A gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon lehet pert indítani a tartásdíj mérséklése iránt.
GYerektartás mértéke
Az volna a kérdésem, hogy 3 éve elváltunk a saját hibámból 2 gyerekünk van Most 13 éves lány és 6 éves fiú így a gyerekek az anyukájukkal maradtak... akkoriban 120.000 Ft fizetésem volt így 50.000 Ft gyerektartásba mentem bele. A mai napra változott a munkabeosztásom így kevesebb fizetést kapok, valamint az új párommal élettársi viszonyban élünk és 6 hónapja született egy kislányunk. A volt feleségemnél maradt két gyermekemet majdnem napi szinten felkeresem, 2 hetente hozzám és kirándulni viszem őket és próbálok mindent biztosítani számukra... de mivel gyermekeim igényeit ( az én szüleim támogatásával is ) teljesen biztosítom és kielégítem akár ruha vásárlásban akár az iskolai menza befizetésével... most már soknak találom az 50.000 Ft-ot, pláne hogy időközben új családom lett. Rengeteget maszekolok és dolgozok a munkám mellett, nem bírom a havi 50.000 Ft-ot tovább így hogy ha bármire szükségük van a gyerekeknek akkor azonnal nekem telefonálnak... Hogyan csökkenthetem ezt a fizetési kötelezettségemet, kihez kell fordulnom, vagy milyen dokumentumot kell benyújtanom és kihez?? Válaszukat előre is megköszönöm!
„Teljesen tanácstalan vagyok, ”
Akkor talán itt az ideje egy ügyvéd megbízásának.
„ hogy a törvény által előírt meghatározott összegben szeretném kérni a gyerektartás megállapítását,”
Nincs "törvény által meghatározott összeg".
Üdv !
Ismét segítséget szeretnék kérni, jövőhéten szeretném beadni a gyerekelhelyezés, gyerektartás kereseti kérelmet a bíróságra. Kérdésem az lenne, a gyerektartás részhez mit írjak ? azt hogy kérem a Tisztelt Bíróságot, hogy a törvény által előírt meghatározott összegben szeretném kérni a gyerektartás megállapítását, vagy azt, hogy a kinti fizetésének a 20 %-át, 80.000 ft-ot ? Nem fogja magas összegnek tartani a bíróság a 80.000 ft-ot ? vagy mindkettőt írjam ? egy ismerősöm említettem nekem, hogy fix összeget kell írni, a bíróságon mondták, mert az ő volt párja a bíróság előtt bejelentette, hogy külföldön dolgozik. Teljesen tanácstalan vagyok, melyik variáció mellett maradjak. Nagyon köszönöm a segítséget !!!!!!
Tiszteletem! Nekem az a kérdésem lenne,hogy 14 éve külön élek a feleségemmel, ő 330 km-re költözött már 5 éve tőlem . Gyerek tartást 14 éven keresztül nem kért , de mindig segítettem amibe tudtam és most be akarja adni a gyerektartási pert, ha beadja vissza menőleg kérhet pénzt? Ha igen mennyi időre? Hallotam olyat is ,ezt most nem tudom meg mondani ,hogy igaz ,mivel 5 éven keresztül nem kért gyerektartást akkor a bíróság nem fogja meg itélni . De 15 éves a gyerekünk 14 éve külön élünk és most akar vissza menőleg évekre pénzt húzni tőlem ,pedig lett neki mindig küldve.
Az apuka jól keres, 400 000 ft-ot, egyedül él, a fiunk nem kap semmit az egyetemtől.
Még annyi kérdésem lenne,hová forduljak,ha emeltetni szeretnék?senkit sem ismerek.És,még annyi,hogy 50-50 százaléka felügyeletei jog,de szinte 100százalékig ln vagyok,a gyerekkel,és heti egyszer elviszi pár órára,de ha nem ér rá,akkor egy nappal előtte is képes le mondani,és olyanokat vág a fejemhez,hogy a nagyszülőket fogja a bíróság kötelezni,hogy vigyázzanak rá.mert ő februárban 7 hónapra külföldi missziót vállal,hogy kifizesse az adósságait,és ,hogy új életet kezdjen.Azt nem nézi,hogy egy autista gyermek mellett,én nem tudok,így gyarapítani a "vagyonomat",mint ő,így engem hátrányos helyzetbe tesz,mivel 7 hónapig a kisfiam felé sem néz,és a felügyeleti jogokat sem gyakorolja.és kiszúrja a szememet havi 28 ezer ft-al,holott ő kint minimum 500ezer ft-ot fog keresni,és próbáltam vele egyezkedni,de kinevet,és fenyeget,hogy a párjával ők,már dolgoznak a közös gyermeken,és ha megfogan,már nem fog ennyit sem fizetni.Ilyen létezik?
h.peter74
Nem igaz. De 100.000 Ft egy gyerekre csak nagyon extrém esetben lehet reális szerintem.
Vancsika1234
Lehetséges, különösen , ha egyezségkötéskor még nem volt ismert az autizmusa a gyereknek. De ha ismert volt, még úgy sem rosszak az esélyek.
