet, amelyben kérem a tartásdíj megszüntetését vagy átirányítását a fiam bankszámlájára és ezt hogyan tegyem? Mi a gyorsabb és ezeket a beadványokat hogyen csináljam meg vagy hol találok ezekre vonatkozólag mintákat?
A tanácsokat, válaszokat előre is köszönöm!
KSD
Mint egyéb más járadékszerű ellátást így a t.díjat is minden hónap 5-ig bezárólag előre kell fizetni, azaz a március havi pénz februárban egyösszegben levonásra- utalásra került. A halál napjától okafogyottá vált a fizetési kötelezés. Ha mégis jönne pénz (= áprilisi) azt vissza kell a munkáltatónak küldeni.
Kezd intézni az árvajáradék iránti kérelmet.
---- laikus hozzászóló
Beszéltem a céggel, nagyon normálisak voltak. Mondta, hogy nekik arra szól a letiltás, hogy a munkabérből minden hónapban utalniuk kell. Márpedig szegénynek még számfejtésre kerül munkabére ebben a hónapban és ők a végzésnek megfelelő összeget el is utalják belőle. Nekik nem tisztük vizsgálgatni, hogy egész vagy tört hónap... Gond akkor lenne, ha nem fedné le az összeget... Mármint nekem, mert ők nyílván csak annyit utalnának, amennyi belefér...
Kérdésem lenne:
Kérhet-e egy anya gyerektartást az apától (nem házasok) akkor, ha fizikailag egy lakásban él az apával de az apának már új kapcsolata van, és semmivel nem járul hozzá a lakás fenntartásához, a gyerek költségeinek viseléséhez.
Bíróság megítélne ilyen helyzetben gyerektartást?
Kérhet.
köszönöm
Tisztelt Jogi fórum!
A párommal nemrég külön mentünk. Lassan megszületik a közös gyermekünk. Azt szeretném kérdezni, hogy magunk közt csinálhatunk-e egy megállapodási szerződést 15000 Ft gyermektartásdíjról tanúk jelenlétében? Hiteles lesz így? Nem szeretnénk bíróságot.
Előre is köszönöm!
Akadálya nincs. Csak ha nem fizet, ezt nem fogod tudni végrehajtani.
Tisztelt fórumozók.
Egy gyerektartási díj végzés rögzítését, lehet e jogosnak venni, ha az a végzés, egy olyan munkáltatói által lett kiállítva ami hitel folyósításhoz kellett, és a lakcím rajta nem a hivatalos személy igazolványba bejegyzett lakcím, hanem csak egy sehol be nem jegyzett tartózkodási címem volt, pár hétig, a személyi igazolványomban viszont ami most is hatályos rögzített merőben eltér a munkáltatói igazoláson szereplőével. A párom ezzel a munkáltatóival hozatott egy letiltó végzést. Lehet e azzal érvelni ilyenkor, hogy attól szedjék be a tartásdíjat, ami alapján rögzítették azt, és az azon a címen lévő egyéntől követeljék ha már hibáztak, ne tőlem.
Mindezeket még mindig úgy hogy én a tárgyalásokon ott sem voltam, mert az értesítéseket, és az ügy lefolyását a párom elhallgatta, én csak a végeredményeket láttam belőle sajnos. Szóval lehet e így rögzített a végzés, ha más a cím, ahol én soha nem voltam elméletileg, és vegyük úgy hogy gyakorlatilag is.
Válaszukat előre is köszönöm.
Nem mondom, hogy a kérdésed világos és érthető lenne, de két dolgot mondanék:
- Azzal a helyedben nem érvelnék, hogy a munkáltató csak "a hitelhez kellett", mert ha így volt, akkor bűncselekményt követtél el. (Mondjuk ebben az esetben a letiltó végzéssel nem fog az anyuka sokat érni, ha onnan már nincs jövedelmed.)
- Annak sok jelentősége nincs, ha nem a valós lakcímed szerepel a letiltó végzésen.
Tisztelt ObudaFan!
És ha esetleg nem fizetne, ezt utólag is bíróságra lehet vinni? Mert amíg megfelelően működik, nem szeretnék ezzel bíróságra menni.
Tisztelt Szakértők!
A férjem elköltözött január 18-án tőlünk.Van egy közös fiunk aki most lesz 18 éves. A válópert nem adtam/adta be én nem is fogom,ő akart elmenni így adja be ő. Azóta rendszeresen küld havi 15000 ft-t.A fiam jelentkezett egyetemre amennyiben felveszik jár-e továbbra is a gyerektartás?A 15000 ft reális összeg? Mondanom se kell semmire nem elég.
Köszönöm a választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02