Gyerektartás dij

monalisa1 # 2013.08.09. 20:44

rono11

Bizonyára senki és semmi nem akadályozta hogy szorgalmasan tanuljon és eredményessen levizsgázzon, tehát vagy alkalmatlan vagy átlazsálta a tanévet. A pótvizsga hamarosan meglesz, reméljük csak sikerülni fog.

Ha mégsem és évet kellene ismételni, nos ebben az esetben már a saját kárára - az apa nem köteles "végtelen időkig" t.díjat fizetni.

Az apa már most fordulhat a bírósághoz és kérheti a t.díj mérséklését un. felnőttartás címén, de a kapcsolattartás elmaradása miatt - érdemtelenség címén - akár megszüntetését is., vélelmezve nem az ő hibájából nem találkoznak időnként.

monalisa1 # 2013.08.09. 20:49

kaposvári Zoltán

Bár ObudaFan-hoz címezted a kérdést de mivel a válasz egyszerű: a nyári hónapokra is a teljes havi t.díjat kell fizetni, függetlenül hogy a gyermek 2-2 heted nálad volt. (Ha az anyával jó a kapcsolatod esetleg ő azokat a fele pénzeket utóbb visszaadhatja, de erre semmiképp nem köteles.)

monalisa1 # 2013.08.09. 20:54

kolabarany

Várd meg míg a kérdésedre hozzáértő válaszol. (Én csak annyit, hogy a férjed bár igéri, hogy (jogerős) itéletet követően fizetni fog, de sajnos az odébb van még, sőt egyáltalán fizet-e majd...)

----
  • laikus hozzászóló
kolabarany # 2013.08.10. 05:49

Kedves Mona Lisa!

Jós nem vagyok, természetesen nem tudhatom fog e egyáltalán fizetni, de utána megyek a végsőkig az biztos. Alkalmazásban nem áll, nagyon ügyesen felhagyott a vállalkozásával, amint beadtam a válópert ,de ahol ő él, a munkanélküli segély több mint amennyi fizetést itt diplomás közép vezető beosztásban dolgozók kapnak. Van egy fia, aki természetesen részesül gyerektartásban. Engem így akar "büntetni". A gyerekekkel se tartja újabban a kapcsolatot, azt mondja én akadályoztatom (mert miután megfenyegett hogy ellopja őket külföldre nem hagytam felügyelet nélkül). Szüneteltethető e a felügyeleti joga arra hivatkozva hogy nem tartja a kapcsolatot és nem gondoskodik róluk?

monalisa1 # 2013.08.10. 15:01

A jogerős bírósági itélet/végzés alapján megpróbálható behajtatni rajta a t.díjat - ez EU tagországon belül már nem lehetetlen. A bíróság rendelkezhet úgy is hogy havi fix összeg a kötelezés, így lényegtelen van-e munkahelye vagy szabadúszó...

Családjogi ügyekkel foglalkozó ügyvédre lesz szükség már a peres eljáráshoz is, hát még a t.díj behajtásához.

Külön: próbáld megértetni vele: ha neheztel is rád - okkal, ok nélkül, ez itt lényegtelen, a kettőtök dolga -, emiatt a közös gyermek ne szenvedjen hiányt.

A szülői jog felfüggesztésének kérdésében a bíróság dönthet.

ObudaFan # 2013.08.13. 14:21

Bíróságon.

monalisa1 # 2013.08.13. 14:37

Mivel a 18. életévedet már betöltötted valamint a középiskolát is befejezted a továbbiakban már un. felnőttartásról van szó.

A középiskolai tanulmányokkal szereztél-e valamilyen végzettséget és/vagy képesítés, vagy csak egy "üres" érettségi bizonyítványod van?!

Ha netán az előbbi akkor apukád már nem köteles az Okj képzés idejére is t.díjat fizetni, ha az utóbbi akkor a végzettség/képesítést megszerzéséig még igen.

Minden szeptember/január hónapban- tehát félévenként köteles vagy hivatalos igazolást részére bemutatni, hogy arra a tanévre beíratkoztál, mert "automatice" nem jár a t.díj.

Apukád fordulhat bírósághoz és kérheti az eddigi t.díj mérséklését mert egy fiatal felnőttől már elvárható, hogy részben-egészében gondoskodjon magáról: a tanulmányok mellett próbáljon munkát végezni.

Nem tudom kapsz-e majd ösztöndíjat mert ha igen beszámíthatják a t.díjba.

Írod, hogy jó ideje nem tartod a kapcsolatos apukáddal, de ha ennek oka neked felróható, akkor előfordulhat, hogy érdemtelenség címén kérheti a t.díj megszüntetését.

Szóval elsősorban apukádnak kell bírósághoz fordulnia "a" felnőttartás kérdése miatt, aztán egy-két kérdés megvizsgálásra kerül.

Alperesként az anyukádat kell megneveznie mert anno a gyermektartásdíjat az ő részére állapították meg.

