Gyerektartás dij

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.20. 17:50

Sönike, az egyetem befejezéséig jár a gyerektartás. Ha mégsem vennék fel, és elmegy dolgozni a gyermek, akkor már nem fog járni, ha pedig elmegy 1 vagy 2 éves OKj-s szakmát tanulni, akkor a szakma megszerzéséig.

Az összegről nem tudunk nyilatkozni.

sanya078 # 2013.04.20. 18:33

Tisztelt ObudaFan
Elnézést ha nem voltam egyértelmű.
A lényeg hogy nem a végzésen van rossz cím, hanem azon a munkáltatói igazoláson amivel a párom beballagott a bírósághoz a hátam mögött a gyerektartási díjat követelni. Az a munkáltatói igazolás, az egy kölcsönre szólt nem gyerektartás megállapítására. És azon a munkáltatói igazoláson, egy olyan lakcím szerepelt, ami a páromé volt, de már elkelt az ingatlan, és be sehol nem jegyzett tartózkodási helyem volt rövid ideig. Azért merészeltem mondani, hogy elméletben se, és gyakorlatban se voltam ott :) és a bíróság még is az azzal a címmel fémjelzett munkáltatóit fogadta el, a gyerektartás megállapításához, ami jelen esetben a fizetés 20%-a, minimum 30 ezer. Ja és úgy hogy ezt a munkáltatóit a párom elcsente, és bevitte, ami ugye kölcsönre szólt, a címről nem is beszélve. A munkáltató címe és neve ami mai napig érvényes az jó volt rajta, csak a lakcímem nem stimmel, mert véletlen folytán a munkáltató is azt a címet írta be, de azóta korrigáltuk. Ezért merem én azt mondani, már ha mondhatom, hogy keressék azt az illetőt aki ott lakik ha már azt a címet vették figyelembe. Jók lehetnek ezek az érvelések?
A másik amivel egy nagy ötletet súgott nekem, amit köszönök, ugyanis ahol dolgozok családi vállalkozás, apa-fia, jelenleg a fiatal-nál dolgozok, vagy is annak cégénél. Az apa egyéni vállalkozó, de egy érdeket képviselnek. Ha azt mondom a jelenlegi munkáltatómnak, közösen hogy felmondok "zárójelben" és átmegyek az édesapja egyéni vállalkozásába, ergó a munkaköröm nem szűnik meg, és továbbra is állásban maradok,a családnál, csak átvesz az apa, akkor célravezető lehet az ügyben hogy a figyelembe vett munkáltatómtól már nincs jövedelmem, vagy is van de az már lapra tartozik?! Ez jó lehet?
Köszönettel Sándor

sönike63 # 2013.04.20. 18:52

Immaculata ! Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.20. 19:08

Ezért merem én azt mondani, már ha mondhatom, hogy keressék azt az illetőt aki ott lakik
Ki fognak röhögni.

sanya078 # 2013.04.20. 20:11

Tisztelt Kovács Béla Sándor
Miért fognak kiröhögni?
Papíron nem laktam ott, bizonyítsák be!
A többi helyénvaló lehet, már a munkáltató váltás családi vállalkozáson belül?
Tisztelettel
Sándor

ObudaFan # 2013.04.21. 05:57

rerere

Igen, utólag is lehet.

ObudaFan # 2013.04.21. 06:00

sanya078

Semmi jelentősége annak, hogy a munkáltatói igazoláson helyes lakcím szerepel-e.
Munkáltatói igazolást pedig a bíróság az új munkáltatótól is fog kérni és ha csökkent a jövedelmed, annak az okát vizsgálni fogja.

Nagyimami # 2013.04.25. 16:38

Lányom régi párja 3 éve elköltözött, eddig fizette a két közös gyermek után a tartásdíjat rendszeresen a lányom számlájára, de két hónapja nem fizet. A pasasnak sosem volt munkahelye, ilyen-olyen fekete munkából élt eddigi életében mindig. Mit lehet tenni? Nagyon hiányzik az a kevés pénz is a két gyerek normális ellátásához. Mikor előlegez az állam??

Pkerdezo # 2013.04.25. 17:30

Jonapot.

Hogyan tudom kervenyezni hogy az anya akivel a gyermekeim elnek el kell hogy szamoljon a kapott gyerek tartassal? Nincs csak fix 40 ezer forint kiadasa szulokkel lakik meg a ket kicsivel.. Es 40 amit ker gyerek tartasra... Nem sajnalom a gyerekektol de felek nem rajuk megy az osszeg... Segitsen valaki koszonom

ObudaFan # 2013.04.26. 14:01

Pkerdezo

Ha a gyermekek szükségleteit meghaladja az összeg, a bíróságtól lehet kérni mérséklést. De 40e két gyerekre egyáltalán nem az az összeg, ami a gyerekek szükségleteit meghaladja.

Nagyimami

Ahhoz, hogy az állam előlegezzen, először a bíróságon kell végrehajtást kérni. HA a végrehajtó leírja, hogy behajthatatlan, akkor előlegez az állam. Emellett tartás elmulasztása miatt a rendőrségen feljelentést lehet tenni.

