Eltartási szerződés megtámadása

Betty88 # 2013.03.29. 07:31

Köszönöm a segítségeteket :)

Andrea111 # 2013.03.26. 12:25

Tisztelt Fórum!
Segítséget kérnék afolyamatban lévő ügyemhez.
Tavaly májusában meghalt a nagynéném, aki édesapám húga volt.
Még életében, 1997-ben kötött életjáradéki szerződést, a lakását adta így el.A tulajdonjog az övé maradt.A napokban derült ki, a hagyatéki eljárás folyamán, hogy a szerződés, alakilag, érvénytelen.
Az teljesen világos számomra, hogy a szerződő félnek, természetesen, az eddig kifizetett összegek visszajárnak.
Azt viszont nem tudom, hogy kamatot kell-e ilyen esetben fizetnem számára, mert,a természetes örökös én vagyok, így az ingatlan az én tulajdonomba kerül.
Tisztelettel várom a válaszukat.

Andrea111

cecyl # 2013.03.25. 19:12

Szerintem a mosok, főzök, takarítok stb. az idős személyre, akkor gondozás. Ha ezen felül még a nyugdíját is kiegészítem mert pl. nem elég neki a havi gyógyszerére stb., akkor tartás. Ha pedig nem nyújtok természetbeni szolgáltatást csak havonta meghatározott összeget fizetek az illetőnek pont azért mert a nyugdíja nem fedezi a havi kiadásokat, akkor életjáradék. De mindhárom esetben az ingatlan tulajdonjoga a szerződés alapján átszáll a gondozóra, eltartóra, életjáradékot fizetőre még a tulajdonos halála előtt. Öröklési szerződésnél csak a tulajdonos halála után lesz a tulajdonjog a szerződéses örökösé. Szerintem nagyon meg kell gondolni, hogy milyen szerződést köt valaki. Saját példámat tudom felhozni, amikor is életjáradéki szerződést kötöttem egy rokonommal, akinek nem volt más olyan hozzátartozója (nem volt gyermeke, férje már fiatalon meghalt), aki megfelelően ellátta volna. Lakóhelyünk közötti nagy távolság nem tette lehetővé, hogy személyesen segítsem mindennapi életét. A szerződéskötés apropóját egyébként az adta, hogy a néni egészsége megromlott, állandó felügyeletet kellett neki biztosítani, de a nyugdíja ezt nem fedezte. Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy a szomszédja nagyon lelkesen jár hozzá, intézi az ügyeit stb. Sejteni lehetett, hogy kihasználva a néni naívságát, aláíratott vele egy végrendeletet. Mivel az életjáradéki szerződés nem személyes közreműködést igényel, lényegében havi pénzbeli juttatás, így emellett döntöttünk. De milyen jól tettük! A néni halála után szomszéd minden követ megpróbált megmozgatni, hogy megtámadja a szerződésünket, ugyanis tényleg végrendeletet íratott alá a nénivel úgy, hogy szegény azt sem tudta mit ír alá.
Véleményem szerint jobb az, ha a tulajdonjog átmegy, egyfajta biztonságot ad (az eltartónak). A tulajdonost pedig védi a bejegyzett tartási, haszonélvezeti, vagy életjáradéki joga(csak ezt éppen nehezen értik meg).

guba" # 2013.03.25. 15:42

Hanem?

Öröklési szerződés.

monalisa1 # 2013.03.25. 14:19

Betty88

Egy idős személynél a takarításon, főzésen, vásárláson stb. kívül rövid időn belül szükség lehet állandó ápolásra, gondozásra, felügyeletre, akár a nap 24 órájában...

"Szerencseszerződés".

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.25. 14:00

Egyfajta a Ptk.-ban nem nevesített szerződés, ha valahogy hívni kell, leginkább "gondozási, ápolási" szerződésnek nevezném.

Betty88 # 2013.03.25. 09:42

Hanem?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.22. 21:00

De ez nem tartási szerződés.

ObudaFan # 2013.03.22. 20:51

Legálisnak legális.

Betty88 # 2013.03.20. 13:41

Jójó, de hol találok ilyen hirdetéseket? Mármint én szivesen gondoskodnék, idős hölgyröl, úgy nála lakom, persze mindennap elmegyek melozni, de ugyanúgy hazaérek és segitek neki mindenbe, takaritás, főzés, bevásárlás stb... fizetnie se kell csak a végén a házat hagyja rám :DD ilyenre gondoltam hogy van e :))) és hol lehet keresni? vagy hirdessem magam? az legális?

