Gyermektartásdíj végrehajtása

sutyo2010 # 2010.02.22. 18:20

köszönöm a gyors választ, de az a helyzet hogy már voltam bent a gyámhívatalban és ott azzal kezdték, hogy mennyi az egy főre jutó kereset. természetesen meghaladta az őregségi nyugdíj mértékét, így nem adnak semmit.
Ilyenkor már nem lehet tenni semmit?

monalisa1 # 2010.02.22. 18:18

A gyámhatóság esetleg megelőlegezheti a t.díjat melyet valahogy megpróbálnak majd az anyán valahogy bevasalni. (Legfeljebb 3 évig az állami átvállalás és ha jól tudom 12.000 Ft/fő/hó a biztosítható összeg.)

"Mona"
laikus hozzászóló

sutyo2010 # 2010.02.22. 18:09

Tisztelt Fórum!

Én egy 2 gyermekes apuka vagyok. Tavaly áprilisban mondták ki a válást és én kaptam meg a gyermekeket.
A volt nejem nem fizet t.díjat, ill. még egyet sem fizetett. Közben szült még egy gyereket a mostani barátjának, és arra hívatkozik hogy nincs jövedelme és nem tud fizetni. Én természetesen feljelentettem, a per folyamatban vagy ki tuudja, mert még egyetlen egy tárgyalás sem volt. Kérdésem: Mit tehetek én? Hogyan tudom behajtani a t.díjat és mikor?

ObudaFan # 2010.02.22. 10:38

Az üdülési csekk nem bérjellegű, hanem szociális juttatás, abból nem vonnak tartásdíjat.

monalisa1 # 2010.02.21. 20:01

bokriszta

Mivel a volt férjed lakásvásárlása megtörtént, innentől kezdve a bank nem vizsgálja hogy a kölcsönfelvevő jövedelmét a későbbiekben terheli-e bármi is - ez már az illető saját fizetőképességi kockázata...

Ha úgy látod hogy csak a letiltással biztonságos a t.díj megérkezése, akkor kezdeményezd a munkahelyén ezt.

Ajánlott-tértivevényes levélben el kell küldeni a bírósági itéletet/végzést a t.díjról vonatkozóan, valamint megadni a bankszámládat melyre kéred a havonkénti utalást. (Persze kérheted azt is hogy a pénzt postai csekken utalják a lakcímedre.)

Ennyi, a dolog személyes ügyintézést nem kíván.

A munkáltató a következő havi bérkifizetéstől indítja a dologot, egyben a továbbiakra nézve mint kézfizető kezes felel a mindenkori letiltásért.

Ha az apa esetleg a későbbiekben munkahelyet változtat, az utolsó munkában töltött nap megkapja a MIL-lapját melyen a t.díj letiltás fel van tüntetve, vagyis a következő munkahely automatikusan letiltat majd - bármiféle ujabb külön kérés nélkül.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.21. 19:44

Vyca86

A volt feleségnek van egy bírósági itélet/végzés a kezében mellyel t.díj elmaradás miatt kezdeményezhette a végrehajtás - az autó az mindenkinek nagyon fájó tud lenni...

És az ex csak azt nézi - okkal, hogy a saját gyerekének ő sem tud mit adni...

A férjed haladéktanul adjon be kérelmet a bírósághoz melyben 1. az időközben megszületett ujabb gyermekére tekintettel kéri a t.díj mérséklését, 2. a tartós munkanélküliségre- jövedelemnélküliségre tekintettel is kéri a t.díj összegének újbóli meghatározását. Mindkét indok a körülmények időközbeni lényeges megváltozása alapján.

És egy harmadik kérelem: akár tárgyaláson kívül is ideiglenes intézkedés kérése a jelenlegi t.díj fizetés felfüggesztésére, hogy az elmaradási summa hónapról hónapra tovább ne növekedjen.

A bíróság heti egy nap "panasznapján" jegyzőkönyvbe mondhatja a dolgokat - mely egyben maga a beadvány a bírósághoz. (A megfogalmazásában segítenek.) Vigye magával az itéleten kívül a gyermeketek születési anyakönyvi kivonatát.

Külön írom: te és a volt feleség együtt vagy külön menjetek be az önkormányzathoz és ki-ki kérjes rendkívüli szociális segélyt, eseti és/vagy rendszeres jeleggel.

Ezen kívül lehet kérni lakásfenntartási támogatást mely havi pár ezer forint kiegészítés valamelyik közüzemi számlához.

Minden jövedelemfüggő, az egy főre jutó jövedelemmet vizsgálják.

Ha valahonnan (...) kölcsön tudnátok kérni ama 60e Ft felét, azzal már érdemes a végrehajtóhoz menni - hátha nem foglalja le az autót...

