továbbtanuló gyerek ?

bertus # 2009.06.24. 14:38

Kedves Lyonee!

Azt gondolom, hogy ha valaki akar dolgozni az talál munkát.Sok fiatal nem fogadja el a felkínált munkát mert ott dolgozni kéne.Pénzt kapjon, de megszakadni ne kelljen közben.
Egyébként nem ajtón kilökésről van szó, de hogy valaki már most mindenféle kibúvót keressen, hogy mit miért ne kelljen megcsinálni.Szóval.....

Az én esetben a szóban forgó fiatalember éppenhogy leérettségizett.Ahogy Te nem láttad tanulni, úgy én sem.Tehát az a veszély az ő esetében nem áll fenn, hogy szegény a 8 órát követően másnapra készüljön.

Amenniyben azt látnák rajta a szülei, hogy hajt, hogy minél jobb eresményt érjen el, egy szavam nem lenne, na de így....! Se dolgozni, se tanulni.

Nem beszélve arról, hogy a nagyszüleink és szüleink is látástól mikulásig dolgoztak, és tisztességes ember lett belőlük

Lyonee # 2009.06.24. 14:19

Kedves Bertus!
Sok olyan szakképzés van, amelyik kimondottan érettségire épül, nappali rendszerű oktatásban. A napi 8 óra szakmai gyakorlat után, pedig tanulnia kéne az elméleti órákra.
Sajnos olyan világot élünk, amikor a több végzettséggel, tapasztalattal rendelkező felnőtt emberek sem kapnak munkát évekig. Diákmunkára is csak a több éve regisztrált diákok tudnak elhelyezkedni.
Írod, hogy apuka is csökkentett munkaidőben dolgozik, gondolod, hogy a 0 szakmai végzettséggel, gyakorlattal rendelkező fiatalokra szükség van?
Ha a gyerekünk elmúlt 18 éves, akkor lökjük ki az ajtón, boldoguljon, ahogy tud?!

bertus # 2009.06.24. 04:42

Kedves Lyonee!

Nekem is van gyermekem, de bízom benne, hogy amikor 19 éves lesz, nem én fogom finanszírozni a felnőtt élettel járó kiadásait.(itt sok mindenre gondolok).
Az, pedig hogy valaki továbbtanul nem zárja ki azt, hogy mellette munkát vállajon, akár részmunkaidőben is.Gondolom rengetegen vállalnak munkát a suli mellett különböző okból kifolyólag.
Azt nem tudom, hogy olvastad -e a korábbi hozzászólásaimat.Nem véletlenül vannak kételyeim a gyerek teljesítőképességével kapcsolatban.Aki nyári szünetben sem töri magát azért, hogy dolgozzon és várja, hogy mások eltartsák, ott valami probléma lehet.Mindeközben mi szülők valahogy magyarázzuk meg a kissebb gyerekeinknek mit miért nem tudunk megvenni.
A kissebbek lemondjanak dolgokról, miközben a nagy(ok) elvárásai nem mérséklődnek.

Lyonee # 2009.06.23. 20:50

Csak az érettségivel nemigen lehet elhelyezkedni, az a világ már rég elmúlt. A közoktatásban a nyugati mintákra a cél, az érettségi utáni szakképzés. Még szakmai végzettséggel sem biztos, hogy el tudna helyezkedni. Ha Te nevelnéd, biztos, hogy arra biztatnád, hogy tanuljon minél többet.

bertus # 2009.06.23. 03:57

kedves wasp!

e világi életben egyetlen biztos dolog van, a halál.
szerintem mindenki úgy indul neki a házásságának, hogy az örökre szól.az emberek pedig mindeközben változnak, a változás pedig mint tudjuk nem mindig ez egyén előnyére válik.

mindenesetre ha valakinek vannak a témával kapcsolatban tapasztalatai, osszák meg itt a fórumon.

