Gyerektartás dij

sünmakka # 2011.05.15. 23:14

Tisztelet Fórumozók!

11 évig éltem élettársi viszonyban a volt párommal. Ez idő alatt született egy közös gyermekünk, akiről feltételezhető, hogy nem tőlem van. A volt párom, ugyan nem ismerte el, de apasági tesztet nem akar. (?)
Öt éves "fiammal" elköltözött idén először szüleihez, majd új barátjával költözött össze vidékre.
Mivel apja helyett apja voltam, érthető, hogy szeretem a fiút, és szeretném még így is tartani vele a kapcsolatot. A volt párom, viszont közölte, hogy gyermekelhelyezési és tartásdíj megállapítására irányuló pert fog kezdeményezni, ha látni szeretném a gyereket. Illetve megállapodna ő peren kívül is, ha a fizetésem 20%-át havonta utalom tartásdíjként, és akkor láthatnám a gyereket. ha fizetek, van láthatás, ha nem akkor nincs.
Amit szeretnék tudni:
1, Mint nem biológiai apa milyen láthatási jogaim vannak, és milyen fizetési kötelezettségeket róhatnak rám?
2, Kérhetem-e a volt páromtól, hogy olyan nyilatkozatot tegyen, miszerint nem én vagyok az apa, és felém ez ügyben nincs követelése?

neffertiti # 2011.05.16. 07:58

Tisztelt Ügyvéd Úr.

13 éves fiúgyermeknek lettem a gyámja.Kétségeim vannak és szeretnék tanácsot kérni.
Az anya külföldön él élettársával és közös 2 kiskorú gyermekkel.Az apa a gyermek születésétől fogva nem vesz részt a gyermek nevelésében,nem látogatja,és tartásdíjat sem fizet.Az anyai nagymama/sógornőm/ volt a gyámja,de elköltözött az ország másik végére egy férfival.A nagypapa lett a gyám de két év után elhunyt.Félévvel ezelőtt betegsége alatt engem kért fel az ideiglenes gyámság ellátására.Én kérelmet nyújtottam be a bírósághoz a gyermektartás visszamenőleg megfizetésének kérésére.Ez a tárgyalás addig függőben van amíg a végleges elhelyezésről határozat nincs.Viszont most a végleges gyámsági elhelyezés megtörtént nálam.A gyermektartást is megállapították 5 ezer forintban,de a kereset mindenkori 20%-ig.Az apa ebbe a bíróság előtt bele egyezett.
Kérdésem mit tegyek ami a gyermeknek kedvezőbb anyagilag,vissza vonjam a kérelmemet a visszamenőleges megfizetésre,és várjak mikor óhajt fizetni,vagy vigyem tovább már a megkezdett kérelem végre hajtatását.Családi pótlék van jelenleg gyermeknek ami az eltartásához kevés.Az árvaellátást viszont azért nem kapta meg,mert az apa a nyugdíjfolyósítóhoz nem juttatott vissza a gyámügy és a NYUFIG többszöri felszólítására valamilyen iratot,és addig nem elbírálható.
Köszönöm a türelmét,és előre is köszönöm válaszát.

monalisa1 # 2011.05.16. 09:19

Elég a kérdést beírni egy topicba, akik válaszolni szoktak figyelik a többit is.
Üdv.

monalisa1 # 2011.05.16. 09:27

sünmakka

1. Nincs, nem.
  2. Haladéktalanul indíts apaság vélelmének megdöntése iránti keresetet. (Magától hülye lenne ilyen nyílatkozatot tenni mikor "fejőstehénnek" ott lennél neki te, valamint a jelenlegi pasija is csak költ a sajátjából az általa nevelt gyermekre.)

