Az is lehet egy bizonyíték, hogy nem lett leltár felvéve.
Adósság öröklése?
szerintem ez ilyen 100ft-os beprobalkozas.. :)
Obudafan:
nekem kell igazolni? nem en szeretnek penzt behajtani.
a 3 orokos aztmondja hogy roncs volt.. a hitelezo meg azt hogy nem volt roncs.. akkor ? :)
hogyan tovabb?? senki nem tud bizonyitani semmit.. torveny sem szabályozza ezt, legalábbis nem találtam sehol semmit erről.. Hagyatéki leltárban nincs benne a kocsi, pedig az eurotax értéke több mint 300.000-ft és ha több, akkor bele kellett volna venni szóval az egész hagyatéki eljárás rossz akkor..
na most ez micsoda?? :)
„Nem vagy te cég, hogy jogutódja légy bárkinek is. Örököse vagy és kész.
Az örökös csak az öröksége erejéig felel a tartozásokért, saját vagyonával nem.”
Az örökös az jogutód. :)
hokuszpok79
Mivel örökölted a tulajdoni hányadodat, azzal a tulajdoni hányaddal teljes mértékben felelsz.
solarenqu
Hát majd nyilván igazolod, hogy roncs volt, ennek hiányában Eurotax alapján szerintem.
Tehát az ingatlan tulajdonrészem gond nélkül bejegyzi a földhivatal és a törlesztőrészletet fizeti tovább az eredeti hitelfelvevő az én tulajdonrészem után is?! Valahogy sántít, mert nyilván nem akar helyettem fizetni semekkora részt sem. Hogy van ez?
És ha az adós nem fizeti a hitelt, akkor maximum elviszi a bank az ingatlant (beleértve az én tulajdoni hányadom is)?
Mikor van az az eset, hogy a hitelfelvevő helyébe lépek, azaz ("jogutód" leszek)? Akkor, ha az összes adós meghal így a hitelszerződés megszűnik?
Obudafan:
De hogyan mondaná meg, ha meg sincs a kocsi?
Ha azt mondom, hogy eladtam 30.000ft-ert vashuladeknak, akkor mit mondanak? :)
tehat nincs mit megnezzen a szakerto..
hokuszpok79
Nem kell a bankkal új szerződést kötni, anélkül is bejegyez a földhivatal tulajdonosként.
solarenqu
Ha ezen vita lenne, akkor perben szakértő megmondaná. Majdnem ugyanannyiért, amiről az egész per szólna. Így aztán célszerűbbnek látszik az értékben megegyezni a hitelezővel.
Az 1. verzió nem lehetséges, mivel a bank "csak úgy" nem kreálhat belőled adóstársat.
Nem vagy te cég, hogy jogutódja légy bárkinek is. Örököse vagy és kész.
Az örökös csak az öröksége erejéig felel a tartozásokért, saját vagyonával nem.
A zálogjoggal terhelt vagyontárgyakat nem lehet külön-külön kezelni.
Az örökölt vagyontárgyak összessége erejéig felelsz az akár egy vagyontárgyra vonatkozó tartozásért is.
Úgyhogy az 1. variáció kizárt.
A 2. esetben ha a bank új szerződést ír és te aláírod, onnantól kezdve természetesen a már korábban meglévő vagyonoddal is felelsz a tartozásért, mert az már új szerződésnek minősül.
Nagyon meg kell nézni, hogy érdemes-e elfogadni az örökséget, mert pár százezer forint "haszon" reményében nem biztos, hogy megéri bevállalni a sok hercehurcát.
Legjobb, ha nem írsz új kölcsönszerződést a bankkal, hanem az örökségedből felajánlasz annyit, amennyi fedezi a tartozást. A bank meg vagy elfogadja, vagy lenyeli a kintlévőségét.
Így nem tudnak adósrabszolgaságba taszítani.
Ha elfogadom a hagyatékot a közjegyzőnél (amelyben jelzáloghitelek is szerepelnek, az egyiknél a tartozás bőven meghaladja a zálogtárgy értéket), akkor melyik eset történik?
- az elhunyt jogutódja leszek (aki adóstárs volt), azaz a bank további beleegyezésem nélkül, hivatalból bejegyez a hitelszerződésekben szintén adóstársként, nekem alá sem kell írnom új hitelszerződésnek.Ha az adós nem fizet,teljes vagyonommal felelek a tartozásokért (nem csak a hagyatéki vagyontárgy erejéig).
- a közjegyzői hagyatéki végzéssel, mely szerint az ingatlanokban tulajdoni hányad illet meg, megkeresem a földhivatalt a tulajdonbejegyzési igényemmel, és a földhivatal kéri a bank hozzájárulását (mivel a bank zálogjoga van a teljes ingatlanon). Ezután a bank (ha szükségesnek látja) új szerződést köt velem. Ha lesz ilyen szerződés, akkor adóstársként vagy csak dologi adósként (zálogkötelezett) fogok szerepelni?
Jó lenne, ha a 2. eset lenne, és abban is csak zálogkötelezett lennék, mert így teljesülne a PTK 679 (1):
„
Ha az örökös elfogadja a hagyatékot, a Ptk. 679. §-a értelmében felelősséggel tartozik a hagyatéki tartozásokért, azaz az örökhagyó tartozásaiért is. E felelősség azonban nem korlátlan; a Ptk. 679. § (1) bekezdése szerint az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, úgy az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel. E szabály értelmében az örökös felelőssége csak a hagyatéki vagyon mértékéig terjed.”
de azt hogyan fogják meghatározni, hogy mekkora az az összeg amivel az örökös felel??
