láthatás, gyermektartás


kérdezőné # 2006.02.23. 18:39

Kedves Derill! Az ObudaFanhoz fórumcím alatt olvashatod az elkeserítő mai napi első tárgyalás eseményét. A SEMMIT.....

derill # 2006.02.22. 20:29

Bátoritásul csak azt tudom mondani, hogy mindazt, amit ide leirtál, mondja el a párod ott is. Hallottam már más apukától is azt, hogy nem tehet mást, nem fogja kitenni a gyereket annak, hogy folyamatosan hazudnia kelljen az anyjának kapcsolattartás után, hogy milyen rossz is volt az apánál, csak azért, hogy az anya megnyugodjon. Nem fogja hagyni, hogy az anya szekálja a gyereket emiatt, ezért inkább lemond a láthatási jogáról arra az időre, amig a gyerek már elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, és maga döntsön. Én ezt is megértem, sajnos néha tényleg ez a kisebbik rossz, amit tehet az apa. Hozd fel példaként a Vámosi v. Magyarország ügyet, vagy a Monory ügyet. Megtalálod az im.hu honlapján, a strasbourgi ügyek közt, egyiket az elfogadhatatlanná nyilvánitottak között, a másikat az elmarasztalások közt. Ezek valójában pont erről szólnak. Harc évekig a semmiért. Csak arra jó, hogy mindenki tönkremenjen tőle.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Árpád100 # 2006.02.20. 14:24

Köszönöm a segítséget mindenkitől.

kérdezőné # 2006.02.19. 16:27

Kedves Derill! Itt is én. Az ugyanolyan jogokkal való rendelkezéssel maximálisan tisztában vagyunk, csak ugyanazon eset áll fenn, mint árpád100 esetében: vagy "kiteszem lányomat az örökös cirkusznak, vagy az úgynevezett gyermekláthatás elmulasztását választom"
Nyilván a bíróságon is vissza fog köszönni, már hallom is: "Te nem jöttél a gyermekért"
Egyeltalán nem tudom, hogy mi a helyes válasz erre, ezért is gondoltam azt, hogy tudomás bejelentést írjunk, miben a múltbéli eseményeket taglaljuk. Szerinted jó választás? Hiszen mondani mondhatunk bármit, de a tuti az, amiről papír van!
Leírtuk a keresetlevélben az anyja viselkedését (ellen nevelés kapcsán), kértünk azonnali intézkedést a láthatás kapcsán, de nem történt semmi. Mi mást tehettünk volna még?
Derill ideírom a mailcímem, és, ha kisebb segítséget is tudnál nyújtani ezügyben, amitől kicsit bátrabbak is leszünk (vagyis a párom, aki nem annyira beszédes) csütörtökön a bíróságon hát megköszönném!

derill # 2006.02.18. 17:30

kérdezőné: nem lehet büntit kérni, csak akkor, ha már jogerősen szabályozva volt a kapcsolattartás. Az előtte lévő időszakban ugyanis azonos jogokkal rendelkezett az apa mint az anya, tehát bármikor elvihette a gyereket. Amig a gyermekelhelyezés kérdésében a biróság nem dönt, addig az apának jogában áll a gyereket az óvodából, iskolából is elvinni, a játszótérről, vagy bárhonnan.

kötsög, bunkó, segfej, a kislánynak nem hiányzik egy ilyen faszfej.....bocsi, idéztem)” - ezt jelezzétek a gyermekjóléti szolgálatnál is és a biróságnál is azzal, hogy az anya az apa ellen neveli a gyereket, kértek azonnali intézkedést.

Árpád100: jelezd a gyámhivatalnak azt, hogy kéred a kapcsolattartás ujraszabályozását. Jelezd, hogy az a lakcim, ahova tudomásod szerint be vannak jelentve, nem létezik, és azt is, hogy tartásdiijat viszont fizetsz, nyilvánvalóan a tényleges lakóhelyére küldi a NYUFIG, tehát kéred, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogy pontosan hova. Hivatkozz arra, hogy egyébként is a gyermek tartózkodási helyének kijelölése kérdésében és az iskolaválasztás (tehát pályaválasztás) kérdésében a hozzájárulásod lenne szükséges, tehát tudni szeretnéd, hogy a gyermeked jelenleg hol lakik, hova jár iskolába.