A bíróságon van un. "panasznap" - általában csütörtök -, ott segítenek a keresetlevél megfogalmazásában.

monaLuis
laikus hozzászóló

farao # 2011.05.16. 12:45

Tisztelt Forumózok!
2 gyermekem van(fiu,lány) az anyjuknál lettek lehelyezve és fizettem a gyerektartást. Jelenleg élettársammal élek közös gyerekünk nincs, de a párom lánya velünk él. 2009. szeptemberben a lányom hozzánk költözött igy megállapodtunk mindenki a nála elhelye-zett gyerekről gondoskodik. 2010 aug.ban a lányom betöltötte a 18.évet így szeptember végén bejelen-tette elköltözik a barátjához (akivel az anyjánál együtt éltek 2 évig). Hiába érveltünk, hogy az iskola befejezéséig maradjon hajthatatlan volt. Ekkor szóban megállapodtunk hogy semmi pénzt nem kérnek, de amig a családipótlékot nem igényli meg addig azt átadjuk (12e) kerekitve 15e kapott.
Februárban az élettársával összevesztünk, igy nem engedte a lányomat hogy találkozzon velünk. Sajnos nagyon befolyásolható igy csak az volt a jó, tökéletes amit az élettársa mond. Innentől a részükről a kapcsolattartás gyalázkodó szitkozodó sms-ből állt. Mi a családi pótlékot lemondtuk igy innentől semmit nem fizettünk nekik.
Ekkor az anya beperelt a nála elhelyezett fiúra kért gyerektartást és a lányom nevében a részére is.
Május elején a biróság elutatitotta a lányom nevében kért összeget mondván nagykorú és maga inditson pert.
Az anyának megitéltek 15e ft-ot 6 hónapra visszamenőleg is.(ez még oké is lenne) Én áprilitől
munkanélküli vagyok. Most a lányom is ba akar perelni gyerektartásért.
Kérdés: kell-e fizetnem? Miért csak nekem? Az anyját nem perelte be, mire számithatók?

pazs # 2011.05.16. 13:02

sünmakka:

1. amíg te vagy az anyakönyvbe bejegyezve mint apa, te vagy az apa, megilletnek a jogai (láthatás) és a kötelezettségei (gyerektartás). A kettő független egymástól, nem feltétele egyik a másiknak.
Pert egyébként a tudomásszerzéstől számított egy éven belül indíthatsz (indíthattál volna), utána csak a gyámhatóság teheti meg (nem szokták, ha egyébként nincs meg az "igazi" apa, mert nem érdeke a gyereknek az üres apai jogállás), illetve még a gyerek maga a 18. és a 19. születésnapja között. De ismétlem, a tényektől függetlenül amíg te vagy az anyakönyvben, te vagy az apa. Ha sosem tettél elismerő nyilatkozatot, akkor viszont nem te vagy az apa és nincsenek jogaid a gyerekkel kapcsolatban.
Gyerektartásnak a kötelezett jövedelmének 15-25%-a a szokásos megállapított mérték, de nagyban függ, hogy ténylegesen kb. mekkora az az összeg és mik a gyerek szükségletei.
2. Kérhetsz, de nem érsz vele semmit. A gyerektartás ugyanis a gyereké, az anya nem tud lemondani róla.

farao: hivatkozz a bíróságnál erre (mármint hogy az anya is kötelezhető rokontartásra), figyelembe fogják venni. A nagykorú gyermek tartását megelőzi a kiskorúak tartása, egyébként pedig az első szakma megszerzéséig kell támogatni a gyereket, nyilván teherbíró képességtől függően.

Tacitusz Manassé # 2011.05.17. 14:21

Sziasztok!

Elvált vagyok, a kétéves kislányom a volt feleségemnél van. Szlovákiában élek a menyasszonyommal, akivel első gyermekünket várjuk. Ők eddig Tatabányán laktak, most bejelentette, hogy elköltöznek Esztergomba. Kérhetem-e a bíróságon, hogy a láthatás napján félútig hozza el az anyja a gyermeket, és visszafelé is ugyanúgy? Ez minden alkalommal 70km csak oda. A költségek miatt kérdezem. Van-e beleszólásom abba, hogy hová, kivel költöznek, hogy ezentúl ki lakik együtt a lányommal? Eddig a nővérével és annak lányával laktak együtt. Ha van egy olyan gyanúm, kérhetek-e ellene drogtesztet, és ennek mi a menete? Ha igen, elvehetik-e tőle a kislányt, hogy én nevelhessem?