_Wasp_ # 2009.06.22. 21:15

sokszor írtam, olyan házastársat kell választani, akivel az ember biztosan együttmarad, vagy olyant, akinél válás esetén biztos, hogy hozzánk kerül a gyermek, máskülönben sírba lógó végű és többnyire nagyon hálátlan kötelezettséget veszel különélő szülőként a gyermekkel a nyakadba.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bertus # 2009.06.22. 18:53

Jelenleg az első feleségénél maradt 17 éves gyerek esetében kérte az apu a tartásdíj csökkentést.Ítélet nemsokára várható.
Sajnos bosszantó, hogy a tartásra kötelezett szülő legyen mindig minden esetben megalkuvó, hiszen a gyerekéről van szó.Az mindegy, hogy mennyi idős a gyerek.A különélő szülő támogassa akkor is, ha már nincs miből.Ha pedig mégsem így tesz, akkor ő a gonosz, hisz nincs tekintettel a gyerekére.
Ez egy mókuskerék amiből nincs kiszállás.

honeybear45 # 2009.06.22. 18:15

Elvárható lehetne akár, de addig míg apuka fizeti a gyerektartást esze ágába nem lesz elmenni dolgozni.
Sőt itt a fórumon olvastam olyat ahol egy egyetemista lány ment el dolgozni és levelezőn folytatta a tanulmányait és az anyukája meg megtíltotta, hogy szóljon a váltzásról az apukának pontosan a gyermektartásdíj mitatt.
De úgy tudom, hogy 18 éves kor után már rokontartás van és ott már más feltételek vannak ám az apuka zsebére nézve jóval kedvezőbbek.
Az apuka hívatkozott már tartásdíj csökkentésére a pici baba kapcsán? Mert azzal már csökkenthető a gyermektartás mértéke.

bertus # 2009.06.22. 16:51

Szóval az apának van még két kicsi gyereke.Az egyik nemrég született, a másik másodikos.Ezenkívül egy 18 éves (lesz), akit az elvált felesége nevel.
A szomorú, hogy a srác nyári szünetben sem igazán akar dolgozni.Apu meg szakadjon meg, pedig az ő munkahelyén is bevezették a csökkentett munkaidőt.
Egyébként nem lenne elvárható, hogy azokon a napokon amikor gyakorlat van részmunkaidős állást (2 vagy 4 óra) vállaljon?

_Wasp_ # 2009.06.22. 16:28

ha nincs ösztöndíj vagy más jövedelem, akkor nemigen lesz csökkentés.

_Wasp_

és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.06.22. 16:17

A 3 nap alatt bizonyára munkát végez, melynek alapján valószínűleg tanulmányi ösztöndíjat kap. És ha igen, akkor ez már bizonyos értelemben jövedelem, tehát kérhető a t.díj csökkentése.

Lyonee # 2009.06.22. 16:13

mazsi1!

1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról
"A szülő jogai és kötelességei

13. § (1) A szülőt megilleti a nevelési, illetőleg nevelési-oktatási intézmény szabad megválasztásának joga. A nevelési, nevelési-oktatási intézmény szabad megválasztásának joga alapján gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének, saját vallási, illetve világnézeti meggyőződésének, nemzeti vagy etnikai hovatartozásának megfelelően választhat óvodát, iskolát, kollégiumot.

(2) A szülők joga, hogy gyermekük számára nem állami, illetve nem önkormányzati nevelési-oktatási intézményt válasszanak, továbbá - az, hogy e törvényben foglaltak szerint - nem állami, illetve nem helyi önkormányzati óvodát, iskolát alapítsanak, vagy annak alapításában részt vegyenek.

(3) A szülő joga igényelni, hogy az óvoda a nevelési programjában és tevékenységében, az iskola és kollégium pedagógiai programjában és tevékenységében a tájékoztatást és az ismereteket tárgyilagosan és többoldalú módon közvetítse, továbbá, hogy az állami, illetve önkormányzati nevelési-oktatási intézményben a hit- és vallásoktatást lehetővé tegyék.

