Eltartási szerződés megtámadása

bildiy # 2013.06.26. 14:36

Tisztelt Hozzászólók!

Kérnék egy kis felvilágosítást az alábbi ügyben:

Egy barátom édesapja néhány hete meghalt. Úgy találták meg, hogy nem lehetett pontosan megállapítani a halál időpontját, de már hetek óta halott volt. A gyermekei nem tartották vele a kapcsolatot, de tisztességgel eltemették , és elkezdtek utána nézni, hogy milyen tartozásai vannak. Utólag kiderült, hogy áprilisban eltartási szerződést kötött valakivel.
Az lenne a kérdésem, hogy:

• ha több hete nem nézett rá az eltartó, akkor megtámadható-e a szerződés
  • ha van tartozás közüzemi számlán, azt az eltartónak kell-e kifizetni
  • egy másik dologgal kapcsolatban, az örökséget vissza lehet-e utasítani, és ilyenkor az az örökös gyermekeire száll-e (itt tartozásról van szó)

Válaszukat előre is köszönöm.
Bildiy

Óvónéni # 2013.06.26. 06:15

ObudaFan!!!!

ÍRTAM ÖNNEK e-mailt!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 09:24

Szerintem aki nem tudja, mi az a tartási szerződés, az nem akar olyat kötni.

ObudaFan # 2013.06.25. 07:36

Tartási szerződés alapján az egyik fél köteles a másik felet megfelelően eltartani. Tartási szerződést kötelezettként jogi személy is köthet. A tartási szerződést írásban kell megkötni. A tartás kötelezettsége a gondozásra, a gyógyíttatásra, az ápolásra és az eltemettetésre is kiterjed. A szerződés a jogosult haláláig áll fenn; a tartási kötelezettség - az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai szerint - annyiban száll át, amennyiben a kötelezett haláláig nyújtott tartás az ellenszolgáltatást nem fedezi.

Mivel jellemzően ingatlan az ellenérték, és így a szerződést ügyvédi ellenjegyzéssel kell ellátni, hogy az a földhivatalhoz benyújtható legyen, így házilag nem érdemes barkácsolni.

Óvónéni # 2013.06.21. 12:52

Szép napot!
Meg tudná mondani valaki,hogy mit takar az
"eltartási szerződés" és mi az ami bele foglalható?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.05.22. 20:56

Ha az a nagybácsi nem is vérrokon, hanem a vérrokon nagynéni férje, akkor eleve csak végrendelettel örökölhettetek volna. A tartási szerződést biztosan felesleges megtámadni.
És ha a teljes vagyonát átruházta, akkor valószínűleg azon a címen sem lehet itt igényt érvényesíteni, hogy a nagynéni lett volna részben a tulajdonos esetleg házassági közös vagyon címén, hacsaknem volt ebből a szempontból az eétartó rosszhiszemű.

makimiki # 2013.05.22. 19:34

Szerintem igen, minden az ő nevén volt, de nem vagyok biztos benne, h erről készült külön papír.
Az autó biztosan, a nyaraló biztosan, a ház amiben élt annak fele, a kp-ről meg nem is esett szó akkor.....

Tehát, akkor úgy néz ki, hogy nincs mit tennünk?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.22. 10:05
  1. Az eltartási szerződés hiányában milyen módon lennétek örökösök?
  2. A nagynéni halálakor minden vagyon a nagybácsi nevén volt?
makimiki # 2013.05.22. 08:52

Bocsánat, hogy itt értetlenkedek, de azt, hogy eltartási szerződés, tehát magát a szerződést meg lehetne támadni vagy nem?
Mert ez lehet, hogy ajándékozás és akkor nincs mit tennünk? Magát azt, hogy milyen szerződés keretében került át a vagyon, ezzel sem tudunk mit kezdeni? Valahogy érvényteleníttetni a szerződést, mert tényleg nem kellett eltartani a kisöreget, mert volt elég pénze..... Ja és az hogy ez kb. 2 hónapja kötött szerződés, ezzel sem lehet valamit kezdeni?????
Elég tanácstalan vagyok, vagy fogjak, fogjunk bele egy évekig eltartó huzavonába????!!! Vagy mit tegyek, elég nagy összegekről van szó, ahhoz hagyjam, hagyjuk veszni, nem????!!!!

makimiki # 2013.05.22. 08:39

Köszönöm a visszajelzést.
Tehát, akkor ha jól értem, ha itt ajándékozásról van szó, akkor nem tudunk lépni az ügyben?

A másik dolog, olyan megállapodás volt a testvérek között, persze szóban, hogy úgy is ti örököltök mindent.... Tehát így ezzel sem tudunk mit kezdeni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.22. 08:14

Miért lenne abszurd? A tartási szerződés eléggé ismert jogintézmény.

Éppen lehetne támadni a szerződést azzal, hogy színlelt, hiszen valószínű, hogy a néhai nem szorult tartásra a jelentős vagyona mellett. A sikeres támadás eredménye azonban az, hogy azt a szerződést kell figyelembe venni, amelyet a színlelt szerződés leplezett, vagyis az ajándékozást. A konkrét esetben pedig, mivel nem vagytok köteles részre jogosultak, mindegy, hogy visszterhesen vagy ingyenesen ruházta át a vagyonát az örökhagyó, se így, se úgy nincs hagyaték.

A másik dologgal talán lehetne kezdeni valamit, de kérdés, hogy miért is maradtatok ki akkor az öröklésből. Mert ha valamiféle egyezség miatt, akkor ott sincs keresni valótok.

makimiki # 2013.05.22. 07:58

Tiszteletem!

