Eltartási szerződés megtámadása

ObudaFan # 2013.02.01. 14:36

Kezdeményezheted.
Az, hogy nincs kulcsod, nem elég, bizonyíthatóan kérni kell a kulcsot.

Csillagszem63 # 2013.02.01. 08:31

ObudaFan!
Köszönöm eddigi válaszaid!

• Ha jól értelmezem, akkor a gondnokság alá helyezést kezdeményezhetem én is?
  • Van-e jogom meglátogatni a Mamát a Sógornőmnél? (Ha nem enged be mit tehetek, hogy ne ütközzön semmiféle törvénybe?
  • A szülői házhoz, ha nincs kulcsom nem elég ez bizonyítéknak, hogy ki vagyok tiltva?

Köszönöm!

benkőL # 2013.01.31. 21:46

Tisztelt fórumozók! Érdeklődni szeretnék, hogy mit tudnánk csinálni az öcsémmel. A történek úgy kezdődött, hogy édesanyánk 2008 ban elhalálozott. Az itt lévő örökséggel nincs is gond. De édesanyánk anyjával már sajnos igen. Mivel anyánk meghalt, és minket gyűlöltek a mi nagyszüleink eltartási szerződést kötöttek az anyánk halála után édesanyám két nővérével, vagyis a mi keresztanyánkkal és annak húgával. A szerződés 2009 ben született. Mivel most elhaláloztak a nagyszülők, a szerződésről most lett tudomásunk. Végigolvastam: olyan dolog is benne van, hogy már 1999 óta gondját viseli a két lányuk. Mivel mi soha nem voltunk velük jóba nem is nagyon látogattuk őket, főleg anyánk halála óta, ha jól számolom körülbelül egyszer sem:(. Mi 50km re lakunk túlük. Azt sem tudom igazán, hogy ez színlelt szerződés volt-e, csak fel voltunk háborodva, és mindent mondtam, hogy ez csak a kitagadásról szól. Sajnos mivel nem látogattuk őket azt sem tudjuk igazán milyen állapotba volt a két nagyszülő. Ez egy dolog, hogy a két egyenként 20 milliós ingatlan már 4 éve a két lány nevén van, de a nagyi spórolt pénzéből sem kaptunk semmit, ami egy külön szerződés volt, hogy az ingóság is a két lányt illeti.
Mégis hogyan kaphatnánk mi a ingatlanból és ingóságból, ha ők kötöttek egymás között szerződést?? Nekik ezt, hogy kell bizonyítani, hogy tényleges eltartás volt? Mi mondhatjuk azt, hogy ez csak kamu, mert csak utáltak minket? De ők meg azt, hogy mi meg soha nem vettünk részt a nagyszülői eltartásban......
Mivel lehetne megtámadni ezt az eltartási szerződést, mik az esélyeink???

ObudaFan # 2013.01.30. 14:25

Mit szeretnél tenni? Az idősek otthona és a gondnokság alá helyezés között nincs érdemi összefüggés.

Csillagszem63 # 2013.01.30. 10:17

ObudaFan!

Ehhez nekünk van jogunk?
Mama kérte, hogy segítsünk neki egy idősek otthonába bekerülni -papírok meg is vannak -, de nem mertem elindítani, mivel közben jött a "Tartási szerződés". Vannak ott az otthonban ismerősei is, akikkel el tudna beszélgetni, így meg egyedül van sógornőmnél bezárva a négy fal közé. Ő állandó ellátásra szorul, de nincs vele otthon senki.
Sógornőm ebbe nem fog belemenni, mert akkor elveszik a pénz, ami így az övé.
Ez az egész történet, csak bosszú...az ő részéről. Én segíteni szeretnék, míg Mama él, hogy boldogabbá tegyem azt ahátralévő idejét, míg él. Mi így nem is láthatjuk, nem is beszélhetünk vele....teljesen el van zárva tőlünk.

Kérlek, segítsél mit tehetek???

ObudaFan # 2013.01.30. 06:45

Amíg ő él, kezdeményezhetitek a gondnokság alá helyezését, aztán akkor a gondnoka indíthat majd pert, ha úgy gondolja.

