GYerektartás mértéke

Gyöngyusz # 2009.01.19. 14:44

és még valamit nem értek,,, nekem nem %-os a gyerektartási dij hanem egy fix összeg, a %-os letiltás az miatt van, hogy elmaradása van,,,akkor ha nem tudja még azt a havi fixet se megint levonni tőle a munkáltató,akkor az megint átmegy elmaradás-ba?
Gy.

Gyöngyusz # 2009.01.19. 14:25

de ez nem jelenti azt ugye, hogy amit nem tudtak levonni tőle azt már nem is kapom meg?
ha túl magas az elmaradása, de csak az 50%-os letiltást kértem, - kérhettem volna végrehajtást is - ezt meg lehet változtatni valahogy?
egyszer beszéltem egy végrehajtóval aki azt mondta ha nagy összegű az elmaradása amit rövid időn belül nem tudnak fizetésből levonni akkor végrehajtják. de azt már nem mondta , hogy ezt megint nekem kell újra kérni?
köszi előre is a választ!
Gy.

monalisa1 # 2009.01.19. 14:18

A mindenkori havi összes jövedelem alapján a százalékos kötelezés., ha fizetés van akkor abból, hacsak táppénz akkor abból a t.díj, lévén tárgy hónapban ill. egy ideig több pénzt ő sem lát.

Peched van...

Gyöngyusz # 2009.01.19. 13:45

Sziasztok,

szeretném megkérdezni, hogy ha a volt férj táppénzre kerül baleset miatt ,- már van 50% letiltás a fizetéséből a gyerektartás díjra - ha nem keresi most a 100%-ot akkor is levonják tőle ?
köszi előre is a választ.
Gy.

Aladar08 # 2009.01.19. 13:02

Tisztelt Dr.Grád András Ügyvéd Úr!

Egy kérdéssel fordulnék Önhöz,amelyben szakmailag szeretném kikérni véleményét.
Adott egy elvált édesapa, egy közös gyermek a volt feleséggel.Az édesapa munkahelye megszűnt.Bizonyítottan kevesebbet keres az új munkahelyen.Kereset felemelésre és viszontkereset leszállítása volt az elbírálandó.A bíró a felemelés mellett döntött érthetetlenül.Másodfokra került az ügy,ahol észlelték a hibátés hatályon kívül helyezték a döntést végzésben.
Mi a véleménye az ilyen esetekről? Mi várható ilyenkor ugyanattól a bírótól az új eljárásban? Ha ez miatt hosszú hónapokig nélkülöz az édesapa új családjában élő két gyermek,akkor azért felel-e valaki,vagy miként lehet korrigálni a hibás döntést?
(Köszönöm előre is.)

nandy # 2009.01.18. 10:49

A bíróságtól a gyermektartási díj felemelését lehet kérni.
ha az apuka nem fizet - és jogerős ítélet van -, akkor a végrehajtóhoz lehet fordulni.
Figyelem! Visszamenőleg általános esetben max. 6 havi elmaradt gyermektartási díjat lehet végrehajtatni, többet nem. Ezért érdemes fél évente felkeresni a végrehajtót.

Gonoszka # 2009.01.17. 22:49

Kedves András!
Köszönöm a gyors választ!
Úgy gondolom, rendőrségre megyek, ez már pár éve is bevált, mikor behívták, utána remegő hangon hívott fel, hogy 1 héten belül az egész elmaradását kifizeti!:) Engem akkor csak tanúként hallgattak meg, mivel nem én tettem feljelentést.

Nagy kár, hogy nem Ön tárgyalta a mi ügyünket is! A bírónő megjegyzése csak ennyi volt: "Uram, ugye nem gondolja, hogy elhiszem, ennyit keres kőművesként?!" Ezek után megítélte a mindenkori jövedelme 20%-át, a minimum fizetendő összeg 6000 forint volt! Akkor keresett papíron 38000 forintot...
Az életkörülményeiben való javulást talán tudom bizonyítani, mert ugyan saját lakása nincs, de van pár ingósága, amit minimálbérből elég nehezen tudott megvenni.:)

Grád András # 2009.01.17. 21:17

Kedves Gonoszka!

A polgári és a büntető ügy az két teljesen különböző. Ha a rendőrséghez fordul, mert a tartásdíj elmulasztása bűncselekmény, akkor a volt férjét megbüntetik, de ettől Önnek még nem lesz pénze. Kivétel, ha az eljárás során a büntetőjogi következményektől mentesülés érdekében mégiscsak fizet, ami egyébként elég gyakori, senki se szeret börtönbe kerülni, ha itt tart az ügy, inkább fizet, de erre sosincs garancia.

