Nem az a kérdés, hogy történt-e tényleges tartás, hanem hogy eredetileg volt-e szándék arra, hogy történjen.
Eltartási szerződés megtámadása
Lehet hogy sajátságos , de ha csak nehezen támadható akkor mégiscsak ez történik !
Ha valaki tartási szerződést köt akkor van rá szándéka vagy rosszul értelmezem ?
Lentebb pont azt állítottad, hogy ebben az esetben valójában nem volt.
Nincs is . Ezt a szerződést a jövő héten fogják megkötni ügyvéd jelenlétében. Nyilván kellő körültekintéssel.
Abban vártam volna jó tanácsot hogy ebben az esetben én mit tehetek ? Hiszen most fognak megszabadítani az anyai örökségemtől.
Azt meg is tehetik. Egy puszta végrendelettel vagy ajándékozással is megtehetné az örökhagyó. Ha a színleltséget tudod bizonyítani, a kötelesrészt követelheted.
Egy szerződés akkor színlelt(gondolom én )ha nem teljesítik a benne foglaltakat.
Távol laknak egymástól , megbízott által is teljesíthetőek a kötelezettségek?
Nem. Egy szerződés akkor színlelt, ha eleve nem az a cél, hogy majd teljesítsék azt. Hogy a szolgáltatás megbízotton keresztül is teljesíthető-e, az a konkrét szolgáltatástól függ, ennek megítéléséhez így ismerni kellene a szerződést.
Köszönöm a válaszait.
Visszatérve az elejére :
Anyám még nem szorul eltartásra(bár már 80 éves) , azért kötik most hogy ne árverezze el a NAV az egyik örökös részét.
Itt ez a cél .
Csak hát a színleltség nem bizonyítható ilyet az ember nem mond be a hangosbemondón.
Azt azért nem hiszem, hogy egy fórum alkalmas annak a körüljárására, hogy az adott ügyben ez hogy lesz bizonyítható. Át kell gondolni, tanúként ki mit tud elmondani, mennyire reális egyáltalán a szerződés, tartásra képes-e az eltartó, stb.
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék,tanácsot kérni a következő ügyben:
2001-ben eltartási szerződést kötöttem szüleimmel,az anyai részről lemondtak a testvéreim ennek fejében,az én részemre.Édesapám,ki azóta elhunyt,rám íratta az ő részének felét,másik felét a férjemre.1999-ig nővérem volt a szüleinkkel,édesanyánk régóta betegeskedik.Nővéremék albérletben laknak,és sajnos el kell hagyniuk.A sors úgy hozta,hogy az új párkapcsolatom révén elköltözhetnénk.Felajánlanám nővéremnek,hogy jöjjenek haza,nem kell albérletet fizetnie,ő kapná az ápolási díjat,s mivel már 2 éve munkanélküli,így az évei is beleszámítanának a nyugdíjba.
Kérdésem a következő lenne:
Törvényesen hogy lehetne intézni ezt a dolgot,ha a házat szeretném megtartani,de a nővéremnek is szeretnék segíteni?
A segítséget előre is köszönöm.
Teljesen törvényes, ha ebben így sikerül megállapodni.
Tisztelt ObudaFan!
Ha a nővéremmel megegyezünk a többi testvérem beperelhet amiért nem én látom el az eltartási szerződésben foglaltakat?Az ő beleegyezésük is szükséges lenne a nővéremmel kötött megállapodáshoz?
Semmim közük hozzá. Igazából már eredetileg sem kellett volna a hozzájárulásuk.
Kedves Obudafan!
Kérdésem a következők lennének:
- megtámadható-e a tartási szerződés?
(tartozás miatt, ami korábban keletkezett mint az eltartási szerződé kötés)
- eladhatja-e az új tulajdonos a házat, persze a haszonélvező beleegyezésével?
(mivel már a tulajdonában van, de még a másik fél él)
Köszönettel: Ildikó
„ * megtámadható-e a tartási szerződés?
(tartozás miatt, ami korábban keletkezett mint az eltartási szerződé kötés)”
Milyen tartozás miatt?
„ * eladhatja-e az új tulajdonos a házat, persze a haszonélvező beleegyezésével?
