Így van,idő,energia,kocsi amortizálódik stb.
Gyerektartás dij
Van valahol a neten egy táblázat melyen km/Ft költségre lebontva kimutatták mennyibe is van egy adott gyártmány/tipusú gépkocsi költsége, átlagos használat mellett.
Mo.-on a gépkocsik átlagos életkora jelenleg 12 év, vlamint hogy egyre több használt autót hoznak be nyugatról.
Elnézést a válaszért, de a gugli neked is barátod(...), a megfelelő címszót kell tudni beírni a keresőbe. Pl. személygépkocsi km/Ft havi fenntartási és üzemeltetési költsége, adott tipusra vetítve. Aztán ezen már el lehet indulni, szükség esetén csíszolgatni az esetleges további kérdést.
A második kérdésre a válasz a KSH honlapján kikereshető.
Üdv.
Ha évente csak 1-2 alkalomml mész el "A" városból "B" városba az még belefér a "kedvtelési" autózásba, azonban havi 2 alkalommal és évi 12 hónapra, az bizony "muszáj" autózás, és ilyenkor már nem csak azt kell nézni, hogy üzemanyag- hanem a többlet gk. használat egyéb költségekkel, kiadásokkal is jár.
Ha a bíróság elfogadja az érvet, az indoklást, kiszámítja mennyi is járhat a külön élő apának. Vagy sem...
Besszerrita sajnos nincs ilyen jogszabály ami kötelezné az anyát, hogy szálljon be az útiköltségbe, vagy pl.kötelezi az anyát, hogy ő hozza-vigye a gyereket. Nincs erre jogszabály!
Arra van jogszabály, hogy a láthatásra jogosultat (külön élő szülő) terheli minden láthatással kapcsolatos költség. És ebbe beletartozik az utazás, gyermek ellátása a láthatás alatt, ruházkodás, etetés, szórakozás stb.
Általában bírói mérlegelés az, hogy nagyon messze költözés esetén, pláne ha a gondozó szülő költözött el, akkor valami köztes megoldás szülessen. pl. úti költség felének a megtérítése, vagy félúton találkozás, vagy egyik alkalommal egyik megy,másik alkalommal a másik megy gyermekekért stb.
Úgy tudom ilyen egyezség születhet bíróság előtt.
Nyilván bíró mérlegeli az összes körülményt.
Besszerita szerintem nem vezet félre senkit monsalisa, sőt írta, hogy ő csak egy laikus válaszoló.
Engem nem vezetett félre, én értettem a válaszát.
Azt megkérdezhetem, hogy te hány kilóméterre költöztél messzebb? Szeretném azt hinni, hogy a 150 km az extrém esetnek számít, talán más megítélés alá esik, mint pl.egy szomszédos faluba való költözés, vagy nem?
Besszerrita hidd el ha én hozok meg egy ilyen döntést, tehát én költözök ilyen messze el, hidd el,hogy akkor más lenne a szájíz, hisz minden bizonnyal kiszámoltam volna, hogy ez rám nézve mennyi plusz kiadást jelentene. De mivel nem én költöztem el, és kész tények elé lettem állítva,talán egy kicsit jogos a felháborodásom.
Bármennyire furcsa igen érdekelne. Hozzáteszem a gyermekek érdeke, kérése, kívánsága mindennél előrébb lenne mint volt feleségem kívánsága. Ha azt látom, hogy az édesanyukával jó a kapcsolatuk, beilleszkedtek az iskolába, baráti körük kialakult, akkor 2szer is meggondolnék egy nagyonn távolságú költözést. Vagy ha már mégis költöznék, minden bizonnyal nyitottabb lennék egy rugalmasabb láthatásra, pl. félúton átadás, összevont láthatás, nyáron több idő stb. Én ezeket tudnám felajánlani az anyukának fordított helyzetben.
Ez lenne a különbség kettőnk között.
Nálatok mennyi a km? Hogyan lett megoldva a láthatás?
Tisztelt fórumozók!
