Gyerektartás dij

monalisa1 # 2008.09.25. 12:59

Egy t.díj leszállítási perhez nem okvetlenül szükséges ügyvédi képviselet, bizonyára te magad is jól elő tudod adni az érveidet.

Vagy a volt feleségedtől vagy a végrehajtótól kérj részletfizetésre lehetőséget - az utóbbi bizonyára megadja, és minden hónapban fizess tőled telhetően, akár a saját károdra is. (Az elmaradt különbözetet meg majd utólag, visszamenőleg.)

Ameddig a bíróság másképp nem dölt, sajnos a jelenlegi 35 ezer Ft/hó a hatályos, és az esetleges "túlfizetés" nem kérhető vissza - azt a nagyobbik gyermeked folyamatosan elkölti...

Monalisa
laikus hozászóló

Big Joe # 2008.09.25. 12:32

Még valami: október első napjaiban lesz a következő tárgyalás,azaz a jövőhéten.Mit tegyek,ha a bíró akkor sem hoz ítéletet?

Big Joe # 2008.09.25. 12:25

Nos,ha valaki tudna segíteni ebben a zavaros történetben,akkor szívesen venném:

16 hónapja folyik a per tartásdíj ügyben.Mikor beadtam a keresetet tartásdíj leszállításra,akkor kiderült hogy volt nejem megneszelte és megelőzött.így az enyém viszontkereset lett.Ő 20%-ot és min.40-et kért.
Betegség miatt el kellett jönnöm a munkahelyemről 2007-ben.Volt feleségem jól tudott a betegségemről.Nem tudtam ellátni a munkámat.35 ezer fix volt megállapítva 2005-ben.
Azóta volt amikor csak 15-öket tudtam fizetni 3 hónapon keresztül.Rögtön elindított volt nejem egy végrehajtást.Sajnos kölcsönt kellett felvenni,hogy ne legyen árverés.Azóta se jobb a helyzet.Nem találtam még másik állást.
Kértem már ideiglenes intézkedést leszállításra.Másodfokon is helyben hagyták az elutasítást.Kifogást nyújtottam be a tárgyalás elhúzódása miatt, szintén másodfokon helybenhagyták az elutasítást.Legalább 6 tárgyalás volt,a volt feleségem megjelölt tanúkat,akik persze nem jelentek meg és újabb tárgyalás lett.Húzzák a pert,mert a 35 ezer a kötelező most.
Ez van.8 éve váltunk el hivatalosan,egy közös gyermekünk van,lassan már nagykorú.A nagylányt nem érdekli az apja,úgy lett nevelve.
Azóta (8 éve) új családot alapítottam,normális feleségem és 2 tündéri óvodás gyermekem van.
Sajnos nincs ügyvédem anyagi okok miatt és azt látom,hogy teljesen le is nézik az embert,és eltapossák,mert ügyvéd nélkül jelenik meg.
Tehetetlennek érzem magamat.Elsőfokon abszolut elfogultságot érzek,mert a volt feleségem közalkalmazott.Másodfokon pedig már nem is tudom,hogy mire számítsak ezek után.(Hol van az még?)

ObudaFan # 2008.09.25. 08:25

Ügygondnokot kell a részére kirendelni, és lehet tárgyalni.

Kiccsaj # 2008.09.24. 12:26

Obudafan és az micsoda? El tudnád magyarázni? Mert én nem tudom. Bocsi a sok hülye kérdésért, de sose volt ilyen problémám, bár most se lenne. Mire számitsak ha továbbra se kerül elő az apuka??

Edina

ObudaFan # 2008.09.24. 12:15

Azt , amit a jogi képviselőd már megtett: hirdetményi kézbesítést kért.

Kiccsaj # 2008.09.24. 12:13

Jogilag nem ő az apja de ezt is együtt tárgyalja a gy.tartással a bíróság, és ha nem veszi át az idézéseket, ugyanúgy nem lesz semmi ebből se. Ezért kérdeztem mit tegyek? Vagy mit lehet tenni? Alapból nem érdekli a gyerek, még soha nem is látta képen sem...
Régebben is csak igérgetett ezt-azt, de semmi nem lett abból se.

Edina

janika04 # 2008.09.24. 12:00

Edina!
Jogilag még nem Ő az apja.Ezt előtte meg kell gondolom állapítani és majd utána lehet "jogos" követelésed.

