GYerektartás mértéke

bombázó # 2009.08.15. 13:15

wasp

a kérdésedre a válaszom:kevesli a pénzt

bombázó # 2009.08.15. 13:12

nos,

nekem össz. 5 gyerekem van, de csak három után fizetek tdíjat. ( a legnagyobb után nem fizetek, a legkisebb az én háztartásomban van)két gyerek után fizetek 12,5%-ot, a harmadik után (ő van az exnél) 16,6%-ot.Megszületett a legkisebb és kértem a tdíj leszállítást.Mindhárom gyerek után egyformán fizessek 12,5%-ot.A minimum összeget is kértem, hogy egyformán állapítsák meg.Az ex ezt kifogásolta és a dupláját követeli.

Ez a követelés jogos-e.A srác 18 éves, tanul, nincs tartós betegsége.Az exről annyit most keresi a 4. férjet (papíron még férjnél van).

_Wasp_ # 2009.08.15. 11:28

Akkor ilyen alapon miért jogos az ő követelése?
honnan tudhatnánk? Egy szót se írtál arról, mire alapozza

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bombázó # 2009.08.15. 10:37

Obudafan!

Tartós betegség egyik gyereknél sincs.Ő egy 18 éves gyermek után kéri a dupla min. összeget.
A másik két gyerek aki után fizetek 20 ill. 10 évesek.
Ő a 20 éves gyerekre fizet tdíjat, aminek a min. összege annyi, mint amennyit én fizetek a két gyerek után.

Akkor ilyen alapon miért jogos az ő követelése?
Hozzáteszem én %-os formában fizetem a tartásdíjat (nem is keveset), de arra is gondolnom kell, mi lesz ha elveszítem a munkám.Nekem is van családom (feleség, gyerek) meg törlesztés.Nem érzem jogosnak a megkülönböztetést.

ObudaFan # 2009.08.15. 08:59

Lehet jogos, ennyiből nem lehet eldönteni. Pl. más egy tartós beteg gyermek igénye, mint egy egészségesé.

bombázó # 2009.08.15. 04:54

T. Fórumozók!

Tartásdíj leszállítás iránti perebn vagyok az exemmel.A százalékos formában meg tudtunk egyezni, de a min. összegben nem.Ő a dupláját kéri annak, amit a másik két gyermekem után állapítottak meg (ő is ugyanennyi min. összegre kötelezték az egyik nagykorú gyerekünkután).

Jogos-e hogy valamelyik gyermekem előnyösebb helyzetbe kerüljön, mint a másik? Jogos-e a követelése?

syster # 2009.08.14. 21:36

Grád Úr!
Köszönöm a gyors választ. Még egy kérdésem lenne: úgy tudom az ügyvédünktől, hogy a tartásdíj-fizetési kötelezettség nem szűnik meg automatikusan a gyermek nagykorúságával (hiszen attól még lehet eltartott továbbra is). Ha 3 év múlva a párom mégis megpróbál keresetet benyújtani ezzel kapcsolatban, milyen esélyei vannak? Nem valószínű, hogy a fia egyetemre menne, a korábbi eredményei alapján legalábbis kétlem. Mivel gyakorlatilag kizárja az életéből az édesapját (aki csecsemő korától gondozta a vállalkozókedvű édesanya helyett), nem gondolom, hogy egy potenciálisan önálló embert erőn felül kellene támogatni.
Válaszát előre is köszönöm!

Grád András # 2009.08.14. 21:25

Kedves Syster!