Röviden rólunk? Három gyermekem én nevelem mióta válópert adtam be, Én vagyok az apuka. 2 évünk ment el arra, hogy a bíróságot meggyőzve a gyerekeket ide ítéljék hivatalosan is. Ez persze a gyerekek kitartásán akaratán is múlt jórészt. A tartásdíjat én fizettem egy még a legelején keletkezett egyezség alapján, annak ellenére hogy gyökeresen megváltoztak a körülmények mikor a gyerekek mégis hozzám költöztek. A bíróság egész elképesztő módon ezt nem vette figyelembe mostanáig. A fizetésem felét vonták. Így a volt feleségem anélkül hogy a gyerekekre fordította volna azt közel másfél millióval gazdagodott. Másfél éve sikerült elérnünk azt, hogy ha már le is vonják, külön számlára emeltesse a bíróság a pénzt. Azóta gyűlik, immáron 2 millió 200 ezer körülire rúg az összeg. Az ítélet megszületett két hete, miszerint a gyerekek nálam lettek elhelyezve, a pénzem elméletileg vissza fogom kapni, és a feleségem fizet visszamenőleg is és elmaradottat is, levonással meg folyamatosan is gyermektartást. Nagyon vártuk, hogy végre megkaphassuk mindezt, hiszen nyomorgunk már két és lassan egy fél éve. Erre most kiderül hogy a bírónő még ül rajta, fogalmazza az ítéletet, és nem kapom meg a pénzt,majd csak akkor ha jogerőre emelkedik, másodfokra kerül és vissza is jön az ítélet, és abban is még nálam maradnak a gyerekek. Valószínűleg mindez ezek szerint újabb hosszú hónapokat jelent? Mit lehet tenni? Lehet egyáltalán tenni bármit is?
Az ügyvédem szerint semmit.
Besszerrita ezt nekem írtad? Olvasd el alaposan a válaszomat, attól mert nem gyermekeim érdekével kezdtem a kérdés kiírást, még nem jelenti azt, hogy nem ez a fő motiváció nálam.
Puszta tényeket írtam, hogy az útiköltséggel mit lehet tenni az esetemben. Sőt ha jól emlékszem azt is írtam, hogy nincs az a hatóság aki visszaterelné gyermekeimet a régi lakóhelyre iskolába stb. Ezt így ebben a formában el kell fogadnom, le kell nyelnem a békát. Attól még érdekel, hogy milyen egyéb lehetőségeim vannak.
Válaszoltam a kérdésedre, nézd meg jobban. Nem a véleménye érdekelne engem, hanem az érdekelne, hogy hogyan tudnánk közös nevezőre jutni fordított helyzetben. Felsoroltam lehetőségeket, amiket én feltudnék ajánlani neki fordított helyzetben. Gondolom nem kell azt magyaráznom neked, hogy azáltal ha én pl.félútig elvinném volt feleségemnek a gyermekeket, akkor volt feleségem költsége felére csökkenne. Vagy ha egyik alkalommal ő jönne, másik alkalommal én mennék, akkor szintén felére csökken a költsége.
Na ezek azok az alternatívák amik neki fel sem merültek jelen helyzetben.
Te viszont nem válaszoltál arra, hogy nálatok hogyan lett megoldva a láthatás!(ezek szerint 200 km távolságból)
Besszerrita tulajdonképpen neked mi a bajod most?
Mondatról mondatrta elemzed a válaszomat, monalisa-éval is ezt tetted.
Valóban itt nem írtam sehol, rosszul emlékeztem, privát levélben írtam egy felhasználónak. Nincs jelentősége, azt pedig újra leírom, hogy attól még, hogy nem gyermekeim érdekével kezdtem a kérdés kiírást, még nem jelenti azt, hogy nem az számomra az első. Bár úgy tűnik, te burkoltan de erre akarsz kilyukadni...