A polgári per a gyermektartásdíj felemeléséről szólhat esetünkben, de ne feledje, hogy Önnek kell bizonyítania, hogy a volt férj körülményei lényegesen megváltoztak, sokkal többet keres a minimálbérnél, Itt nem számít, mit vall be hivatalosan, hanem az életkörülményei, és egy normális bíró kb. 15 perc alatt sarokba szorítja, valaha magam is ezt az ipart űztem. :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Gonoszka # 2009.01.17. 21:02

Üdvözletem!
Remélem valaki nekem is tud segíteni!
Volt férjem már második hónapja nem fizeti a gyerektartást, ígéretek persze vannak, a legújabb, hogy holnap hozza! Ilyenben már volt részem pár éve, akkor rendőrség lett a vége, mert már 6 havival tartozott. Akkor nem én jelentettem fel. A munkáltatója nem utalta a gyt-t, ő meg persze csak azt hajtogatta, hogy ő sem kap fizetést. Az ügy a gazdasági rendőrségre került, mivel a munkáltatónak küldött levelek sorban visszajöttek, hogy ott ilyen címzett nincs. A gazdasági rendőrségtől került az ügy az illetékes hatósághoz.
A kérdéseim a következők:
Még mindig a rendőrségre kell mennem, ha nem fizet, vagy a bíróságra?
Mikor és hogyan kérhetem a gyerektartás emelését? Jelenleg megközelítőleg 13.000 forintot fizet, mivel a volt munkahelyén minimálbérrel volt bejelentve. Már eljött onnan, most vállalkozó akar lenni, de addig is ezt az összeget fizeti.
Előre is köszönöm a segítséget!

csopi2 # 2009.01.17. 20:04

Ha számomra most derült ki,hogy van 8 éve vállalkozása is,amely most már a főállása,van lehetőség visszamenőleges igényre is,vagy az nem tartásdíj köteles rész?Ügyvéd fogadására nincs lehetőségem,de úgy érzem,hogy annyira nyilvánvaló szándékos kiszúrásról van szó,hogy ezt nem lehet nem látni!Márpedig egy "anyatigris" nem hagyja a kölykeit.az számít valamit,hogy semmi kapcsolattartás nincs gyakorlatilag,tehát természetben sem támogatja a gyerekeit?Köszönöm a válaszokat,én innen gyűjtök ötleteket.

Grád András # 2009.01.16. 21:36

Csopi2!

A gyermektartásdíjról rendelkező bírósági határozatok eleve előzetesen végrehajthatók, vagyis ilyen értelemben hiába fellebbez, fizetnie addig is kell!

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

csopi2 # 2009.01.16. 20:44

Köszönöm a biztatást!3 hét múlva kiderül,csak nagyon nem mindegy mikor áll helyre a régi rend,mert most a felénél is kevesebb a tartásdíj,ez pedig látványos csökkenés számunkra.Csak az a baj,hogy biztos vagyok benne, másodfokra is továbbviszi,így nagyon sokáig húzódhat.üdv:csopi2

Grád András # 2009.01.16. 20:16

Csopi2!

Mint egykori bontóperes bíró tanúsíthatom, hogy a bírók nem olyan hülyék, mint egyesek gondolnák. Ha emberünk tényleg csak ezért változtat munkahelyet, és papíron keres csak kevesebbet, ez kb. 15 perc alatt fog kiderülni. Én legalábbis ilyenkor pl. mindig vittem magammal a tárgyalóterembe egy aznapi Expressz újságot, amiben volt pár előre bekeretezett hirdetés az érintett szakmájából, persze mindig jóval nagyobb fizetéssel, mint amit ő bevallott. Aztán megkérdeztem, mit szeretne jobban, a következő tárgylásra már úgy jönni, hogy ott dolgozik, vagy szimplán elismerni a követelt (korábbi jövedelme után megítélhető) tartásdíjat. Érdekes módon mindenki az utóbbit választotta. :-) Ezen kívül még kb. 999 trükk van, de nem írom le mindet, valamiből nekem is élnem kell! :-) Viszont nyugalom, a bizonyítási tehet ugyan az Öné, de e logika mentén nem lesz nehéz dolga. Üdv:

csopi2 # 2009.01.16. 20:09

Egy érdekes kérdésem lenne:ha valaki azért vált munkahelyet,hogy közalkalmazotti jogviszony után vállalkozóként dolgozva minimumra csökkentse a tartásdíjat,akkor mit vesz figyelembe a bíróság?Vállalkozásából valószínűleg minimálbérre van bejelentve,illetve a társa veszi ki a pénzt.Tényleg lehet így csökkenteni a gyerektartást?A közalkalmazotti státusz átlátható volt,kiindulási pont lehet a bértábla összege?

derill # 2009.01.15. 23:07

Mikla: nézz át az új cikk a gyermekelhelyezés rovatba.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Mikla # 2009.01.15. 22:18

derill! Köszönöm válaszodat!