(4) A szülő (1)-(3) bekezdésben meghatározott jogai nem korlátozhatják gyermeke gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadsághoz való jogát, melynek gyakorlását - a gyermek érettségének megfelelően - a szülő irányíthatja. Attól az évtől kezdve, amelyben a gyermek tizennegyedik életévét eléri - ha nem cselekvőképtelen -, a szülő az iskolaválasztás jogát gyermekével közösen gyakorolhatja. "

Ezt az igazgatónak is illene ismerni.

bertus # 2009.06.22. 15:51

Sziasztok!

Nekem a következő kérdésem lenne.
Adott egy 19 éves gyermek, aki most érettségizett, de nincs szakmája hiszen a szakmát majd csak 2 év múlva szerzi meg.(Tehát egy szakközépiskolai érettséi megszerzése 6 évig tart).Heti 2 nap suli, a többi gyakorlat.Szülei fizetnek utána tartásdíjat, dolgozni nem akar.Lehet kérni a tartásdíj csökkenést?

_Wasp_ # 2009.06.22. 15:32

ettől függetlenül kérd a tartásdíj megszüntetését, csökkentését, hiszen az említett iskolaváltás teljesen indokolatlan.

Van érettségije, megfinanszíroztad az szakma megszerzését is, a következő szakma megszerzéséhez támogatásoddal csak a te hozzájárulásoddal lenne lehetősége.

(ha elédáll és megkér, és te úgy döntesz hogy rendben, az teljesen más kérdés)

Az pedig nem érv, hogy nem szerzett szakmát, hiszen saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat!

_Wasp_

és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.06.22. 15:12

Senki és semmi nem akadályozta a fiatalembert abban, hogy a szakmásító vizsgát már most letegye, lévén a 2 év tanulmányt elvégezte.

A nívósabb szakmai vizsga szerintem csak süket duma - vagyis ha többeiknek emez suli vizsgáztatása is jó akkor ne lógjunk ki a sorból.

Szerintem a srác lógná még egy kicsit az időt mielőtt dolgozni kell kezdeni (...) és ehhez kéne az apa apanás...

kalamalyka # 2009.06.22. 14:58

a bibi az, hogy épp SZAKMÁT nem szerzett..........

1apa # 2009.06.22. 14:36

Szerintem is, csak a bíró is így gondolja e, az a kérdés...

monalisa1 # 2009.06.21. 18:03

Szerintem a tanulmányait befejezte, a vizsgát ott és akkor teszi le ahol és amikor neki tetszik. Tehát nem bukott és nem egészségi okból az évhalasztás, hanem "egyéb" okból, de ezt már ne az apa szívja meg.

Mível az iskola igazgatója is azt mondta, hogy nem kell járnia az órákra, akár el is mehet dolgozni. Nem kevesen vannak akik a munka mellett készülnek fel a felvételire és/vagy a diplomavizsgára.

Szerintem már az októberi vizsgázás is "lógás" az idővel, valamint ha kifogása van a szakmai vizsgával akár az előző évben átmenetett volna a másik iskolába.

Tehát több érv is amire lehet hívatkozni a bíróságon és kérni az alperesi kereset elutasítását.

Külön jegyzem meg: egy nagykorú gyermektől már joggal elvárható, hogy bizonyos értelemben gondoskodjon magáról.

"Lisa"
laikus hozzászóló

1apa # 2009.06.21. 17:14

A fiam most végzett el egy érettségi utáni 2 éves szakmát adó iskolát. Bíróságon kértem a gyt. megszüntetését, de alperes másik szülő és a gyerek azzal utasítja el a keresetet, hogy "tovább tanul": a 2. évről megvan a bizonyítványa, nem bukott meg (4-5-ös) , de a szakmai vizsgán nem jelent meg, mert ebben az iskolában neki nem megfelelő színvonalon tanították meg a szakmát. Egy másik iskolában, ami ugyanezt a szakmai végzettséget adja, állítólag egy tanárral meg van beszélve, hogy a már elvégzett, év végi bizonyítványban leosztályozott 2.évét újra fogja járni, és majd ez után hajlandó lesz elmenni szakmai vizsgát tenni. Az oktatási törvény ezt lehetővé teszi, hogy egy már befejezett tanévet újra járjon? A mostani iskola igazgatója szerint ha így van, be sem kell járnia az órákra, ha bemutatja, hogy már mindenből megvan az év végi jegye (bizonyítványa).Csak majd egy év múlva a szakmai vizsgára. Amit itt is letehetett volna, sőt októberben akiknek nem sikerült (nem jelent meg) újból lesz rá lehetőségük.