"Mona"
laikus hozzászóló

bokriszta # 2010.02.21. 18:57

Tisztelt Fórumók!
Két kérdesem lenne. Megköszönöm annak, aki tudna segíteni a válaszban. Egyik.Volt férjem megkért, hogy ne tiltassam le a gyerektartást, mert akkor nem kap hitelt lakásvásárláshoz. Tudomásomra jutott, hogy megvette a lakást. Tehát megkapta a hitelt. Azt szeretném tudni, hogyha innentől levonatom hivatalosan a gyerektartást, akkor ez őt valamilyen anyagi módon érinti? Vagy már nem? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az üdülési csekkjéből jár nekünk a 40% ? Előre is köszönöm a segítséget!

Vyca86 # 2010.02.21. 16:40

Tisztelt fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni.
A férjemnek az előző házasságából van egy gyermeke,aki után 15000ft gyerektartást kell fizetnie.
Mivel az utóbbi hónapokban a mi megélhetésünk is veszélybe került,nincs munkahelye(munkanélküli sem),3 hónapig nem fizettük a gyerektartást.Hozzáteszem van egy közös gyermekünk.Én nem dolgozom,a munkahelyem felszámolás alatt van.
A volt neje bírósághoz fordult,és mivel fizetése nincsen,az autónkra akarja ráterheltetni a 60.000ft-ot.
Kérdezem én,jogos-e az eljárás,mert sem felszólítást,semmit nem kaptunk,csak már az autó lefoglalásáról a papírt.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Még valami...milyen esetben lehet kérni a gyermektartás díj csökkentését?

miss x # 2010.02.20. 07:50

Én elhiszem,hogy azt mondhatták neki a panasznapon,mert Én is nem rég voltam,kamatot kértem az ex gyerektartás hátralékára,és a kis hölgy megkérdezte,hogy-szószerint idézem:"valóban szüksége van erre a pénzre?"-hihetetlen.

justizmord # 2010.02.19. 14:00

Azt tedd, amit mindenki mondott. ObudaFan ügyvéd, mi csak kibicek, és mindannyian egyetértünk, hogy menj pártfogó ügyvédhez.

Itt van a fórumról egy másik ügyvéd, Dr.Attika egyik beírása:

Megnéztem. Mind pártfogó ügyvéd, mind a népügyvédje kérheti. A lényeg, hogy a jogi tanácsadásra azért kell, hogy sor kerüljön, mert az ügyfél vagyoni, jövedelmi viszonyai miatt nem tud ügyvédet meghatalmazni. E két kör pedig ebben az esetben jár el.

Itt egy link:
http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje

A kérelmet az ügyfélnek – az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével, valamint a szükséges mellékletekkel együtt – a lakóhelye vagy tartózkodási helye, ezek hiányában szálláshelye, illetve munkavégzésének helye szerint illetékes megyei (fővárosi) igazságügyi hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatánál kell személyesen benyújtania, vagy postán megküldenie. A nyomtatvány beszerezhető a megyei (fővárosi) hivatalokban, illetve letölthető a világhálóról (www.irm.gov.hu). A kérelem előterjesztése illeték- és díjmentes.

Itt vannak a címeik és telefonszámaik. A hivatal, amit keresned kell, Jogi segítségnyújtási szolgálat, és az itt megadott linket megnyitva megtalkálod a címeiketz és telefonszámaikat.

http://www.kih.gov.hu/…/elerhetoseg

Itt majd kapsz egy listát, mely ügyvédek közül választhatsz. Keresd fel őket minél hamarabb.

Nem tudom, hogy tényleg azt mondták-e a panasz napon a bíróságon, de ha azt mondták, az hülyeség. Menj az ügyvédhez, akit a szolgálatnál adnak, de rögvest, iziben menjél, már HOLNAP, jó?

Iniuria non excusat iniuriam

Lolly79 # 2010.02.19. 13:05

Köszönöm a válaszokat!
Közben annyi történt hogy a panasznapon annyit mondtak fizessek mert az anya mellé áll a bíróság és nem fogják tekintetbe venni hogy nincs állásom.
Eközben a végrehajtó felkereste levélben a Bankot akiknél jelzáloghitelem van hogy szálljanak be az árverésbe akik közölték ha az eljárás meg is szűnik nekem 60000 ft illetéket kell fizetnem.
Ebben az egészben az a legszebb hogy én még a levelet színte el sem olvastam,részletet még nem kértem hisz 2 napja kaptam meg de a bankot már értesítették hogy indulhat az árverés.
Most törhetem a fejem hogy hogyan fizetem a részleteket de közben követelnek 60000 is ugyan ebből az ügyből kifolyólag.
Mit tehetek én ezek után?
Kezdem feladni és nem értem hogy ezt az egészet hogyan tehették meg úgy hogy mindenről engem tájékoztatnak utoljára.