Monalisa! Elsőfokon még nem döntöttek, a per még folyamatban van, de időközben volt egy ideiglenes int. iránti kérelem, amit elutasított az elsőfok, az exem nem fellebbezett, ugyanakkor a bíró a tárgyaláson "rádumálta" hogy az igenis fellebbezés (holott a beadványban kerek perec le volt írva, hogy nem akar fellebbezni...), szóval most másodfokon van. Ja, a beadványban a tgy iránt nem volt kérelem - én 4 hónapja önkéntesen fizetek, annak ellenére, hogy hiába kértem a feleségem, mondja meg mennyi az annyi, mindig csak az volt a válasz, hogy egyelőre elég a családi pótlék, aztán a bíróságon ezt nagyon másképp adta elő. Most a bíró kiegészítette a beadványt és így jegyzőkönyv formájában ment a fellebbezés másodfok felé (határidőn túl, mivel az elutasító végzés jogerős lett időközben).

Lehet paranoia, de úgy érzem, én apaként hiába bizonyítok akár 2x annyit, mint az exem, csak feleannyit érek el vele... Pedig a kisfiam lelkileg összefog törni, ha elszakítják a kedvenc sulijától, edző bácsijától, barátaitól, a fáramászás, biciglizés, görkorizás lehetőségétől, de egyre többször úgy érzem, harcom hiába való, mert férfinak születtem.... :-(((

Üdv.: M.

derill # 2009.01.15. 18:23

Verde: természetesen kérheted, a tartásdíj megállapítása kizárólagosan bírósági hatáskör, a gyámhivatal csak akkor foglalkozik tartásdíjjal, ha az apa nem tud fizetni és megelőlegezést kérsz.

Dolgozd ki, hogy a gyerekek egy hónapban pontosan mennyibe kerülnek, tehát számold össze az ennivalót (ezt érdemes napi bontásban, mivel otthon is esznek), a ruhát, az óvodát, iskolát, játékokat, rezsi rájuk eső részét, tehát ha hárman laktok a lakásba, mindent három felé osztani. A telefonszámlából az alapdíjat, ill. ha az ő érdekükben telefonálsz (orvos, óvoda, pszihológus, logoépdus stb.) különórák (uszás, nyelvtanfolyam ha van, stb.) és tedd le az apuka elé, kérd, hogy segítsen. Mondd el, hogy ebben nincs luxus, tehát nyaralás. Ha önként nem hajlandó segíteni, kérd a felemelést most már ezeknek az iratoknk a becsatolásával a bíróságtól.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

verde # 2009.01.15. 17:55

Kedves derill!
Annak idején fix összegben egyeztünk meg a volt férjemmel 2 gyermekünk utáni gyerektartás meghatározásánál. 30-30 ezer forintot fizet, most, hogy a nagy már iskolás, a kisebbik pedig óvodás, bárhogy is próbálom osztani szorozni a pénzt, szerintem kevés. Az óvodában most volt díjemelés, az iskolában, mivel nem önkormányzati, hanem egyetemi fenntartású, az étkezés 15 ezerre nőtt havonta. Ráadásul hitelt fizetek a lakásra, mert a vagyonmegosztás nálunk úgy történt "megegyezés szerint", hogy mindenről lemondtam a javára.
Vajon kérhetem-e, hogy 10-10 ezerrel növeljék meg a gyt-t? Vagy, hogy a rendkívüli kiadásokat - mint beiskolázás, szemüveg, egy-egy drágább cipő - elfelezzük?
Apuka fizetése havi nettó 400 ezer ft körül van.
Ha van erre lehetőség, hova kell forduljak?(2 éven túli a határozatunk)a gyámhivatalhoz, vagy a bírósághoz?

