Öröklés lemondás

ObudaFan # 2015.04.20. 17:55

Békéséva

Az úgy nem fog menni. El kell fogadni az öröklést és utána tudja neki ajándékozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.20. 16:19

Úgy érted, biztosan? Nincs olyan.

Zselyke8 # 2015.04.20. 13:21

Tisztelt Ügyvéd Ur!

Kérdésem a következő: Szüleim nevén van egy ház amit szeretnénk eladni. Időközben édesapám elhunyt és még nincsen meg a hagyatéki tárgyalás. Van két testvérem, akiknek van banki adósságuk. Ők lemondanának az édesanyánk javára az örökségről. Mikor és hogyan kell ezt megtenniük, hogy a bank ne terhelhesse rá a tartozásukat az ingatlanra.

Üdvözlettel

Békéséva # 2015.04.18. 07:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy ismerősöm felesége meghalt és mivel se gyerekük,se rokonaik nincsen, igy ő fogja örökölni a lakást.80 éves bácsiról van szó.
Még a közjegyzői eljárás előtt van.
Viszont szeretné egyből a lakást egy fiatal emberre ráhagyni, mert már régóta ő segíti, ápolgatja, még amikor a felesége is élt, szükségük volt segítségére.
Ugy gondolta,hogy akkor eleve ne az ő nevére legyen irva a lakás , hanem egyből erre az ember nevére.
Szerintem mindkettőjük részére jó lenne ez a megoldás.

Az a kérdés,hogy ott majd a közjegyző előtt ezt nyilatkozza és „utasítsa ”vissza a lakás öröklést a férfi javára????

ObudaFan # 2015.04.07. 11:56

Ezt úgy kell értenünk hogy a mi gyermekünkre száll automatikusan? Akkor is ha nem a férjem vérszerinti gyermeke? de közös háztartásban élünk természtesen.

Az kevés. Ahhoz, hogy ő örököljön a férjed kiesése esetén, örökbefogadott gyereknek kell lennie.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.07. 06:33

Nem. Elsőre értetted jól. De a mostoha gyerek nem leszármazó.

roary # 2015.04.06. 17:13

Azt hiszem félre értettem amit írt. Talán nem is a gyerekünkről szólt,hanem hogy ha a férjem lemond róla akkor a (férjem) testvére kapja. Ha nem lenne gyereke az apósomnak akkor meg az ő testvére.Így gondolta? Köszönöm

roary # 2015.04.06. 16:40

Nagyon köszönöm a gyors választ.
"Ha vannak leszármazók, az övék, ha nincsenek, a testvéré."
Ezt úgy kell értenünk hogy a mi gyermekünkre száll automatikusan? Akkor is ha nem a férjem vérszerinti gyermeke? de közös háztartásban élünk természtesen. A lényeg pedig hogy akkor nem kerül bajba férjem édesanyja miattunk ha így megoldjuk ugye? Köszönöm

ObudaFan # 2015.04.06. 16:32

édesapja nagyon beteg ezért az lenne a kérdésem,ha ő meghal, az örökölt részre ( ketten vannak testvérek.)ráteszi a bank a kezét?

Igen.

Hogy lehetne megakadályozni hogy az édesanyja lakását leterheljék miattunk? Lemondhatunk róla? Kinek a javára ha igen?

Nincs olyan, hogy kinek a javára, a sorban következő törvényes örökösé lesz. Ha vannak leszármazók, az övék, ha nincsenek, a testvéré. Vagy még azt lehet, hogy végrendeletet ír férjed édesapja és arra hagyja, akire akarja, akkor már csak a kötelesrészt kell visszautasítani.

roary # 2015.04.06. 16:02

Üdvözlöm! Szeretnék kérdezni valamit. Férjemnek van egy lakás a nevén ami bedőlt, tehát a banknak a lakáson felül is van követelése felénk,hisz a lakásértéke nem fedezi a kialakult hitelt. Ez jelenleg végrehajtás alatt van.Van egy másik lakás ami a szüleié fele fele arányban. Az édesapja nagyon beteg ezért az lenne a kérdésem,ha ő meghal, az örökölt részre ( ketten vannak testvérek.)ráteszi a bank a kezét? Hogy lehetne megakadályozni hogy az édesanyja lakását leterheljék miattunk? Lemondhatunk róla? Kinek a javára ha igen? Nagyon Köszönöm

ObudaFan # 2015.04.01. 14:25

Mateka22

Ha valóban visszautasította az öröklést, akkor a hagyatéki eljárás díját sem kellett volna fizetnie és illetéket sem kell. De a leírtak alapján elég kétséges, hogy tényleg ez történt-e.