Hidd el ha elkezdeném ecsetelni gyermekeim lelkivilágát, azokat amiket elszenvedtek az elmúlt években a folyamatos elidegenítések miatt, oldalakba telne. Így ezt most nem teszem meg. Lecsupaszított tényt próbáltam felvázolni, és erre irányult az alap kérdésem. Köszönöm mindenkinek aki válaszolt, neked is Besszerrita. Minden jót kívánok neked!
Annyit legyen szabad hozzászólni: ha az anya x km-re elköltözik azt a szerelem-, a munka- a jobb anyagiak reményében teszi, bizonyára jobb helyzetbe kerül mint ahogy a válást követően volt. Ha "menekült" otthonról az más...
Valóban nem tudjuk mi indokok, motivációk miatt költözik el valaki az eddigi lakhelyétől, de aztán két keresetből + a t.díj, cs.pótlék stb. csak könnyebben juthat közlekedési költségre, mint amikor az apa ideig-óráig valószínüleg egymaga..
Folytassátok csak tovább egymásközt, ha besszerritának van még "hozzátenni" valója...
Monalisa részemről lezártnak tekintem a témát, besszerrita "kukacoskosik" úgy érzem!
Egyébiránt sok igazság van abban amit legutóbb írtál.
Minden jót
Üdvözletem!
A párom két éve vált el a feleségétől. Három gyermekük született. A legidősebbet -9 éves kisfiú- ő neveli, a másik kettőt 5 és 7 éves kislányok a volt neje neveli.
A tartásdíj fix összeg -50 ezer Ft. A hölgynek nincs keresete, már lassan 10 éve nem dolgozik. Neki is kéne fizetnie tartásdíjat a fia után.
Mivel a hölgy nem elégszik meg a havi juttatással, így kérte a bíróságot, hogy párom a fizetése 16.6%-át fizesse meg tartásdíjként. Az ügyvédnő csak olyan kibúvót talált, hogy megállapított egy alap jövedelmet a hölgynek. Így tudta elkerülni a %-os tartásdíjat. Viszont így magasabb összeget kell fizetnie a páromnak. Összesen nagyjából 70 ezer Ft-ra rúg az összeg. Illetve a páromnak 10ezer Ft lakáshasználati díjat kellene fizetnie havonta, mivel a kettőjük nevén van a lakás -függetlenül attól, hogy mindig is a párom fizetett mindent mivel a GYED-en és GYES-en kívül semmi jövedelme nem volt a volt feleségnek.
A kérdésem a következő: hogy lehet az, hogy a volt feleséget nem kötelezik a tartásdíj megfizetésére, vagy ilyenkor lehet-e kérni, hogy az állam fizesse helyette és, ha majd lesz jövedelme szépen apránként levonják tőle? Nem értem, hogy a két lány után kötelező fizetni a tartásdíjat, de a fiú már nem!? Ez hogy működik??? Ha soha nem lesz állása, akkor soha ne fog fizetni?
Válaszukat nagyon szépen megköszönöm!
Kötelezni ezek szerint kötelezték. Végrehajtást lehet indítani, illetve ha neki felróható, hogy nincs jövedelme, akkor tartás elmulasztása miatt a rendőrségen feljelentést tenni. A megelőlegezéssel akkor lehet próbálkozni, ha a párod jövedelme kellően alacsony, amit ilyen mértékű gyermektartás esetén nem hiszek.
Tisztelt ObudaFan!
Válaszát először is köszönöm.
Kötelezték arra, hogy munkát találjon és dolgozzon, de mindig keres valami kibúvót alóla.
Kezdem azt hinni, hogy neki a gyerekek csupán jó befektetést jelentenek.
Elég nehéz a helyzetünk, mivel nekem is van egy kilenc éves kislányom és volt párom nekem sem fizet semmit.
Végeredményben mi összeköltöztünk a párommal, így két gyermeket nevelünk, de nem hivatalosan.