Ne aggódj, a gyámhivatal meg fogja találni. Ezen felül kérheted a rendőrségtől a felkutatását: 2001. évi XVIII. törvény
a személy- és tárgykörözésről
Az Országgyűlés a személykörözés és a tárgykörözés szabályainak, valamint a körözési információs rendszerben kezelt, illetve a körözési nyilvántartásban nyilvántartott adatok, továbbá az adatkezelés, az adatigénylés és az adatszolgáltatás rendjének meghatározásával - az érintettek érdekei és személyes adatai védelmének biztosítása mellett - az egyes hatósági eljárásokban körözött személyek és tárgyak felkutatásának, azonosításának elősegítése érdekében a következő törvényt alkotja:

I. Fejezet
A KÖRÖZÉS

1. § (1) Ezt a törvényt kell alkalmazni a személyek, az ismeretlen holttestek és a tárgyak körözése, valamint a körözött személyek, holttestek és tárgyak nyilvántartása során.
(2) E törvény alkalmazásában

  1. körözés: az ismeretlen helyen lévő személy vagy tárgy felkutatása, illetve ismeretlen személy vagy holttest személyazonosságának megállapítása érdekében végzett intézkedések összessége;

Tehát jelezheted, hogy élni szeretnél a kapcsolattartási jogoddal, emiatt szeretnéd tudni, hogy gyermeked jelenleg hol van, sz eretnéd felvenni vele a kapcsolatot.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kérdezőné # 2006.02.18. 06:11

Szia Árpád100! Nem biztos, hogy az ötlet tetszik neked, de első körben a mónikashow jutott eszembe... Tuti megtalálják! És nem propagálni szerettem volna a műsort!
A múltbéli próblémáddal azonosulni tudok. Valóban ez a két lehetőséged volt a választást illetően, nagyon nehéz benne jól dönteni, és fájó szívvel ugyan, de azt mondom bölcs dolog volt. Viszont hatalmas a kockázata az ellenednevelésnek, és annak, hogy a lányod azt fogja mondani: eddig miért nem kerestél?????? Nagyon sok sikert neked!!!!!!

ObudaFan # 2006.02.17. 17:22

Akkor jelentsd be a BM-nél, hogy nincs ilyen lakcím.

Árpád100 # 2006.02.17. 15:03

Még annyit szeretnék hozzáfűzni, személyesen voltam kint és kerestem, de sajnos eredménytelenül.

Árpád100 # 2006.02.17. 14:26

Köszönöm.
Arendőrségnél, BM-nél bejelentett lakcím ott ahol elvileg lakik, nem létezik a településen, ezért próbálkoztam a nyugdíjfolyósítónál.

ObudaFan # 2006.02.17. 14:04

A szülő kakcímét megpróbálhatod megtudni a BM Lakcímnyilvántartó Hivataltól is.

Árpád100 # 2006.02.17. 12:36

A gyámhatósággal kapcsolatban szeretném írni, a közigazgatási hívatal annak idején elfogultság miatt, nem a lakóhely szerinti gyámhatóságot jelölte ki.

Árpád100 # 2006.02.17. 12:19

Köszönöm a választ.
Viszont továbbra is az lenne a kérdésem, hová fordulhatok a gyámügyön kívül, mivel az ottani iskolákban nem tanul a lányom, feltételezhető, hogy máshová költöztek.

ObudaFan # 2006.02.17. 11:49

Gyámhatósághoz, jobb hiján az utolsó ismert lakcím szerint illetékeshez.

Árpád100 # 2006.02.17. 11:44

Üdvözlök mindenkit !
Sokat olvastam, tanultam a témával kapcsolatban. Most viszont tanácstalan vagyok. Szeretném a segítségeteket kérni. Válásom után, sok évig pereskedtem gyermekem láthatásával kapcsolatban. Mindent megtettem érdekében. Egy pédát szeretnék az üggyel kapcsolatban, nevelési tanácsadóba való vitelre volt kötelezve volt nejem, oda sem ment el a lányommal . Mindent megtett elidegenítésem érdekében. Odáig jutottam, bár a jog mellettem állt, döntenem kellett , vagy kiteszem lányomat az örökös cirkusznak, vagy az úgynevezett gyermekláthatás elmulasztását választom. Az utóbbi mellett döntöttem. Öt év eltelt azóta. Most már nagyobb, (14 éves) a lányom, szeretném vele felvenni a kapcsolatot. A gondom az, hogy nem tudok gyakorlatilag semmit róla. A régi lakcímén nem található. Ahol laktak, ott az egyik iskolában sem tanul. A nyugdíjfolyósító ahonnét utalják a gyermektartásdíjat, nem ad ki címet.
Kérésem az lenne ha valaki tud segítsen, hova fordulhatok, mit tegyek?

ObudaFan # 2006.02.14. 21:37

Nincs mit.

kérdezőné # 2006.02.14. 18:35

Nagyon köszönöm minden segítséged!

ObudaFan # 2006.02.14. 18:21

Legjobb már tárgyalás előtt írásban, minél hamarabb, ha nem akartok két helyre menni bíróságra.

kérdezőné # 2006.02.14. 18:09

És mégvalami: nemhogy nem tudja, de ha jelzed sem érdekli, hogy amit tesz, azzal "bűnt" követ el. Hogy a kislánynak úgy beszél az apjáról, mintha egy utolsó senkiházi lenni. Az én fülem hallatára tette (kötsög, bunkó, segfej, a kislánynak nem hiányzik egy ilyen faszfej.....bocsi, idéztem)
Tehát semmi sem fontos... Nem tudom, hogy lesz e értelme....
Jól értem,hogy azt javaslod, hogy mi kérjük a peregyesítést? Ezt írásban, vagy az első tárgyaláson kell bejelenteni?