Ha mint 18. életévet betöltött fiatal felnőtt elköltözöl otthonról, neked kell kérni, hogy a pénzt az új lakcímedre ill. saját számládra legyen eszközölve.

Javaslom hármasban üljetek le, van mit átbeszélgetni...

Amúgy egy szülőnek a legjobb befektetése ha a gyermekét taníttatja.

----
  • laikus hozzászóló
Melani27 # 2013.12.07. 14:03

Tisztelt Illetékes !
Beadtam a bíróságra a gyerekelhelyezés és gyerektartás beadványt. Ügyvéd tanácsára belefogalmaztam még, hogy kérem a Tisztelt Bíróság intézkedését ideiglenes gyerektartás ügyében. Kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt tesznek eleget a kérésemnek ? Apuka nem hajlandó egyáltalán semmiben sem segíteni és támogatni közös gyermekünket. Mivel nálunk válás nincs, így miért 6 hónap a tárgyalás kitűzése ? Tudom, hogy sok az ügy a bíróságon, ezért is kérdem, hogy mennyi idő alatt kezdenek el az ideiglenes gyerektartás ügyében tenni valamit kiskorú gyermek érdekében ? Előre is nagyon köszönöm a választ !
Üdvözlettel

ObudaFan # 2013.12.08. 11:24

Egy-két hónap alatt illene ideiglenes intézkedést hozni.

Dóra59 # 2013.12.10. 14:21

Tisztelt Ügyvédurak!

A kérdésem a következő lenne. Végre másfél év után megszületett a gyermektartásdíj emelés ügyében az ítélet. Férjem (alperes) nyert. Az exnek meg kell fizetni részünkre az ügyvédi díjjat az ítélet szerint. Amit a bíróság egy igen nevetséges összegben határozott meg. A kérdésem akövetkező lenne. kb az ügyvédi díj amit mi kifizettünk 1 %-át kell megfizetni a részünkre holott a pert megnyertük. A további 99 %-ot hogyan lehetne a felperestől megkapni vagy külön pert kell indítani? Igazán azt sem tudjuk hogy ezt hogy számolta ki a bíróság. Az ítélet szerint férjemnek megállapítottak egy minimum összeget és százalékosan is tehát 20 %-ot. Melyik a mérvadó egyébként a minimum összeg vagy a 20 %? Ugyanis mi a minimum összeget fizetjük (részünkről felajánlott összeg), a 20 % kevesebb lenne. Köszönöm a válaszokat.

pazs # 2013.12.10. 14:33

A bíróság által megítélten felüli ügyvédi díjat nem tudjátok behajtani. Van egy IM rendelet arról, hogy hogyan kell megállapítani a pervesztes által kifizetendő ügyvédi költséget, benne kell lennie az ítéletben, hogy hogyan állapította meg a bíróság, hogy mennyit kell a pervesztesnek állnia a ti ügyvédi költségeitekből. Nincs benne?
20%-ot kell fizetnetek, de legalább a minimumösszeget (azt akkor is, ha kevesebb lenne, mint a 20%).

Dóra59 # 2013.12.10. 14:50

Köszönöm a választ ám a mi esetünkben a minimum összeg nagyobb mint a 20 %. De természetesen fizetjük. Benne van az ügyvédi díj összege is és hivatkozik egy IM rendeletre és ennyi. De igazságtalannak tartom hogy ilyen nevetséges összeget kell kifizetnie felénk közben óriási anyagi veszteséget okozott nekünk a pereskedéssel. Ráadásul a per alatt kétszer is megbukott hazugsággal. Amit feketén-fehéren a bíróság is látott és még egy ejnye bejnyét sem kapott. Még az ítélet nem jogerős mert várjuk a felperes reakcióját. Szóval még nem leboxolt menet.

pazs # 2013.12.10. 14:53

Na szerintem a megfelelő IM-rendeletre hivatkozott a bíróság. Mennyit ítélt meg? Mert az IM-rendeletben elég nevetséges összegek vannak, az igaz, de ez nem a bíróság hibája.

Dóra59 # 2013.12.10. 15:18

19.050 Ft-ot ítélet meg ügyvédi díjnak. Hozzáteszem másfél éve húzódó ügyről van szó, 8 tárgyalási határnappal. Örültem volna ha ennyiért találtam volna ügyvédet. Szóval nevetséges összeg. Az az IM rendelet igen csak kozmetikázásra szorulna.

ObudaFan # 2013.12.10. 15:36

Igencsak, de ez gyermektartás perekben elég átlagos díj. 15.000 Ft + áfának felel meg. Mivel a pertárgyértéket a tartásdíj egyévi mértéke alapján állapítják meg, a pertárgyérték 5%-a körül kell az IM rendelet szerint a munkadíjat megállapítani, ez még csak nem is ez, hanem egy minimum összeg. Mondjuk az IM rendelettől a bíróság mérlegeléssel eltérhet, és persze van lehetőség arra, hogy fellebbezzetek csak a perköltség emelése érdekében. De ha a másodfokú bíróság nem változtat rajta, az nektek további költség.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.10. 15:42

Be lehetett volna nyújtani a munkadíjmegállapodást. (Sőt, szerintem be kellett volna nyújtani.)