Szeretnénk idővel közös gyermeket. Azonban félő a sorsuk ezek után, hogy a páromnak ilyen sok pénzt kell kifizetnie minden hónapban. A helyzet az, hogy bár valóban nem keres rosszul az átlaghoz képest, mégis olyan sok a kiadás -lakástörlesztés, személyi kölcsönök amiket anno együtt vettek föl a volt feleséggel, hogy valójában annyink van, hogy éppen hogy megélünk és abszolút nem nagy lábon.
Állítólag, ha lesz is közös gyermekünk, vagy az enyémet venné a nevére akkor sem csökkenne a tartásdíj. Nem veszélyezteti ez a többi gyermeket? Valóban laikus vagyok ebben a témában, de szeretnék tisztán látni. Ha mondjuk a páromnak -természetesen ez csak föltevés és nem lehetséges jövő- születne még három gyermeke, akkor is ezt az összeget kellene megfizetnie?
Az 50 ezer Ft nem gyermekenként értendő, hanem együtt a kettőre.
Sziasztok! Az a kérdésem hogy tartásdíjat hogyan lehet behajtani? A volt párom már két éve nem fizet, két gyerek után a munimumot kellene fizetnie.jogerös ítélet van róla. Sajnos nincs munkahelye. igazi naplopó, és füvezik egész nap. De van a nevén egy fél ház meg egy telek. A ház másik fele az egyik gyerek nevén van. A segítséget előre is köszönöm!
Ha lesz közös gyereketek, elképzelhető a mérséklés.
Üdvözlet mindenkinek!!
Még nem kaptam semmilyen választ ,kérlek segítsetek!!!!
Tisztelt Címzett!
Egy bonyolult kérdésben kérném a tájékoztatásukat. Jelenlegi páromnak 4 évvel ezelőtt volt viszonya egy olyan "nővel", akinek a válása elvileg folyamatban volt és közben egy másik férfinál lakott, akivel a páromon kívül szintén nemileg érintkezett. Sőt, volt még egy 3. férfi is a körben. A nő terhes lett (elvileg meddő) és a válását még a gyerek születése előtt kimondták, majd a gyerek születése után hozzáment a 3. férfihoz, akitől született egy "másik?" gyereke. A gyermek betöltötte a 3. életévét és most közli a párommal, h ő a gyermek biológiai apja és követeli a gyermektartási díj megfizetését. Ugyanezt eljátszotta a volt férjjel is, akivel szemben pert vesztett. A kérdésem az lenne, h kötelezhető-e a párom a gyermektartás díj megfizetésére, amennyiben a bebizonyosodna, hogy a 3 férfi közül ő a biológiai apa és jelenleg házassági kötelékben él a nő azzal a férfival, akivel szintén viszonyt folytatott?
Válaszukat köszönöm!
Lili
Akkor kötelezhető.
Tisztelt Ugyved!
A gyermekem iden (2013)less 21 eves. Erettsegivel rendelkezik, de sajnos a juniusi szakma vizsgaja sikertelen let, igy potvizsgat kell tennie.Erdeklodenm hogy meddig jogosult a gyerektartasi dijra az edesapjatol.Sajnos a kapcsolatot nem tartjak.
Koszonettel rono11
Tisztelt Óbudafan!
Gyermekem a nyári szünet alatt,Júliusban félhónapot,illetve most, augusztusban fél hónapot nálam tartózkodott!10 ezer forintot fizetek gyerektartást.Az egész összeg jár neki,vagy csak a fele erre a 2 hónapra?
Válaszát előre is köszönöm!
Jó napot!
Engem az érdekelne, hogy egy válás során, közös megegyezés hiányában kb. mennyi idő mire jogerős döntést hoznak gyermektartásdíjat illetőleg? Áprilisban adtam be a válópert, gyesen vagyok kisebbik gyermekünkkel ill. heti 20 órát dolgozom éhbérért, csak szept 3án lesz az első tárgyalás. Férjem aki nyugati állampolgár egy fillért sem fizet és azt mondta jogerős ítéletig nem is fog, mert nem kötelezhető. Tudok e bármit tenni, mert már az alapszükségletek kielégítése is gondot jelent és már lassan nincs hova forduljak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02