ObudaFan # 2015.04.01. 14:21

Liszka

Szerintem nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.31. 13:47

400 ezer

Dr.Attika # 2015.03.31. 13:23

Nem jó a matek. 2 milliónak nem 4 a fele. Talán fordítva van? A ház négy milliót ér és férje 2-üt kapna?

Mateka22 # 2015.03.31. 11:43

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Apósommal együtt 3 fiú testvér volt.Két testvér elhalálozott és így férjem és apósom testvére az örökös.A férjem a hagyatéki tárgyaláson lemondott az örökségről és az adósságokról,/szinte csak adósságot halmoztak fel/,de a közjegyző azt mondta ez nem lehetséges,mert van egy ingatlan ami 2millió forintot ér,ebből a férjem kb:4000000-t kapna./de erre az összegre sem tartunk igényt/.A férjem fizette ki a hagyatéki eljárást is,mert a másik félnek nincs egyáltalán semmi jövedelme.A közjegyző közölte a Nav-tól fog kapni egy számlát,mert a 4000000 forint után be kell fizetni.Az én kérdésem az lenne ,ha mindenről lemondott akkor miért is kell a semmi után fizetni?Tisztelettel és köszönettel.

Liszka # 2015.03.27. 18:53

Tisztelt Ügyvéd úr!
2013-ban nagymamám meghalt. Végrendelettel vagyonát a testvérére hagyta, egy családi házról van szó. Mivel én lettem volna az egyetlen törvényes örökös (édesapám elhunyt), így köteles részként a ház felét kaptam, természetben. A házat a hagyatéki eljárás során (mely 2014.januárban volt) 14 millió forintra értékelték, tehát rám 7 millió forint esett. Még 2014-ben sikerült eladni, de csak 11,5 millió forintért, tehát az én részem ebből 5.750.000 Ft. Illetéket, mint egyenesági örökösnek nem kellett fizetnem. Kérdésem, hogy SZJA-t kell-e fizetnem, így, hogy kevesebbért sikerült eladni mint a hagyatékban megállapított érték.
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2015.03.03. 16:08

Vagy elfogadod és neki ajándékozod. De persze ebben a felállásban ez fedezetelvonó ügylet.

kakcsy # 2015.03.02. 22:46

Sziasztok.
Akkor semmilyen mód nincs rá hogy keresztanyám részére lemondjak az örökségemről?Akkor ezt szépen bebuktam!Tehát meg kell biznom apámba,más lehetöség nincs?

ObudaFan # 2015.03.02. 19:21

Nem. Ha visszautasítod az öröklést, édesapád örökli a te részedet is.

kakcsy # 2015.02.28. 14:53

sziasztok
Édesanyám mult év oktoberében halt meg,és lassan itt az ideje a hagyatéki tárgyalásnak.Egy lakásról lenne szó amit Apám és én öröklünk.Sajnos van egy nagyon nagy problémám.Annak idején én is mint sok más ember beleestem a személyi kölcsönök csapdájába,szóval tele vagyok tartozással.Kérdésem az lenne hogy lemondhatok e az örökségemröl keresztanyám részére/ő anyukám édes testvére/ mert apámba nem bizok,nem valami jó a kapcsolatunk.Gyerekem nincsen.Nem szeretném ha a bank rátenné a kezét.
Válaszukat elöre is köszönöm!
ui:nagyon sürgös lenne márc 4 lesz a tárgyalás.Elnézést kérek a sürgetésért.Nagyon szépen köszönöm!
tisztelettel:K László

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.27. 09:49

Nem. De miért is tennétek?
(Lemondani egyébként is csak az örökhagyó életében lehetett volna, a hagyaték megnyílta után legfeljebb a hagyaték visszautasításának van helye.)

Feltételezem, művelésből kivett telekről beszélünk.

Papi13 # 2015.02.27. 06:19

Üdv. A követekező lenne a kérdésem: Póthagyatéki eljárásban le lehet-e mondani az (újonnan feltárt)örökségről? Belterületi ingatlanról van szó, édesapám után. Ketten vagyunk örökösök édeanyám és én. Mindketten le szeretnénk mondani, van-e ilyenkor bármilyen költségünk?
A választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.27. 04:02

Az örökség visszautasítása nemigen van feltételhez kötve.

mrswarr # 2015.02.26. 21:57

Jó estét!
Elméleti kérdésem lenne: ha hitellel terhelt ingatlant örököl valaki, visszautasíthatja az örökséget, ha tudja,hogy nem fogja tudni törleszteni a hitelt?
Köszönöm

ObudaFan # 2015.02.26. 14:33

Így bben a formában nem. HA szülőtartást kér, elképzelhető, hogy hivatkozhatsz érdemtelenségre, az öröklést utána pedig visszautasíthatod.