ObudaFan # 2011.05.17. 14:41

Megpróbálhatod kérni, hogy a kapcsolattartás költségeinek felét viselje.
HA az a gyanúd, hogy veszélyezteti a gyereket, akkor indíthatsz gyermekelhelyezés megváltoztatása pert, de neked kell bizonyítanod a veszélyeztetés tényét. Például szakértővel.

Zsóka71 # 2011.05.23. 10:36

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Elváltunk, a bíróság 12-12 ezer forintot állapított meg tartásdíjként 2 gyerek után. Volt férjem csak az egyik gyerekre fizette a tartásdíjat. Bírógási tárgyalás volt az ügyben, ahol a bíró tájékoztatta az alperest, hogy mind két gyerekre fizetni kell(volt férjem pont a fogyatékos gyermekre nem fizetett tartásdíjat, mivel tanulmányait 1 évig felfüggesztette). Tárgyaláson tudomásul vette hogy fizetnie kell, meg is ígérte hogy fizetni fog, de persze nem így lett. 3 hónapja el van maradva a tartásdíjjal. Kérdésem: indítsak újra keresetet a bíróságon, vagy kérjem az állam általi megelőlegezést?
A bírósági úttal az a gondom, hogy volt férjem kijelentette egy ismerősömnek, hogy nem fog fizetni a fogyatékos gyerekre, akármit fogok csinálni. Szóval a bíróságon megígér ő bármit, de fizetni nem fog. Félek hogy a bírósági úttal csak felesleges köröket futok. Előre is köszönöm a választ!

pazs # 2011.05.23. 11:01

Ha van jogerős ítélet, akkor fordulj az elsőfokú bíróság székhelyén a végrehajtóhoz.

Rumcájsz # 2011.05.23. 16:35

Bocsi de azt hiszem élből rosz helyre írtam ezért itt most meg ismétlem.

Gyermekem után letiltással fizetem a tartásdíjat. 2010 júniusban érettségizett, augusztusban betöltötte a 18 évét. Érettségi után az iskolája szervezésében induló szakképzésre jelentkezett a megjelölt képzés éppen nem indult, ezért egy másikra nevezett be és járt 1 évig, amit most fejez be júniusban vizsgával. OKJ-s középszintű végzetsége lesz.
Iskola mellet szabad idejében diák munkában rendszeresen dolgozott is.
A mostani végzetsége nem tetszik és másikat szeretne szerezni, lehet, hogy most indul majd az eredeti tervben szereplő évfolyam, vagy másik szakma felé kacsingat, ez még nem egészen tiszta számomra.(megjegyzem közös felügyeleti jogunk volt de velem senki nem egyeztetet anno, hogy mit is és hol is fog tanulni, csak a végeredményről tudtam.) Meg kerestem gyermekünk édesanyját, hogy az érettségivel és a most megszerzett szakmával, eleget tettem gyermektartási kötelezettségemnek és kértem, hogy annak letiltását szüntesse meg.
Azt a választ kaptam, hogy több helyen is érdeklődött, de eltérő válaszokat kapott eddig. Szóval, ha a lányom még tanulni szeretne, akkor nem szűnik meg a fizetési kötelezettségem és nem kéri a letiltás megszüntetését.
Kérdésem, ebben az esetben meddig kötelező fizetnem gyermektartást, nem a gyermek támogatását szeretném megszüntetni, hisz a lányom, csak a letiltással végrehajtott fizetési kötelezettségemet
Egyáltalán eddig is kellet, hogy fizessek?
Üdv
András

ObudaFan # 2011.05.23. 17:30

Kérd a bíróságtól, hogy szüntesse meg.

