„akiket az önkormányzat temettet el. Név nélkül, jeltelenül.”
Hiteltelenné teszed magad az ilyen állításokkal. Az önkormányzat által eltemettettek is külön sírba kerülnek, a név, a születés és a halál évének megjelölésével.
Eltartási szerződés megtámadása
Ha eltemetteted a szerződésben írtak szerint, akkor a költségeidet szerintem az eltartón érvényesítheted.
Tisztelt ObudaFan! Köszönöm válaszát. Úgy tűnik, a magyar jogban az elhunyt érdekeit már nem védi senki. Tehát senki nem kötelezheti az eltartót, hogy a szerződésben vállaltak szerint eltemettesse az elhunytat. A szerződésszegés ebben az esetben következmények nélküli.
Lett volna következménye, ha az eltartott életében perelt volna. Az eltartott halála után már valóban nincs mit tenni.
Kedves Jogértő Fórumozók!
Nagynéném kb. nyolc évvel ezelőtt eltartási szerződést kötött egy falubeli nővel (továbbiakban: eltartó). Hamar kiderült, hogy eltartásról aligha lehet beszélni, hiszen nem gondoskodott róla megfelelően, naponta egy alkalommal meglátogatta (vagy nem), vitt neki valami ételt, a tisztálkodásban nem segített, takarítani nem szokott. ( A nagynéném önálló életvitelre nem volt képes, de nem volt fekvőbeteg.)Viszont az eltartási szerződés megkötése után a nagynéném nyugdíját ő vette fel, s szép lassan kirámolta a házat. Mi egy távoli városban lakunk, s amikor meglátogattuk a nagynénémet, elképesztő körülmények között találtuk. Kosz, szutyok mindenütt abban az egy kicsi helyiségben, ahova elzárta, a ház többi részébe nem engedte be. Leírhatatlan, milyen látvány fogadott bennünket. Értesítettük az önkormányzatot és a háziorvost, kinek kezdeményezésére a nagynéném egy másik település szociális otthonába került. Hét évet élt itt, ezalatt az eltartó soha nem látogatta, nem is érdeklődött utána. Viszont a házat rövid időn belül eladta. A gondozási díjhoz nem járult hozzá, annak nagyobbik részét nagynéném nyugdíja biztosította, a többit pótolta a magyar állam. Nagynénémet mi rendszeresen látogattuk, vittünk neki mindent, amire szüksége volt, ha gondja volt, bennünket keresett. A múlt héten viszont rövid betegeskedés után meghalt. A szociális otthon igazgatója értesítette az eltartót,aki viszont kijelentette, hogy nincs pénze, nem tudja eltemetni az elhunytat. Az eltartási szerződésben benne van, hogy az eltartó a katolikus egyház szertartása szerint köteles eltemettetni az eltartottat. De jelen állás szerint nem katolikus szertartás, de semmilyen szertartás sem lesz, mert nagynénémet hamvasztás után köztemetés formájában helyezik nyugalomra a temetőnek az idősotthon azon volt lakói számára fenntartott részében, akiket az önkormányzat temettet el. Név nélkül, jeltelenül. Az eltartó közölte, hogy ha azt szeretnénk, hogy a szülőfalujában, a férje és a fia mellé temessék, akkor fizessük ki a költségeket. Az otthon igazgatója annyiban már meg tudott egyezni az eltartóval, hogy a köztemetés árát részletekben kifizeti az önkormányzatnak. Ami engem mélységesen felháborít, hogy a jog lehetővé teszi azt, hogy az eltartó nem teljesíti a szerződésben foglaltakat, s ennek semmi következménye nincsen. Közben pedig minden ingó és ingatlan az ő tulajdonába került, el is herdálta, de nem képes tisztességesen eltemettetni az elhunytat. Mit lehet tenni?
Tisztelt ObudaFan !
Nagyon köszönöm segítségét, tanácsát pedig - a jogi képvisletre vonatkozóan - természetesen megfogadom.
Az esetlegesen legalább valószínűsíthető színleltség, illetve az is egy gyakori gyenge pont, amikor tudva az eltartott közeli haláláról kötik meg jóerkölcsbe ütköző módon. Mindenesetre mind a két téma meglehetősen nagy és elég szövevényes joggyakorlattal rendelkezik, nem igazán ajánlott jogi képviselő nélkül próbálkozni.
Tisztelt ObudaFan !
Köszönöm válaszát! Esetleg tudna még abban valamilyen iránymutatást adni, hogy egy tartási szerződsének milyen gyenge pontja lehet amelyre érdemes odafigyelni ?
carp3tm0nster
„Nagyapám halála után van-e lehetőségem - a szerintem velem szemben méltánytalan - szerződés megtámadására pl. értékaránytalanságra való hivatkozással ?”
Az értékaránytalanságra hivatkozás legfeljebb kivételesen vezethet eredményre egy szerencseszerződés esetén.
„ Az is kérdéses, hogy fivérem minimálbéres fizetése (feleségének is az van) és két kamaszodó gyereke, plussz hitele mellett hogyan képes életjáradékot produkálni?”
Az alátámaszthatja a szerződés színleltségét.
Ez egy szabad ország, szabad perelni is. De hogy mi lesz az ítélet egy évek múlva esetleg megindítandó perben, azt neked senki meg nem mondja.
Tisztelt Jogban Jártas Fórumozók !