ObudaFan # 2013.03.19. 20:27

Inkább az eltartottakat tömegesen egyes cégek.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.19. 16:52

De a legritkábban keresik az eltartót hirdetésben.

ObudaFan # 2013.03.19. 16:13

Tartási szerződés alapján az egyik fél köteles a másik felet megfelelően eltartani. Tartási szerződést kötelezettként jogi személy is köthet.

A tartás kötelezettsége a gondozásra, a gyógyíttatásra, az ápolásra és az eltemettetésre is kiterjed.

Miért ne lehetne munka mellett?

Betty88 # 2013.03.19. 11:33

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék,hogy hogyan is működik az eltartási szerződés, milyen feltételei vannak ( munka mellett végezhető e ). Hol lehet ilyen hirdetést találni?

ObudaFan # 2013.03.12. 10:24

tompierre

Rajtatok biztosan nem. Az eltartottól követelhetne, ha teljesített volna, és most mégis megszüntetnék a szerződést. De ha nem teljesített, nincs mit visszakövetelnie.

ObudaFan # 2013.03.12. 10:20

lavazzo

Igen.

ObudaFan # 2013.03.12. 10:12

Ha az ingatlant az eltartott visszakapja, akkor ebből az következik, hogy visszamenőlegesen sem lesz jogalapja az eltartásának, így ilyen jellegű költségeket szerintem aligha fog tudni elszámolni.

EmmaBöbe # 2013.03.11. 20:00

Tisztelt Jogi Fórum!

A segítségét szeretném kérni! A testvéremtől messze lakok és ritkán találkozunk és körülbelül 2 éve jutott a tudomásomra, hogy eltartási szerződést kötött egy hölggyel 8 évvel ezelőtt, mely értelmében a testvérem tulajdonában lévő ingatlan az eltartó nevére került és a testvéremnek haszonélvezete lett az ingatlanon. Azonban a 2 évvel ezelőtti látogatásomkor szembesültem azzal, hogy az eltartó nem tesz eleget kötelességének, koszban , mocsokban élelmiszer nélkül van a testvérem. Ezt jeleztem a gyámügyön is és nemsokkal később gondnokot rendeltek ki neki és korlátozó gondnokság alatt lett a testvérem. Az eltartó nem csinált semmit csak néha meglátogatta és eljátszotta, hogy ő mindent megtesz. A gondok, ahogy megkapta, gondozót szerzett neki és teljes ellátást kapott, az ebédet hordta a gondozó és takarított nála, bevásárolt, gyógyszert íratott stb. Mindent a testvérem fizetett a saját nyugdíjából. Tudomásom szerint indult az eltartó ellen valamilyen nyomozás az eltartás meg nem történéséről, azonban több hónap után a rendőrség nem látta indokoltnak az ügyet és lezárta, pedig szomszéd és az orvos is jelezte ezt a gyámügyön, hogy elhanyagoltan él a testvérem. Mire ez véget ért a testvérem rossz állapotba került és szociális otthonba került. Ekkor a gondnoka elindította a tartási szerződés megszüntetésé iránt a pert, de először életjáradéki szerződéssé szerették volna módosítani. Az eltartó nem akart fizetni havi életjáradékot, pedig ahogy tudom aki bentlakásos otthonban lakik és van eltartója az köteles ezt az összeget teljes egészében megfizetni. Az eltartó végül kezdett bele menni a bíróság előtt is azonban több alkalommal is módosította az összeget, összességében húzta az időt. Az eltartó értéknövelő beruházást hajtott végre az ingatlanban ezt az összeget akarja és az eltartás napi díját akarja a testvéremmel megfizettetni, ami nagyon sok összeg, de az eltartás nem valósult meg, lehet pár alkalommal látogatta vitt neki ezt azt, de nem gondozta, nem takarított. a bíróság most kéri a felek elszámoltatását és megdöbbenve hallom, hogy az eltartó elszámolhat mindent amit akar és bemond, a testvérem pedig nem számolhat el semmit amit azért kellett megfizessen mert az eltartó nem tartotta el ( napi 3x étkezés ebből egy meleg étel, gyógykezelés költsége, stb ) A bíróság eddig azt mondta, hogy ő nem juthat pluszhoz, mert az ingatlant kapja vissza amit adott az eltartónak. Kérdezném, hogy ez megfelelő eljárás, elszámoltatás, a testvéremnek nincs jog arra hogy pl a gyógyszer, élelmiszer, rezsiköltséget, vagy az otthonban lévő havi térítési díj megfizetését elszámolja és kivonják az eltartó által beadott összegből? Mit lehet tenni?
Válaszát előre is köszönöm!