Anygma # 2013.04.27. 21:56

Tisztelt Fórumozók!
Következő a problémám.Több mint 2 éve,egyeszég alapján gyermektartásdíjat vonnak tőlem.Ez a jövedelmem felét jelenti.Az akkori helyzet az egyeszséget követő 2. hónaptól gyökeresen változott meg.Elhelyezés hiányában gyermekeim engem választottak.Onnantól kezdve velem élnek.Engem terhel tartásuk is.ÉDESANYJUK nem járult hozzá a gyermekek tartásához egészen fél évvel ezelőttig,ugyanis a bíróság ideiglenesen nálam helyezte el mindhármójukat,azóta kötelezik tartásdíjra.Zajlik tovább a gyermekelhelyezési per,még nincs végleges döntés.Annak ellenére,hogy a gyermekek nálam vannak elhelyezve továbbra is vonják a tartásdíjat ami most a munkahelyem külön számláján van elhelyezve amíg a bíróság nem oldja fel.Most úgy állunk,hogy mindketten fizetünk tartásdíjat.Részemről ez az összeg már meghaladja a 2 M Ft,nem elírás.A múltheti tárgyalás alkalmával kértük a feloldást,hivatkoztunk arra hogy a közös hiteleket én nem tudom fizetni a fele fizetésemből,mert a gyermekeket kell tartanom,feleségem pedig nem hajlandó törleszteni.Ráadásul a munkáltatóm is írásban közölte,mennyi a külön számlán lévő összeg. A bíró nem volt hajlandó feloldani a tiltást.Azt mondta,nem hajlandó erre valamint ha feloldaná akkor ez az összeg a feleségemet illeti.Arra a felvetésre,hogy lassan kopogtat a végrehajtó a hitelek miatt,azt mondta,az nem az ő gondja.Szerintem ez nagyon felháborító és nem tudom mennyire jogszerű.A gyerekek úgy vannak nálam,hogy maga a bíróság helyezte el,ennek ellenére vonják a tartásdíjat,ráadásul azzal fenyegetőznek,hogy a feleségemnek utalhatják ki.

ObudaFan # 2013.04.28. 10:23

Szerintem is meg kell várni a per végét.

csabi14 # 2013.05.01. 07:22

Volt élettársam beperelt gyermektartásért! 05.10-én lenne a tárgyalás,kérhetek e halasztást azért hogy jogi segítségnyújtás keretén belül ügyvédet kérjek? Ápolási díjból ami 26500 Ft mennyi tartásdíjat állapíthat meg? Figyelembe veszi a bíróság hogy kb. 400000 Ft közüzemi számlát csinált a nevemre és azt most én fizetem?

katica0213 # 2013.05.02. 13:10

Jó napot kívánok!
Van egy 21 hónapos fiam és az édesapja már 5 hónapja nem fizetett gyerektartást mert nem rendelkezik munkahellyel. Gyerekláthatásban sem tudunk megegyezni mert ő mindig akkor jön mikor van kedve. Ebből már többször is adódtak problémák mert a közös programunkat megzavarta mert egyeztetés nélkül beállított. Már többen ajánlották hogy forduljak bírósághoz csak én félek hogy a bíró megítéli a kétheti hétvégét mert én az apját nem tartóm felelőségtelljesnek ahhoz hogy elásson egy gyereket. Ja és még szeretném az is leírni hogy nem rendelkezik állandó lakhatással sem.
Kérem segítsenek hogy mit tegyek és mire számíthatok ha bírósághoz fordulok?!
Köszönettel
Katalin

sagit # 2013.05.03. 09:55

Tisztelt Hozzáértők!

Érdekléődnék hogy a cég biztosít szémomra étkezési utalványt ill. SZÉP kártyát ezekből kell e gyt-t fizetnem? Ez a fizetésemen felül kapom, melyből fizetem a gyt-t.

köszönöm!

monalisa1 # 2013.05.03. 10:27

csabi14

Lenyomod az utadba eső legelső ügyvédi iroda kilincsét és már is van ügyvéded..., vagyis félő, hogy azért mert ügyvéd nélkül jelensz meg a bíróság nem fog halasztást engedélyezni. (Aztán nem is írtad mennyivel korábban kaptad meg a tárgyalásról szóló végzést...)

Az ingyenes ügyvéd kirendeléséről a bíróság a tárgyaláson dönt, ha ezt megadja bizonyára elrendeli a halasztást.

Vizsgálni fogják, hogy az ápolási díjon kívül van-e egyéb más jövedelem., ez a pénz annyira kevés, hogy hozzá szoktak keresni - elvileg nincs akadálya.

A felhalmozódott közüzemi számlák egymásközti rendezés dolga, a t.díj ettől külön való.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.05.03. 10:41

katica0213

A t.díjat minden körülmények közt fizetni kell, a gyermek ugye nem szüneteltethető (...) ki tudja mennyi időre mert az apa nem fizet. A megállapított t.díjnak van egy havi minimum összege ami pont ezt hívatott szolgálni, miközben az apa keresi a munkát.

