Ha nem jogerős azítélet, akkor nem lesz levonás.
A kézbesítést követő 15 napon belül lehet fellebbezni stb. Az ítélet rendelkezik előzetes végrehajtásról?
Gyermektartásdíj végrehajtása
Tekintettel arra, gogy gyermektartásdíjról van szó, így az ítélet előzetesen végrehajtható, tehát a nem jogerős ítélet alapján is lehet végrehajtást kérni.
Tisztelt ügyvéd úr!
Szeretnék segítséget,tanácsot kérni öntől a következő probléma miatt:A volt élettársam nem fizeti a gyermektartásdíjat,több mint fél millió forint tartozást halmozott fel.Van a tulajdonában egy ingatlan.Sikerült odáig juttatnom az ügyet hogy árverésre kerülhessen sor,de sajnos ez még a mai napig nem történt meg,és ennek az okára lennék kíváncsi.Kaptam a végrehajtótól több levelet is.Megkaptam az ingatlan becsértékére vonatkozó adatokat,és kérdezte a végrehajtó hogy lakottan vagy beköltözhetően kérem-e az árverést,valamint kérdezett olyan lehetőséget is hogy ezt a nagy összegű nem fizetett tartásdíjat kérem-e részletbe.Megírtam erre a megfelelő választ,szintén itt a jogi fórumban kérve segítséget,a részlet fizetést NEM kértem,tudván hogy nem fogja fizetni,ha fizet is legfeljebb egy rövid ideig,mint ahogy ez már évek óta így van,ezenkívül már a bíróság és a rendőrég is intézkedett ez ügyben,de a tartozás csak halmozódott,addig az időpontig,míg jelenleg az állam előlegezi meg nekem.DE,miután megírtam a végrehajtónak a választ hogy folytassa az intézkedést az árverés ügyében,mégis kaptam pénzt,igen elhanyagolható összegeket,ezalatt az eltelt 3 hónap alatt,míg a választ vártam,ezek után tegnap kaptam a földhivataltól egy tulajdon lapot,melyen rajta áll,hogy ezt a több mint fél milliós tartozást ráterhelték az adós ingatlanára.
Remélem le tudtam írni minden lényeges dolgot…
Tehát a kérdésem abból állna,hogy én most mit kezdjek ezzel a tulajdoni lappal,hogyan lesz nekem ebből meg a pénzem amivel tartozik,és miért kapok mégis részletet,amikor ezt nem kértem,és miért nem folytassa az árverést,hiszen ez is kérdés volt,hogy szeretném-e.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
Tisztelt Szakértők!
Egy gyermekét 2 hónapos kora óta egyedül nevelő anyuka a gyerek 6 éves korában megelégelte az apuka ígérgetéseit, é s gyermekelhelyezési és tartásdíj iránti pert indított.
A gyermekelhelyezés meg is történt, a tartásdíj kapcsán viszont még nincs végleges döntés, mert "apuka" átadta másoknak az "egyébként is veszteséges" vállalkozásait (pl. édesapjának!), az ingatlanjait szintén édesapjára , illetve új élettársára íratta. Tehát a per kezdete óta és jelenleg is munkanélküli, ma már sem jövedelme, sem ingó, sem ingatlan vagyona nincs, nyilatkozata szerint az édesapjától és élettársa szüleitől kapott támogatásokból él élettársa háztartásában (az élettárs anyuka viszont évek óta "háztartásbeli", hivatalosan kizárólag az állam által a gyermek után folyósított összegek a bevételei), ahol szintén van már egy gyermeke, és nyilatkozata szerint ennek a gyermeknek a szükségletei miatt szegény "apuka" még a saját szükségleteit is "kényszerül" korlátozni.
(A valóságban az "apuka" pl. pókerezni jár (pénzben), a neten a saját nevében ingatlanokat árul, dohányzik, és persze autóval jön a láthatáskor a gyerekért, tehát még aki nem is ismeri a valós hátterét, sem gondolhatja, hogy "szegény nincstelen". Tudomásom szerint egyébként pénz magánkölcsönzéssel, uzsorahitelezéssel foglalkozik.)
