Gyerektartás dij

Hajni13 # 2008.09.16. 15:33

A fiamat 4 éves kora óta egyedül nevelem. Jelenleg 20 éves, még nappali tagozaton tanul, de a tanulás mellett 4 órában munkát vállalt.
Az apja szerint, hiába tanul nappalin, ha a tanulás mellett dolgozik, neki már nincs gyerektartási kötelezettsége.

Érdeklődöm, hogy ez tényleg így van-e?

A választ előre is köszönöm.
Hajni

ObudaFan # 2008.09.17. 10:19

A gyermektartásdíj mérséklésére mindenképpen vezethet, de a teljes megszüntetésre aligha.

KATA07 # 2008.09.17. 11:54

Hu hanem egyszerü a válás ,nos nekem olyan problémám van nem fizet a volt férj gyerektartást s nemis látta a gyerekeket 3 éve.a munkaügytöl kaptam pénzt de lejárt neki a járandoság és igy nem kapok semmit.rendörségi feljelentést szeretnék tenni ^+vérehajtást a biroságra beadni.meg fogom_e kapni a pénzt valamikor ill.a gyerekei????mennyi esély van rá köszönöm

KATA07 # 2008.09.17. 11:55

Hu hanem egyszerü a válás ,nos nekem olyan problémám van nem fizet a volt férj gyerektartást s nemis látta a gyerekeket 3 éve.a munkaügytöl kaptam pénzt de lejárt neki a járandoság és igy nem kapok semmit.rendörségi feljelentést szeretnék tenni ^+vérehajtást a biroságra beadni.meg fogom_e kapni a pénzt valamikor ill.a gyerekei????mennyi esély van rá köszönöm

ObudaFan # 2008.09.17. 12:37

Hogy mennyi esély van rá, azt innen egészen biztosan nem fogjuk tudni megmondani.

monalisa1 # 2008.09.17. 13:47

KATA07

A "Válás és vagyonmegosztás" topicban azt írtad: ajándékozás címén vagyonrészt jutatott a volt férjed - igaz azt nem írtad: kinek is a juttatás...

Vélem a férjed az ajándékozással a maga részéről "letudta" a további t.díj fizetést - mondhatni érthetően.

Monalisa
laikus hozzászóló

lacirek # 2008.09.17. 16:37

Kedves fórumozók!

Egy elég bonyolult ügyben kérnék segítséget.
2006 óta fizettem 12,5-12,5% gyermektartást 2 gy. után, +havi 10.000Ft elmaradást, amiből még van 50.000 Ft.Közben kb. 1 éve közölte a volt feleségem, hogy "már ne küldjem a 22 éves lányom után a pénzt, mert nem jár iskolába"
Azóta is fizettem a másik gy. után rendesen, és a részletet is. 07. hónapban felmerült a gyanú, hogy a gyermekem nem jár iskolába, így nem küldtem el a 07-08 havi gy. tartással , csak a részletet, ebből még az e havit is. Felhívtam a gyerekem iskoláját, mivel múlt havi kérésem ellenére sem hozott iskolalátogatási igazolást ("most nem lehet, majd szeptemberben, amikor megyek iskolába"!!). Az iskola közölte: nem tudnak isk. látogatási igazolást adni,mert gyermekem a 2007-2008-as tanévre beíratkozott ugyan, de nem járt be az iskolába, az idén meg nem is íratkozott be! Volt feleségem bírósági perrel, illetve letiltással fenyeget(holott tudja, hogy nem ment a gyerek iskolába), azt szeretném kérdezni, mik az esélyeim? Még egy adalék, gyermekem fiát gyámhatósági határozattal családba fogadással én nevelem 6 hónapja!! Szép, mi? nos? Tudtok valami tippet?

lacirek # 2008.09.17. 17:09

még az előző bonyolult ügyből kimaradt egy lényeges rész, a fiam februárban töltötte a 18-at
köszi lacirek

marcika # 2008.09.17. 18:40

húúúú,

A bíróság kapásból kéri az iskolalátogatási igazolást nagykorú esetében. Ezzel indít. Sokat megcsinálják, hogy beíratkoznak a gy.t. miatt, aztán nem járnak iskolába. A fiad már lekéste a beíratkozást, így már erről a "cselről" lekésett.