Csillagszem63 # 2013.01.30. 06:24

Kedves ObudaFan!

Addig míg a Mama él nem tehetünk semmit? Bizonyítani tudjuk, hogy beteg. Szerintem nem is tudja, hogy mit írt alá, mert Ő biztos, hogy nem tudta volna azt megtenni,. hogy két árva Unokáját "kisemmizze".

ObudaFan # 2013.01.29. 20:22

van-e lehetőségem megtámadni a tartási szerződést:

NEked biztosan nincs. Majd a mama örököseinek esetleg annak idején, ha lesz alapja.

a Mama betegsége miatt elfogadható-e a tartási szerződés, amikor akkor már a sógornőm tudta, hogy beteg, és mindig ők hangoztatták, hogy nem beszámítható.

Ha cselekvőképtelen, akkor a szerződés semmis. Hogy csekekvőképtelen-e, azt nyilván innen megmondani senki nem fogja.

kérhetek-e, mármint a Gyermekeim kérhetnek-e bérleti díjat az elmúlt 12 évre visszamenőleg a tulajdoni hányaduk arányában, mivel nem léphetik/léphetjük át a küszöböt.

Csak akkor, ha akartátok használni az ingatlant, de kifejezetten ki lettetek zárva. Akkor te kérhetsz, nem a gyermekeid, mert te vagy a haszonélvező.

rozi62 # 2013.01.29. 19:26

Eltartási szerződés felbontása esetén az eltartók által felhasznált pénzintézeti hitelt,melyet végrehajtással az ingatlanra terheltek,törlésre kerül e az ingatlanról,mivel az eredeti tulajdonosoknak nincs köze a végrehajtás alá került hitelhez?

Csillagszem63 # 2013.01.29. 17:56

Sziasztok!

Sajna az itt megadott e-mail címemet feltörték, ezért kérem, ha privibe írnátok, akkor az alábbi címre legyetek szívesek.

angyalka630308@gmail.com

Köszönöm!

Csillagszem63 # 2013.01.29. 17:51

Sziasztok!
Szeretnélek megkérni Bennetek, hogy az alábbi üggyel kapcsolatban legyetek szívesek tanácsot, információt adni. Nem egyszerű esetről van szó, de szeretném jó tanácsaitokat kikérni.

Történet:

• meghalt Apósom, aki után a férjem 1/4-ed részt örökölt az ingatlanból(másik 1/4-ed rész a Lányáé-Sógornőmé).
  • 2000-ben meghalt a férjem 40 évesen, akinek a részét -akkor- két kiskorú Gyermekem örökölte 1/8-1/8-ad arányban, valamint az én haszonélvezeti jogomat automatikusan bejegyezték az ingatlanra.
  • Sógornőm engem okolt férjem halála miatt(veleszületett rendellenesség az agyban-boncolási jegyzőkönyv), és 2000 óta kitiltott Bennünk a szülői házból.
  • Anyósom az elmúlt 15 évben 3-szor kapott agyvérzést, ami után kétszer nálam volt a kórház után.
  • 2005-ben a Sógornőm elvitte a saját lakásukba, amióta nem tudunk a Mamával kommunikálni, mert még a telefont is kikapcsoltatta, hogy ne tudjon senkivel sem beszélni.Volt, hogy a gyógytornásszal hívatott fel engem.
  • 2009 májusában ballagott kisebbik Lányom, amire nehezen, de elengedte a Mamát, aki könyörgött, hogy hadd maradjon nálam, vagy szerezzem be otthonba, mert ő nem szeretne a Lányánál maradni.(A Plébánossal tudtam neki üzenni, hogy van papír, de bele kell egyezni a Sógornőmnek is.Természetesen nem sikerült, mert félt a sógornőmtől, és nem mert lépni.)Ezt idegennel is tudom bizonyítani.
  • 2010-ben váratlanul kaptunk a földhivataltól levelet, melyben be lett jegyezve a tartási jog az ingatlanra.
  • 20000 ft-ot fizet a Mama a gondozásért + az ő tulajdonrésze (1/2 rész) az ára a gondozásnak. No meg persze a nyugdíja, ami a sógornőm kezébe/számlájára érkezik.