Vélem nálatok nincs lerendezve a t.díj dolga, vagyis arról bíróság nem döntött, mert ha így lenne csak az orra elé kellene tenni az itéletet/végzést. (Oké, lehet peres eljárás nélkül is egyezséget kötni t.díj dolgában, kölcsönös hajlandóság esetén.)

Vélem a láthatás/kapcsolattartás sincs írásban leszabályozva, mert akkor nem jönne-menne összevissza időpontokban. Tehát amíg nem rendezitek ezt a kérdéskört sem, bármikor betoppanhat...
Mondjuk "akármikor" nem vagy köteles beengedni - senkit sem, az a te lakhelyed.

Egy 21 hónapos gyermek már "elvihetős" fél napra, egész napra is, ha nem ért "gyermekül" saját érdeked, hogy betanítod őt.

monalisa1 # 2013.05.03. 10:43

segít

A béren felüli bevételt is része a havi jövedelmnek.

monalisa1 # 2013.05.03. 10:51

katica

Ha van másik nagymama bizonyára rajongva várja a kisunokával való újbb találkozást, ha senki más majd ő segíti- tanítgatja a fiát "babául".

Az esetleges válaszodra, pro-kontra érveidre nemigen kíváncsi bárki is, ez a te ügyed a gyerek apjával, az anyósékkal, ergo neked kell megoldani a feladatot.

monalisa1 # 2013.05.03. 11:47

Téves beidegződés h egy apának csak kéthetente van joga kapcsolatra a gyermekével, optimális lenne a heti 2-3 találkozás, esetenként több-kevesebb órákra., fő a rugalmasság, és a későbbiekben is.

A neten számtalan "anyukás" fórumok vannak, egymásközt hasznosan, jól ki lehet beszélgetni a dolgokat.

De akár ezt a topicat is visszaolvasva sokat lehet tanulni, hasznosítani mások esetéből és a hozzászólásokból.

ObudaFan # 2013.05.03. 20:10

sagit

HA az a kérdésed, hogy a százalékosan megállapított gyermektartás kifizetése szempontjából figyelembe kell-e venni, akkor nem.

sagit # 2013.05.06. 04:50

Obudafan,

Köszönöm válaszod. A lényeg hogy pl túlórát akarnak ily módon fizetni...

monalisa1 # 2013.05.06. 09:51

A túlórát van hogy ki sem fizetik vagy nem annyít, illetve szabadnapban adják ki.

Marcsika08 # 2013.05.07. 19:31

Jó estét kívánok!

Ha előzetesen végrehajtható ítéletem van gyermektartásdíjról, akkor ha az exem munkahelye nem vonja az ítéletben meghatározott összeget, holott már erre fel lett szólítva önálló bírósági végrehajtó által, akkor valóban készfizető kezesként felel?

És ezt az összeget hogyan kaphatom meg? Kb.250.000.-Ft-ról van szó.

Várom válaszát, köszönöm!!

blackcat21 # 2013.05.08. 17:49

Üdvözlöm!

Megállapításra került gyermekem után a gyermektartásdíj, amiről jogerős bírósági határozatom van.
Miután az apa ennek ellenére sem fizetett, ezért végrehajtóhoz fordultam.
A bírósági eljárás során én is és és a volt párom (alperes) is költségmentességet élveztünk.
Ma kaptam kézhez a végrehajtó által küldött levelet, miszerint az eljárást szünetelteti mert a végrehajtás nem vezetett eredményre, és amiben részletesen elszámol az ügy során ténylegesen behajtott összegről, a végrehajtás munkadíjáról és egyéb költségekről, arról, hogy az alperestől ők mennyi végrehajtási költséget vontak le.
A végrehajtási költségből levonták az alperestől behajtott összeget, és felszólítottak, hogy az így kapott különbözetet (48000.-Ft-ot) 15 napon belül fizessem be.
Miután egyedül nevelem a gyermekemet, az albérletet is ahol élünk csak édesanyám segítségével tudom kifizetni, ezért nem tudom ezt az összeget 15 napon belül előteremteni.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha költségmentességet kaptam, akkor miért pont nekem kell a végrehajtási költséget kifizetnem, arról nem is beszélve, hogy semmire nem jutottak, és gyermektartásdíjat azóta sem kapok.
Mit tehetek, ezt az összeget tényleg nekem kell kifizetni? Esetleg van-e lehetőség, anyagi helyzetemre való tekintettel ne kelljen ezt az összeget kifizetnem, hova kell fordulnom, írnom ezzel kapcsolatban? Erről miért nem tájékoztattak az ügy elején a végrehajtók, mert akkor lehet meggondolom elindítom-e az ügyet.
Az egészben az a felháborító, hogy miközben nekem lenne szükségem a gyermek tartásához díjra, még én fizetek rá, miközben az apa éli világát...
Várom mielőbbi válaszát!

Köszönettel: Réz Csilla