Rumcájsz # 2011.05.24. 18:18

Köszi a választ.
Gyermekem anyja el is fogadná, hogy beadja ő a letíltás megszüntetését( gondolom ez lenne az egyszerüb) ha tudnék neki valami korétat mondani vagy hivatkozni valamire.

ObudaFan # 2011.05.25. 09:46

BH2005. 285
A szülőnek nagykorú gyermekével szemben tartási kötelezettsége csak a választott életpályára felkészítő tanulmányok időszakára áll fenn (1952. évi IV. törvény 60. §).
Egységes azonban az ítélkezési gyakorlat abban - amint az a Legfelsőbb Bíróság EBH1999. 108. Elvi Határozatának (H. Gy. 1999/2.) indokolásából is következik - hogy az elvi döntés főszabálya helyes értelmezés szerint akkor alkalmazandó, ha a nagykorú gyermek képzésére az első szakma megszerzése érdekében kerül sor. Az azonos vagy alacsonyabb szintű szakma megszerzése a már megszerzett képzettség mellett általában nem tekinthető olyan szükséges tanulmánynak, amelynek terhe a szülőre önkéntes vállalása hiányában áthárítható. Ez alól kivételt csak az olyan esetek képezhetnek, amikor a megfelelő szakképzettséggel rendelkező nagykorú gyermek önhibáján kívül eső, objektív okból a szakmájában nem tud elhelyezkedni. Ilyen ok lehet a nagykorú gyermek egészségi alkalmatlansága vagy az, hogy az általa választott szakma megszerzése után bizonyosult be, hogy azzal szerzett képzettség az átalakult gazdasági struktúrában távlatilag sem alkalmas arra, hogy a gyermek későbbi életében stabil munkalehetőséget és megélhetést jelentsen (BH1997. 28. jogeset).

Rumcájsz # 2011.05.25. 17:26

Köszönöm szépen !

ObudaFan # 2011.05.25. 21:09

Nincs mit.

Tibiapu1 # 2011.05.29. 19:51

Tisztelt Fórumozók!

Fiam, remélem a jövő héten államvizsgázik, főiskolán. Diplomát nem fog kapni, mivel nincs meg mindkét nyelvvizsgája, csak egy. Akarja folytatni egyetemi ágon is a tanulmányait, de azt legkorábban csak 2012 januárban kezdheti meg. Ezen a nyáron nem akar még dolgozni, pihenni akar :(, csak szeptembertől lenne kedve, igaz, még nincs munkahelye sem.
Kérdésem, meddig kell fizetnem a tartásdíjat (23 éves)?
Lehet szüneteltetni, amíg meg nem kezdi az egyetemet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

beberru # 2011.05.30. 10:38

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem az lenne, hogy jogilag mikortól számít egyedülállónak egy szülő abban az esetben ha nem voltak házasok?
Nálunk az a helyzet, hogy a férjem 1. házasságából született két fiát mi neveljük. 2 éve volt egy megállapodás a bíróság előtt, hogyaz egyik gyerek az anyjánál lesz, a másik nálunk. Most az anyuka által nevelt gyerek vissza akar jönni, megindítottuk a pert.
Időközben az anyuka szült egy gyereket (most 8 hónapos) az élettársától. Az élettárs átköltöztette őket a másik lakásába, mert állítólag már nem akart velük együtt élni. Anyuka így azt mondta, hogy ő ugyan nem fizet gyerektartást a két nagyobb gyerekre, mert ő egyedül neveli a picit. Csakhogy elmondta, hogy vissza akar menni a volt élettárshoz. Most az említett másik lakásba hívja a gyereket ha találkozni akar vele, de elég gyanús, hogy nem lakik ott senki. Túl nagy a kosz a lakásban, reggel korán már bejelentkezik közösségi oldalakra, holott csak a volt élettársnak van sz.gépe, folyton együtt mennek vásárolni, kirándulni, stb.
Lehet ilyenkor tenni valamit?Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.05.30. 16:28