Kis segítségre lenne szükségem, hogy el tudjak indulni egy peres kérdésben.... Kérem a segítségüket!
Történetem:
Nagybátyám tegnap meghalt. A mai nap folyamán az ügyintézés során kiderült, hogy ő sunyiban kb. 2 hónapja kötött egy eltartási szerződést. Kérdésem, hogy ez valamilyen formában megtámadható?
Az eltartási szerződésben mindenét az "eltartójára" hagyott, mi viszont a valódi családja nem szeretnénk, h a családi vagyon idegenek kezébe kerüljön.
Volt egy drága, kb. 5 millió Ft-os autója, egy háza, egy nyaralója Balatonon ill. készpénze, nem is kevés. Az eltartási szerződésben az autót, a készpénzt (8 Millió Ft), és az ingatlanokat is az eltartóra hagyta.... De 2 éve meghalt édesanyám egyik testvére és mi nem kértünk semmit, tehát minden a nagybácsira maradt, gondoltuk, hogy nincs se gyereke, senkije, hiszen mi vagyunk a családja és erre nem gondoltunk, h mindent egy idegenre hagy!
Tehát azt szeretném megkérdezni,h mi ezt a szerződést valamilyen formában meg tudjuk-e támadni, mert én úgy gondolom, hogy a két évvel ezelőtti teljes vagyonból legalább fele minket illet meg!

Kérem, hogy segítsenek, hogy neki álljak-e pereskedni vagy fogadjam el az egész helyzete?! ami teljességgel abszurd!!!!!

Válaszukat előre is köszönöm.

Köszönettel:
Makimiki

ObudaFan # 2013.05.17. 13:57

Ebben az esetben kell változtatni a tartási szerződésen, egyértelművé kell tenni, hogy ez nem ajándék, hanem a tartás ellenértéke, így a kötelesrész alapjához nem tartozik.

G62494 # 2013.05.16. 22:01

ObudaFan, ez csak természetes, én is így gondoltam! Na de mi van az árkülönbözettel (az új ingatlan feleannyiba fog kerülni, mint amit eladunk). Az nem probléma, hogy a különbözetet megkapom, a testvérem annak a felére nem formálhat jogot?

ObudaFan # 2013.05.13. 13:33

G62494

Azért ha tartási jog van az ingatlanra bejegyezve, annak a törléséhez kell az eltartott hozzájárulása is, és nyilván ez úgy reális, ha legalább a másik ingatlanra bejegyzésre kerül a tartási jog. Szerintem.

ObudaFan # 2013.05.13. 13:29

maria70

Perben lehet megszüntetni, ha a másik fél nem egyezik bele a megszüntetésbe. Valóban el kell számolni azzal a tartással, amit megkapott.

maria70 # 2013.05.11. 07:21

Üdvözlöm!Szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan lehet eltartási szerződést felbontani?Ami nap egy néni keresett meg, hogy az eltartási szerződést felszeretné bontani, mivel az eltartók nem foglalkoznak vele, se a téli tüzelőbe nem segítenek be se a ház felújításban, de tulajdon kép az ajtót se nyitják rá, csak nagyon ritkán. Mikor felvetette a szerződés bontását azt mondták neki, hogy ki kell fizetnie a költségeiket, de a néninek erre végképp nincs pénze a rokkant nyugdíjából.
Válaszát előre is köszönöm.

G62494 # 2013.04.30. 12:40

Üdv!

10 éve édesanyám és közöttem eltartási szerződés köttetett, melynek része többek között, hogy fizetek neki havi 25.000,-Ft-ot is a gondozáson túl, ezt átvételi elismervénnyel szokta átvenni tőlem (sajnos ez azért kell, mert várhatóan a testvérem meg fogja támadni a szerződést).

Az ingatlan 10 éve a nevemre került, de most el kell adnunk, mert nagy és nem tudjuk fenntartani, kisebbre (ezáltal olcsóbbra) kell cserélni. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben minden marad-e a régiben, vagy kell-e változtatni a tartási szerződés tartalmán, újat kell-e írni, vagy minden folyhat a régi mederben tovább? Ha marad az eladási árból 4 millió forint, azzal mi lesz? Bocs ha marhaságokat kérdezek, csak - mivel 99%-ig tudom, hogy a testvérem támadni fog, mert már fel is bukkant 13 év után - nem szeretném, ha meglepetések érnének és semmis lenne a szerződés.

Köszi előre is!

lajcsó # 2013.04.17. 10:37

Amennyiben úgy véled és ezt a körülmények is alátámasztják, hogy a tartási szerződést azért kötötték, hogy téged kizárjanak a jogos örökségedből, akkor meg lehet próbálkozni a perrel. Viszont ügyvéd nélkül semmiképpen ne fogj bele, mert nem könnyű egy ilyen pert megnyerni.

ObudaFan # 2013.04.17. 09:51

Az attól függ, miért támadnád. Ha ez egy valós szerződés, akkor nem biztos.

Zsuzsi30 # 2013.04.16. 15:13

Tisztelt fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy a testvéreim édesapám halála előtt pár hónappal eltartási szerződést kötöttek vele.
Íly módon, semmit nem kapok édesapám halála után.
Ez az eltartási szerződés megtámadható, vagy esélyem sincs?
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.30. 12:02

Ha csak úgy nem.

ObudaFan # 2013.03.30. 10:24

Valószínűleg inkább öröklési szerződés volt az.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.30. 08:51

Mitől lesz egy életjáradéki szerződés alakilag érvénytelen? Nem írta alá az egyik fél?

ObudaFan # 2013.03.29. 20:51

Andrea111

Kell kamatot fizetni.