Előrebocsátva hogy megértem a problémájukat, alig hiszem, hogy a havi 30 ezres tartásdíjat leszállítaná a bíróság. Erre legfeljebb akkor lenne esély, ha a párját mondjuk leszázalékolnák, és tartósan megváltozna a jövedelme. A közös gyermekre nem tud alapozni, mert belefér a 20-20%-ba, de ha lenne 3. gyermeke is, akkor már lecsökkenthető lenne 16.6%-ra. Az ex életvitelének meg azért nincs igazán jelentősége, mert ha mondjuk sikeresen bizonyítanák, hogy havi 3 millióból él, a tartásdíj akkor is járna neki. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

syster # 2009.08.14. 20:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Élettársam volt felesége 6 évvel a válás után ráébredt, hogy nem elég a vállalkozói bevétele (25-30 főt foglalkoztat a vállalkozásában), de a párom alkalmazotti fizetéséből is lecsípne, amennyit lehet, "mellesleg" kezdeményezte a gyermek kizárólagos elhelyezését magánál (szemben a korábbi gyakorlattal) . A pernek 2007. márciusában lett vége. Ügyvédünk többször döbbenetének adott hangot, mert az eljárás az objektivitást teljesen nélkülözte. Összehasonlították a párom 170.000 Ft fix havi jövedelmét a volt feleség bemondásos 120.000 Ft-jával, figyelmen kívül hagyva az általunk felsorolt bizonyítékokat, amely szerint az asszony ennyi pénzből nem élhetne olyan módon, ahogy városszerte ismerik (gyakori külföldi utak, költséges szabadidő, stb.). Az osztalékjövedelme pl. nem képezte a megítélés tárgyát. Végül az apát havi 30.000 Ft tartásra kötelezték. Párom jelenleg csípőprotézis műtét miatt tartósan táppénzen van (kb. 110.000 Ft/hó), nekem nincs állandó munkám, mint vállalkozó, eseti megbízások utáni honoráriumot kapok. Napi gondjaink vannak. Háztartásunkban neveljük 18 éves lányomat, aki most megy egyetemre, és közös kisfiunkat, aki 5 éves. Nagyon hiányzik még 10.000 Ft is. Felháborít, hogy a "szegény asszony" a legdrágább fizetős középiskolába íratta a gyereket (kb. 40.000 Ft tandíj/hó). Hogyan teli erre ilyen szerény jövedelemből? Legyen szíves tájékoztatni, milyen módon csökkenthetnénk a tartásdíj összegét, mert nem tartom indokoltnak extra költségek biztosítását, amikor a mi 4 tagú családunk télen 15 fokos lakásban didereg. Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel: SYSTER

_Wasp_ # 2009.08.14. 13:45

persze, de a tartásdíj felemelését közös megegyezés hiányában bíróságtól kérni kell.

javaslom viszont inkább az erről való megállapodást, mivel gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb, és kevésbé mérgesíti el a viszonyt.

A tartásdíj mértéke általában a nettó kereset 15-25%-a (tipikusan 20%) a bíróságok ehhez tartják magukat, és az esetleges megállapodásban is célszerű hasonló számokat figyelembe venni.

_Wasp_

és felesleges megoldása

dorothy1 # 2009.08.14. 13:27

Kérdésem a következő lenne; Hosszú várakozás után 2008. februárjában emelkedett jogerőre a válásunk. Ez idő alatt, volt férjem büntetését töltötte, ezért a bírónő méltányossági alapon 5,000,-Ft gyerektartást állapított meg közös kislányunk után. Szeretném megtudni, hogy ennyi idő elteltével fordulhatok - e bírósághoz, hogy a gyerektartási összeget megemeljék. Természetesen a kislányom édesapja 2008. szeptember óta szabadlábon van, azóta bejelentett munkahelye van és 2009. január óta, fizeti is.
Ígérgeti, hogy megemeli ezt az összeget, de sajnos úgy látom önszántából ez nem fog menni. Az én életem annyiban változott meg, ismét férjhez mentem és közös gyermekünk született, így most már 2 közös háztartásban élő kisgyereket kell eltartanunk, illetve párom előző házasságából született kisfiúra mi 20,000Ft gyerektartást, (+ ruhákat ) fizetünk. Kislányom nagyon szereti az édesapját, nem szeretnék "nagy felfordulást", de szeretném tudni a lehetőségeimet.
Válaszaikat előre is köszönöm!

gambler # 2009.08.13. 17:36

Köszönöm, én is így gondoltam. A megoldás egyébként a fix összeg lesz nálunk is. Éhen egyébként nélkülem sem halnának, mert anyuka igen jól keres. :)

Grád András # 2009.08.13. 13:37

Kedves Gambler!

