Gyerektartás dij

origoh # 2011.06.01. 13:41

zünüke:

pont ettől tartok én is. Már előre látom, fölösleges macera az egész. Azt meg nem tudhatom, hogy mit vált ki a másik félből a dolog.

ObudaFan:

Miből előlegez a gyámhatóság? A gyereknek vissza kell majd adni ezt az előlegezést? Hogy van ez?

Köszönöm a válaszokat.

o.

Tordesillas # 2011.06.02. 09:05

A gyámhatóság semmiből sem előlegez. A gyámhatóság elrendeli az előlegezést, azt az illetékes önkormányzat fizeti-utalja a saját vagyonkájából, amit aztán lehív az állami költségvetésből, tehát végső soron az állam előlegezi meg.
A kötelezett lakóhelye szerinti önkormányzat pedig próbálja adók módjára behajtani rajt.
A gyereknek nem kell visszaadnia a megelőlegezést.
Az önkormányzat eltörli a kötelezettnél felgyülemlett hátralékot, ha azt a gyerek megörökölné.

dina33 # 2011.06.02. 11:57

Üdvözletem.érdeklődnék milyen esetben lehet kérni a gyerektartás szüneteltetését?

ObudaFan # 2011.06.02. 12:35

Semmilyen esetben.

dina33 # 2011.06.02. 13:23

Még akkor se ha a válófélben lévő feleség több mint fél millióval tartozik? lakáshitel, közös hitelek és a lakásban amíg itt lakott egyedül mert albérletbe voltam felhalmozott tartozásokat nekem kell kifizetni akkor se?

pazs # 2011.06.02. 13:45

Akkor sem. A gyerektartásnak ugyanis a gyerek a jogosultja, nem a volt házastárs.

Ildi11 # 2011.06.03. 13:47

Tisztelt Fórumozók!
2009-ben elváltunk a férjemmel és akkor a bírósági egyezségben a mindenkori nettó jövedelmének a 40%-a, de minimum 28000 Ft gyermektartásdíj lett megállapítva két kiskorú gyermekünk után. 2010-ben felmondott a munkahelyén mert szerinte sok gyermektartást fizetett. Ezt később el is ismerte amikor mediásiós beszélgetésen voltunk más ügyből kifolyólag.Most beadta a kérelmét bíróságra a tartásdíj csökkentésével kapcsolatban. 15000 Ft-ot akar fizetni a két gyermek után.A jegyzőkönyvbe azt mondta hogy egészség ügyi okok miatt hagyta ott a munkahelyét de ezt tudjuk, hogy nem igaz. A munkanélküli járadéka 2011 július 16. napján megszűnik.El tudott volna helyezkedni csak azért nem megy el dolgozni mert a tartásdíjat levonják a keresetéből.Én miután lejárt a gyesem 2011 március 7. napjától munkanélküli vagyok, kapom a kiemelt családi pótlékot, gyermeknevelési támogatásra és lakásfenntartási támogatásra jogosult vagyok. A volt férjem a láthatásra vonatkozó szabályokat sem tartja be és minden láthatás alkalmával a gyermekekkel az utcán csavarog és nem kapják meg a megfelelő ellátást tőle. Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora a minimum összeg amire a bíróság leviheti a tartásdíjat?

ObudaFan # 2011.06.03. 14:40

Mekkora a mostani jövedelme?

lewes # 2011.06.04. 06:18

2 éve szétmentek hivatalosan a szülők.békésen.tartásdij megáálapitva fix 20.000 ben tárgyhó 15. kb egy évig nem volt gond ezzel.de kb januártól munkahelye nem volt segély maszek ilyenek de mivel az apa felé tartozás van az anyának igy megegyeztek hogy abból megy le.teszem hozzá ettől a gyerek nem károsodott mindent megkap sőt apja is amikor csak lehet vesz neki valamit.nem is ezzel a részével van a gond mert ebben is békésen megeggyeztek.hanem hogy más ügyből kifolyólag az apa beszélt ügyvédel és hamár fizet erre is rákérdezett.és az jött ki hogy mivel csökkent a bevétele magyarán segélyből él nem a 20000 ft kell alapul venni ami megvan állapitva hanem a 20% ami kb 6000 ft lett.és most konkrét kérdésem hogy ilyen esetben mit is kell alapul vennivagy mi az ide vonatkozó jogszabály.mert valóban ennyiből élt és elég gázos lenne abból a kb 50ből 20 kifizetni.nem akarunk neki sem problémát.jóban vagyunk vele.de most a 20%ra hivatkozik hogy neki ezt mondták és visszamenőleg tehát ő többet vont le(20000)és nem a 6000.sztem mint laikus a végzés az alapja mindennek.hiába mondtak neki akármit.hja igen másik ha a gyerek a 2*2 hetet ami meglett állapitva a végzésben nyáriszünetben egyben egy hónap tölti az apjánál kell e fizetnie ugyanugy tartást vagy hogy van ez mert azt mondja hogy nem szándékozik mivel nála van abban a hónapban akkor minek fizetne.ha esetleg valaki véleményt tanácsot tud adni megköszönnénk

