Gyerektartás dij

Walleee # 2009.11.18. 08:56

Lenne-e esély???? - ez egy alapkérdés. A férjem 13 évvel ezelőtt elvált. Nem volt békés a válóper és az utána következő évek sem voltak azok. A tartásdíjat 2 gyerek után fizet, akiket az édesanyjuk a teljes családjának és új férjének összefogásával elzárt az édespjuk elől (tudom, lehetett volna a gyámhatósághoz fordulni ... de a férjem úgy gondolta, éppen elég, ha a volt felesége gyűri a lányokat). A tartásdíjat pontosan fizette. Egyszer kértünk módosítást, amikor megszületett a közös gyermekünk. Az évek teltek-múltak. A nagyobbik lány betöltötte a 18. életévét. Semmi hír nem érkezett felől. Ma már túl van a 20. évén is és egészen véletlenül derült ki, hogy külföldre költözött és valószínűleg ott tanul. A kisebbik most kezdte meg középiskolai tanulmányait, de róla sem tudunk többet. És az is véletlenül derült ki, hogy az édesanya igen magas pozícióba került és a férjem fizetésének legalább a 4 szeresét keresi havonta (a cége honlapján fent van ez az összeg a kormányrendelet hatására)és van a férjével egy jól működő kft-jük. A tartásdíjat pedig vonják. Sajnos a gazdasági válság válság megroggyantotta az otthoni életünket, az én keresetem folyamatos csökkentést mutat (szélnek nem akarja ereszteni a cég a munkatársait, így valahogy megpróbálja, megpróbáljuk kihúzni a válságos időszakot).
Tehát a kérdés: van-e esélyünk arra, hogy a tartásdíjat megszüntessük ... ha lehet úgy, hogy ne kelljen nekünk benyújtani a megélhetesünket meghatározó rezsiszámlákat, havi kiadásokat a család minden tagjára lebontva ...

Köszönöm

sziamiaiú

meggyötört # 2009.11.17. 07:06

Köszönöm szépen a segítséget.

ObudaFan # 2009.11.16. 13:13

Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul. A szükséges tanulmányok körébe tartozik az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanfolyamok, valamint a főiskolai és egyetemi tanulmányok végzése is.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
Nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;
  2. a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség);
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A munkaképes nagykorú gyermek részére a szükséges tanulmányai folytatásának idejére járó tartásdíj összegének megállapításával a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni.

kismano1 # 2009.11.16. 12:30

Tisztelt Ugyved Ur
Nehany mondatban leirom az esetemet, mivel nem valaszolt nekem a kerdesemre, nem vagyok egy rosz apa, aki csak ugy nem akar gyerektartast fizetni.
Elvaltunk 13 evvel ezelott, a volt felsegem talalt maganak egy uj baratot, en mar nem voltam jo, mert beteg lettem, akkor ott hagytam neki egy tobb millios arukeszlettel rendelkezo boltot, azert, hogy a kozos lanyunakt tartsa el belole, keszitettunk egy megallapodast magunk kozott, miszerint o lemond a gyerektartasrol, mert megkapta a boltot. Sok even keresztul ez igy is volt, bar en, ettol fuggetlenul,anyagilag megis tamogattam a lanyomat. En is megnosultem 4 evvel ezelott, aztan egy fordulat tortent, a volt felesegem foljelentett, hogy nem fizetek gyerektartast.1 evig huzodott a per, az en megallapodasomat nem fogadta el a birosag, a lanyom is ellenem vallott a birosagon, voltunk a gyamhatosagnal is, a lanyom azt mondta, amig egyutt elek a felesegemmel nem jon hozzam, gondolom az anyja sugallatara mondta ezeket a dolgokat, 2 eve fizetem a gyerektartast, 3 eve nem hallottam a lanyom hangjat sem, engem nagyon megbantott 3 evvel ezelott, nem is tudom azokat itt felsorolni, interneten latom csak fenykepen, mar 18 eves, diskoba jar, cigizik, divatosan , nagyon jo ruhakba oltozik, persze en azota is fizetem a rokkant nyugdijambol a gyerektartast, bosszant a dolog, mert annak idejen amikor ott hagytam a boltot, a volt felesegem hozza ment ahhoz a ferfihoz, aki miatt engem elhagyott, az uj ferjet is abbol az uzletbol tartotta el, amit en ott hagytam neki. Hat ezert kerdeztem, hogy megszuntethetoe a gyerektartas fizetese erdemtelesegre hivatkozva, mi fer ebbe a szoba bele?
Amikor meg tartotta velem a kapcsolatot a lanyom, ezek szerint csak azert mert mindig szuksege volt valamire, ruhara penzre, csak eppen a szeretet hianyzot a kapcsolatunkbol,
Ilyen esetben mit tud tenni egy apa?nem akarok fizetni draga ruhakra, cigarettara, vagy esetleg drogra a keves nyugdijambol
koszonom a valaszukat, remelem lesznek akik okulnak a tortenetembol

ObudaFan # 2009.11.13. 10:49

Annak a hatóságnak, amelyik előtt az ügy folyamatban van.

zozo73 # 2009.11.13. 09:00

Szisztok!