Az egész fedezetelvonás természetesen nyilvánvaló, hiszen nyugdíjas édesapjának és élettársának korábban szinte semmije sem volt, élettársa évek óta nem dolgozik, a szülei elég szegények, de ennek ellenére most nyáron papíron a nagyapa és az apa élettársa közösen vásároltak 38 millióért egy újabb ingatlant, amire - "érthetetlen módon" - az "apuka" holtig tartó haszonélvezete is bejegyzésre került. Most az élettársával és az ottani gyermekkel ebben az ingatlanban laknak. (A neten a nyáron általa sajátjaként árult 3 ingatlan összértéke kb. 75 millió volt, és jelenleg is egy 14 milliósat hirdet, aminek a nyilvántartás szerint szintén "szegény nyugdíjas" édesapja a tulajdonosa. Vélhetően jól megy az uzsora "biznisz"...).
A bíró látja az egészet, tárgyaláson fel is tesz néhány célirányos kérdést, de nem igazán akarja feltárni a valós helyzetet, pedig ő bekérhetné az utalásokat, szerződéseket, adóbevallásokat stb., amikből sok minden bizonyítható/látható lenne.
"Apuka" a bíróság ideiglenes intézkedésében hozott tartásdíjat (a valós jövedelmi viszonyai és vagyoni helyzetéhez képest nevetséges 25 ezer) sem fizeti. Végrehajtás van folyamatban az elmaradt tartásdíjra, de a "haszonélvezőként" általa lakott ingatlanban az élettársával a végrehajtónak letagadtatta magát.
A bíró által elrendelt korábbi környezettanulmányban felháborító módon a 2 éve felújított, átépített családi házat 1 szobásnak, és a valósnál kb. 70 nm-el kisebbnek írta, az alagsorban kialakított jacuzzis fürdőhelyiséget átlagosnál nagyobb méretű kádként jelölte meg, stb. (valószínűleg lefizették...?) Tehát "apuka" jövedelem nélküli, így nincs miből vonni, és persze vagyona sincs, így nincs miből végrehajtani.
A kérdés az lenne, hogy ilyen helyzetben a nagyapát (az "apa" édesapját), mint akinek a nevére a vagyon átvándorolt, perbe vonható-e, követelhető-e tőle a tartásdíj, vagy eyg részének megfizetése? Vagy csak akkor van erre lehetőség, ha az anyuka a saját jövedelméből, akár saját szükségletei rovására sem lenne képes megfelelően eltartani a gyermeket? Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?
Én annak örülnék a legjobban, ha békén hagyna minket,de persze az is fontos lenne, ha a valós jövedelméhez képest nevetséges tartásdíjat megfizetné. Az ügyletei, pénzszerzése csak annyiban érdekel, hogy sajnálom az adósait, és tőlem legyen boldog az összezsarolt pénzével (bár az nem lelkesít, hogy egyzser a fiam majd ilyen forrásból származó vagyon egy részét fogja örökölni..), de a bírónak nem kellene hivatalból feljelentést tennie ellenük az APEH-nél?
Kicsit hosszú lett, de talán így kerek a kép.
Segítségüket előre is köszönöm!
Anyuka1
T.Hozzáértők!várom a választ,hogy mi a következő lépés,mit tegyek,mire számíthatok!KÖSZÖNÖM.
Strobel
Két dolgot tehetsz. Vagy megvárod, hogy valaki árverésen megvegye az ingatlant, vagy a követelésed beszámításával te magad veszed meg.
Anyuka1
Ebbe a perbe szerintem nem vonható, de külön perben van lehetőség a fedezetelvonás megállapítására.
Aszt szeretném meg kérdezni ,hogy a volt férjem felmondot a munka helyén.Miközben gyermektartás kötelezetsége van,Utána munkanélküli járadékon volt,abból rendesen vonták a GYT-ÉT,Mikkor az le járt azóta szociális segélyen van..,és 5-hónapja nem fizet.Közbben én már kértem a végrehajtást de nem találtak semmit ,és azzal kell mennem a gyám ügyre...De ő is be adott egy kérelmet ,a bíroságra hogy 5000-ft-ra csökentség le a gyermektartás díjat..Ami amugy 16000,volt meg állapítva....Aszt szeretném én meg kérdezni hogy helyt adnak e nekki?Mert akkor senki se menne ell dolgozni szerintem,ha így ilyen egyszerű módon le lehet vinni...Válaszukat ellőre is köszönöm...
