Gyerektartás dij

Láma # 2008.08.10. 15:05

Boba!

Ha esetleg eltalálod a lottón azt az öt számot,akkor szólj. Szívesen megadom a bankszámlaszámomat és segítek elkölteni.
:)

Amúgy vannak olyan esetek,amik a házasság ideje alatt sem közös tulajdon. Ilyen az örökség is.Majd 15 év múlva, ha együtt lesztek,akkor már közös lesz.
Ha már választani lehet,akkor inkább a jelenlegi járjon jól a nyereményeddel,mint a régi.Nem?

aves!

Igen, továbbra is.bár Monalisa megismételte amit írtam,én azért tovább mennék egy gondolattal.Ha beadod szept. 1.-én, akkor szept. 1.-étől kezdve kell kérned a tartásdíj megszűntetését.Ha onnantól kezdve nem fizeted,akkor azonnal be kell mutatnod a bizonyítékokat,hogy a gyermek dolgozik.Ez az esetleges végrehajtás miatt lényeges.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

ObudaFan # 2008.08.11. 09:45

Abban az esetben,ha az örökölt/nyert pénzt bankba teszed és minden évben kiveszed annak hozamát,akkor az bizony a %-os részt érintheti,kivétel ha a bíróság a %-os marasztalást eltörli.

Az a helyzet, hogy akkor sem érinti.
A tartásdíj alapja elsősorban a tartásra köteles személy részére

1. a bérköltség (alapbér, bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés stb.), illetőleg a rendszeres személyi juttatás (alapilletmény, illetménykiegészítés, illetménypótlék, egyéb kötelező pótlék, 13. havi illetmény stb.) címén juttatott összes járandóság, valamint
  2. a személyi jellegű egyéb kifizetésként, illetőleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelem (végkielégítés, betegszabadság idejére járó díjazás, túlóra, ügyeleti díj, távolléti díj stb.).
ObudaFan # 2008.08.11. 09:47

Amúgy vannak olyan esetek,amik a házasság ideje alatt sem közös tulajdon. Ilyen az örökség is.Majd 15 év múlva, ha együtt lesztek,akkor már közös lesz.

A 15 éves szabály kizárólag a szokásos használati tárgyak értékén vett ingóságokra igaz. Ne terjessz tévtanokat.

Láma # 2008.08.11. 10:01

Főszabályként a jövedelem az alap persze.

(3) Ha a (2) bekezdés szerint nem állapítható meg tartásdíj, illetve a (2) bekezdés alapján megállapítható összeg - a gyermeket gondozó szülő jövedelmi viszonyait is figyelembe véve - a gyermek szükségletét nem fedezi, a tartásdíj megállapításánál a más, munkaviszonyból, további munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból, illetőleg a nem munkaviszonyból származó rendszeres jövedelmet (pl. megbízási díj, táppénz, nyugdíj, munkanélküli járadék, újítási díj, tőkejövedelem) is alapul kell venni.

Rosszul tudom,hogy ha a férj örököl és vesz rajta egy ingatlant,akkor az 15 évnyi ezt követő házasság után majd közös tulajdon lesz a feleséggel? Ha rosszul tudom szólj,legalább tanulok belőle.(Spec. én is érintett leszek ebben a kérdésben majd,úgyhogy érdekel.)

ObudaFan # 2008.08.11. 11:05

Az elsőt rosszul értelmezed, a másodikat rosszul tudod.

kérdezőné # 2008.08.11. 13:40

OBUDAFAN-kis értelmezésben kérem a segítséged, nem értem, hogy ez konkrétan mire utal..
"A jogalkotó a CSjtr. vonatkozó szabályozása körében az 1987-es illteve azt a megelőző gazdasági-, élet-, és foglalkoztatási körülményekre alapította jogdogmatika rendszeretét.....az adóhatóság elől eltitkolni szándékozott jövedelmeket a tartásdíj összegének méltányos és jogszerű megállapítása körében."

Szóval egyfelől nem pontosan értem, hogy ez miért indok egy bíró által vélt jövedelemre, másfelől hol találok írásokat, vagy utalást 1987-es jogdogmatika rendszerre?

KÖSZÖNÖM!

Boba # 2008.08.11. 16:02

Kedves ObudaFan, Kedves Láma!

Nagyon köszönöm levélváltásotokat, most már teljesen tiszta, hogy mit is kezdjek a lottó ötösömmel. Láma, nálad jelentkezem... :)

Ha milliomos leszek, felteszem újra azt a kérdést, hogy meddig is emelhető a gyermektartás forintosított összege. Addig kibírom a válasz nélkül. :)

Köszönöm válaszaitokat!

Boba

ObudaFan # 2008.08.11. 18:26

kérdezőné!

Ennek így, kiragadva nem sok értelme van. De az tény, hogy a bíróság nem köteles csak a bevallott jövedelemből kiindulni.