Ildi11 # 2011.06.04. 06:43

Most még munkanélküli járadékot kap és nekem ebből 13000 Ft gyermektartást utalnak: Ha megszűnik a munkanélküli járadéka akkor szerintem a 28000 Ft segélyt fogja kapni. Tudomásom szerint alkalmi munkás.

ObudaFan # 2011.06.04. 07:27

Próbálj meg esetleg erre a tényre tanúkat állítani. Vagy ha alkalmi munkásként be lehet jelentve, kérd a bíróságot, hogy az adóhatóságot keresse meg ennek közlése iránt.

Ildi11 # 2011.06.05. 06:12

Az szeretném még kérdezni, hogy van-e minimum összeg amit a bíróság meghatározhat gyermektartás díjként?

Lhotse # 2011.06.05. 09:32

Általában 10-20 e Ft gyermekenként, de ezt jobbára csak hajléktalanok, tartósan munkanélküliek esetében.

erika8033 # 2011.06.05. 10:00

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni,- hogy a bíróság kérésére

( gyermektartásdíjat ennek arányában akarják megosztani az újszülött gyermek és a előző házasságból született nagyobbak között )

nekem össze kell írnom a gyermekeim szükségleteit, és hogy ez mennyibe kerül havonta, - az lenne a kérésem, hogy azt az igazi szükségletét kell írnom, amit pl. az osztálytársa is megkap ( jobb minőségű ruhák, különórák) vagy
azt a nagyon szűköset amit eddig is a gyesemből + tartásdíjból nagyon nehezen tudtam megadni ( turkálós ruhák,olcsó tanszerek, semmi különóra ) ?
Sok mindenben tehetségesek, ilyen esetben különórát be lehet-e írni?

Köszönettel:
Erika

ObudaFan # 2011.06.05. 10:03

A különórát mindenképp. Írd le, hogy most mennyit tudsz költeni, de azt is, hogy mennyi lenne a szükséges, miért szűkös az, amit most tudsz nyújtani.

ERIKA82 # 2011.06.05. 12:13

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg most van folyamatban egy apasági kereset, DNS vizsgálat dönt,mert az apuci nem ismerte el, csak azt hogy a fogantatási időben együtt voltunk. Annyit tudok,ha a per lement akkor indíttathatom el a gyerekelhelyezés gyerektartás iránti keresetet. Munkanélküli vagyok, van egy kislányom egy másik apától. Van e esélye az "apának" arra, hogy elvegye tőlem a kicsit??? 6 évig felé se nézett a gyermek létezését is letagadta a hatóság előtt.
A másik gyermekem apja nehezményezi, hogy elköltöznénk az édesapámhoz. Jelenleg albérletben élünk, s itt nem találok munkát. A közös ingatlanba nem engedi, hogy visszamenjek, a hitel törlesztésének felét március óta nem tudom fizetni. A lányom apja és a jelenlegi lakóhelyünk között 60 km a táv, ez a költözés után a duplája lenne. A kicsi közös megegyezéssel nálam lett elhelyezve. Itt is az lenne a kérdésem el veheti e az apa a gyereket tőlem???

karakán # 2011.06.06. 07:19

Kedves Fórumozók! Aki jártas a birói gyakorlatokban, kérem segitsen! Nagykorú gyermek tartásdij csökkentését kéri az édesapa(mint felperes)mi a helyzet,ha nagykorú gyermek nem jelenik meg a tárgyaláson? Választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.06.06. 11:35

Ha egyáltalán a nagykorú gyermek az alperes, ugye, mert ha még a másik szülő saját háztartásban tartja el, akkor nem feltétlenül. Egyébként ha nem jelenik meg, akkor a bíróság írásban felhívja, hogy mi az, amit neki kell bizonyítania. Ha nem bizonyít, az az ő terhére esik.

