Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

Bellerophontesz # e-mail 2012.09.23. 11:29

Köszönöm a válaszokat!
A kérés egy olyan ismerőstől jött felém akiben maximálisan megbízok, és ő munkájánál / hobbijánál fogva kapcsolatba kerül perifériára szorult emberekkel, így pl melegekkel is. Így a kérdés valós problémán alapult ebben biztos vagyok. De köszönöm mindenkinek a segítségét a kérdésben.

sacc.business # e-mail 2012.09.21. 02:02

Üdv! Szeretném a segítségeteket kérni.

A második keresztnevemtől szeretnék megszabadulni, amit nagyon utálok és kissé viccesen is hangzik (nem csak szerintem...). Sajnálom, hogy csak most jutottam az elhatározásig, de visszafelé már felesleges gondolkodni, nemde? Diplomázás előtt állok, egészen pontosan 2013 nyarán kapom meg, ugyanakkor 2013 februárjában külföldre utaznék szakmai gyakorlatra, ameddig - feltételezem - nem lesz meg teljesen az egész névváltoztatási procedúra, iratokkal, mindennel egyetemben.

A kérdésem az volna, ilyen helyzetben mi lenne tanácsos?
Mégis gyorsan nekifogni, hátha meglesz minden februárig vagy várjam meg most már míg hazajövök külföldről és fogadjam el, hogy a mester diplomámban a régi nevem lesz és utána változtassak? Valahol attól félek, hogy nem feltétlenül fogadják el a diplomám, ha a régi név szerepel benne, függetlenül attól, hogy lesz rá igazolás, hogy a nevem megváltozott... Egyáltalán, a névváltoztatást igazoló irat (és nem csak az új anyakönyvi kivonat) csak magyar nyelven lesz kiállítva vagy pl. angolul is? Mi történik, ha a későbbiekben külföldön keresnék munkát, de a diplomámban plusz egy keresztnévvel több van, mint a hivatalos irataimban? Ezt ki igazolja le nekem? Az egyetemen azt mondták, hogy utólag diplomán nevet már nem módosítanak (mert hogy rájuk nem vonatkozik a közoktatási törvény). Tényleg lehetetlen kérvényezni a diploma utólagos módosítását?

Megköszönném, ha valaki válaszolna, mert tényleg rettenetesen gyűlölöm a 2. keresztnevem, ugyanakkor azt sem akarom, hogy a névváltoztatásom miatt legyen a későbbiekben bonyodalmam pl. munka terén vagy külföldön.

Köszönettel,

Szivárványlány

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.20. 08:49

Továbbra is azt hiszem, fake. De azért egy kérdésem lenne: ha valaki férjhez megy (megnősül) és emiatt megváltozik a neve, akkor az egyetem köteles neki új diplomát kiállítani?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.19. 18:25

Ugratnak.

www.kbs-ugyved.hu

Bellerophontesz # e-mail 2012.09.19. 14:57

Köszönöm a választ! Tudsz nekem mondani bármilyen jogszabályt amire hivatkozhat? Vagy ami alapján érvényesítheti a jogát?
Sajnos nem tudom milyen diplomát kapott, közvetlenül nem ismerem az illetőt, csak megkérdezték tőlem, ha már jogot tanulok, tudok-e nekik valamit tanácsolni.

Üdvözlettel
Beatrix.

Bellerophontesz # e-mail 2012.09.18. 18:45

Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordultak hozzám, hogy mit tehet az, aki diplomázott, majd diploma után átoperáltatta magát és nemet, vamalint nevet változtatott. Szerette volna átíratni az új nevére az eredeti diplomáját, de a dékán ezt visszautasította. Szeretném megkérdezni, hogy ekkor mit tehet az illető? Van erre valamilyen jogszabály?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Beatrix.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.26. 19:58

Steve Hufnager

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2012.07.26. 16:49

Válasz magadnak tetszőleg egy könnyen kiejhető keresztnevet és a továbbiakban azt használd a hétköznapi életben - ilyen egyszerű, a valós keresztnevedet meg csak hivatalos okíraton stb.

Dr.Attika # e-mail 2012.07.26. 15:33

Tisztelt Stephan!
Nincs rá mód. Balra klikkeljen a törvénytárra. Ott az 1982. évi 17. tvr-t keresse. Le van írva pontosan.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Istvan_Budapest # e-mail 2012.07.26. 15:00

Tisztelt Fórumozók!

Ismételt névváltoztatással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.

A tavalyi évben névváltoztatást kértem, és felvettem egyik nagyszülőm születési nevét.
Sajnos elmulasztottam megváltoztatni a keresztnevemet, úgy tudtam azt nem lehet.

Viszont mivel külföldön élek nagy nehézséget okoz nekem a keresztnevem a mindennapokban, mert nem tudják helyesen kiejteni és állandóan magyarázkodnom kell, és miután elmagyaráztam megpróbálják kiejteni de azután is folyamatosan rosszul mondják.

Emiatt szeretnék felvenni egy másik keresztnevet, vagy esetleg megtartani az eredetit és elé tenni egy nemzetközileg is kiejthető magyarázkodásmentes problémák nélküli keresztnevet. Ha szükséges felvenném anyám lánykori családnevét mellé.

A KIM anyakönyvi osztályán az a tájékoztatást kaptam, hogy 2012 január 1-től olyan törvénymódosítás lépett életbe, mely szerint 5 éven belül nem lehet újbóli névváltoztatást kérni, azt csak különös méltányosság miatt engedélyezhetik.

Megkérdeztem, hogy mi jelent különös méltányosságot, erre azt mondták, hogy gyakorlatilag az ha az eredeti nevemet akarom vissza, ami számomra nem megoldás.