Gyöngyusz # 2008.08.12. 06:12

Kedves Láma,

Elnézést, hogy nem válaszoltam korábbi kérdésedre,de nem volt időm.
Visszatérve a " feljelentésre" melyet zaklatás miatt tettem, nem értem a "bumeráng" elvet.
Azt gondolom, hogy ha engem valaki zaklat, mégha az a volt férjem is, sérteget nyilvános fórumokon ( iwiw), becsületsértő email-eket ír körbe az összes ismerősének, a jelenlegi kapcsolatában lévő párjának, annak szüleinek és még sorolhatnám kinek, valamint életveszélyesen megfenyeget, azt nem értem hogy üthet nekem vissza??? úgy tudom, a zaklatást elég komolyan veszik. A mai napig minden nap a munkahelyemen , éjszaka otthon a párom telefonján, régebben édesanyámat ( lecseréltük a telefonszámait) sőt, a párom szüleit is zaklatja telefonon és fenyegetőzik...lassan ott tartok, ha csöng a munkahelyemen a telefon nem merem felvenni, és mivel nagy cégnél dolgozok, a telefonszám csere nem megoldás ( receoció)...szóval elegeünk lett és feljelentettem,,,

Üdv,
Gyöngyi

Láma # 2008.08.12. 07:16

Gyöngyusz!

A "bumeráng" alatt azt értem,hogy a feljelentésed zaklatás miatt közvádas,nem tudod visszavonni.Az ügyész fogja képviselni a vádat azokra a bizonyítékokra alapozva,amit bemutatsz,azokra a tanúkra,akiket megjelölsz.
Ha véletlen nem állna meg a vád,akkor revansot vehet a volt férjed.

Amiket leírtál,azok alapján megalapozottnak tűnik a vád.Össze kell gyűjteni minden bizonyítékot.

kérdezőné # 2008.08.12. 07:56

Kedves ObudaFan!

Válaszod köszönöm!, a mondat eleje arról szól, hogy a párom a nem bejelentett állása miatt bevallotta a tényleges, átlagosan 60-70 e Ft keresetét, ami a bíró szerint nem igaz, és nem lehet. Szerinte 100 e Ft-ot kap.
S erre a 1987-es jogdogmatika rendszerre hivatkozással tette mindezt.

Azt írod, hogy nem köteles csak a bevallott jövedelemből ítélkezni. Ok értem, akkor minek alapján teszi mindezt? S arról honnan lehet bővebb információt szerezni? Úgy sejtem, hogy ehhez kapcsolódik a 1987-es jogdogmatika rendszerre. Hiába keresek, nem találok róla infót már két napja.

Szóval nagy szükségem lenne rá!

Számomra egyébként attól érdekes ez az egész, hogy én fizetem az ő gyt-jét, és ha nem muszály nem fizetnék többet, vagy küldjem böribe a páromat?
(Mégegy mielőtt vádak érnek, hogy "de bolond vagyok" Az én munkám nem teszi lehetővé, hogy tisztességesen ellássam a munkámat, a háztartást, a saját gyermekemet akit örökké hozni-vinni kell (hajnalban-éjszaka nap, mint nap), mert versenyszerűen sportol...stb. Nem bírnám ha egyedül kéne csinálnom, ő segít ebben nekem, nekünk, hogy gördülékenyen tudjanak menni a mindennapjaink, és hát nagyon-nagy része van benne. Ha ő is rendszeresen dolgozni, akkor valamit fel kéne adni...
(mért írtam le mindezt, csak úgy kijött....)

Gyöngyusz # 2008.08.12. 08:07

Láma,

nem közvádas, hanem magánvádas. mi a különbség? természetesen a bizonyítékokat a rendőrség bekérte, és az feljelentést felvevő rendőr mondta, hogy elég lesz arra, hogy megállja a zaklatás tényét.

Gyöngyusz

Láma # 2008.08.12. 08:11

Magánindítványra közvádas.

ObudaFan # 2008.08.12. 08:18

Tévedés. A zaklatás még csak nem is magánindítványos bűncselekmény.

kérdezőné # 2008.08.12. 08:21

Azügyben szeretnék még törvényi hivatkozást találni, hogy az én jövedelmem nem számítható a párom gyermektartásdíjos perében.
Valamint arra, hogy párom, tekintettel arra, hogy egy életközösségben élünk, köteles gondoskodni az én gyermekemről.
Létezik ilyen? Nagyon köszönöm a segítségetket!

ObudaFan # 2008.08.12. 08:21

kérdezőné!

Látni kellene azt az ítéletet, ugyanis a másik félnek kell ilyenkor bizonyítania a tartásra kötelezett jövedelmét, és abból, amit írsz, nem derül ki, hogy milyen bizonyítás történt.