ObudaFan 2009.11.09.-én válaszodban írtad, hogy:
Ha ez így van, akkor viszont véleményem szerint meg kell szüntetni az eljárást.
Ki szüntetheti meg az eljárást? Én is akár, aki a vádlott vagyok? (Büntető eljárás)
Az, hogy 2 hónapon keresztül az e-mailre nem válaszolt, az egy dolog, de 10. 07-én küldtük el neki a megállapodást több példányban, hogy méltóztassék aláírni! Annyi választ sem kaptunk, hogy "mukk".
Hogyan lehet elindítani az eljárás megszüntetését?

Válaszodat előre is köszönöm!

meggyötört # 2009.11.13. 07:51

Köszönöm a választ. Még annyit szeretnék megtudni, hogy a választott gyámja nem arra ösztönzi, hogy az iskolát folytassa. Amióta elköltözött egyáltalán nem volt iskolában. A gyermektartási díj nem csak akkor jár, ha a tankötelezettségének eleget tesz, mert ez szerintem elvárható a gyermektől és a gyámtól is cserébe. Hozzáteszem, hogy a lányom már kétszer megszökött 1-1 hónapra (mindig idősebb fiú miatt), és most az az érzésem, hogy a gyámságot a hölgy csak a pénzért vállalta el.Köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.12. 13:27

Amennyiben az elköltözéshez a gyámhatóság hozzájárul, akkor igen. Nagykorúságig biztos, utána a tanulmányaitól függően.

meggyötört # 2009.11.12. 13:14

Kérem segítsenek gyermektartásdíj ügyben! Kiskorú 16 éves lánygyermekem várandós, elköltözött otthonról a fiúhoz (28 éves), a gyámhivataltól kérte gyám kirendelését (a fiú keresztanyja vállalta a gyámságot). A középiskolát abba hagyta, gyermektartási díjat követelnek, mondván, hogy nincs a lányomnak állandó jövedelme. Valóban kell e tartásdíjat fizetnem és mennyi ideig. Az édesapjától már régebben elváltunk. Köszönöm.

kisokos # 2009.11.11. 12:36

enibaba,

Őszintén szólva a bíróság sem fog tudni mást tenni, mint DNS-tesztre kötelezi önt és az eredmény függvényében dönt az apaságról. Ha ez megvan, akkor külön perben kérheti az anya a gyermektartás megállapítását.
Nehéz megmondani, hogy ezt miért kell peres úton intézni, ha ön hajlandó együttműködni. Mindenképpen érdemes kérni a bíróságtól az ön perköltségeinek felperes általi megtérítését, hiszen a perre semmi szüksége sincs.

enibaba # 2009.11.11. 11:38

Jó napot kívánok.
Kéréssel fordulok önökhöz .
Apasági pert indítottak ellem. Nem tudom mit tegyek hogyan tovább .
eset: 5 évvel ezelőtt együtt éltem egy akkor 35 éves hölggyel közel 4 hónapig ,én akkor még csak 21 éves voltam, nem szólt nekem hogy terhes lett ezt különköltözésünk után jelentette be,mikor már 3 hónapos terhes elmúlt.
Én nem akartam a gyereket de ö megszülte az óta eltelt 4 és fél év nem látogattam őket, ő sem keresett és egyszer csak jött egy levél a biróságtól hogy apasági pert indítottak , felkerestem őket megpróbáltam vele meg egyezni hogy perenkívül ha megcsináltatom az apasági tesztet akkor fizetek ha az enyém . Ez nem akar megvalósulni. Mit tegyek szeretnék tisztán látni mit ítélhetnek neki hogy lehet ebből a helyzetből legjobban kikerülni . Előre is köszönöm tisztelettel Antus Tamás

ObudaFan # 2009.11.11. 11:06

Hát írjon.

fokker70 # 2009.11.11. 10:25

Tisztelt ObudaFan, nagyon szépen köszönöm válaszát.

Egy kérdésem még lenne? Amit az email címére írnék ha nem haragszik meg érte.