Linci
Pert indíthatsz a tartásdíj emelése iránt. Itt az ő jövedelmét neked kell igazolni, de ezt közvetett módon is lehet: a magas életszínvonal is utalhat a bevallottnál magasabb jövedelemre.
xxxxxxxx
Százalékos marasztalást azt biztosan nem, fix összeget. Hogy mennyit, az függ attól, hogy milyen jövedelme (pl. ösztöndíja) van, milyen szükségletei vannak, milyen a jövedelmi-vagyoni helyzete az eltartónak és kiket kell vele egysorban vagy őt megelőzően eltartania.
Egy egyetemi tanulmányait folytató fiú, 22 éves, hány százalék rokontartást kérhet mennyit szoktak ítélni?
Tisztelt Fórum!
Volt férjem főállása mellett vállalkozó. 5 éve váltunk el, két gyermekre havi 50 000 ft gyermektartásban állapodtunk meg. Ezt kb három éve kiegészíti havi 70 000 ft-ra. Vállalkozása jól működik, szerintem havi fél milliós bevétele is van. Évente autót cserél, nagy házat tart fent, stb. Én a két gyermekkel nehezen jövök ki hónapról-hónapra élünk, mert a fizetésem elég alacsony. Ha erről beszélek neki, rögtön az a válasz, hogy az autó nem az övé, hanem a vállalkozásé. El tudom képzelni hogy a könyvelője úgy hozza ki, hogy mindent visszaforgat a vállalkozásba. Mit tudok tenni?
Nem magam miatt, de a gyerekek miatt bánt hogy más életminőségük is lehetne, nem azt kellene látniuk, hogy minden hónap végén gond még jóformán az élelem megvásárlása is.
Segítséget szeretnék kérni!!éve vagyok külön a volt férjemtől,3 és fél éve váltunk el.A gyermektartásban akkor megegyeztünk 28 ezer ft-ban,akkor volt a kisfiam 4 éves.Most 7 éves,első osztályos,és autista vagyis tartós beteg!A volt férjem,hivatásos katona,és februárban elvállalt egy külföldi missziót,nem kényszerítik,önszántából megy,havi 4-500 ezer ft-ért+az itthoni fizetése.Kértem,hogy szeptembertől emeljük meg a gyermektartást,mivel autista kisfiam iskoláztatása sokba kerül,és külön fejlesztésre is szorul,illetve munkát nem tudom vállalni,mert nem marad meg senkivel,betegsége miatt.NEki más igényei vannak,mint egy egézségesnek. A volt férjem nem hajlandó emelni.NEm tudom mennyit keres.HA februárban kimegy külföldre 7 hónapra,akkor sem hajlandó emelni,hisz akkor 7 hónapig a fiára sem néz,és 100százalékig rám marad minden.Ilyenkor jár -e az emelés,és mit vesznek figyelembe.Sajnos megegyezni nem tudok vele.NEkem nincs lakásom,sem munkám.Sajnos az iskola is messze van,a lakóhelyünktől,mert speciális.Imádom a fiamat,de hogy az apja nem látja be,hogy egy utista gyermek ellátása,főleg iskolás korban magasabb!én csak míg kint dolgozik külföldön,szeretnék emelést kérni.LEhetséges-e?hozzá teszem,ő saját lakást vett,új életet kezdett,könnyebb neki,mert én viszek mindent a vállamon.Nem sírok,mert a 28 ezer ft-az nem rossz.Segítsetek
scofi
Egyáltalán mi szeretnél?
pamacs78
Hogy micsoda?
Padame
Lehetséges. Azt lehet tenni,hogy igazolod, hogy a gyermek szükségletei ennél is többet indokolnak. Már ha így van.
S ha csak én voltam ott és ő.Akkor hogy bizonyíthatom.
Kedves Ügyvédek!
A kérdésem arra vonatkozik, hogy a gyerektartásnak van-e minimuma százalékban mérve? Vagyis tudom, hogy a gyerektartásnak a jövedelem 15-25%-ékát szokták meítélni, illetve több gyerek esetén a maximum 50%-ot felosztva a gyerekek között, de előfordul-e, hogy a biró a 15%-nál is kevesebbet ítél meg a gyerek "szükségleteire" hivatkozva? És ha igen, mennyi a minimum százalékban?
A kérdésem háttere, hogy a volt párom felsővezető egy külföldi nagyvállalatnál. Nem Magyar, de EU állampolgár és mindketten ugyanannál a vállalatnál dolgoztunk, nem hivatalosan együtt éltünk. Neki 10.000 dollar felett van a havi nettó jövedelme, de ha nagyon szűken számolunk akkor legyen mondjuk 8000 dollar. A kisfiunk másfél eves, Magyarországon ahogy tudom, egy ennyi idős gyerek tartásának a költségét 70.000 forintra becsülik.