A fiad köteles saját kiskorú gyermeke után gyermektartást fizetni neked, hacsak nem fogadtad örökbe a kicsit.
Egyszóval az esélyeid nagyon jók.

Nem vagyok jogász.

lacirek # 2008.09.17. 19:30

marcika!
köszi a biztatást, az biztos, most hiába íratkozna be, mert 1 évig csak "műkedvelőnek "volt tekinthető tanuló helyett, már csak az a kérdés, hogy a bíróság az előző ítélet alapján rögtön letiltat, vagy azért "tájékozódik?
most várom az iskola írásos értesítését, hogy egyáltalán mennyit, mikor, meg minek járt oda!?
Mindössze azt nem szeretném, ha letiltanák, én meg kaparhatnék, hogy visszakapjam!Ráadásul úgy tudom, nem is lehet visszaperelni a jogtalanul kifizetett gy. tartást!? Vagy rosszul tudom? szakértő véleménye szerint ne forduljak bírósághoz a gyt. megszüntetése tárgyában, hanem egyszerűen, a tények felsorolásával közöljem volt feleségemmel, hogy: "ennyi volt"! Aztán menjen a bíróságra ha akar!
Mi a jobb?
lacirek

marcika # 2008.09.18. 08:46

Lacirek,

Amíg a bíróság másként nem dönt, fizetned kell. Menj bíróságra, kérd a gyerektartás megszüntetését, addig tedd félre a gy.tartást, ne add oda, ha nem járnak suliba a gyerekek.

ObudaFan # 2008.09.18. 12:45

addig tedd félre a gy.tartást, ne add oda

És már fizetheted is a végrehajtó díját. A helyes válasz: a megszüntetés iránti keresetlevélben kérni kell ideiglenes intézkedést is arra nézve, hogy a per során ne kelljen fizetni. De még ebben az esetben is kicsi az esély, hogy a bíróság így is dönt.

marcika # 2008.09.18. 13:05

lacirek,

Hallgass ObudaFan-ra, mert ő ügyvéd, jobban tudja mint egy laikus hozzászóló (mint pl. én)

Gyöngyusz # 2008.09.19. 10:30

Sziasztok,

ha volt férjem nem fizeti a gyerektartást, és az ügyészség kiadja a rendőrségnek majd letelik a határidő és addig sem fizetett utána mi fog történi?
valóban eljuthat odáig a dolog hogy börtönbe kerül amiért nem fizeti a gyerektartást?
Gy.

Gyöngyusz # 2008.09.19. 12:11

szeretném még azt is megkérdezni, hogyha telefonon megfenyeget az apa hogy elviszi a gyereket az iskolából ráadásul a végzés szerint nem a láthatási héten és csak tőlem otthonról vihetné el , közben már feljelentést tettem zaklatásért ellene, mit tehetek még? állandó heti rettegésben tart és telefonon fenyegetőzik hogy elviszi a gyereket....van ebből kiút?
ha még lesz egy tárgyalás mert nem jogerős a gyermekelhelyezés akkor a Gyámügyre hiába mennék...
Gy.

Sarolta68 # 2008.09.19. 12:44

Azt szeretném megkérdezni hogy egy gyerek után mennyi a gyerektartás mértéke?Köszönöm!

tomas64 # 2008.09.19. 14:18

Ha a tartásra jogosult nem fizet tartásdíjat, rendőrégi, ügyészi eljárás büntetőjogi következményekkel jár,a tartási kötelezettség elmulasztása bűncselekmény, nem túl szigorú bünetetési tételekkel. Adósok börtöne már rég nincs Mogon.

Ha pénzt is szeretnél látni, a végrehajtásd kérd.

A gyermeketmegillető tartásdíj az adott ügy összes körülményeinek mérlegelésével egyedilag állapítható meg.

monalisa1 # 2008.09.19. 16:39

Az apa mindenkori havi össz jövedelmének 15-25%-a, valamint a bíróság mindig meghatározz egy minimális összeget is, amit minden körülmény közt fizetni kell.