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Gyermektartásdíj nemfizetése miatt büntetőpere volt a gyermekem édesapjának, sajnos én nem tudtam megjelenni. Levélben elküldték a végzést, mely szerint 1 évre felfüggesztették a pert, mert vállalta, hogy az 1 év alatt megfizeti a 270ezer forintos tartozását plusz havonta fizeti az aktuális gyermektartásdíjat, ami 10ezer forint. Sajnos arról semmit sem írnak, hogy ezt milyen formában fogja kifizetni, vagy mikor.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nekem mi a teendőm? Mi van ha nem fog fizetni? Vagy meddig várjak? Valószínüleg nem fogja fizetni sem a tartozását, sem pedig a havi gyermektartásdíjat.
Köszönöm a válaszokat!
Krisztina
Tiszteletem!
Mindenkinek boldog,áldott,szertetett teljes ünnepeket kívánok.
zkriszti!
Sajnos jót nem tudok Neked írni.Mivel 1 évre felfüggesztették ez azt jelenti,hogy elég,ha az utolsó naptári napon teljesít az elmaradását és Te semmit nem tehetsz.
Nem jelentheted fel,nem kérheted,hogy fizessen.
Jogilag ez így van.Várjál türelmesen.Nekem erre egy rendőr azt mondta,toporogjon asszonyom egy helyben,mert csak ezt teheti:)Kitartás!
rituka79!
A bíró döntési joga,hogy hozzájárul e a gyt csökkentéséhez.Elméletben csj törvény kimondja,hogy fizetnie kell,még a saját tartása veszélyeztetése árán is.Ezért bűncselekmény még a gyt nem fizetése.
Nálunk ugyan ez történt,de a bírók nem buta emberek,senki nem hiszi el,hogy a semmiből élnek a nem fizetők!Sok sikert.
Ha a havi gyermektartásdíjat nem fizeti, akkor új feljelentést is lehet tenni. Emellett a hátralék vonatkozásában is lehet próbálkozni a bírósági végrehajtással.
Ok, köszönöm szépen. Sajna én is ezt értelmeztem a levélből. Akkor várok!
Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Nincs mit.
Üdvözlök mindenkit!
A következő szituációról szeretnék véleményt kérni.Válás után (idén tavasszal) a bíróság meghatározott egy összeget,amit a volt férj rendesen fizet gyerektartásként 2 gyermeke után.Jövőre az adóváltozások miatt az apa egyébként is magas,legális jövedelme jelentős mértékben emelkedni fog.A volt feleség kérheti a bíróságon a volt férj megváltozott jövedelme miatt a gyerektartásdíj megemelését?Köszönöm!
Kiegészítésként még annyit,hogy fix összegű a megállapított tartásdíj.
Ha a volt férjnek új családjában gyerekek születtek és a gyerekek után járó adókedvezményre gondolsz, akkor a válasz nem.
Ha az SZJA csökkentésre gondolsz, akkor igen, de meggondolandó, hogy pár ezer forintért érdemes-e bírósághoz ronhangálni, főleg úgy, hogy rendesen fizet. Miért nem beszélitek meg?
Miért fix összegű a gyerektartás?
2 éven belül nem lehet változtatni a bíróság által megállapított tartásdíjat, hacsaknem valami nagyon nyomós indok lépett fel időközben (gondozó szülő munkanélkülisége pl.)Az adókulcs változás miatti jövedelemnövekedés nem ez a kategória...
Marcika, lehet azért fix összegű a tartásdíj, mert százalékosan indokolatlanul magas lenne pl. többmilliós menedzseri fizetéseknél.
Tisztelt Ügyvéd Ur!
Segítséget szeretnék kérni gyermektartásdíjjal kapcsolatban: bátyám 10 éve vált el,volt feleség maradt 6 éves lánnyal, s válás kimondásakor született ikerlány gyermekekkel (időközben ikergyerekek apja is odaköltözött volt feleséghez s bátyámtol született lányhoz). Bátyám rendszeresen 10 éves fizeti immár 16 éves lányának a tartásdíjat, melyet saját elhatározásra 1,5 éve kétszeresére is felemelt segítség gyanánt. A gond csupán annyi, hogy azóta a lány (kiskorúként) nem folytatta tanulmányaita(ált.iskolát talán befejezte és otthon maradt anyuka ikergyermekeire vigyázni). Csakhogy időközben anyuka elköltözött onnan,ahol eddig laktak egy másik párkapcsolat miatt,vitte ikreket, de a lányt otthon, ill.másik családnál hagyta,ahonnan egy 16éves fiú "udvarol" e lánynak.Testvérem,mint apa nem jelentette fel gyámügyeseknél anyát (mert elhagyta családját,smert lánya nem járt tovább iskolába),csak beszélni próbált anyával,lányával,hogy ez a helyzet igy nem megfelelő.E beszélgetés nem vezetett eredményre,minden maradt ahogy volt. Most karácsonyra kiderült,a 16 éves lány gyermeket vár,erre a lány anyja ujra hazaköltözött az ikergyerekekkel,s jelenlegi élettársával.S oda költözött a16 éves apa is. Kérdésem:akkor is jár gyermektartásdij,ha időközben a lányból anya lesz 16 évesen?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel B.Éva
Akkor is.