ObudaFan # 2010.02.18. 19:42

És a keresetben érdemes kérni a különbözetre nézve a végrehajtás felfüggesztését, hogy az ítéletig se kelljen a mostanit fizetni.

miss x # 2010.02.18. 18:29

Lolly79!

Én sem vagyok jogász,saját tapasztalat:visszamenőleg 6 hónapra tudod kérni a gyerektartás csökkentést,valószínűleg meg fogod kapni,mert nincs munkahelyed,így kevesebb lesz jóval a tartozásod.

monalisa1 # 2010.02.18. 11:21

Lolly79

A másik ok amely miatt kérheted a t.díj mérséklését az időközben megszületett újabb gyermeked.

És tényleg haladéktalanul fordulj bírósághoz mert amíg ellentétes itélet nem születik addig a jelenlegi összeget vagy köteles fizetni...

A bíróság heti egy nap "panasznapján" segítenek a keresetlevelet megírni, egyben a pártfogó ügyvédre vonatkozóan is tájékoztnak. (Vidd magaddal a kisbaba születési anyakönyvi kivonatát.)

"Mona"
laikus hozzászóló

justizmord # 2010.02.18. 10:30

Nem vagyok jogász.

Kell kérni a tartásdíj módosítását, rögtön, az illetékes városi bíróságon. Az indok, megváltozott az anyagi helyzeted.

Azt hiszem, a tartásdíjat nem módosíthatja a gyámhivatal közig határozattal, csak a bíróság.

Hivatkozz arra (ha vita lenne, de szerintem nem lesz), hogy a szülő fokozott felelőssége sem vezethet a szülő teljes ellehetetlenüléséhez.

Menj olyan ügyvédhez, nem tudom a nevét, talán nép ügyvédje, aki ingyen dolgozik, mert az állam megfizeti neki a munkadíját. Kaphatsz erre engedélyt, hjogy ilyen ügyvédet fogadjál, mert nincs munkahelyed.

Iniuria non excusat iniuriam

Lolly79 # 2010.02.18. 10:13

Tisztelt Fórumozók!
Kérem aki tud segítsen!
Tavaj Februárban elveszítettem az állásomat.Amíg tudtam fizettem a gyerektartást még a munkanélkülimből is de jelenleg 6 hónappal el vagyok maradva és az exem behajtóhoz fordult aki mivel mást nem tud a lakásomat vonta behajtás alá.
Mindíg többet fizettem mint ami megvolt határozva de jelenleg nincs jövedelmem már munkanélküli sem jár.
A jelenlegi feleségemmel és 1 éves kislányommal élünk a gyedből.
Mit tudok tenni?
Elárverezhetik a lakásomat 90e ft miatt?
Én lennél a legboldogabb ha támogatni tudnám a gyerekeimet de a semmiből nem megy.
Hova forduljak?
Segítségeteket előre is köszönöm

Lolly79 # 2010.02.18. 10:06

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő lenne:Elmaradtam 6 havi tartásdíjjal mert tavaj Februárban elveszítettem az állásomat.Amíg tudtam fizettem és az anyukával szóban megállapodtunk hogy amint tudok fizetek ennek ellenére behajtóhoz ment aki a lakásomon akarja behajtani az elmaradást.Jelenleg 0 jövedelemmel rendelkezem és nem tudom mit tehetek hogy ne tegyenek az utcára.Én mindíg rendesen fizettem,sőt többet fizettem mint kellett volna de ha nincs jövedelmem akkor nincs miből fizessek.Jelenlegi feleségemmel és 1 éves kislányommal a gyedből élünk.
Mit tudok tenni ebben a helyzetben?
Én lennék a legboldogabb ha támogatni tudám a gyerekeimet,de jelenleg képtelen vagyok.
Kérlek segítsetek.

zsuzsabe # 2010.02.03. 09:21

"Dr.Attika # e-mail 2010.01.22. 11:36
Kedves Zsuzsa!
Az ex-e annyi gyermektartás díjat köteles fizetni, amennyit a bíróság megítélt. Ha önként nem fizeti, akkor végrehajtóhoz kell fordulni, ő behajtja. Az hogy a ex a cégnek a vezetője az nem probléma, mert ha a cég nem tesz eleget a végrehajtó letiltására, akkor a cég kezesként felel. Úgyhogy tessék felkeresni az illetékes végrehajtót a jogerős határozattal és ő majd intézkedik."

Köszönöm a választ!
Elnézést, hogy csak most ragálok, de nem voltam gép közelben. Illetékes végrehajtó ez mit takar a bíróságnál már próbálkoztam és nem sokra jutottam.