Monalisa
laikus hozzászóló

lacirek # 2008.09.20. 14:12

Kedves "obudafan"!

hivatkozva a 09.17.-én 18.37-kor ideírt "bonyodalmas" témára és válaszodra, mely "marcika" tanácsa után jött,szeretném még megkérdezni az alábbiakat: Tehát a "drága gyermek" 2004 ősze óta járt egy szakiskolába.A 2007-2008-as tanévre beíratkozott ugyan, (ugyanoda szakközépbe:10. osztály), de ebben a tanévben nem járt be, a felajánlott osztályzóvizsga lehetőséggel nem élt, ill. nem jelent meg és a bizonyítványát sem vette át. Így az iskola megszüntette a tan. jogviszonyát 08.30-al. A 2007-es tanév végén szerzett egy " számítógép kezelői biz.-t".azóta semmi!
Ha beperel gyt. letiltás miatt az anya, akkor is én fizetem a vh. költséget, ha nem jogos a gyt.? avagy fellebbezhetek?
Muszáj nekem kezdeni a pert, már nagyon elegem van a bíróságokból ?
köszi
lacirek

nyusz66 # 2008.09.20. 15:48

Azt szeretném megkérdezni, hogy a béren kívüli juttatások beleszámítanak-e a tartásdíj alapjába? (Tehát mondjuk, ha a fizetés nettó 90 ezer, + 10 ezer cafeteria, akkor 90, vagy 100 ezer forint után számolandó a %-os tartásdíj?)

Köszönöm!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.20. 16:08

igen

monalisa1 # 2008.09.21. 09:25

Amúgy a + 10 ezer cafeteria olyan alacsony, hogy azt lényegében "elviheti" az étkezési támogatás - főleg ha melegétkezés formájában kapja. Vagy a munkábajáráshoz a bérlet díja - esetlegesen, és részemről csak mint példák. Tehát annyira azért nem kellene kicentízni a t.díj havi összegét., lehet hogy a gyerkőcre költ azon felül is - ha amúgy rendes- törődős apuka.

Monalisa
laikus hozzászóló

Jupiter # 2008.09.21. 18:29

A természetbeni juttatások nem számítanak bele tudtommal a tartásdíj alapjába.

nyusz66 # 2008.09.22. 04:45

Akkor most igen, vagy nem?
És az "természetbeni juttatás", ha mondjuk minden hónapban 15-20 ezer forintról dönthet a munkavállaló, hogy egészségpénztárba, magánnyugdíjpénztárba kéri befizetésre, vagy esetleg ilyen-olyan utalványok formájában (internet, kultúra, ajándék)?

Érintett apuka egyébként csöppet sem az a gondoskodó fajta, és idestova 4 éve tartozik nekem mostanra már közel fél millió forintnyi tartásdíjjal. Most van munkája, már egy éve, de a munkahely mindig a minimumot utalja. A végrehajtó pedig azt a választ adta utoljára, amikor érdeklődtem, hogy "a fizetését más letiltás is terheli" ezért nem tudják a tartozást még kis részletekben sem elkezdeni letiltani tőle. Ami igen fura, tekintettel arra, hogy a tartásdíj - tudomásom szerint - első helyen áll a sorban, ha letiltásról van szó...
Ilyen helyzetben pedig kissé bosszant, hogy hol DVD lejátszót, hol laptopot, hol új TV-t, hűtőt, fényképezőgépet, 3-ik mobiltelefont, stb. vásárol, miközben én nem tudok egyszerre venni az összes gyereknek meleg ruhát, hanem be kell osszam: ebben a hónapban te kapsz, következőben a húgod, következőben a nővéred... :(

Jupiter # 2008.09.22. 06:43

"Nem képezi tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, az üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóság."
Csjtr. 10. § (6)
A törvénytárban is megtalálod ugyanezt: 1952. évi IV. törvényt nézd, és a 69§-nál.