Az új munkáltatódnak nyilatkoznod kell, hogy terheli-e letiltás a munkabéredet. Ha elhallgatod, akkor magánokirathamisítást követsz el.
Gyermektartásdíj végrehajtása
Nos a válaszokat nézve, lehet, hogy tévedésben vagyok.
ObudaFan válaszában volt egy rész:
"Ha tudja a munkahely nevét, címét a végrehajtást kérő, az annyiból szerencsésebb, hogy nem is kell, hogy végrehajtóhoz kerüljön az ügy, lehet kérni a bíróságtól letiltó végzést."
Nos erről nem tudtam. Tulajdonképpen engem végrehajtó semmilyen formában nem keresett meg és végrehajtási díjat sem kellett fizetnem. A munkahelyem kapott a bíróságtól egy határozatot a tiltásra a bíróságtól.
Akkor elképzelhető, hogy végrehajtói végrehajtás (ha élhetek ezzel a kifejezéssel) nem történt, "csak" bírósági letiltó végzés?
Mert ha ez az eset állna fenn, akkor elvileg nincs folytonosság és ha én Magyarországra költözök és természetesen fizetem a tartásdíjat, akkor nem lenne automatikus végrehajtás.
Kérem javítsanak ki ha tévednék.
Azt hiszem, félreértettél. A gyerektartás letiltását bármikor kérheti az, akinek a kezéhez fizetni kell, akkor is, ha egy fillér hátraléka nincs a kötelezettnek.
(De a "könnyűszerrel elhárítható" úgy általában sem igaz. Ha van végrehajtható határozat, akkor bizony előbb lőnek - és aztán se kérdeznek. Neked kell kérned a Vht. 41. § szerinti eljárást, sőt, ha makacs a végrehajtást kérő, akkor perre is szüksége van.)
@KBS
Ez a gyerektartásra nem igaz."
Pedig igaz. Alaptalanul a gyermektartásdíj jogosultja sem kérhet végrehajtást. Ha mégis megteszi, viselnie kell a jogkövetkezményeket, ld. Vht. 41. § (3) (...) Ha a befizetés nem történt meg, a bíróság végzéssel kötelezi a végrehajtást kérőt a 34. § (5) bekezdésében említett összegek megfizetésére akkor is, ha őt költségmentesség, illetékmentesség vagy illetékfeljegyzési jog illeti meg. A végrehajtó a végzésben feltüntetett összegek behajtására folytatja az eljárást.
És ez most nem elmélet, hanem gyakorlat. Láttam én már pöszén néző, meg síró gyermektartásos végrehajtást kérőt.
- A végrehajtó megkeresi. Ha tudja a munkahely nevét, címét a végrehajtást kérő, az annyiból szerencsésebb, hogy nem is kell, hogy végrehajtóhoz kerüljön az ügy, lehet kérni a bíróságtól letiltó végzést. Így kevésbé szúr kia z adóssal a végrehajtást kéő, mert a végrehajtónak nem kell díjat fizetni.
- Az adott külföldi államban el kell ismertetni a magyar ítéletet és ott kell végrehajtást indítani, ebben az Igazságügyminisztérium segítséget tud nyújtani.
- Megy tovább a korábbi végrehajtás, a külföldről megfizetett összegeket igazolni kell a magyar végrehajtó felé.
A gyermektartásdíj sajnos speciális eset. Elvileg határozatlan időre szóló, határozatlan összegű adósságnak minősül és mint adósságra, bármikor kérhető rá a végrehajtás. Tehát nem nézik, hogy fizettem-e eddig vagy sem. Ráadásul bármilyen vagyon tárgy van a nevemen. Ház, autó, termőföld, úgy azokra is rákerül egy végrehajtói jelzálog, mint mondtam, akkor is ha egy fillér hátralékom sincs.
Igazából csak azt nem tudom, hogy:
- Amikor valaki a volt házastársa munkahelyi fizetésére akar végrehajtást kérni (úgy, hogy annak nincs hátraléka), akkor tudnia kell-e, hogy hol dolgozik, vagy a végrehajtó ilyenkor is nekiáll megkeresni a célszemélyt.
- Mi a helyzet az 1. pontban vázolt esetben, ha a célszemély külföldön dolgozik?
- Ha az első két pont érvényesül, de a volt házastárs újra Magyarországra költözik és munkát vállal, akkor mi a helyzet ilyenkor az évekkel ezelőtt elindított végrehajtással? (Tehát a gyermekeket nevelő volt házastárs nem tudja, hogy volt házastársa újra visszatért).
Mindez olyan környezetben, ahol a volt férj (jelen esetben én magam) becsülettel fizettem végig a gyermektartást és semmilyen hátralékom nincs.
Ez a gyerektartásra nem igaz.
Ha az adósnak valóban nincs elmaradása, könnyűszerrel elhárítható az alaptalan végrehajtás, és még a végrehajtási költségeket is a végrehajtást kérőnek kell megfizetnie. Ha nem tudtad, hát úgy jártál. Ha továbbra sem tudod, akkor újra úgy fogsz járni.