Wasp
Igenis vannak olyan emberek akik azért mondanak fel,hogy ne kelljen gyt-t fizetniük,példa rá az én esetem.Nagyon jó életet hagyott itt az exem,nettó félmillásat,majd passzív táppénz,és munkanélküli segély után most 2 hete dolgozik.3 gyermekről gondoskodok a semmiből január óta,és eddig 2 munkanélküli segélyből utalás meg 20 ezer ft-os csekken(rendőrségi feljelentés után)kívül még nem kaptam tőle semmit,hiába van jogerős ideiglenes végzésem.Él az élettársával mint hal a vízben,és nem hiszi el nekem ha azt mondom neki hogy nincs pénzem,biztos ha leteszem a telefont jót röhögök magamban stb stb.Nincs semmi reményem se ingó se ingatlan vagyona nincs,az apeh most vitte el a full hiteles kocsiját illetéktartozás miatt,de sorolhatnám a felelőtlen döntéseinek a következményeit.Ahol lakunk se segítség se munkahely se semmi nincs amivel előbbre jutnék,de még Ő akarja a szabályokat szabni.Nem volt rossza apja a gyerekeinknek,álmomban nem gondoltam hogy ez éppen velünk megtörténhet,de most kifordult Önmagából,és elfelejtette hogy van 3 gyermeke.Bocs 4 van,mert van 1 nagy fia az egyik előző házasságából is.(oda se fizet semmit).Igaz őt a mostani kapcsolatában le is tagadta))Reggeltől estig lehetne sorolni,de felesleges,mert előbbre nem jutok sajnos.Küzdök a napi megélhetésért,aztán majdcsak lesz valami.

ObudaFan # 2008.09.24. 11:51

Az erndben van, de ha nem volt teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, akkor addig nem kell őr apának tekinteni, amíg az apaságot bíróság jogerősen meg nem állapítja.

Kiccsaj # 2008.09.24. 11:32

Hogy érted amig nem ő az apa??? Ő az apja a fiamnak, nem volt más férfi akkor az életembe, és nehéz is lett volna mást nem ismertem ott, csak őt. Reggeltől estig melóztam, meg otthon kuksoltam....

Edina

_Wasp_ # 2008.09.24. 11:29

amíg nem ő az apa, addig nem sok mindent tudsz sajnos tenni...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kiccsaj # 2008.09.24. 10:56

Sziasztok, Jónapot!
Én itt új vagyok, és már elég régóta problémám van ilyen téren.
Tehát 13hónapos a kisfiam, az apukájával aki csak élettársam volt szétmentünk még terhességem idején. Azóta a gyámhivatal elinditotta az eljárást, apasági és gyerektartás per ügyében, azóta sem történik semmi.
Meddig huzhatja a gyermekem apja a dolgokat? Nem hajlandó átvenni az idézéseket, ebből kifolyólag tárgyaláson sem jelent meg, bujkál. Mit tehetek? Ügyvédünk azt mondta már valami hirdetményt adtak ki hogy keresik őt, ez mit jelent? Még hány évig húzódhat a dolog? Nekem nagy szükségem volna arra a gyerektartásra, mert nehéz a gyesből megélni. Ha tehetném megkeresném személyesen a gyerek apját de 500km-re lakik Borsod megyében, én Zalában. Ekkora távot nem tudok megtenni. Feljelenthetem a rendőrségen valahogy vagy mit tegyek hogy előbbre legyen az ügy??? Kérem valaki segitsen mert már idegi roncs vagyok az állandó várakozástól.... Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Edina

Edina

monalisa1 # 2008.09.24. 08:40

Egész biztos nem a te férjed az egyetlen külszolgálatos, aki t.díj fizetésére kötelezett a pénzéből, tehát a katonaság fogja érteni a kérdést.

monalisa1 # 2008.09.24. 08:37

Bocs hogy kéretlenül..., de szerintem a katonasággal tételesen részleteztetni kellene, hogy a külszolgálat idejére fizetett többlet pénzből mi un. költségekre és mi un. keresményként - aztán ami egyértelműen jövedelme, arra kérheted a t.díj kiegészítését.

Monalisa
laikus hozzászóló

boki # 2008.09.24. 08:04

Tisztelt Jogi Szakértők!

Férjemmel válni szándékozunk. A gyermektartásdíj , és gyermekelhelyezési per lezárult gyermekenkénti 20%- os gyermektartási díj megítélésével számomra a férjem jövedelméből.
A probléma a következő. A férjem hivatásos katona és az utolső fél évben külszolgálatot teljesített amivel a jövedelme jelentősen megemelkedett. A kérdésem , hogy ez a jövedelem beleszámít-e azon jövedelmek sorába amelyek alapján gyermektartási díjat kell fizetnie, tehát a külszolgálattal szerzett többletjövedelem alapja - e tartásdíjnak.
Kérem , hogy ha válaszolnak egyértelmű választ adjanak és ha lehet törvényi hivatkozással , mert a fórumot böngészve eddig nem találtam megfelelő válaszra.