ObudaFan # 2008.08.12. 08:24

De, mégis magánindítványos, csak hülyén csinálták meg a módosítást.

kérdezőné # 2008.08.12. 08:33

ObudaFan: Köszönöm ismét a választ! A másik félről szó sincs az egészben, s így ahogy írom, az EGÉSZBEN szó sincs róla. Ezt a bíró találta így ki, és erre a 1987-es jogdogmatikára való hivatkozással. Nem a másik fél találta ki, és bizonyította esetleg, nehéz is lenne, mert nincs mit.

Gyöngyusz # 2008.08.12. 08:59

kedves ObudaFan,

ne ijesztgess..mit jelent ez? ha van elég bizonyítékom arra hogy zaklat( a mai napig is) akkor megbüntetik? vagy megúszhatja? mert elegünk van már abból hogy se éjjelünk se nappalunk nincs, sőt édesanyám házánál megáll az autójával és figyeli, vagyis őt is zaklatja állandóan...
Gy.

marcika # 2008.08.12. 09:33

Kérdezőné,

Ha találsz valamit

Azügyben szeretnék még törvényi hivatkozást találni, hogy az én jövedelmem nem számítható a párom gyermektartásdíjos perében.
Valamint arra, hogy párom, tekintettel arra, hogy egy életközösségben élünk, köteles gondoskodni az én gyermekemről.

erről, kérlek mondd meg nekem is, mert hónapok óta ez után keresgélek.
Egyszóval, köteles-e a házastárs eltartani a férj/feleség előző kapcsolatából származó gyereket/gyerekeket?

Nanuska # 2008.08.12. 09:53

Sziasztok!

Rövid kérdésem lenne: a férjem tulajdonában álló házban lakunk, 3 gyermekünk van, válunk… Szerintetek van esélyem arra, hogy mind a 3 gyermeket nekem ítéljék? 9 éve az első szülés óta nem dolgozom, nincs is hova visszamennem, ez számít? Mennyi tartásdíjra tartahnék igényt, nem átlagkeresetű a férjem.

Köszönöm!

ObudaFan # 2008.08.12. 09:57

Azt innen megmondani, hogy mennyi esélyed van, nem lehet. Ha nem tudtok megegyezni, pszichológus szakértő fogja a gyerekeket is meghallgatni, és téged is, és a bíróság nagyban az ő szakvéleménye alapján fog dönteni az elhelyezésről. 3 gyermekre a másik szülő keresete 40-50%-a is elérhető, de itt megintcsak nincs elég adat a válaszhoz.

Nanuska # 2008.08.12. 10:06

Kedves ObudaFan! Köszönöm a gyors választ!

Igazából elsősorban azért szeretném tudni, hogy mennyi esély van arra, hogy 3 gyereket egy szülőnek ítéljenek (én úgy tudom kevés, hiszen akkor a szülő munkavállalása, új kapcsolat kialakítása stb., gyakorlatilag ellehetetlenül), mert ha valóban kevés, akkor inkább nem "harcolok" évekig, az senkinek sem jó!

A férjem a későbbiekben szeretne új kapcsolatot és még 2 gyereket, ez gondolom, a gyerekek születése után befolyásolhatja tartásdíj mértékét?

Én jelenleg gyeden vagyok, most kezdődött a gyedem, így havonta a családi pótlékkal együtt kb. 150 ezer bevételem van, a férjem fizetése kb. 240-250 ezer, gondolom ennek a felét nem ítéli meg a bíróság, ha jól tudom a gyerek igényeihez igazodik a tartásdíj mértéke és nem ahhoz, hogy mennyit keres az apuka. És én még 40 sem vagyok, tehát mondhatja a bírós, hogy menjek el dolgozni, gyed után, nem?

Bocs, most jó hosszú lettem!

kérdezőné # 2008.08.12. 10:36

marcika:

egyet találtam már:
Csjt. 62. § (1)
A házastárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának olyan, tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba. A tartási kötelezettség mindkét házastársat egysorban terhel.

Itt a közös háztartáson van a hangsúly.

Tartásdíj megállapításához kapcsolódóan keresem még a tv-i hivatkozást, de abban biztos vagyok, hogy a párom gyt megállapításánál nem vehető figyelembe az én fizum. Keresem, és ha megvan bemásolom!

marcika # 2008.08.12. 11:10

Előre is köszönöm.

Ami engem érdekelne, hogy nem közös háztartásban élő házastárs gyermekét köteles-e eltartani a férj/feleség, illetve az, hogy a párom gyermektartás perében az én fizetésem beleszámít vagy sem.

Ügyvéd Hölgyek/Urak, tudnak erre törvény? Van egyáltalán?

Adott egy férj és egy feleség egy közös gyerekkel. A férj első házasságából van 2 gyerek. A jelenlegi feleségnek kötelessége eltartani a két gyereket? Beleszámít a fizetése egy esetleges gyerektartás perbe?