Igen, az örökös felel.
Nem nyilvános a hagyatékátadó végzés, de a hagyatéki hitelezőnek nyilván van olyan jogos érdeke, ami alapján megismerheti.
Viszont ez a Zelkó és társa ügyvédi iroda aki az otp faktor megbízásból írt azt írja, hogy:
Annak a ténynek, hogy több örökös a hagyatéki eljárás során az örökségét ajándékozással átruházta örököstársa részére, az örökösi minőségén és az ennek alapján fennálló felelősségén nem változtat.
A hagyatéki eljárásban létrejött egyezség ugyanis élők közötti jogügylet, az örökösi jogállást nem változtatja meg.
gondolom ezek már megnézték a hagyatéki végzést..
nem is tudtam hogy ez nyilvános..
... de akkor a barátnőm anyukája, meg az ő testvére felel nem? közjegyzőtől egy ilyen papírunk van:
DR. ... ... budapesti közjegyző a néhai XY született XY napján és végintézkedés hátrahagyása nélkül elhunyt XY budapesti lakos hagyatéka ügyében tárgyalás tartása nélkül meghozta az alábbi Végzést:
A közjegyző a felek közt létrejött egyezséget jóváhagyta és megállapítja, hogy néha XY örökhagyó hagyatékát:- Kocsi adatai, rendszám alvázszám évjárat, (ÉRTÉK NINCS SEHOL)
AJÁNDÉK jogcímén az örökhagyó unokája XYX(barátnőm) megszerezte..
Hagyatéki teher: közjegyzői munkadíj 10.065,-Ft
A jogerős végzéssel a közjegyző hivatalból megkeresi a NAV-ot, illetve tájékoztat a közjegyző, hogy a jogerős végzéssel írassuk át a kocsit az okmányirodában..
Indoklás: Az örökhagyó, özvegy családi állapotban leszármazók hátrahagyása mellett és végintézkedés hátrahagyása nélkül hunyt el.. Az örökhagyó után öröklésre hivatottak gyermekei a PTK 607 alapján..
Az örökhagyó gyermekei és unokája egyezséget kötöttek.
A közjegyző a hagyatékot a felek közt létrejött egyezség alapján a Hetv. 96. 1 bek b pontja alkalmazásával adta át..
És ennyi, nincs leltár nincs semmi, nincs szó arról, hogy mennyit ér a kocsi.. örökhagyó gyermekei és unokája sem tudott semmi féle tartozásról..
Kin tud az otp faktor pénzt behajtani? gondolom akkor max az öröhagyó gyerekein, de rajtuk is mennyit?? ki tudja másfél évre visszamenőleg megállapítani, hogy mennyit ért a kocsi?
Kérlek segítsetek!
Köszi szépen!
Üdv,
Aki ajándékba kapta az autót, az nem felel a hagyatéki terhekért.
ezt a kocsit soha az életben nem látta senki...
honnan tudják hogy nem egy roncs volt??
itt szerintem valami nagyon durva eljárási hiba van, vagy nem tudom..
semmilyen tudomásunk nem volt arrol hogy tartozasa van esetlegesen... honnan kellett volna tudniuk?
nincs hagyatéki leltár...
Annyi van hogy baratnom anyukaja meg a tesvere a ket egyenes agi orokos ajandek jogcimen orokhagyo unokajara baratnomnek adja a xy forgalmi rendszamu gepkocsit.. semmi nincs arrol, hogy mekkora a kocsi erteke..
papir hatuljan van egy dijjegyzek.. kozjegyzo dijai 10000ft.. nem volt hagyateki targyalas sem, mivel tudtunkkal csak ez a gepjarmu volt a hagyatekban..
tartozasnak nem kellene valahol feltuntetve lennie?
vagy a kocsi ertekenek?
vicc ez az egesz :(
Leginkább a hagyatéki leltárban feltüntetett értéke.
tehát, konkrétan, ha tudom igazolni egy adásvételivel, hogy a kocsit 175 ezer forintért adtam el.. akkor felajánlom az ügyvédi irodának a pénzt és ennyi? mást nem követelhet?? illetve, az lesz a mérvadó, hogy én mennyiért adtam el a kocsit?? nem az euro tax értéke stb??
Gyorsan felajánlani azt a 175 ezer forintot, hogy ne kamatozzon.
Tehát például azt sem tudom, hogy közjegyző a hagyatékinál, erről miért nem tudott semmit? mert ha ezt mi tudjuk akkor, biztos, hogy vissza utasítjuk az örökséget..
Sziasztok,
Barátnőm mamája, meghalt másfél éve nem tudtunk semmilyen tartozásról, a hagyatéki végzésben egyetlen egy régi gépjármű volt benne, amit barátnőm megörökölt. Kaptunk ma egy papírt, otp faktoring megbízásából, valamilyen ügyvédi irodától, hogy néha ....-nek 1,6 millió ft tartozása volt amit az otp engedményezett nekik, és hogy 15 napon belül fizessen be 1.6 millió forintot..
Felhívjak a figyelmemet, hogy csak a hagyaték összegéig felel az örökös..
Na most, jól értem, hogy maximum a kocsi értékével felel barátnőm.. A kocsit már eladtuk, megvan az adásvételi 175 ezer forintról.. gondolom nem ezt az értéket nézik, hanem a kocsi eurotax értékét...
Mit lehet csinálni ilyenkor? köszi előre is a választ!
Üdv,
G
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02