Tisztelettel:
SzL

marcika # 2008.09.23. 19:45

mindenképpen keresd fel a gyámügyöt. Ők otthon vannak az ilyen esetekben, és talán ingyenes jogi tanácsadásban is segítenek. Nem tudom hol laktok, de sokszor az iskola is tud segíteni az alapítványukon keresztül. Mi idén szavaztunk meg az osztályban két gyereknek fejenként 13.000 forintot, amiről ruha, könyv vagy írószer számlát kell hozniuk. Tudom nem könnyű kérni....

cannet # 2008.09.23. 18:32

Kaphatnék esetleg JOGI felvilágosítást ?
Előre is köszönöm.

Gyöngyusznak :
azt gondolom a szemléletünkön kívül sem egy a mi cipőnk..

Gyöngyusz # 2008.09.23. 13:27

Kedves Wasp!

Gondolataidból kitűnik, hogy te azon kevesén pasik közé tartoznál akik " normálisan" el tudnak válni ember módjára és gondoskodnál a lehetőségeidhez mérten a gyermekedről és full pchihopata sem lennél:-)
de én nem ilyen embertől váltam el, és igenis fontos hogy minden haragot félre téve, téveszméktől mentesen ( vagyis hogy a gyerektartás díját nem bundára meg szórakozásra költi egy anya) fizessen egy apa gyermeke után tartásdíjat amit a tisztelt Bíróság végzésben ki is mond. Semmi több...ami ezen felül van, harag, féltékenység annak ehhez semmi köze sem kellene hogy legyen...
ha mindenki betartaná a törvényt vagy amire egy Bíróság kötelezi, akkor nem lennének ezek az ún."bosszúálló volt feleségek " sem talán...
Üdv,
Gy.

_Wasp_ # 2008.09.23. 08:25

én azokat a Nőket irigylem is. És ott csak az a vita tárgya hogy havi 50.000 vagy 60.000 Ft legyen a gyerektartás. Nálunk 15–20 ezer Forintot

vannak azért az életben más szempontok is. Ráadásul 60e tartásdíj kb félmillás bruttó fizetésnél járna...
Nem biztos, hogy a gazdag pasi a jó apa, aki csak bruttó 160at keres (20e tartásdíj) az meg rossz. Ez - finoman szólva is - ordas nagy butaság.

Egyébként szerintem a tipikus az, hogy az apák megpróbálnak lehetőségeikhez mérten segíteni a gyermekeiknek. Ahol viszont elmérgesedett (esetleg a gyerekkel is) a helyzet, ott csak a legszükségesebb minimumot adják.

Nem hinném azt se, hogy általános lenne az hogy, az elvált emberek egycsapásra full pszichopaták lesznek, akik zaklatnak, ellenségeskednek, fenyegetőznek... Én azt gondolom, ez már bőven klinikai eset lenne.

De vissza a témához:
Nem csak munkabérre lehet végrehajtani!!!
Bankszámlát, ingóságot, ingatlanvagyont is lehet....

Ha semmilye nincs (és ezt azért kétlem) akkor ennyi. Le kell írni a veszteséget, és reménykedni, hogy egyszer csak elkövet egy hibát/örököl/stb.

(plusz a korábban említett feljelentés is szóba jöhet... naná!)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gyöngyusz # 2008.09.23. 04:46

Cannet: egy cipőben járunk és csak magad vagy mint én..senkit nem érdekel hogyan oldod meg...

nos, valóban így tűnhet, de már nem haragszom,és az igazság az, hogy a helyzet azért reménytelen mert a volt férj nem tud túllépni a válásunkon. nem én haragszom, hanem Ő, nem én zaklatom a munkahelyén, nem én írok fenyegető körleveleket az iwiwen, nem én hívogatom Őt éjszakánként, és nem én zaklatom az Ő szüleit...én is szeretném élni tovább az életem nyugodtan, azt hiszem ennyi a minimum amit elvárhatok. Igen, vannnak férfiak akik normálisan el tudnak válni és ők vannak sajnos kevesebben...én azokat a Nőket irigylem is. És ott csak az a vita tárgya hogy havi 50.000 vagy 60.000 Ft legyen a gyerektartás. Nálunk 15-20 ezer Forintot sajnál mert így akar nekem rosszat. Semmi több.
A kapcsolattartás pedig olyan mint ahogyan gyerektartást fizet, vagyis semmilyen. Ha találkoznak és vele van, esetleg a kislány szeretne valamit,rendszerint az a válasz: Mondd anyádnak, ő majd megveszi!
Ez a kislány még semmit nem kapott az apjától, és itt nem az anyagi dolgokról beszélek...
Én már csak azt szeretném, ha ő is gondoskodna a gyerekról valamilyen formában. és ha ez békésen nem megy, akkor jönnek ezek a dolgok. Ezt csak egy anya értheti meg aki a gyermekéről gondoskodni próbál.
Én ehhez kértem segítséget, tanácsot és mégegyszer mindenkinek köszönöm a türelmét a hozzászólását.
Üdv.