Köszönettel

ObudaFan # 2009.11.11. 09:56

Kiskorú gyermek tartása esetén nem lehet érdemtelenségre hivatkozni. A kapcsolattartást a gyámhatóság hajtja végre, ha ezt kéred. HA bizonyítható, hogy az anya ilyen magatartást folytat, akkor pedig elképzelhető, hogy megvalósul a kiskorú veszélyeztetése is.

fokker70 # 2009.11.11. 09:14

Tisztelt Ügyvéd Urak, Kedves hozzászólók!

Furcsa helyzet áll fenn az életemben tavaly november óta.

Amióta gyerektartást fizetek az anya megakadályozza, hogy a gyerekkel kapcsolatba kerüljek, szerintem tele beszélte a fejét mindennel. Ezt gondolom én.

Az anya meg azt mondja, hogy a gyerek nem kíván velem találkozni.

A bíró pedig azt, hogy a gyerek 15 éves beszéljek vele, mert ha minden féléket kitalál a gyerek akkor ő hiába hoz bármilyen ítéletet.

Hogy is van ez!!! 9 éves volt a kislány amikor az anya elvitte a szeretőjéhez. Ennek már hat éve. 5 éven keresztül a gyermekemmel nagyon is jó volt a kapcsolat.
Tavaly november óta a gyerek nem akar hozzám jönni, többször hívtam telefonon de mindig kifogásokat talál.
A ballagására sem kaptam meghívót mert az anyuka nem engedte.

Mit tegyek?

Fizetek de tudom, hogy a gyerek nem kapja meg a pénzt mert az anyuka az üzletébe fekteti.

Már elgondolkodtam azon, hogy kezdeményezem a megszüntetését a gyermektartásdíjnak csak azt nem tudom, hogy ilyen esetben lehetséges - e.

Mit jelent ebben az esetben, hogy érdemtelenség? már mint a jogban?

Köszönettel

miss x # 2009.11.11. 08:14

Mónika 83!

Ha megkapta a munkáltató a bírósági végzést,miszerint van a férjednek feléd 90000 ft-os tartozása,akkor neked kellett volna kapnod a pénzt.és nem a banknak.A tartásdíj van mindenek előtt.
Sztem hívd fel a munkáltatót.
Úgy tudom,hogy a jövedelme 50%-ig terhelhető.
Nem vagyok jogász,csak saját tapasztalatból írom.

kisokos # 2009.11.11. 07:17

hany eves korig kell fizetnem a gyerektartasdijat
nincs korhatár. addig kell fizetni, amíg a bíróság határozatot nem hoz a megszüntetéséről. Ezt neked kell kérni a nagykorúvá válás után.

milyen indokok alapjan szuntetheto meg a gyerektartasdij fizetese

1. a gyermek nagykorú lett és képes eltartani magát, vagy elvárható, hogy eltartsa, mert mondjuk van szakmája.
  2. érdemtelemség.
kismano1 # 2009.11.11. 03:10

szeretnem megkerdezni, hany eves korig kell fizetnem a gyerektartasdijat, azt hallottam, hogy uj rendelet szerint 18 eves koraig, ez igaz?
a masik kerdesem, milyen indokok alapjan szuntetheto meg a gyerektartasdij fizetese
koszonom valaszukat

ObudaFan # 2009.11.10. 21:40

miért

Igen, hacsaknem tudod a mulasztásodat kimenteni. De amit leírtál, azzal szerintem nem tudod.

ObudaFan # 2009.11.10. 21:39

Általában gyermekenként 15-25%, de összesen legfeljebb 50%. A tulajdonjog valószínűleg nincs veszélyben, de a használatra feljogosíthatja őt a bíróság.

breakfree # 2009.11.10. 20:51

Két gyermekünk van, egy másfél éves és egy féléves. Kérdésem Az lenne, hogy a bíróság két gyermek után mekkora gyerektartásra kötelezheti az apát
a nettó?/bruttó? bejelentett? (melyik?) fizetésének hány százaléka lehet a tartásdíj maximális összege. Ami fontos lehet: Szeretnék peren kivűl megegyezni és valóban a bírói gyakorlatban megszokott maximumra vagyok kíváncsi. Hogy olyat ajánlhassak a gyerekeknek, amit az anyuknak nincs értelme megtámadni, vitatkozni stb. (hogy ezen felül mit kapnak még a törpök, az már egy másik dolog...) Eszem ágában sincs megrövidíteni a gyerekeimet (nem tőlük válok el), csak szeretném lerövidíteni a hercehurcát és egy olyan ajánlattal előállni ami a legvérmesebb ügyvédnek, bírónak, feleségnek is visszautasíthatatlanul és kizárólag jogilag a maximális.
Másik kérdés, hogy egy lakas mely már a házasság előtt is az én tulajdonomat képezte (törlesztések a közös háztartásban még vannak fizetve)
Megtámadható-e, elperelhető-e tőlem, vagy ez a veszély nem fenyeget? Vagy esetleg kötelezhet-e a bíróság arra, hogy az anya a gyerekekkel lakjon ott én meg albérletezzek? HA a lakás megmarad nekem a anyának és gyerekeknek albérletezni kell. (ez még fontos lehet a maximális tartásdíjnál)
Előre is köszönöm a válaszokat.