Dóra59 # 2013.12.10. 15:43

Köszönöm a választ, mi nem akarunk fellebbezni, de szerintem az ex nem fogja elfogadni. Tehát nagy valószínűséggel fellebbezés lesz. Útólag lehet egy kiegészítő fellebbezést beadni? Csak ezért nem akarunk fellebbezni, de ha már a felperes fellebbez akkor esetleg a perköltség miatt mi is.

gerbera317 # 2013.12.10. 16:16

kb. az ügyvédi díj amit mi kifizettünk 1 %-át kell megfizetni a részünkre (...) 19.050 Ft-ot ítélet meg ügyvédi díjnak

Tehát 1.900.000 forintot költöttetek ügyvédre? Miért kéne ezt a bíróságnak bevennie? Még szép, hogy csak az átlagosnak számító tizenkilencezer forintot kell a pervesztesnek megfizetnie.

Dóra59 # 2013.12.10. 16:46

Tisztelt Gerbera!

Ha elolvastad volna rendesen akkor rájönnél hogy miért is annyi. Egyébként számlákkal tudjuk igazolni.

monalisa1 # 2013.12.10. 16:51

Dóra59

Mire megtudjátok, hogy a másik fél fellebbezett-e rég kifuttok a 15 nap fellebbezési időből, tehát el kell dönteni...

Majd' kettő millió forint ügyvédi költségre, ezzt a marhaságot., a fele egy korrekt ügyvédre a másik fele meg betétben a gyermekre - és mindenki boldog.

Dóra59 # 2013.12.10. 17:42

Nem rajtunk múlott. A férjem fizetésének 50 %-át akarta egy gyerekre. Mi mind a 8 tárgyaláson felajánlottuk a megegyezést de ő alább nem engedett. Szóval nem volt más választás. Egyébként 30 ezer forint alatt óránként nem is igen talál az ember ügyvédet.

kaméleon # 2013.12.10. 18:38

Még szép, hogy csak az átlagosnak számító tizenkilencezer forintot kell a pervesztesnek megfizetnie.
Hát, ha ezt 8 tárgyalásra, plusz az egyebekre átlagosnak gondolod, valszeg magad is elakadtál valahol a múltban, ahol a régi költségszabályokat alkották.
Mondjuk, az ilyen ítélkezési gyakorlat igencsak arrafelé hajtja a pereskedőket, hogy ahol lehet, inkább magukat képviseljék. Amellett, hogy ez rendesen méltánytalan azzal, aki nem jókedvéből kényszerül bíróságra, nem nagyon lehet érvet találni amellett, hogy ez miért lenne jó a bíróságoknak? Ha már a szerencsétlen peres fél nem érdekli őket, gondolhatnának magukra.

monalisa1 # 2013.12.10. 18:48

Egy eltartott gyermek esetében a kötelezett jövedelmének 15-25%-a a t.díj, ettől eltérni csak halmozottan sérült, súlyos rokkant gyermek esetében szoktak. A végén a követelt 50% helyett a 20%...

Amúgy gratula az ügyvédnek "a" 8 tárgyalásért, mondjuk ő nem ingyen üldögélt...

Fujjátok ki magatokat, bár félő lesz még gond azzal a nővel.

Dóra59 # 2013.12.10. 23:56

Egyébként a 8 tárgyalásból 2 azért lett elnapolva mert a bizonyításnál a bíróság úgymond kifutott a ránk szánt időből tehát már az utánunk lévő tárgyalásnak kellett volna kezdődni vagy munkaidő vége volt és a bíróság nem túlórázik. Az utolsó tárgyalás pedig csak kifejezetten ítélethirdetés volt azt is meglehetett volna oldani a 7. Végén. Én úgy láttam hogy a bíróság határozatlan döntésképtelen volt és próbált mindenbe a "biztosra" menni. Ezek az elnapolások viszont nem róhatók fel az ügyvédnek mégha csak üldögél is. De végre ítélet van és látja az ember a fényt az alagút végén. Másfél év mind pszichésen mind anyagilag mindenkinek megterhelő. Mégegyszer köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2013.12.11. 10:06

Köszönöm a választ, mi nem akarunk fellebbezni, de szerintem az ex nem fogja elfogadni. Tehát nagy valószínűséggel fellebbezés lesz. Útólag lehet egy kiegészítő fellebbezést beadni? Csak ezért nem akarunk fellebbezni, de ha már a felperes fellebbez akkor esetleg a perköltség miatt mi is.

Az ellenfél fellebbezésének kézbesítésétől számított 8 napon belül akkor is benyújthatsz csatlakozó fellebbezést, ha a 15 napos határidőn belül nem fellebbeztél. Ebben az esetben viszont ha visszavonja a fellebbezését a másik fél, a te csatlakozó fellebbezésed is hatálytalanná válik.