B Zsuzsa

monalisa1 # 2010.02.02. 19:13

Rumcájsz

De lenne tájékoztatási kötelezettsége -lévén közös a felügyeleti jog a szülők közt-, így elköltözniük sem lett volna szabad a tudtod és hozzájárulásod nélkül. A gyámhatóságot tájékoztasd erről is - lehet hogy így utólagosan megbírságolják az anyát...

ObudaFan # 2010.02.02. 19:05

anyu00

Hogy jár-e, az attól függ, hogy a jövedelmedből futja-e a kiskorúak mellett még őt is eltartani, hiszen a kiskorúak megelőzik őt a jogosultsági sorrendben.

ObudaFan # 2010.02.02. 19:00

18 éves koráig jár.

Rumcájsz # 2010.02.02. 18:14

Az utolsó tanulmányi ereménye alapján tovább tanulásra picike az esélye, kérhetem e a bíroságtól az éretségivel egyidejűleg a gyerektartás megszüntetését vagy mindenképpen jár 18 éves koráig. Hisz ha éretségi után dolgozni kezd és nem tanul tovább arról se nagyon lesz tudomásom:-(( Az anyjának nem lenne velem szembe tájékoztatási kötlezettsége?

anyu00 # 2010.02.02. 17:42

Első házasságomból született 3 gyermekem, akik közül a 2 nagyobb fiam velem élt, a 3. gyermek az apával.Én fizettem az 1 gyermek után, a volt férjem pedig a 2 gyermek után gyermektartást. A legidősebb fiam 21 éves, most fog érettségizni, mivel volt egy súlyos gerinc műtétje, ami miatt elveszett 1 éve. Decemberben a fiam elköltözött és élettársi kapcsolatot létesített, amit én elleneztem, mivel még tanul. E miatt meg is romlott a kapcsolatunk, ami azelőtt nagyon jó anya- fia kapcsolat volt, imádtuk egymást, de most mindent támadásnak vesz tőlem. Most az élettársa szüleinél laknak. Az élettársa dolgozik. Én visszamondtam rá a gyermektartást, március 25-én lesz a tárgyalás, mert a kisebb gyermek után módosítást is kértem. A nagyobb fiam követeli tőlem a gyerektartást. Mit tegyek? Nem akarok kétszer fizetni, ugyanis a második házasságomból van még 2 kiskorú gyermekem, úgyhogy én most 3 gyermeket nevelek. Jár -e még egyáltalán gyerektartás?

monalisa1 # 2010.02.02. 17:12

Itt tudakozódhat a gyámhatóság a lányod után., magánszemélynek vélem nemigen adnak ki adatot.

http://www.nyilvantarto.hu/…os/index.php

monalisa1 # 2010.02.02. 17:06

Fordulj bírósághoz és kérd, hogy a 18. életéve augusztusi betöltésére tekintettel a további t.díj fizetési kötelezettség alól mentsenek fel. (A keresetet a volt feleséged ellen kell indítani mivel kiskorú esetében azt ő volt jogosult mind ez időig felvenni.)

Ha netán nappali tagozaton továbbtanul, a továbbiakban un. felnőttartásról lesz majd szó melynek havi összege már nem okvetlenül egyezik az eddig fizetettel. Szeptemben - február hónapban köteles neked átadni az iskola igazolását hogy az aktuális szemeszterre beíratkozott, ellenben pénz nuku.

De a továbbtanulás kérdése a bírósági eljáráson úgy szóbakerül majd, ha nem más az anyja kénytelen lesz a bírói kérdésre válaszolni.

A felnőttartást a jogosult kezéhez ill. bankszámlájára kell utalni, tehát azt már nem az ex veszi át.

A probléma az hogy nem tudod a jelenlegi címüket, pedig az alperes címét a keresetben meg kell adni.

Javaslom menj be a gyámhatósághoz és ezzel kapcsolatban kérd segítségüket., van állami szg.gépes központi nyílvántartás melyen mindenki szerepel az aktuális bejelentett lakcímével - próbálják azt ők megszerezni/lekérdezni neked.

A felnőttartás esetleges alkalmatlanságára a kapcsolattartástól való totális elzárkózás okot, indokot adhat, a bíróság megvizsgálja majd. (Egy fiatal felnőttnek már tudnia kell hogy bizonyos cselekedeteiért felelőséggel tartozik.)

Külön írom: előfordulhat hogy az érettségivel még nem lesz szakmája/képesítése, ilyenkor az első jövedelemszerző képzésig a t.díjat fizetni kell tovább - addig és nem tovább. (Sok fiatal van aki "lógja" az éveket és "halmozza" a végzettségeket csak hogy ne kelljen dolgozni kezdeni még...)

"Mona"
laikus hozzászóló