Számítógépes rendszer nem jelzi szerintem, de a végrehajtó lekerheti.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérésem a következő. Elváltam és gyermekeim után becsületesen fizettem a gyermektartást. Volt feleségem, rosszindulatból beadta a végrehajtást a fizetésemre, hogy megszégyenítsen a munkahelyemen, pedig nem volt hátralékom sem. Két évig vonták a fizetésemből a gyermektartást. Ezután külföldre költöztem, ahonnan továbbra is becsületesen küldtem a tartást, hátralékom továbbra sincsen.
Kérdésem. Ha visszaköltöznék Magyarországra volt feleségemtől jó távol, hogy ne tudja meg. Bejelentett állást vállalnék és továbbra is küldeném a tartást, akkor automatikusan újra tiltanák a fizetésemből a tartást (mert például egy számítógépes rendszer egyből jelzi a végrehajtó felé), vagy nem?
Mint említettem, semmilyen hátralékom nincs.
Köszönöm szépen ☺
Igazságügyi Minisztérium, Nemzetközi Magánjogi Főosztály
Cím: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 2-4.
Postai cím: 1357 Budapest, Pf.: 2.
Telefonszám: +36 (1) 795-4846;
Fax: +36 (1) 795-0463;
E-mail: nmfo@im.gov.hu
Web: http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…olatos-ugyek
Köszönöm a gyors választ. Tudna esetleg bővebb felvilágosítást adni, hogy miként kezdjek hozzá? Előre is köszönöm.
Az igazságügyi minisztériumon keresztül kérheted a végrehajtást.
Tisztelt Fórumozók!
A napokban megszületett a jogerős bírósági határozat gyermekehelyezes es gyermektartás fizetés ügyében. A volt felesegem meg sem jelent a targyalason ennek ellenére a bíróság megkereste a kulfoldi adohatosagot és kideritette, hogy van munkahelye es jovedelme. Ezek után megallapitotta a gyerektartás összegét. Biztosra veszem, hogy nem fogja fizetni a rá kiszabott gyerektartast. Van arra lehetőség, hogy a külföldi munkaberből letiltsak az összeget? Ha igen, mi annak a menete?
Valaszotokat előre is köszönöm.
Ha már meg van ítélve, végrehajtást lehet kérni rá. Ha még nincs, pert kell előbb indítani iránta.
Legalábbis a magyar jog szerint ettől még az ő szülői felügyeleti joga nem szűnik meg.
vik73
Elidegenítési tilalmat biztosan nem. Végrehajtási jogot elvileg lehetne, de ilyes csekély hátraléknál, ha van remény a gyors kiegyenlítésre, nem lesz az sem.
Tisztelt Szakértő!
Gyermektartásdíj fizetési kötelezettségem van immár 3 éve. Rendesen fizettem a gyermektartást viszont a volt feleségemmel nagyon rossz a viszonyom. Azért, hogy megszégyenítsen a munkahelyemen végrehajtást kért a bíróságon, hogy tiltsák a gyermektartást a fizetésemből. 1 éve 3 hónapig nem volt munkám és felgyűlt némi hátralék. Új munkahelyemen szintén vonják a gyermektartást és a hátralékot is. Nagyjából 70 ezer Ft még a hátralékom. Előző hónapban is utalták neki a gyermektartást és ebben a hónapban is menni fog neki.
Kérdésem. Tulajdonomban van egy családi ház 5/10-ed része. Tetethet-e a volt feleségem a végrehajtóval elidegenítési tilalmat a házamra? Ezzel fenyegetett meg legutóbbi alkalommal.
Tisztel Szakértő
Miként vehető igénybe, ha igénybe vehető a családi adókedvezmény,ha a válási procedúrán túl leszünk?
Én jogosult vagyok a kapható összeg (2016-tól 2 gyermek után 25eFt-ra emelődött az összeg 20eFt-ról)felének az igénybe vételére?
Az anyuka olyan adózásba esik -egyéni vállalkozó-, ami által nem jogosult a kedvezményre; én alkalmazotti viszonyban vagyok és jelen pillanatban az én fizetésemhez számolódik ez a támogatást.
2 gyermekről van szó. Az anyukának van élettársa, de nincs igazolható 1 éves együttélésük -mint olvastam, ez feltétel élettársi viszony esetén.
És egyáltalán, mit jelent, hogy igazolható? Hol kellene ezt nekik bejelenteni? Az önkormányzatnál?
Köszönettel:
Landre
Ha ő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, te nem fogod tudni igénybe venni.
A legegyszerűbb, ha közjegyzői nyilvántartásba veszik, hogy élettársak.
Tisztel Szakértő!
Miként vehető igénybe, ha igénybe vehető a családi adókedvezmény,ha a válási procedúrán túl leszünk?
Én jogosult vagyok a kapható összeg (2016-tól 2 gyermek után 25eFt-ra emelődött az összeg 20eFt-ról)felének az igénybe vételére?