Ilyenkor a legalacsonyabb összeg után állapítják meg a mimimumot, de szerencsésebb ennyire változó jövedelemnél a fix díj. Tehát ha havi 100 és 200 között ingázik a nettója, akkor mondjuk havi 30 ezer fix összeget célszerű megállapítani, mert a gyereknek a soványabb hónapokban is kell ennie. :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

gambler # 2009.08.13. 12:42

Ha jól tudom, a bíróság megállapít egy százalékos díjat, valamint kiköt egy minimum fizetendő összeget is egyben. Ennek a minimum összegnek a meghatározása, illetve mikéntje érdekelne engem. Ha az én jövedelmem nem fix, hanem havonta változó összeg, akkor mi lesz a minimum, amit a bíróság megállapít ? Pl.a havi jövedelmem 100-200e forint között mozog. Mennyi ilyenkor a megállapítandó minimum összeg ? A 100e 20%-a, vagy az átlagé (150e), esetleg a legmagasabb összegé ?
Remélem, nem voltam túl zavaros ! :)

nemeli # 2009.08.13. 12:36

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2009.08.13. 09:24

Nem, elsőkörben a bírósághoz kell fordulni, hogy végrehajtást indítson, és ha a végrehajtás sikertelen, akkor lehet a gyámhatóságra menni. Minél hamarabb kellene a bíróságra elfáradni, mert 6 hónapnál régebbre főszabály szerint nem lehet végrehajtást kérni.

monalisa1 # 2009.08.12. 21:10

A jóhiszeműségednek és az ismeretek hiányának vagy az áldozata.

Szóval első körben fordulj a gyámhatósághoz, ott majd mindent elmondanak. (Itt csak annyit, hogy az állam által történő megelőlegezés nem automatikus...)

Az apa hollétét neked kell intenzíven kutatni, azt senki nem fogja helyetted megtenni - főleg a bíróság nem.

A t.díj elmaradás a bejelentéstől számított 6 hónapra visszamenőleg követelhető, de az, hogy a végrehajtás eredményes lesz-e nos azt előre soha nem lehet tudni.

Vélem rászorulsz ügyvéd segítségére (...) és azt neked kell fizetned - egyenlőre.

Javaslom kezd elejétől visszaolvasni/elolvasni ezen topicot - és a címében közel hasonlókat -, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nemeli # 2009.08.12. 20:45

Tisztelt Tanácsadók!
Olvasgattam az előző kérdéseket, de nem találtam megoldást az én kérdésere, így írok:
Kislányomnak apai elismerő nyilatkozata van. Megállapodtunk az apával, hogy küldi a fizuja 20 %-át, de min. 21.000 Forintot, és ezt a megállapodást bírosággal jóvá is hagyadtuk.
Az apuka nem küldi a tartásdíjat már 5. hónapja, elméletileg külföldre távozott???
Ha jól tudom az állam megelőlegzi nekem ezt az összeget és majd később rajta bevasalják! Kérdésem, hogy Kihez forduljak első körben??? Muszáj ügyvédi hozzájárulás, azt ki fizeti?? Postán, levélben küldte a pénzt, így nincs róla semmi bizonyíték, ez lehet-e gond??
Köszönöm előre is válaszaikat!

Grád András # 2009.08.12. 13:43

Kedves Tündibündi!