marcika # 2008.09.22. 20:03

Ezt sajnos nem tudom, keresd fel őket. Pontosan elmondják, hogy mit kell tenned.

cannet # 2008.09.22. 19:27

Az önkormányzatnál SEMMILYEN támogatásra nem vagyok jogosult, mivel a keresetem meghaladja a mindekori öregségi nyugdíj 2 x-ét. Itt tenném hozzá, hogy amennyiben bármilyen 6 vagy 8 órás munkatevékenységet folytatsz : már meghaladod..EZ A 22-ES CSAPDÁJA ! Hiába tudom felmutatni a havi csekkes, bérletes kiadásainkat, ők ezt nem veszik figyelembe.Ha csak 100.-Ft-al meghaladom, már nem kapok semmit ./ez egy régebbi tapasztalatom / Gyámügyet még valóban nem próbáltam : de vajon mekkora az esélye annak, hogy megelőlegezzék ?

marcika # 2008.09.22. 19:05

Cannet, fordulj az önkormányzathoz és a gyámügyhöz. Előbbi talán tud segíteni a lakásfenntartásban, utóbbi pedig megelőlegezi a gyerektartást.

Gyöngyusz, valahogy úgy vagyok mint Láma, hozzászólásaidból süt a gyülőlet. Kapcsolattartás szempontjából hogy álltok? A lányod hány éves? Akar találkozni az apjával? Valaha szerette?

cannet # 2008.09.22. 18:37

Most 15 éves nagyfiam 2 éves kora óta egyedül nevelem. Anno édesapjával nem házasodtunk össze, de természetesen a nevére vette. Azóta neki új családja van, házassági kötelékkel és egy gyermekkel.Évek óta űzi a csiki-csuki ,,játékait" : fizet-nem fizet..Tavaly szinte egyszerre ért sorscsapás bennünket : őt alkoholos állapotban életveszélyesen megverték az utcán, emiatt elveszítette munkahelyét. /történtekről minket senki sem értesített ! /Én a munka és gyermek mellet ápoltam , majd temettem el családom utolsó írmagját.Szüleimet 24 éves koromban veszítettem el..Nincs semmilyen háttáérországom. Munkahelyem elvesztettem.Idegösszeroppanást kaptam, amit szinte itthon ,,lábon hordtam ki", mert a fiamat nem tudtam volna kire hagyni.Fél évig tartott a felépülésem, ezalatt feléltük minden kínkeservvel félretett pénzem.Találtam új munkahelyet, de a sok stressz és a folyamatos éhezés miatt lassanként csúszok vissza az összeroppanásba !Teljesen kétségbe vagyok esve, mert hiába dolgozom reggeltől-estig , a rezsi és a lakáshitel kifizetése után ,napi 800.-Ft-ből élünk gyerkőcivel KETTEN !Miközben Apjával valahányszor próbálnék dűlőre jutni, vagy segíteni neki az álláskeresésben: durván elhajt ! Majd fizet, ha lesz állása..Ebben én ne is akarjak neki segíteni. Több, mint egy éve nem fizet.Amiért nem is szólnék tekintettel a helyzetére, ha mi magunk nem lennénk ennyire kátségbeejtő helyzetben!! Előttünk a tél ! Fogalmam sincs, miből futja majd fűtésre, ruhára, amikor így is szó szerint kenyérgondjaink vannak! Rajtunk mindenki behajt mindent / ha a lakáshitelt nem tudom fizetni, utcára is kerülhetünk /
Az Apjának is lenne kötelezettsége ! Vajon mit tehetnék, hogy túléljük mindezt ?

Láma # 2008.09.22. 16:31

...olvasgattam.

Miért van az,hogy ilyen ellenségessé válik némely volt feleség?
Lenne egy kérdésem Kedves Gyöngyusz!
A kezdetek kezdetén kipróbáltad azt a variációt,hogy kedvesen megkéred a volt férjet,hogy sok a kiadásotok.Egyedül nehezen boldogulsz.Gondoljon a gyerekre,akit ő is vállalt.
Vagy kapásból: "Fizess!" hangnemben közölted vele elvárásaidat?

Ezt csak azért kérdezem,mert egyszerű pszichológia.Van olyan apuka,aki gondoskodó és ha nincs háború,akkor mindent megtesz a volt gyerekéért,mintha még együtt lennének.Ismerek ilyen esetet.Az apuka talált magának egy 2 gyermekes elvált nőt,nyáron a három gyerekkel együtt mentek nyaralni külföldre.A 3 gyerek azóta is barátok lettek,összejárnak.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.