Tudna ebben nekem valaki segíteni, hogy mit tehetnék illetve ajánlani egy ügyvédet aki segítene ezt elintézni?

Ha valaki tényleg tud segíteni akkor a jaguani@gmail.com címen elérhető vagyok. Ha vannak ötletek várom a tippeket, előre is nagyon szépen köszönöm.

Harrcos # e-mail 2012.07.03. 22:13

Tisztelt szakik!

Különböző okok miatt (tisztelet, külfödre költözés, német menyasszony) édesanyám német, férjezett családnevét szeretném felvenni. A probléma, hogy a férj időközben sajnos elhunyt, így ő már nem tudja engedélyezni a felvételt, rokonságával pedig nincs kapcsolatom. Az okmányirodában nem bíztattak sikerrel, önök szerint lehetséges keresztülvinni az ügyet, és ha igen, akkor milyen indoklással a legesélyesebb?

Előre is köszönöm válaszukat, további pontos részleteket e-mail-ben tudok megadni.

HarRcos

Zsuzsanna412 # e-mail 2012.06.19. 12:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

20 éves főiskolás vagyok, Zsuzsa Klaudia keresztnevekkel anyakönyvezve. Házasságkötéskor majd a férjem vezetékneve mellé a Zsuzsannát szeretném felvenni, tehát a keresztnév hosszabb alakját, második keresztnév nélkül. Ez milyen eljárással és milyen költségekkel jár? Valamint: érettségi bizonyítvány, nyelvvizsga bizonyítvány, diploma módosítása szükséges-e?

Előre is köszönöm a választ!

ius latratus # e-mail 2012.06.04. 11:02

Miért, milyen nevet akar felvenni? Adott név viselőjének ugyan milyen jogai sérülnének attól, hogy más is pályázik a nevére?
Mondjuk, ha Generali Általános Biztosító János akar lenni, akkor megértem a kérdést, de így...

gytt # e-mail 2012.06.04. 10:41

A nevet engedélyező-már azt a nevet viselőknek , mely jogai nem sérülnek a név felvételével?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.06.04. 09:41

Nincs kötött szöveg.

www.kbs-ugyved.hu

gytt # e-mail 2012.06.04. 08:10

köszönöm a választ.Mondták, hogy úgy legyen a szövege, hogy nem sért semmilyen...ezt felejtettem el,erre lennék kíváncsi.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.06.03. 19:49

De ha ragaszkodsz, hozzá, akkor két tanúval.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.06.03. 19:48

Miért, annyira ritka? Vagy történelmi?

www.kbs-ugyved.hu

gytt # e-mail 2012.06.03. 14:36

Tiszteletem!
Az lenne a kérésem, hogyan kell meg írni a beleegyező nyilatkozatot a hozzá tartozóknak, akik azt a nevet viselik amit én is akarok.
Tehát mi legyen a szövege.Köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.21. 11:00

Ki mondta, hogy egyszer lehet "próbálkozni"?
Az indoklásnak szvsz a legjobb lesz, ha a mostani vezetéknék gyakoriságára hivatkozol, arra, hogy érzelmi kötődésed nem a biológiai, hanem a nevelőapádhoz volt, rokoni kapcsolatot ezekkel a féltestvéreiddel tartod csak. Hasznos, ha csatolod a névviselők nyilatkozatát is, hogy nem ellenzik.

www.kbs-ugyved.hu

gytt # e-mail 2012.04.21. 10:20

Köszönöm a válaszát!, de az a baj csak egyszer lehet próbálkozni,nem akarom elszúrni.inkább mellé beszélek, de tudna valami elfogadható indokot adni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.21. 10:17

Meg kell próbálni. Valószínűleg teljesítik.

www.kbs-ugyved.hu

gytt # e-mail 2012.04.21. 10:09

Szögedi néven születtem ANYÁM FÉRJE VEZETÉK NEVÉT KAPTAM.
8ÉVESEN hercehurca-apasági-majd névváltoztatás,és megkaptam a biologiai apám nevét.
35éves vagyok.
szeretném visszakapni a nevem.
elutasítanak ha az igazat írom?van 4féltestvérem,akik nem ellenzik.1988ban meghalt a fater,Hagyaték már nincs.
Csak a nevem akarom,van rá mód?

gytt # e-mail 2012.04.21. 10:08

Szögedi néven születtem ANYÁM FÉRJE VEZETÉK NEVÉT KAPTAM.
8ÉVESEN hercehurca-apasági-majd névváltoztatás,és megkaptam a biologiai apám nevét
35éves vagyok.
szeretném visszakapni a nevem.
elutasítanak ha az igazat írom?van 4féltestvérem,akik nem ellenzik.1988ban meghalt a fater,Hagyaték már nincs.
Csak a nevem akarom,van rá mód?

gytt # e-mail 2012.04.21. 10:02

Üdv!
Kérem a segítségét hozzáértőnek.
Röviden:
Születtem Szögedi néven,anyám férje nevét kaptam.8évesen herce-hurca,apasági-elvették a vezeték nevem,és megkaptam a biológiai apám vezeték nevét.Legyen Tóth.
Visszaszeretném kapni,és megváltoztatni a nevem Szögedire.
Hivatkozhatok e Szegedre,mert ott lakom és mennyire szeretem...?És régi szép magyar név a Szöged?
Vagy ha leírom az igazat, hogy miért, a halottra való tekintettel nem utasítanak el? 1988ban meghalt.semmilyen hagyatéka nincs.De van 4 gyereke,akik féltestvéreim.
Kérem válaszoljanak,nem szeretném ha elutasítanának a belügyminisztériumból.Köszönöm!