A gyermektartásdíj lecsökkentését a tényleges jövedelem lecsökkenésén kívül gyakorlatilag semmi másra tekintettel nem lehet kérni, mint egy újabb saját gyermek születésével. Csakhogy: Ha már van korábbról 2 gyereke, a 3.-ra tekintettel a bíróság leszállítja a 20%-t 16,6,-ra. De ha csak egy gyerek van korábbról, meg sem érdemes próbálni, mert a 20%-on felül másik 20% belefér az 50% maximálisan végrehajtható összegbe, ami ezért a felső határ. A hiteltörlesztés, megcsalás stb. amatematikus: nem oszt, nem szoroz. Üdv:

Bertike # 2009.08.12. 12:57

Kedves Dr Grád és Mosza!
Köszönöm a megnyugtató válaszukat! Mosza, ön is ügyvéd? vagy hasonló?
Üdvözlettel: Bertike

tündibündi # 2009.08.12. 12:04

Tisztelt Ügyvéd úr!
Lenne Önhöz egy kérdésem. Pár éve vált el a párom az előző feleségétől. Egy gyerekük született. Az előzmények a következőek. A kedvesem megörökölte a nagymamája után az ingatlan felét. A másik fele közösen szerzett vagyonnak számított, tehát váláskor az ingatlan 1/4-e őt illette. Hozzá kell tegyem, hogy a volt feleség akkori jövedelme kb. 25.000 ft volt, mindig is a párom tartotta el kettőjüket. Ráadásul a nő miatt váltak el, megcsalta egy kétgyerekes családapával. A lényeg az, hogy ahhoz, hogy ki tudja fizetni a volt feleségét, hitelt kellett felvennie, amit havi 45.000 ft-al fizet, plusz a gyerektartás. Az ő jövedelméhez viszonyítva havi 35.000 ft marad a miénk. Szóval szinte kettőnket én tartom el. A gond csak az, hogy időközben terhes lettem, az én jövedelmem is jócskán le fog csökkenni (kb.60%-al!)Nem tudom, hogy lehet-e ebben az esetben kezdeményezni a gyerektartás összegének csökkentését? Egyáltalán van-e rá esély, hogy tehetünk valamit?
Előre is köszönöm válaszát!

Grád András # 2009.08.12. 08:03

:-)

Grád András # 2009.08.12. 07:47

Kedves Bertike!

Ha valóban úgy van, ahogy leírta, viszontkeresettel élhet a gyermektartásdíj leszállítása iránt, de önállóan is kezdeményzhet ilyen pert, nem köteles a másik fél perindítására várni. Ez esetben nyerni fog. Csatolja az utolsó 12 hónap kereseti kimutatását a beadványához és a jogerős ítéletet vagy egyezséget jóváhagyó végzést, valamint hivatkozzon az elrendelő határozat ügyszámára. Üdv:

Bertike # 2009.08.12. 07:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!
3 éve elváltam, van 3 gyermekem, akik az édesanyjukkal élnek másik városban. A mostani gyerektartási díj a fizetésem 50%-a, de minimum 60.000 Ft. A kézhez kapott fizetésem, sokszor nem éri el a 35.000 Ft-ot. És ebben már benne van a buszbérlettérítés is.
Most a nagyobb gyermek betöltötte a 18.évét, nem tanul tovább nappalin.
A volt feleségem ügyvédje megkeresett ez ügyben, hogy indítványozza hogy ezután csak két gyermek után vonják a gyerektartást, de: a másik két gyermek után felemeli a díjat, gyermekenként 25.000 Ft-ra a minimum összeget, abban a reményben, hogy én ezt elfogadom szó nélkül, mert ellenkező esetben pert indít ellenem, és annak költsége is engem fog terhelni.
EGyetlen állandó bejelentett munkahelyem van, más jövedelmi forrásom nincs, ha nem volna egy társam, akivel jövedelmünket összerakva, épphogy megélünk együtt, nem tudom hogyan élnék meg a nekem maradt 30-40 ezer ft-okból?
Kérdésem, hogy reális-e a követelése? Van-e esélyem arra, hogy legalább a mostani 20-20 ezr ft maradjon gyermekenként, esetleg csökkenthető-e a tartásdíj mértéke? Van-e értelme nem beleegyezni ebbe?
Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel: bertike

_Wasp_ # 2009.08.04. 15:21

kb 17-30e Ft lesz a tartásdíj.

_Wasp_

és felesleges megoldása