Kérdéseim az alábbiak lennének:

• van-e lehetőségem megtámadni a tartási szerződést:
  • a Mama betegsége miatt elfogadható-e a tartási szerződés, amikor akkor már a sógornőm tudta, hogy beteg, és mindig ők hangoztatták, hogy nem beszámítható.
  • kérhetek-e, mármint a Gyermekeim kérhetnek-e bérleti díjat az elmúlt 12 évre visszamenőleg a tulajdoni hányaduk arányában, mivel nem léphetik/léphetjük át a küszöböt.
  • szabályos-e, amit tett a sógornőm, nem ütközik-e törvénybe?
  • mit tehetek és mit nem?

Kérem, legyetek szívesek segíteni!

Köszönöm!

zizzzz # 2013.01.28. 17:11

Köszönöm a gyors válaszát.

ObudaFan # 2013.01.28. 14:49

Ha meg tudtok állapodni, akkor abban is állapodjatok meg, hogy a költségeket ki viseli, ugyanis egy megállapodás lényegesen olcsóbb, mint ha bármelyik részén pereskedtek. Ha meg nem tudtok megállapodni, a bíróság majd pernyertesség-pervesztesség arányában kiosztja a költségeket.
Az illeték jó eséllyel visszakérhető.
Így elsőre nem látom, hogy milyen követeléseket támaszthatna, de hát nyilván részletesen végig kellene járni a dolgot egy biztos válaszhoz.

zizzzz # 2013.01.27. 17:37

Üdvözlöm!

A következőkben kérném tanácsát:
2006-ban nagyanyám eltartási szerződést kötött a lakására az édesanyámmal és a húgával. Mindezt azért tette, mert a másik 2 gyerekét,vagy annak örökösét ki akarta zárni az öröklésből.
Édesanyám 2010-ben elhunyt, így az eltartási szerződést én örököltem.
Azóta nagyanyámmal a viszony megromlott. Most a szerződést fel akarja bontani. Ami nem is lenne gond, mert olyan feltételeket tartalmaz, amit én nem tudok/nem akarok vállalni.

Kérdésem, hogy:

• ha ő kezdeményezi a felbontást, a költségeket ki viseli?
  • A szerződés megkötésekor kifizetett illeték összegét vissza lehet-e kérni?
  • A szerződés felbontásával lehetnek-e felém követelései most és a jövőben?

Köszönöm

szancso65 # 2013.01.15. 21:52

Köszönöm az eddigi segítségeket, nem nyugodtam meg :(

ObudaFan # 2013.01.15. 11:03

Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését.

Bánatpénzt akkor lehet kérni, ha ki van kötve a szerződésben.

De enélkül is a bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

szancso65 # 2013.01.15. 09:18

Azt tudom, hogy mindkét fél akarata szükséges a tartási szerződés felbontásához. Egyéb esetben a bíróság dönt. Ezért kérdezem, hogy arra hivatkozni: elhamarkodott volt a döntés (1.5 év gondolkodás után) szerintem nem elegendő.

szancso65 # 2013.01.15. 09:12

Nekem nincs miért felbontani. Valahol azt olvastam ha jól emlékszem lehet fájdalom díjat kérni, mert én nem szegtem meg a szerződés. Ez csak az ő akarata lenne. Egyébként jó a kapcsolatunk de ez most kissé beárnyékolja. Én azt mondtam várjunk még kicsit gondoljuk át.

lajcsó # 2013.01.15. 09:06

"tartási szerződés milyen indok alapján lehet felbontható?" Nem kell indok, megegyeztek a felbontásban és kész. A felbontás nem felmondás.
"fájdalom díjat kérjek a szerződés felbontásáért?" Fájdalomdíjat nem kérhetsz, de az általad nyújtott tartás ellenértékére igény tarthatsz.