Köszönöm gyors válaszát!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gyermektartásdíj megállapításával kapcsolatos kérdésben szeretném a tanácsát kérni. 2 gyermeket nevelek egyedül, 2 és fél éve adtam be válókeresetet. A férjem külföldi állampolgár, Unióbeli országból. A bíróságra, annak már sokszori felszólítása ellenére sem adja be a jövedelemigazolását, hogy a tartásdíjat ne tudják megállapítani. A bíróság ideiglenes tartásdíjat állapított meg, majd – jövedelemigazolás híján – azt véglegesítette. Ügyvédem tanácsára felvettem én a kapcsolatot a külügyminisztériumával (ez a munkáltatója), ahol nagyon készségesek voltak, és pár nap alatt eljuttatták férj jövedelemigazolását a bíróságra. De máig sem értem, hogy miért, a bíróság ezt nem vette figyelembe. Most már másodfokon járunk, de a férjem a jövedelemigazolását - mindenféle mondvacsinált indokokra hivatkozva - még mindig nem nyújtotta be. Röhög a markába, és a bíróságok tohonyán (bocsánat!) asszisztálnak hozzá. A kérdésem az lenne, hogy meddig mehet ez még így? A bíróság miért nem tesz semmit? Ez így jogszerű? A bíróságnak egyáltalán milyen eszközei vannak, hogy egy külföldit rábírjon a jövedelemigazolása beadására? Egyáltalán vannak-e eszközei? És ha vannak, akkor miért nem él velük? És az normális, hogy látván férj ellenállását, a bíróság most már az adóbevallásával is megelégedne? (Ennek többek közt az a pikantériája, hogy a ténylegesnél kevesebb jövedelmet vall be...) Hol van itt az Alkotmány által biztosított törvény előtti egyenlőség? (Mert ugyebár tőlem a jövedelmigazolásomat kérték és kapták...) És miért nem vették figyelembe az én általam bekért hivatalos jövedelemigazolását?
Tehetnék én valamit, hogy meggyorsítsam az „eseményeket”? Önnek van-e, volt-e hasonló tapasztalata? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni, hogy a válásom kapcsán milyen anyagi juttatásra számíthatok a férjemtől.
Úgy hallottam, hogy a most január 1-én életbe lépő új polgári törvénykönyv másképp szabályozza majd a gyermektartásdíj kiszabását. Valóban így van ez?
A férjem jelenleg vállalkozó és minimálbérre van bejelentve. Ilyen esetben is a bérének (minimálbérnek) a 15/25%-a alapján ítélik meg a gyermekenkénti tartásdíjat? Két közös gyermekünk van, Ön szerint milyen összegű tartásdíjra számíthatok majd, illetve azt is szeretném megkérdezni, hogy van-e minimális díj amit mindenképp megállapít gyermekenként a bíróság és milyen összeg ez 2011-ben?
Előre is köszönöm segítségét!
Illetve lenne még egy kérdésem. A házasságunk alatt felvettem diákhitelt, amit természetesen nem teljes egészében az iskolára költöttem, hanem a mindennapi megélhetésünkre is. Válás esetén ez a hitel csak engem illet meg?
A ház amelyben lakunk az ő házasságunk előtti tulajdona. Ez nyilván az övé marad, de amit mi 15 év alatt közösen költöttünk a házra az is mind őt illeti meg, vagy valamilyen arányban azért ki kellene engem fizetnie?
Köszönöm mégegyszer!
Tisztelt Ügyvéd Úr,Fórumozók!
3 éve elváltak az útjaink a kisfiam(6 éves,idén kezdi az iskolát) édesapjával,akivel nem voltunk házasok,de azonos címen laktunk.Megegyeztünk,hogy havi szinten biztosít egy összeget,gyerektartás fejében.Ezt az összeget ő állapította meg,ami 10ezer Ft.Azonban az utóbbi időben,hol nem adja oda,hol csak a felét.