lavazzo # 2013.03.02. 13:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tartási szerződésre vonatkozik a kérdésem. Ugyanis 2011 óta a nagymamám velünk lakik, mi ápoljuk és látjuk el és ebben a nagynéném is segít.

Adott egy 3. testvér is, a nagybátyám, aki nem segít egyáltalán a nagymamámnak, nem is látogatja, egyáltalán semmilyen segítségre nem számíthat tőlük, viszont már most felvetették, hogy miket vinnének el a házából, ha meghalna.
Megjegyzem, mamám a korához képest elég fitt, nincs halálos betegsége stb., szellemileg is ép, tehát nem értjük, hogy miért akarják már most sírba rakni.

Szóval a kérdésem, hogy ha esetleg tartási szerződést kötne apukámmal és nagynénémmel az ingóságokra vonatkozóan (mivel az ingatlant már a 3 testvér örökölte nagypapám halála után, azon a nagyim özvegyi haszonélvezeti joga van), akkor a 3. testvér kizárható lenne-e az ingóságok örökléséből?

Előre is köszönöm a választ!

tompierre # 2013.02.27. 22:29

Tisztelt Fórumozók!

Egy vacak helyzetbe kerültünk, és sokat segítene ha nálam okosabbak véleményeznék, esetleg paragrafussal alátámasztva a helyzetet.
Adott egy nagypapa aki meghalt 8 éve, ekkor a feleségem Anyja odaköltözött a Nagymamához, hogy gondoskodjon róla, mi pedig Anyósom házába. Eltartási szerződést kötöttek, havi 50 000 Ft is belekerült. A havi 50 000 ft soha nem lett fizetve esélye sem volt rá, mivel a rokkant nyugdíja kb 68 000 ft, majd 6 év után a viszony kettejük között extrém módon megromlott. A feleségem kénytelen a nagymamáját ápolni, etetni, fürdetni stb. Anyósom közölte hogy mi költözzünk ki a házából mert ő vissza akar költözni.
Mondtuk, hogy jó (bár 8 év alatt szinte teljesen felújítottuk a házat) de akkor a Feleségem köt eltartási szerződést a mamával hiszen már 2 éve egyébként is Ő gondozza, és oda költözünk. Erre az anyósom: Fizessük ki az Ő részét az örökségéből (1/4 rész) és akkor mond le a tartásról. Mi itt a helyzet? Egy ügyvédnél voltunk, aki azt mondta hogy joggal követelheti rajtunk 8 év havi 50 000 Ft-ját, úgy hogy azt soha sem teljesítette?
Előre is megtisztelő figyelmeteket és segítségeteket.

pazs # 2013.02.25. 12:16

Az ellen csak az jó, ha már a kötelesrészre jogosultak közül senki sincs életben (vagy nem jelentkezik).

ObudaFan # 2013.02.25. 11:51

Persze ez a kötelesrész problémáját nem oldja meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.25. 11:41

Szerintem házastársak egymással nem köthetnek tartási jellegű szerződést. (Az, hogy kölcsönösen, végképp abszurd.) Végrendelkezni lehet.

Zsuzsi50 # 2013.02.25. 06:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel 1/2 arányban közös az ingatlanunk. Lehet-e egymásra öröklési vagy eltartási szerződés kötésével megakadályozni, hogy bármelyikünk halála esetén egyikőnk hozzátartozója (elég sokan vannak) se követelhessen semmit az elhunyt házastársától? Gondolok itt valamelyikünk 1/2 házrészére.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel:
Zubora Zsoltné

ObudaFan # 2013.02.01. 14:38

benkőL

Nem nekik kell igazolni, hogy ez nem volt színlelt szerződés, hanem neked, hogy az volt, ha kötelesrészt szeretnél.