Az anyuka olyan adózásba esik -egyéni vállalkozó-, ami által nem jogosult a kedvezményre; én alkalmazotti viszonyban vagyok és jelen pillanatban az én fizetésemhez számolódik ez a támogatást.
2 gyermekről van szó. Az anyukának van élettársa, de nincs igazolható 1 éves együttélésük -mint olvastam, ez feltétel élettársi viszony esetén.
És egyáltalán, mit jelent, hogy igazolható? Hol kellene ezt nekik bejelenteni? Az önkormányzatnál?
Köszönettel:
Landre
Valoszinuleg nem siette el,neki intezkedesi kotelezettsege van. Az ebbol eredo karokat a vegrehajtast keron lehet ervenyesiteni. Ha pedig van olyan reszlet a fel nem vett tartasdijban, ami a vegrehajtasi kerelem benyujtasakor tobb, mint 6 honapos volt, annak a vonatkozasaban vegrehajtas korlatozasa iranti per indithato.
Tisztelt Mindenki!
Segítséget kérnék az alábbi ügyben. Férjemnek az előző házassága alatt - de különélésükkor - született gyerek után tartásdíjat fizet. Az más, hogy a fizetésének 50%-át - ezt a Kúria is helyben hagyta úgy, hogy van másik gyerek (miénk). De ez most nem érdekes. A gond az, hogy gondolt egyet a menyecske, és az addig befizetésre szolgáló OTP folyószámláján, a befizetéseket letiltatta. Ezután a bejelentett lakcímére küldtük postán az összeget. A februárt felvette, a többit nem. Visszajött. De! Feljelentette a férjemet a rendőrségen, hogy nem fizet. GYANÚSÍTOTTként hallgatták meg, de vitte a befizetőket, így gyorsan tanú lett az ügyben. Közben a volt feleség elindította a végrehajtást is. Ott is leírtuk, csatoltuk a bizonyítékokat, hogy nem valós a végrehajtás kérés, így kifogással élünk. A végrehajtó nő nem értette az egészet, így visszaküldte a bíróságra. Ott is jeleztük, beküldtük, csatoltuk...
A rendőrség idő közben lezárta a nyomozást BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN és rögzítette, hogy a tartásdíj minden hónapban megfizetésre került. Ezt a határozatot is csatoltuk a bíróságnak. Erre kaptunk egy levelet a Földhivataltól, hogy bejegyezték a végrehajtási jogot. Lehet, hogy időviharban vagyunk, és lemaradtunk valamiről? Miképpen lehetséges az, hogy egy bírói szakban lévő végrehajtási ügyben, ami még nem jogerős, és esetleg egy fellebbezés sem történt meg, a végrehajtó jogot jegyez be? Álláspontunk szerint, a férjem addig felel a gyerektartásdíjjal kapcsolatban, amíg megfizeti. Az, hogy a volt feleség mit tesz, azért nem felel. Vagy mégis?
Jogos a végrehajtó magatartása vagy egy kicsit elsiette a dolgot?
Köszönettel a válaszokat
Nefeli
Tisztelt Ügyvédek,
Egy külföldön élő elvált apuka vagyok. Gyermekem külföldön született de magyar állampolgár, a különköltözés után édesanyja Magyarországra távozott vele.Idén márciusban mondták ki válásunkat Magyarországon. A gyerek jövője érdekében (akkor úgy tudtam ex-feleségem a gyermekkel albérletben lakik és egyedül neveli), vagy nem törődömségből, vagy teljesen mindegy már hogy milyen okból de aláírtam a közös megegyezést, miszerint a tartásdíj havi €400 (akkori nettó keresetem 20%-a). Ezután az én munkahelyem változott és keresetem is csökkent, illetve több információ jutott birtokomba a válás kimondása óta: Ex-feleségem soha nem élt egyedül, a hazaköltözés után 2 héttel már egy másik emberhez költözött és élt vele életvitel szerűen a gyermekemmel együtt, azóta ez a férfi feleségül is vette, pár hét múlva születik közös gyermekük (azaz körülbelül a válás kimondásakor fogant). Én a teljes tartásdíjat nem a válás kimondásától, hanem 2013 szeptemberétől fizettem. Idén júliustól többször jeleztem ex-feleségemnek emailben és telefonon, hogy nagyon komoly nehézségeket okoz számomra a magas tartásdíj. Erre érdemi választ tőle nem kaptam. Közben ők a tartásdíjat új gépjármű vásárlására és a közösen vásárolt új házra költik többek között, miközben a lányom használt ruhákban jár.
Idén októbertől már csak a tartásdíj egy részét de továbbra is tetemes összeget utalok a ex-feleségemnek (45000-60000Ft), viszont ő perrel és börtönnel fenyeget. Kérem adjanak tanácsot, hogyan tudom kezdeményezni a tartásdíj csökkentését, hiszen egy újabb per teljes költségeit most nagyon nehezen tudnám előteremteni!
Köszönettel!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02