derill # 2009.01.15. 17:16

Mikla: nem lehet ilyet kérni, a gyerektartást felhasználásáról a gondozó szülő dönt. Érthető, ha a másik szülő sokszor úgy érzi, hogy a gyerekkel az egész családot is eltartja, netán még az új partnert is, de ettől még egy gyerek tényleg sokba kerül. Álláspontom szerint óvodás-bölcsödés korig átlagosan 30 ezerbe (ha szopik, akkor kevesebb, de akkor a mamának kell jobban odafigyelnie és értékesebb táplálékot ennie, pl. sok gyümölcsöt és zöldséget), iskoláskorig átlagosan úgy 50 ezerbe, iskolás kora után pedig 60-80 ezerbe, a rendkívüli helyzeteket nem számítva (pl. tanfolyamok, külföldi tanulmányutak).

sagit: az iskolai, óvodai felkészítés elég szubjektiv, mindenkinél mást takar. A tartásdíj felhasználása szempontjából annyiban van jelentősége, hogy a tanszereknek meg kell lenniük, illetve megfelelő ruházatnak és a gyereknek ennie kell az iskolában. Otthon ugyanez, tehát fizikális felkészítést jelent. Ugyanakkor a szellemi felkészítést jelenthetik a különórák és tanfolyamok, amik szintén beleszámíthatóak. A szükséges tartást kell figyelembe venni, de ez a bírói gyakorlat szerint nem jelenthet szűkös tartást. Pl. ha a gyerek a szülők beleegyezésével tanul ürhajósnak, akkor válás esetén mindkét szülő köteles ennek a költségeit viselni.De ha pl. a válás után találja ki a gondozó szülő, hogy a gyermeke búvárkodjon, akkor az már csak az ő költsége.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

reker # 2009.01.15. 10:49

Igen, tényleg a 70-80 ezer túl sok. Nekem ennyi az össz havi bevételem. Családi pótlékkal, gyeddel együtt. Igaz, rezsikölstégem nincs mert szüleimmel élek, és a ivlág minden kincséért sem vennének egy egy forintot is tőlem.
És spórolok. Sőt még marad is belőle jócskán. És internetetn fizetek, telefonszámlát stb.

monalisa1 # 2009.01.15. 09:05

Mikla

Legalább a pellus megvan úgy havi 15-20, de egy kicsire tényleg sok a 70-80 ezer forint. Ebben az összegben ti állapodtatok meg vagy a bíróság kötelezett ennyire? (Annál is inkább magas mert mint írod van még másik gondoskodásra szoruló gyermeked is.) Ha a bíróság határozta meg az összeget, kérni kellene a fellülvizsgálatát - bár lehet hogy csak 2 év elteltével lehetséges.

Túl magas jövedelmet vélelmeztek/igazoltak nálad...

Mikla # 2009.01.15. 08:52

Reker!

Nem akarom megúszni,ezt nagyon rosszul gondolod! Ha vállalom a költésgek 60-70%-át, az miért megúszás? Csak nekem hasonló problémám van mint sagitnek, és egyébként egy éves gyerekről beszélünk. Jól tudom, hisz több gyerekem van, hogy egy egyéves szopós gyerek, még nem kerül havi 70-80 ezerbe, ezzel azért szerintem te is egyetértesz. A nagyobbik gyerekem aki velem él nem kerül ennyibe, pedig plusz edzésekre jár, kora révén mozi, lego, ilyen-olyan "menő" ruhák stb.
M.

reker # 2009.01.15. 08:44

Mikla!

Szerintem ez az a hozzáállást, amit te is tanusítasz, minél olcsóbban megúszni a gyereket. Hol van ilyenkor a felelősség?

Mikla # 2009.01.15. 08:37

Bekapcsolódnék!

És azt sem lehet kérni, hogy mondjuk minden év elején a gondozó szülő készítsen egy havi kimutatást, bontásban (élelmiszer, ruha, rezsi) és annak mondjuk a 60-70%-át fizetni gyt-nek z adott évben, plusz az eseti kiadások (iskolakezdés, bicigli vásárlás stb) idején annak 50-át bevállalni? Ha tudom, hogy nem megy el annyi egy gyerekre, a korára tekintettel, amit kérnek, ez akkor sem lehet megoldás? A családi pótlékot nem kell beleszámolni a gyermek "jövedelmébe", a rájutó kiadások fedezéseképp?

köszönöm!
M.

sagit # 2009.01.15. 08:33

Az elhanyagoltság csak a ruházat étkezés stb. Vagy az iskola óvodai felkészölésre is érvényes?