Lehetséges, hogy hivatkozva arra, hogy "a gyerek szükségletei nem indokolják" a bíróság megszavaz egy akkora összeget, ami az apa fizetésének az 5%-át (se) teszi ki? Nem a magam gazdagodását szeretném, hanem nem tartanám méltányosnak a gyerekkel szemben, hogy az édesapja aki soha nem látta vagy bármivel is támogatott volna minket, a 7 villája mellett kutyájára többet költsön havonta, mint amiből mi ketten megélünk.
Ha ez lehetséges akkor lehet ezellen vaamit tenni?
Köszönöm a válaszaikat!
Tisztelt ügyvéd úr!
Sajnos hosszú lesz a levél mert ez nagyon bonyolult ügy szerintem.Történt 2 éve hogy a volt barátnőmmel együtt voltunk aztánk külön váltunk majd megint és igy tovább. A probléma viszont hogy ő akkor azt mondta hogy nem lehet gyereke nem tud teherbe esni. Majd az utolsó történés után megkeresett 2 hónapra rá körülbelül és közölte hogy apa lettem. Ami valljuk be csodás dolog ha az ember tervez és egy olyan ebertől szeretne gyereket akit tisztel és becsül jó esetben. Sajnos most nem igy történt. Közöltem a hölgyel hogy igy 25 évesen nulla háttérrel nem szeretnék gyereket ugy hogy vetess el ( nem vagyok hive de sajnos nem volt más ut számomra.) mire közölte hogy ha tetszik nekem ha nem ő megtartja. Hallotunk már ilyenről. Viszont amikor beletörődtem és mondtam hogy ez van igy jártam akkor legalább segitek a telefonjából kiderült hogy elnézést a kifejezésért de nem csak én vagyok a befutó hanem az akkori állitólagos legjobb barátja... Igen ekkor én is ledöbentem közben ugye otthon bejelentettem hogy a hölgynek köszönhetően gyerekem lesz. Természetesen a szüleim örültek neki bár kicsit régimódúak és engem is úgy neveltek kicsit fúrcsálták h nem vagyok vele de elfogadták. a születéskor mit anyagi mint mindenfajta segitséget megadtam ahogy a szüleim is támogatják a gyereket. most jelenleg ott tartunk hogy én lelkileg kb egy roncs vagyok mert nehezen tudom azt feldolgozni hogy folyamatosan megy a vita hogy fizessek persze neki nincs háttere hogy egyedül nevelje a gyereket néha látogatom de mivel a családját is gyülölöm ezért nehezen tudom megoldani a helyzetet.Most eljutottunk arra a szintre hogy ha találkozunk adok neki pénzt nem titok olyan 20 -30 ezret havonta. pont a mai nap irt rám hogy ebben a hónapban 10 ezret adtam neki (hangoztatom hogy nem akartam gyereket és ezt a családjával is közöltem és könyörögtem hogy olyan embernek szüljön aki szereti és becsüli nem aki utálja mert ismeri a múltját meg hogy milyen "NŐ" valójában)de mivan a pénz másik felével aztán annyira elmérgesedett a helyzet hogy rám irt hogy mondjak le a gyerekről meg a jogaimról meg úgy mindenről. Mivel olyan neveltetést kaptam sajnos ezt nem tudom meg tenni meg szeretem a gyereket bár sokat nem látom és nem vagyok alkalmas gyerek nevelésre de én ezt be is vallom illetve nem bizonyosodtam meg róla hogy tényleg az én gyerekem igy tanácstalan vagyok.Most ott tartunk hogy azt reagáltam erre hogy ha ő leirja hogy engem átvert hazudott becsapott és felhasználta a gyereket hogy en együtt legyek vele ezeket leirja és aláirja akkor legalább amikor a gyerek nagyobb lesz el tudom neki magyarázni hogy nem ugy van ahogy azt te gondolod.
Sajnos tanácstalan vagyok ezért kérem jogilag nem jogilag bárkinek a tanácsát hogy kicsit előbbre jussak és a kicsinek jobb legyen és az én lelkem is valahogy egy picit megynyugodjon. Előre is köszönöm a hozzászólásokat és a tanácsokat!!!!
Okirat, tanúk, képfelvétel, hangfelvétel. Bármi.
Sziasztok.2012decemberéig bankon keresztűl utaltam a gyermektartást.A hölgy jelezte hogy neki ez nem jó mert neki hónap közepén kelene a pénsz készpénzben.én ezt odaadtam neki skéz a kézbe s most beperelt gyermektartásért.s kéri visszamenőleg is 2013 januárjáig.de én ezt kézben odaadtam.milyen lehetőségem van ezt bizonyítani
Szép napot mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni!
Kell-e apának gyerektartást fizetnie, ha anyukától elvették a gyermeket?
Az elhelyezés előtti meghalgatáson készült jegyzőkönyv alapján apát nem kötelezék fizetésre, mert nem rendelkezik jövedelemmel.
Elöre is köszönöm szépen a válaszokat!
Üdv, Brigi
nekem már nem kell megállapítani a gyerektartást.Már meg van:minden jövedelem....szokásos 20%-a.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02