karakán # 2011.06.07. 12:25

értem,kedves Obudafan,csak akkor ez húzható,halasztható,miközben minden ügyvédi megjelenés a biróságon 20000frt,plusz utiköltség,amit az édesapa fizet! ennek akkor volna értelme,ha nem jelenik meg,rögtön a felperesnek adna a biróság igazat! Tul.képpen meddig húzható ez? mikor mondja ki a biróság,hogy alperes meg nem jelenése több esetben azt bizonyitja,hogy időhúzásra "játszik"a pénz meg megy ügyvédnek is,meg tartásdijra is....Szóval hogy van ez??Választ várok! Köszi előre is

karakán # 2011.06.07. 12:27

Jaj,most nézem,nem kétezer,húszezer,bocsi,"öregszem"..

ObudaFan # 2011.06.07. 12:32

Az ügy részletes ismerete nélkül nehéz ezt megmondani (mondjuk az ügyben eljáró jogi képviselőd valószínűleg ezt pontosabban látja), mindenesetre ha sem el nem jön, sem érdemben nincs bizonyítási indítványa, akkor két tárgyalás mindenképp elég kellene, hogy legyen.

karakán # 2011.06.10. 07:21

Ha most 19évesen kapta az első szakmáját,mint eladó,szakmunkásképzőben,miért kell a nagykorúnak érettségizni nappalin? (tartásdij kb.50ezer havonta),a biróság nem mondhatja,hogy érettségizhet estin is,mint oly sokan,meló és gyermeknevelés mellett?

ObudaFan # 2011.06.10. 09:21

Azt szerintem nem fogja mondani.

beva1098 # 2011.06.10. 10:28

Tisztelt Fórumozók!
Sajnos csak most találtam rá erre a fórumra, így most sürgős választ várnék a kérdésemre. Gyermekem (28 éves), aki jelenleg még nappali tagozaton tanul, önálló jövedelemmel nem rendelkezik, egy egyéjszakás kalandot követően rövidesen apává válik.
A kaland gyümölcsének megszületéséről a leendő anyuka egyedül, a fiam megkérdezése nélkül, kifejezett ellenvéleményének tudatában döntött.
Most ahogy közeledik a gyermek születésének időpontja, egyre több követeléssel áll elő, bírósággal fenyegetőzve. A fiam vállalta az apaságot (elkerülendő egy apasági vizsgálat költségét).
Kérdésem: mivel fiam önálló keresettel nem rendelkezik, követelheti-e a gyermek anyja a tartásdíjat tőlem, mint a gyermeke apját eltartó szülőtől.
Fiam nem kibújni akar a tartásdíj fizetési kötelezettsége alól, de jelenleg is és még 2 évig nem tud fizetni. Majdani önálló keresetéből megegyezés alapján a gyermek érdekében egy méltányos összeg fizetésére hajlandó.
A gyors választ előre is nagyon köszönöm.

Leiah # 2011.06.10. 14:42

Kérem, aki tud, segítsen! A párom előző házasságából egy gyermek után havi 20 ezer forint megállapított gyerektartást fizetett. Az utóbbi egy évben nem volt munkája, de az álláskeresési járadékából is vontak havi 13 ezer forintot (ennél többet nem vonhattak jogilag). Aztán már ez a járulék is megszűnt, hivatalosan is segélyezett lett. A segélyéből pedig már nem vonhattak gyerektartást. Más bevétele nem volt, így fél évig nem fizette a 20 ezer forintot. Az exe az önkormányzathoz fordult, ahol azt kérte, az önkormányzat fizesse a gyerektartást a párom helyett. Ez meg is történt, és most, 6 hónap múlva érkezett egy levél (most lett nagykorú a gyermek), hogy a párom autóját lefoglalták az elmaradt gyerektartás fejében. Az autó értéke papíron 400 ezer forint, valójában azonban kevesebb, mert öreg, törött, és most járt le a műszakija is. A párom tartozása 120 ezer forint.
Van egy 3 éves közös gyermekünk is.
Kérdésem, hogy ez jogilag mennyire korrekt, hogy az utolsó vagyontárgyát veszik el a gyerektartás fejében, miközben nem azért nem fizetett, mert nem akart, hanem mert ő maga is havi 27 ezerből élt? Hogyan lehet valakitől úgy gyerektartást követelni, hogy nincs bevétele? Tehetünk-e bármit, és ha igen, mit, hogy ne vegyék el az utolsó vagyontárgyát is, ami még segíthet abban, hogy valaha munkája legyen?