szancso65 # 2013.01.15. 08:47

Üdvözlöm! Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy tartási szerződés milyen indok alapján lehet felbontható? 2012-ben tartási szerződést kötöttem 1 hölggyel kb 1.5 évvel azután hogy megfogalmazódott benne ez az elhatározás.Mind ketten gondolkodtunk ennek helyességén, többször voltunk megelőzőleg közjegyzőnél, ügyvédnél tanácsot javaslatot kérni. Én maradéktalanul teljesítem az abban foglaltakat.Ő arra hivatkozik, hogy úgy érzi elhamarkodott volt ez a döntése.Ez egyébként valakinek a hatására történik aki befolyásolja, holott tudomásom szerint nem fűződik érdeke az illetőnek hozzá. Én úgy gondolom nincs okom felbontani, de ha elmérgesedik a helyzet átgondolnám, de nem feltétel nélkül. Van -e arra lehetőség, hogy pl. fájdalom díjat kérjek a szerződés felbontásáért? Köszönettel várom válaszát

ObudaFan # 2013.01.11. 20:25

Én bármilyen formában megtámadhatom ezt a szerződést?

Majd ha az örökség megnyílik, és te leszel a törvényes örökös.

Utólag be lehet bizonyítani, hogy a Papa nem volt beszámítható?

Ritkán.

Vagy legalább van esélyem arra, hogy kinevezzenek engem a gyámjának, hogy tovább ne lophassa meg a hölgy?

Ehhez először is meg kell állapítani, hogy cselekvőképtelen, vagy legalább korlátozottan cselekvőképes. És még ez után is, ha ő nem szeretné, hogy a gondnoka legyél, akkor nem leszel.

HA a papa nem ad meghatalmazást, akkor semmit nem tudok intézni? Mert a lakbér és az életjáradékot azóta sem kapja.

Amíg él, addig nem. És arra, hogy nem kapja, nem fogsz tudni hivatkozni a halála után sem az esetleges perben.

Tényleg megtagadhatja, hogy bemutassa a szerződéseket amit írtak?

Egyelőre mindenképpen. Majd ha örökös leszel, a földhivatalból kikérheted.

Manini # 2013.01.10. 13:36

Tisztelt Fórum!

Egy igen nyakatekert és zavaros ügyben kérném a segítségüket! Nagyapámmal telefonon tartom a kapcsolatot évek óta. Néhány havonta beszéltünk, messze lakunk egymástól. Egy ideje nem értem el, ezért elkezdtem "nyomozgatni", és döbbenetes dolgok derültek ki!

Jelenleg idősek otthonában él (egyetlen rokon sem tájékoztatott erről), és 2,5 fél éve egy hölgy rávette, hogy kössenek életjáradéki szerződést. A hölgy akkoriban a Nagyapám lakásában élt albérlőként (Nagyapám máshol lakott), és felismerve, hogy a Papa szellemileg igencsak kezd leépülni, egy ügyvéd segítségével megkötöttek egy szerződést, amiben benne volt, hogy a Papának fizet 37 ezer forint lakbért, plusz 50 ezer forint életjáradékot. Ezeket a mai napig nem kapja. Sőt, amint egyre romlott az állapota, aláíratott vele egy szerződést, miszerint teljes körű meghatalmazást ad neki, hogy minden ügyét intézhesse, továbbá elérte, hogy Ő vehesse fel a nyugdíjat is, amiből semmit nem kapott Nagypapa.
A hölgy állítja, hogy voltak pszichológusnál a szerződések előtt, ahol megállapították, hogy beszámítható a Papa, de erről nem hajlandó semmiféle papírt megmutatni. Mint ahogy arról sem, hogy pontosan mi szerepel az életjáradéki szerződésben.
Annyit tudni lehet, hogy Papám halála után a hölgy örökli majd a lakás 50%-át, amit az életjáradéki szerződés után, és arra hivatkozva rögtön a saját nevére is íratott.
Nagypapámról nem, hogy nem gondoskodott, de először berakta egy kórházba az elmeosztályra, majd elfekvőbe, koszos volt, büdös és lesoványodott, míg most egy idősek otthonában él. Az otthonban intézték el, hogy tovább ne vehesse el a hölgy a nyugdíjat, azóta az otthonhoz érkezik.