miért # 2009.11.10. 20:47

Tisztelt Hozzáértők!
A következőben szeretném kérni a segítségüket: kiskorú gyermekem után az édesapja a bíróság által megállapított gyermektartási díjat 2007. augusztusa óta nem fizeti. Indok: nincs bejelentett munkája, alkalmi munkákból él, nehezen él meg, ezért nem tud tartásdíjat fizetni. Én ezt eddig tudtam tolerálni, úgy gondoltam, hogy adok időt neki, hogy anyagilag helyrejöjjön és majd utólag kifizeti a tartozását. Most sajnos nagyon rossz anyagi körülmények közé kerültünk, és ő nem fizet továbbra sem semmit, bár kiderült, hogy már régóta dolgozik (igaz, nem bejelentve)és többszöröse a keresete az enyémnek.
Szeretném jogi útra terelni a dolgot, viszont azt hallottam, hogy csak hat hónapra visszamenőleg kérhetem a tartásdíjat. Ez tényleg így van? Így az elmaradt 28 havi tartásdíjból tényleg csak max. 6 havit kaphatok meg?
Előre is köszönöm szíves válaszukat!

Monika83 # 2009.11.10. 15:25

Tisztelt Szakmabeliek!

Gyerektartással kapcsolatban szeretnék kérdezni. 1 gyermekem van és kértem a gyerektartásdíj megállapítását amit a munkabérének 25%-a de minimum 30.000 Ft. Kértem a gyerektartási díj felemelését 2009.02-tól visszamenőlegesen a munkabérének 25%,de minimum 40.000 Ft-ra. Továbbá megállapított 90.000 Ft gyerektartási hátralékot amire bírói tiltást adott ki amit elküldött a munkáltatójának. A férjemnek van banki kölcsön miatti tiltó végzese is. Ebben a hónapban utalta a cég nekem a 40.000 Ft gyerektartást, de a hátralékból semmit, hanem a banknak 12000Ft-ot.
Kérdezem, hogy ezt nem nekem kellett volna nekem utalni , hogy csökkenjen a 90.000 ft-os gyerektartási hátraléka?
Sürgösen várom a válaszát!!!

verde # 2009.11.10. 13:22

Kedves ObudaFan!
A rendőrségen nem tehetek feljelentést mivel fizet, csak hetekkel később. A rendőrség azt mondta legalább vagy 3 hónap elmaradása legyen... tehát neki nem muszáj a megadott határidőre fizetni, ezt ki is használja.
Az apeh nem tudja kicsit fegyelmezni, csak hogy érezze, nem játszhat velünk?

CsiRe # 2009.11.10. 05:32

Segítséget szeretnék kérni.
Rokkant nyugdíjas vagyok 2009. január 18.-a óta (34 200 Ft.-al). Volt férjem 2009. április óta rokontartás címen 30 000Ft-ot fizet nagykorú (20 évet betöltött) fiam után, aki nappali tagozaton tanul (érettségire felkészítő iskolában).
A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól a tegnapi nap folyamán levélben kaptam egy tájékoztatást miszerint a férjem a nyugdíjmegállapító (korengedményes nyugdíj) határozatához csatolta a Bírósági Jegyzőkönyvet, miszerint Gyermektartásdíjra vagyok jogosult.
Így közölték velem, hogy:
2009. 12. 01-től havi 30 000Ft.-ot vonnak le az ellátásomból a "tartozás" kiegyenlítéséig.

Nem értem, hogy miért tartozom? A tartásdíjat a fiam tartására kaptam (amely meg is történt).
Mi a teendőm? (Miből él meg a fiam ezután?)
Kérjem a fiam nevére a tartásdíj folyósítását. (Vagy ezt a fiamnak kell kérnie? - Visszamenőleg is kérheti a nevére való átírást?)
Teljesen tanácstalan vagyok. Ennyi pénzből gazdálkodva, hogyan merjek pert indítani?
Kérem mielőbbi válaszát.
Üdvözlettel: CsiRe