Tisztelt Uram!
Igy azért kicsit más a helyzet. Az 1/4-ed részre kötött adásvételi szerződés azon része érdekes, ahol a vételár megfizetésében állapodtak meg. Ha ebben az édesanyja nem szerepel semmilyen formában, akkor Ön ezt a házastársi közösvagyonból vásárolta. Ha az édesanyja szerepel aként, hogy a vételárat Õ fizeti meg, de a szerződést az Ön javára köti, akkor külön vagyon azzal a kitétellel, amit ObudaFan kolléga írt. Ha az édesanyja nem szerepel aszerződésben, de a vételár az ő általa nyujtott kölcsönből lett kifizetve, akkor közösen kell helytállniuk a visszafizetésért és közös tulajdon az 1/4 rész. A következőt lehet javasolni. Válás nélkül is megszakad a házastársi vagyonközösség, ha az asszony végleg elköltözik. Innentől minden szerzés az Ön külön vagyona. Az ingót ami jár az asszonynak adja ki neki. Erről mindenképp valmi írást kell készíteni. Ha nem viszi el, akkor is legyen meg a papír, meg amennyiben lehetséges különítse el a lakásban és ne használja. Amennyiben a válási szándék végleges, akkor fáradjon el a helyi bíróságra és kérje, hogy a válókeresetét foglalják jegyzőkönyvbe. Vigye magával a személyi iratain kívül a házassági anyakönyvi kivonatot, a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, az ingatlan hiteles tulajdoni lap másolatát illetve azon ingók listáját, amit az asszonynak szán. Ezt követően pedig a bírósági fogalmazó által elmondottak szerint járjon el. Ügyvédhez, akkor forduljon, ha az asszony az ingatlanra is benyújtja igényét. Ja még egy . A jegyzőkönyvezéskor fogalmazza meg, hogy kéri a gyermekek Önnél történő elhelyezését ( indokolja meg úgy ahogy itt leírta ) és határozza meg, hogy milyen mértékű gyermektartást kér. Két gyermek az a felesége jövedelmének 40%-a.
Innentől minden eljárási kérdésben köteles Önt a bíróság kitanítani, illetve a gyermek elhelyezés kérdésében a germekek érdekeinek megfelelően dönteni, a vagyon megosztásban, pedig a közösvagyont fele-fele arányban megosztani. Ha szabd javasolnom innentől ezekről a kérdésekről csak a bíróság előtt beszéljen az asszonnyal indulatok, veszekedés nélkül.
Közös vagyon?
- 1
- 2
Köszönöm a válaszokat.
Lehet,hogy rosszul fogalmaztam.Az édesanyám ezzel a gesztusával inkább az én testvéremet /akinek az 1/4-ed részét megvásárolta /akart segiteni mivel a kifizetett pénzből tudtak maguknak lakást vásárolni,mivel ők már nem laktak itt.Másik rossz fogalmazásom,hogy nem ajándékba,hanem kölcsön kaptam azt a pénzt amivel a bátyámtol megvásároltam az 1/4-ed részt.Nem tudom,hogy igy változtat-e a helyzeten valamit?
A másik kérdésem,hogy a házasságunk alatt a feleségem vásárolt magának egy autot részletre,de mivel a hitelelbirálatnál nem volt hitelképes az én nevemre lett megvéve.
Szorgalmazzam ennek az eladását a részére vagy ennek nincs nagy jelentősége?Nem akarok visszaélni tulajdonjogommal.Nem szeretnék nagy vitákba keveredni?
Az akkor sem feltétlenül számít külön vagyonnak. Egyébként pedig a vélelem a külön vagyon mellett szól ilyenkor.
A PK 281. szerint a szülô vagy más rokon által adott jelentôsebb értékû ajándékot rendszerint az ô gyermeke vagy rokona részére szóló juttatásnak kell tekinteni.
Abban az esetben ugyanis, ha a szülô vagy más rokon ad jelentôsebb értékû ajándékot, ezt - az ítélkezési gyakorlat tapasztalatai szerint - általában saját gyermekének illetve rokonának szánja. Ilyenkor is jelentôsége van természetesen az ajándékozáskor elhangzott nyilatkozatnak, de a vagyonjogi igények eldöntésénél a bíróságnak fokozott gonddal kell a nyilatkozat valódi tartamát vizsgálnia. Sok esetben ugyanis a szülô, illetve rokon eredetileg nem csupán gyermekét (rokonát), hanem annak családalapítását kívánja támogatni - közvetve tehát a másik házastársat is - szándéka azonban nem irányul arra, hogy az együttélés végleges meghiúsulása esetén az ajándék értéke ne gyermekét (rokonát) illesse meg, hanem az a másik házastársat is gazdagítsa, és közös vagyonként megosztásra kerüljön. Ilyen esetekben az ajándékot illetve a helyébe lépett értéket annak a házastársnak a különvagyonához tartozónak kell tekinteni, akiknek a szülôje, rokona azt adta. Ez a megoldás elejét veheti annak, hogy utóbb az ajándékozó a másik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése iránt külön per megindítására kényszerüljön.