Édesanyám sajnos sok-sok évvel ezelőtt elhunyt , mint nagyszüleim egyetlen gyermeke. Néhány éve anyai nagyanyám is elhalálozott és özvegy nagyapám (87 éves)elmúlt héten életjáradéki szerződést kötött fivéremmel egy nagyértékű, budapesti , nagypolgári házra.A szerződéskötéssel egyidőben tulajdonosváltás is történt az ingatlanon : fivérem lett a tulajdonos és nagyapám a haszonélvező. Nagyapám halála után van-e lehetőségem - a szerintem velem szemben méltánytalan - szerződés megtámadására pl. értékaránytalanságra való hivatkozással ? Az is kérdéses, hogy fivérem minimálbéres fizetése (feleségének is az van) és két kamaszodó gyereke, plussz hitele mellett hogyan képes életjáradékot produkálni?
Köszönöm a válaszokat a szakértőknek!
Azért, mert általában bárkivel könnyebb megegyezni, mint a Magyar Állammal, mint örökössel.
Szerintem egyébként jár neked.
Nem értem miért kutatnék távoli rokon után, mivel mindenét odaadta, csak biztonságban tudja magát idős korára.Ha valamit segíteni kellett, mindig én és a családom ment évek óta.Ezért kötötte velem az eltartási szerződést. Sajnálatos módon, hogy meghalt szegény, sajnos egyikőnk sem így tervezte amikor ezt eldöntöttük-persze vele közösen.Tehát ő akarta így, mivel a saját édesanyjával annak idején ő is kötött eltartásit, ezt a formát érezte biztonságosnak.
Tisztelt Jogban Jártas Fórumozók !
Édesanyám sajnos sok-sok évvel ezelőtt elhunyt , mint nagyszüleim egyetlen gyermeke. Néhány éve anyai nagyanyám is elhalálozott és özvegy nagyapám (87 éves)elmúlt héten életjáradéki szerződést kötött fivéremmel egy nagyértékű, budapesti , nagypolgári házra.A szerződéskötéssel egyidőben tulajdonosváltás is történt az ingatlanon : fivérem lett a tulajdonos és nagyapám a haszonélvező. Nagyapám halála után van-e lehetőségem - a szerintem velem szemben méltánytalan - szerződés megtámadására pl. értékaránytalanságra való hivatkozással ? Az is kérdéses, hogy fivérem minimálbéres fizetése (feleségének is az van) és két kamaszodó gyereke, plussz hitele mellett hogyan képes életjáradékot produkálni?
Csak úgy nemigen.
Ki az örökös? Valami távoli rokona csak van.
Tisztelt Szakértő!
Eltartási szerződést kötöttem 3 hónapja, minden ingatlanvagyon (családi ház, termőföld ) a nevemre került, földhivatali bejegyzés megtörtént a holtig tartó haszonélvezettel terhelten. Nincs gyermeke, férje, senkije.Én a keresztgyermeke vagyok.
Sajnálatosan elhunyt az eltartott. A nevén volt postán váltott kincstárjegy, ami egy évre volt lekötve.
Az eltartási szerződésben ezt az ügyvéd úgy rögzítette, hogy "....az eltartott valamennyi megtakarítását (ide értve a pénzintézeteknél, a Magyar postánál) elhelyezett megtakarításokat is az eltartóra ruházza át."
Kérdésem az lenne, hogy ez így érvényes és kifizetik nekem az összeget -megtakarítást-?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!
Nem nagy gond.
Akkor nem gond, ha nem az én nevemre jönnek ezek a csekkek? Megmondom őszintén, hogy azért sem szorgalmaztam ezt az egész átírást, mert az olyan... rossz érzés lenne, hiszen a Jóisten kegyelméből velünk van még :) nem tudom, értik-e.. a kis nyugdíjából amúgy sem tudná fedezni ezeket a költségeket :), tehát bizonyítani tudom, hogy nem ő fizette ki ezeket a díjakat, de őszintén szólva, nem szeretnék pereskedni, lesz nekem épp elég fájdalmam, ha elkövetkezik az az idő...
Tisztelt ObudaFan!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!! :)
Akkor semmi gond.
Tisztelt Kovács Úr!
A szerződés nem színlelt, valóban mi "tartjuk el" és ápoljuk a mamánkat. Ő a nyugdíjával teljes mértékben úgy rendelkezik, ahogy akar. Mi fizetünk minden költséget, ellátást, gyógyszert stb. Csak megjegyzésként; természetesen ez a szerződés nélkül is így lenne, de mivel aggódott, hogy mi lesz velünk, ha ő már ne adj Isten nem lesz, ezért az ő javaslatára tettük meg ezt a jogi lépést évekkel ezelőtt, mert tudta, hogy az örökösök nem mennek bele abba, hogy mi továbbra is abban a lakásban maradjunk, ahol eleve felnőttünk.
Mindösszesen ezeket a közüzemi díjakat nem írattuk át egyikőnk nevére sem, mert mióta dolgozom / dolgozunk, úgyis mi fizetünk mindent, és valahogy... nem tűnt fontosnak, kimaradt. :/
Viszont a nemteljesítés és a jogosult igényérvényesítésének az elmaradása utalhat arra, hogy a tartási szerződés színlelt. (Megjegyzem, ezt a kérdező szinte be is ismeri.)
Legfeljebb az eltartott próbálkozhatna azzal, hogy nem teljesítitek a szerződést, olyanok, akik csak örökölnének a szerződés hiányában, erre nem fognak tudni hivatkozni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02