(mivel már a tulajdonában van, de még a másik fél él)”
Eladhatja, de terheli az ingatlant - ha az ingatlan-nyilvántartásba be van jegyezve - tartási jog. Azzal meg ki venné meg? Az ugyanis azzal a kockázattal jár, hogy ha az eltartó nem tartja az eltartottat, a vevő tulajdonjoga bánná. Ha a tartási jogot az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték, a jogosult a tartási kötelezettség elmulasztása esetén az ingatlanból a végrehajtásra vonatkozó szabályok szerint kielégítést kereshet.
Bírósági pénzbeni tartozás miatt....vagyonmegosztásból keletkezett nagyösszegű tartozás, amely már a kamatokkal együtt kb 8 mill. Ft.
Köszönettel
Ha azt kérdezed, akkor eltartási szerződés is lehet fedezetelvonó jellegű.
Igen erre értettem.
Köszönöm.
akkor is, ha már két éve történt az átírás?
vissza is lehet venni? (felbontani a szerződést)arra vagyok kíváncsi, hogy pl. 5 év után már nem?
Az új tulajdonos tűrési kötelezettsége kötelmi jellegű, ezért az általános, ötéves elévülési idő alatt évül el.
Tisztelt Fórumozók?
A szüleimmel kötöttem eltartási szerződést, amit Ők ajándékozási szerződésre szeretnének változtatni. Van-e erre mód? Több apró ingatlanról van szó, amik már a nevemen vannak, de a tartással terheltek, amit szeretnénk megszüntetni, hiszen tényleges tartásról szó sincs, csupán az egyszerűbb ügyintézés miatt kötöttük a szerződést még 2000-ben.
Válaszukat előre köszönve maradok tisztelettel: Balogh erzsébet
Lemondhatnak a további tartásról természetesen.
Sziasztok!
Nos, nekem van néhány kérdésem a tartási szerződésről.
A nagymamámmal 2004. óta vagyok szerződésben a ház 1/2 részére. Anno vállaltam a természetbeni eltartást, míg tanultam. Miután dolgozni kezdtem megegyeztünk, hogy a szerződésben megjelölt pénzösszeget nem kell letennem, csak a rezsit fizessem és gondozzam tovább.
Nos, az állapota annyira leromlott, hogy rendszeres ápolásra van szüksége (mindkét lábát amputálták és szellemileg is kezd hanyatlani). Erre én annyi megoldást tudtam eszközölni, hogy mindennap jön délben egy gondozónő aki (amíg dolgozom) itt van kb. 1 órát és eteti, itatja (persze, ha engedi, mert már dacból sem eszik, emiatt kórházba is került, mert nem fogadja el az ételt, italt, de már gyógyszert sem szed) és ha kell tisztába teszi.
8-an vagyunk unokák (a két lánya meghalt) és csak én törődöm vele (eddig is csak én tettem) és miután ilyen lett az állapota néhány unoka most azt szeretné, ha felhagynék az állásommal és eljönnék az ápolási díjért (35ezer Ft max.) és ápolnám haláláig! Nos ezzel kapcsolatban az a kérdésem, hogy rákényszeríthetnek-e egy ilyen lépésra addig amíg nem tudom valamilyen intézményben elhelyezni?
Illetve feljelenthetnek e bárhol, mert nem úgy gondozom ahogy ők azt elképzelik (vagyis nem vagyok vele a 24 órájából 24 órát). Hozzá kell tennem, hogy egy unoka 1/4 részben (mint én is) kapott ajándékba házrészt. Vele szemben lehet érvényesíteni valamit, hogy ő is segítsen be a gondozásába, ha már kapott ajándékot?
Illetve, hogy én vagyok vele tartási szerződésben van-e joguk beleszólni, hogy milyen intézményben helyezem el, ahol tudják ápolni. Illetve lehet-e kötelezni a többieket, hogy ha nem éri el a nyugdíja azt az összeget amennyiért az intézményben ellátnák, hogy besegítsenek pénzzel?
A válaszokat előre is köszönöm.
Amíg cselekvőképes, addig csak kettőtökre tartozik, hogy milyen módon teljesíted a szerződést. Viszont mivel éppen azt vállaltad, hogy ezt megoldod, a többieket nem tudod kötelezni arra, hogy szálljanak be a költségeidbe.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02