ObudaFan # 2006.02.14. 18:08

A gyámhatóságon próbálkozz ezügyben, ne a bíróságon.

kérdezőné # 2006.02.14. 18:04

Nagyon-nagyon szeretnénk, hogy így legyen. A láthatástól való eltiltás vonatkozásában írtad, hogy nagyon indokolt esetben. Igen ezt tudjuk, de az anya nem. Lehet e kérni valami bünti félét az elmúlt kicsit több, mint fél évért?

ObudaFan # 2006.02.14. 17:48

Nyilván attól a bíróságtól kérd, ahová inkább szeretnél járni, de valszeg a gyermek lakóhelye szerinti bíróság lesz a vége. Ha nem kéritek, akkor megy a két külön per, hacsak hivatalból nem jönnek rá a dologra. Ekkor persze a gyt. ítéletnek akkorlesz értelme, ha az elhelyezést a másik bíróság nem változtatja meg. A kapcsolattartást fogja szabályozni a bíróság, és attól a szülőt csak nagyon indokolt esetben lehetne eltiltani.

kérdezőné # 2006.02.14. 17:22

Köszönöm a válaszod! MÁr majdnem kétségbe estem, hogy válasz nélkül maradok. MI kérjük a perek egyesítését? Melyik bíróságtól? Ahová mi adtuk be, ez a budai kpi keri bíróság, vagy a budaörsi ahová ő? És mi történik, ha mi nem kérjük a perek egyesítését?

A kapcsolattartás nem volt rendezve papíron. Azt gondolod, hogy van esély hogy az általunk kért (tvben leírt módon) formában határozat szülessen róla?

A vagyonmegosztással kapcsoaltos ítélethozatalig (mert az is beadtuk) kértük az ideiglenes intézkedést gyt ügyében. Jó lépés volt? Lehet ilyet egyeltalán?

Írjunk e olyan tudomás kijelentést, vagy bejelentést? Félek attól is, hogy nem minden, én nem úgy fog a jegyzőkönyv születni ahogy az elhangzik.....

ObudaFan # 2006.02.14. 17:11

Jelenleg mindkét tárgyalás ki van tűzve, kérhetitek a perek egyesítését, ami indokolt is lesz, arra tekintettel, hogy a gytdíj és az elhelyezés igencsak összefüggő kérdések. A kapcsolattartás tekintetében ha még ez nem volt rendezve, erre jó az esély. Az más kérdés, hogy ha a jogerős ítélet ellenére nem teljesít, a gyámhatóságtól kell kérni a végrehajtást. Ebben a körben majd tanúkkal lehet igazolni, hogy nem teljesít. Az elhelyezés megváltoztatása jóval nehezebb dolog, de ha sikerül igazolni, hogy teljes mértékben akadályozza a kapcsolattartást, akkor erre is lehet esély a 17. sz. irányelv szerint.

kérdezőné # 2006.02.14. 16:58

Rengeteget olvastam, és egyben tanultam is, már tőletek itt, de most kérem a segítségéteket ügyvéd (pénz) hiányában. Nálunk is a páromat érinti az ügy. Az ő kislányáról, illetve kettejük kapcsolatáról. Két évvel ezelőtt költözött el élettársától, maga mögött hagyva a közös vagyont. (Ez tényleg így van, munkásszállón lakott!) Az akkori szóbeli megállapodás úgy szólt, hogy a maga mögött hagyott értékekért cserébe a kislány anyja nem kér gyt. A kislányt pedig engedi, nem lesz semmi probléma a kapcsolattartás ügyében. Mondanom sem kell: nem így történt. Közben én is képbe jöttem, ami nem tetszett, így a kislány bosszú tárgyát képezi. Illetve hangulatától, vagy éppeni élethelyzetétől tette függővé egészen július végéig. Ekkor találta ki, hogy mégis kér gyermektartást, és amíg nem történik fizetés nem adja a kislányt. Bíróságra adtuk, kértük az azonnali hatályú intézkedést a láthatással kapcsolatban. Nem kaptunk rá választ, viszont a tárgyalást, miben gyermekelhelyezés, láthatás, és ideiglenes intézkedésű gytdíj megállapítást kértünk kitűzték (a jövő héten lesz). Időközben ő is beadta egy másik bírósághoz, de ő csak a gyermektartásdíj megállapítását kérte, a tárgyalása áprilisra van kiírva. Az első kérdésem ide kapcsolódik: most mi van? Melyik érvényes, és amelyik érvényes mitől az?

Olvastam egy un tudomás bejelentésről, miben a múltbéli eseményekről lehet írni. Ha jól értem. A célom az lenne, hogy a bírőnő tisztán lássa a helyzetet. Az smsek leírása, mikre ma már válasz sem érkezik a másik részről, nem beszélve a süket telefonhívásokról, a megyünk a kislányért, de ők addigra már nem voltak otthon, az óvodában történt születésnapi köszöntés....stb

Milyen lépének van értelme? Mi várható az első tárgyaláson?