Másként alakul a helyzet akkor ha a mindkét házastárs részére történô ajándékozást okirat bizonyítja (pl. ingatlan ajándékozása esetén). Ekkor csak maga az ajándékozó érvényesíthet igényt bármelyik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése érdekében. Nincs azonban akadálya annak, hogy az ajándékozó szülô vagy más rokon ezt a követelést a Ptk. 328. §-nak (1) bekezdése alapján gyermekére (rokonára) engedményezze, és - ebben az esetben ez az igény a házastársak vagyonjogi elszámolásának keretében, a szülô (rokon) perbenállása nélkül is elbírálható.
Mindezekbôl következik, hogy az eset összes körülményének a vizsgálatára van szükség olyan esetben, amikor az egyik házastárs a házasságkötésre tekintettel adott ajándék közös vagyonba vagy különvagyonba tartozását állítja. A bizonyítékok mérlegelése során - a kifejtetteken túlmenôen - jelentôsége lehet a felek által követett helyi szokásoknak is.
A gyermek elhelyezési iránti pert a lakóhely szerint illetékes városi bíróságon kell megindítani.
A ház tulajdonrésze különvagyon, adott esetben bizonyítani kell, hogy az 1/4-rész megvásárlására szolgáló pénzt édesanyád kifejezetten neked - és nem kettőtöknek adta. (Ha ezt nem sikerülne bizonyítani, akkor az 1/4-rész számít különvagyonnak.)
Tisztelt forumozok
A kérdésem a következő lenne.A feleségemmel teljesen megromlott a kapcsolatunk.A ház amiben lakunk egy 110nm kertes családi ház..50%-ban az édesanyám,50%én vagyok a tulajdonos.Édesanyám nak a 100%-on haszonélvezeti joga van.Édesapám halála után 1997-ben ,a bátyám és én örököltük a 50%-ot./1/4-1/4 részben/.2004.04.16-án a bátyám ¼-ed részét az édesanyám megvásárolta az én nevemre.A nekem kölcsönadott pénzről amiből az ¼-ed rész ki lett fizetve kettönk között egy papír van.A feleségemmel 2002.04.04-én kötöttünk házasságot.Ez a tulajdonjogom közös vagyonnak számit?
Kérdéseim a következők.Kirakhatom,elküldhetem –e őt ,lehet-e követelése velem szemben.Közös vagyoni tárgyként csak mosogépet,tv-ét ágyat ,mikrot tudok megemliteni,mivel a lakás brendezve volt.Kapcsolatunk megromlásának a főbb okai,hogy napokig,hetekig nem jár haza,nem teljesiti anyai,családi kötelességeit/nem főz,nem takarit stb/Ez az én szemszögemből nézett ok.Õ szerinte keveset foglalkoztam vele,mindig elöbbre való volt a munka számomra..Már többször elakart költözni de mindig meggondolta magát.Amikor elakart költözni megbeszéltük hogy a kislányunkhoz /4 éves/bármikor jöhet,látogatthatja.Elvinni hála istennek eszében sincsen,gondolom vagyis tudom hogy a kislány csak teher lenne neki.Mivel ezt a levelet pár napja kezdtem fogalmazni,közben mondta hogy hamarosan elköltözik ,mivel én elküldtem.Azt mondta ,hogy addig gondolkozzak hogy mit adok neki mert sokszor odaadta a fizetését,meg vannak közösen szerzett tárgyak/a fent emlitettek/Mondtam ,hogy amikor odaadta a fizetését azt a számlákra,rezsire,étkezésre,gyerekre lett költve.A közös tárgyakat meg viheti ha kifizeti a felét.Ha elköltözik,hol kezdjem el a gyerekelhelyezési kérelmet?Mi a folyamata?
Most ennyi fogalmazodott meg bennem ,de még folytatom.Köszönettel és üdvözlettel.
Sz.F
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02