Szeretném bíróságra vinni az ügyet,mert ez már nem állapot,azonban:adott egy vállalkozás,amit az anyja üzemeltet,nála dolgozik mint alkalmazott napi 4 órás bejelentett munkaviszonyban.Azonban havi fix fizetést nem kap,csak papíron.Életvitel szempontjából mindene megvan,hatalmas családi ház,luxus elektronikával felszerelve,alig egy éves vadonatúj,hatalmas autó,amit a papíron szereplő fizetésből nem tudna fenntartani.De mégis fenntartja.A nevén semmi nincs,a háza,az autója is az anyja nevén van,mint ahogy mondta,abból kifolyólag,hogy soha senki se tudjon tőle bármit is követelni.
Ez ügyben kérném a segítséget,hogy ilyen esetben tudnék-e bármit is jogi úton követelni tőle,úgy,hogy "semmije nincs",de mégis mindene megvan.Figyelembe veszik az életvitelét ilyenkor?
Válaszukat előre is köszönöm!
Magdi
Jucus76
Nem lép hatályba új Ptk. január 1-től. A jövedelem, és nem a munkabér 15-25%-át ítéli meg gyermekenként a bíróság. Neked kell bizonyítani, hogy a jövedelem magasabb, mint amit ő bevall. A hitel közös tartozás, a ráfordításaid felét pedig követelheted.
Magdus0203
Figyelembe veszik, de neked kell bizonyítanod, hogy milyen életszínvonalon él. Elsősorban tanúkkal lehet bizonyítani ilyen esetben.
Üdv mindenkinek, ez az első alkalom hogy itt írok, remélem valaki tud nekem okosat mondani. Múlt év áprilisában elváltunk, velem maradt a két kiskorú gyermek. Eddig exem fizette a gyerektartást, de januártól az anyagi helyzetére hivatkozva kijelentette hogy nem fog egy fillért sem adni. Se munkája állítólag, se munkanélküli ellátása, se semmi. Én regisztrált munkanélküli vagyok, a megélhetésünk eddig a családi pótlék és a gyerektartás volt. Innentől viszont marad a családi pótlék, amiből képtelenség rezsit és minden mást fizetni. Félek, hogy ez a lehetetlen helyzet odáig vezet, hogy a gyerekeket nem tudom eltartani. Exemet a szülei eltartják, él mint Marci hevesen, nekünk meg itt marad az éhkopp. A népjóléti iroda is elkeserített, semmit sem tud adni, mert nem az én nevemre jönnek a rezsi számlák. Persze ha az én nevemre jönnének, maximum akkor is öt ezer forinttal tudnának segíteni havonta.
Mégis mitévő legyek? Ha sokat hangoztatom az anyagi helyzetemet, félő, hogy a gyámügy közbelép és elveszi a gyerekeket tőlem.. fogalmam sincs hogy mit tegyek!!!
A történetem folytatása..
Eddig a gyerektartásból és a családi pótlékból tartottam el a gyerekeket, rendeztem az előzőleg közösen használt ingatlan elmaradt számláit, valamint a nevemen lévő személyi kölcsön törlesztését.
Hitelünk volt, ami ugyan az exem nevén van, de mint tudjuk, a házasság alatt felvett bármilyen hitel közösnek tekinthető. Tegnap hívtak egy bankból, hogy a volt férjem nevén lévő hitel tartozást mutat és ezért fizessem be én az elmaradást, vagy behajtásra küldik az összeget.
Szóban megállapodtunk előzőleg még a váláskor exemmel, hogy e két kis hitelt mindenki rendezi magának, mivel azonos összegről van szó.
A két nagyobb hitel pedig a gazdasági ügyekkel kapcsolatos ügyintézéskor kerül majd elszámolásra, vagy a közös ingatlan ráterhelésére. Úgy néz ki ez utóbbi lesz, mert képtelenek vagyunk megállapodni az ingatlannal kapcsolatban, ahol ugyan fele fele arányban vagyunk tulajdonosok, de a szüleim laktak és laknak a mai napig is az ingatlanba, ott értéknövelő beruházásokat eszközöltek, melyet a volt férjem nem hajlandó elismerni. Ez az ingatlan 1,5 millióba került amikor vettük, most kb. 4 milliót ér. Nem szeretném hagyni a szüleim befektetését semmibe veszni, azt sem, hogy a bankok elvigyék az egész ház értékét.
Van erre a helyzetre valami megoldás, vagy tényleg elvisz a bank mindent?!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02