ObudaFan # 2009.06.10. 11:08

A gyermek életpályája megválasztásával kapcsolatos viták a gyámhatóság hatáskörébe tartoznak. A gyermeknek a gyámhatósághoz kellene fordulnia.

mazsi1 # 2009.06.10. 04:43

Az lenne a kérdésem, hogy van-e joga a gyerekkel nem együtt élő apának kiíratnia a 15 éves gyereket abból az iskolából, ahova most nyert sikeres felvételt?
Az anya meghalt (ő nevelte), az apa, aki 13 éve nem él a gyerekkel, él a jogával, hogy magához vegye a fiút, gyámja legyen. Gyámhatóság neki ítélte, hiába akar a gyerek a nagymamánál lenni, aki szintén beadta a gyámság iránti kérelmét. A mama fellebezett a gyámhatósági döntés ellen, most ügyészi szakaszban folytatódik az ügy, vagyis lesz majd tárgyalás. DE van egy vágrehajtható gyámhat. végzés. Ezt lobogtatva az apa bement a középsiskolába, hogy a fiút kiirassa és átírassa az apa lakóhelyén levő középsikolába, hogy ezzel is rákényszerítse a fiút, hogy oda költözzön.
A fiú is bement oda, ahova felvették, hogy ő nem akar kiíratkozni, sem elköltözni, hadd járjon már oda. De az iskola paragrafusokra hivatkozik.
Hogyan érheti el a gyerek, hogy oda járjon, ahova néhai anyja szánta és ahova ő akar. Vagy az apai zsarolás, trükközés még törvényes is?
SEGÍTSÉG KELL!!!

lali-bátyo # 2006.09.27. 17:19

Szerencsés vagy és talán Neked sikerül !

stillwater # 2006.09.27. 16:06

Köszönöm... Ugyan eddig engem nem, de az Édespámat már kereste a gyerek. Így áttételesen akarja "bemutatni" a papirokat. Gondolom azért így, hogy ne kelljen a szemembe néznie.

lalibatyo # 2006.09.27. 15:09

stillwater !
A saját példámból indulva azt mondanám hogy meg kellene keresned a Bíróságot és kérni a tartásdíj megszüntetését(mert nagykorú lett és nem igazolta hogy további tartásra szorul). Erre biztos előkerül az információ és a hallgatói jogviszony igazolás az első tárgyaláson és valószínűleg egy magasabb összeg megállapítását is fogja kérni majd a másik fél ha tényleg tanul a gyerek. DE mivel már felnőtt ezért a Bíróság nem állapíthat meg akkora tartásdíjat ami a saját tartásodat veszélyezteti mert a rokontartás szabályai szerint kell eljárnia ! Sőt ha min. béren vagy akkor szerintem semmit de ha kérnek környezet tanulmányt és nagyon látszik hogy sokkal jobb körülmények között élsz mint amit a jövedelmed megenged akkor nem nagyon fognak törődni a jövedelem igazolásoddal.
Sajnos a leírtakból úgy tűnik nem nagyon van választásod vagy beletörődve fizetsz,vagy a Bíróság. És hasonlóan hozzám tehetsz bármit Te leszel a rossz.
Fizetned meg addig kell míg a Bíróság ki nem mondja hogy már nem kell. És ha jogtalanul kérték tőled a pénzt akkor 6 hónapot kaphatsz visszamenőleg a kérelem beadásától számítva.

pocak # 2006.09.11. 04:44

Polgári perben nincsen vádlotak padja.
Bírótól jobbra vagy bírótól balra...