Tibiapu1

Szerintem indítsd meg a megszüntetés iránt a pert.

beberru

Tanúkkal bizonyítani, hogy nem így van.

tehénmérnök (törölt felhasználó) # 2011.05.30. 20:16

Most találtam a neten, az apa vidéki házának, és egyben a gyermek örökségének végrehajtói lefoglalása.

http://krokotanarur.hu/2011/VH.html

A saját ügyemben viszont csak kötelességem van, a havi 25 eFt-os gyermektartási díj megfizetése, jogom az viszont 1700 napja semmi, amióta a bűnszervezetben bűnöző GAZSÁGszolgáltatás alkotmány-, törvény-, gyermek- és apaellenesen megakadályozza a fiammal való kapcsolattartást a jogerős bírósági végtés ellenére.

De mind a mai napig szépen élősködnek a GAZSÁGszolgáltatás bűnözői kiemelt fizetésekért az én és a többi tisztességes ember adóiból.

www.csiza-csaba.hu

origoh # 2011.06.01. 07:59

Sziasztok!

Kérem, aki tud, segítsen.
Azt szeretném tudni, miért fontos a végrehajtás kezdeményezése elmaradt gyermektartásdíj esetében, valamint az is érdekelne, hogy mi pontosan a gyámhatóság hatásköre, pl. indíthat-e végrehajtást, ha úgy látja szükségesnek?

Lehet egyáltalán valami mást tenni a végrehajtáson kívül, ha a kötelezett nem fizet?

Köszönöm
o.

zünüke # 2011.06.01. 10:16

Hogy lehet-e valamit tenni,ha a kötelezett nem fizet?Bátran kimerem jelenteni,hogy semmit sem tudsz csinálni.Hogy honnan veszem ezt?Mert harmadik éve ebben vagyok.Tárgyalás tárgyalást követ,amire a volt férjem egyszerűen nem jön el.Évek óta mindig a tárgyalás napján haldoklik,igy nem jelenik meg.Persze igazolást szerez.Öt hónapja a végrehajtónál van az ügyem, eredmény semmi. A tartozkodási helye ismeretlenként van megjelölve a határozatokban,munkahelye sincs.Tehát felesleges időhúzás az egész.A rendörkapitányság büncselekmény hiányában megszüntette ellene a nyomozást,mert sikerült a hatóságokat félrevezetnie a kitalált betegségeivel.Jövő hónapban lesz ismét egy tárgyalásunk,amin megint nem fog megjelenni.És ez így megy a végtelenségig.

ObudaFan # 2011.06.01. 11:24

Azt szeretném tudni, miért fontos a végrehajtás kezdeményezése elmaradt gyermektartásdíj esetében,

Mert, gondolom, szeretnéd, ha be is folyna a megítélt összeg.

valamint az is érdekelne, hogy mi pontosan a gyámhatóság hatásköre,

Gyermektartás ügyben csak az előlegezés. Ahhoz viszont neked kell felmutatnod egy sikertelen végrehajtást.

pl. indíthat-e végrehajtást, ha úgy látja szükségesnek?

Nem.

Lehet egyáltalán valami mást tenni a végrehajtáson kívül, ha a kötelezett nem fizet?

Büntető feljelentést tenni.

Csokidarabka # 2011.06.01. 12:32

Tisztelt fórumozók!

Megszűnt a hallgatói jogviszonyom fél éve (teljesítettem az abszolutóriumot),viszont az államvizsgáim most fejezem be. Szeretném lemondani a tartásdíjamat. Ezt az apának kell kezdeményezni vagy én is megtehetem?

Előre is köszönöm a segítségeteket!
További szép napot!

ObudaFan # 2011.06.01. 13:17

Közösen tegyétek.