A Papa hol emlékszik az általa aláírt papírokra, hol nem. Amikor tiszta a tudata, akkor teljesen fel van háborodva azon, amit a nő művel, aztán sajnos elfelejt mindent.

Mint írtam, én ezekről nem tudtam. A család többi tagjával nem tartom a kapcsolatot, Papával beszéltem telefonon, de ezeket sosem említette, és álmomban sem gondoltam, hogy ezt teszik vele.

A család többi tagja nem vér szerinti rokon, csak a volt nejének a családja, ezért ők nem tudtak intézni semmit, nekem meg, aki az unokája vagyok, NEM szóltak!

Kiderült, hogy a hölgynek több hasonló ügye is van, konkrétan ebből él, mégsem tudnak tenni semmit.

Én bármilyen formában megtámadhatom ezt a szerződést? Utólag be lehet bizonyítani, hogy a Papa nem volt beszámítható? Vagy legalább van esélyem arra, hogy kinevezzenek engem a gyámjának, hogy tovább ne lophassa meg a hölgy? HA a papa nem ad meghatalmazást, akkor semmit nem tudok intézni? Mert a lakbér és az életjáradékot azóta sem kapja. Ha visszamenőleg ezt nem is lehetne bizonyítani, innentől tehetek valamit?

Van bármi esély arra, hogy a hölgyet felelősségre vonják? Tényleg megtagadhatja, hogy bemutassa a szerződéseket amit írtak?

Kérem adjanak valami útmutatást...

Üdv: Manini

Péter1959 # 2013.01.03. 21:23

Köszönöm! Akkor ügyvédhez fordulunk...

ObudaFan # 2013.01.02. 10:25

Nézd, ilyen esetben nem biztos, hogy menni fog a kötelesrészből kizárás. Ha tartási szerződést köttök, akkor annak az érvénytelensége esetén jár a kötelesrész, és ha az eltartott nem szorul tartásra, jó az esély az érvénytelenségre. Kitagadási ok meg nem feltétlenül van. Fel kellene keresni egy ügyvédet és részletesen megbeszélni vele az ügyet, aztán vagy lesz megoldás a kötelesrészre, vagy sem. (A kötelesrészen túl az esetleges végrendeletet magát sem baj, ha látja ügyvéd, hogy legalább az biztosan érvényes legyen.)

Péter1959 # 2013.01.01. 21:07

Tisztelt Fórum!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben. Az emeletünkön lakik egy idős bácsi, aki két éve furcsa indokkal szólított meg: nem sok mindent tud rólam, de nagyon szimpatikus vagyok neki és ha minden úgy alakul, ahogy ő szeretné, akkor én lehetnék az örököse. Akkoriban nem vettem komolyan az egészet, de ahogy megismertem az élettörténetét és múltak a hónapok lassan kiderült, hogy ez tényleg komoly. Az ügye röviden: a rokonságából már csak egy lányunokája él, aki néhány éve fondorlatos módon (adásvételi szerződés megkötésével) megszerezte a lakását, majd többet nem jelentkezett. Most gondolom arra vár, hogy a papa meghaljon, majd övé legyen az örökség többi része is. A bácsi ezt természetesen nem akarja. Még ellátja magát, magas kora ellenére teljesen önellátó, de már fél attól, hogy mi lesz, ha esetleg leesik a lábáról. Az eltelt két év alatt megbizonyosodott arról, hogy rám számíthat, ezért szeretné, ha papírra is fektetnénk azt, hogy én legyek majd az örököse. Az unokájának még a köteles részt sem akarja hagyni, mivel a lakás már úgyis az övé. Felmerült a tartási szerződés kötésének lehetősége, azonban ő abszolút nem szorul arra, hogy anyagilag segítsem. Csupán arról lenne szó, hogy betegsége esetén ápoljam, illetve halála esetén illő módon eltemettessem, cserébe pedig rám hagyná a lakásán kívül minden ingó és ingatlan vagyonát. Kérdésem tehát, hogy ebben az esetben milyen szerződést kell kötnünk, illetve, hogy hol (ügyvédhez forduljunk vagy közjegyzőhöz)?
Válaszukat előre is megköszönve üdvözlettel:
Péter