Kedves Kovács Béla Sándor!
Nekem eszem ágában sincs a magam nevében pert indítani és a lakás sem érdekel. Csupám az édesanyám miatt érdeklődöm, aki viszont bizonyos szempontból struccpolitikát folytat és nem szeret foglalkozni anyagi természetű dolgokkal.
Eléggé megviseli a nagyanyám halála, így duplán rosszul esik neki a nagybátyámék viselkedése.
Szóval egyenlőre csak a jogszerűséget keresem. És természetesen az édesanyám fogja eldönteni, hogy mit tegyen. Én a magam részéről a tényekre vagyok kíváncsi, ki fogom kérni a teljes tulajdoni lapot, hogy lássam az ingatlan "útját". A következtetéseimet már így is levontam.
Eltartási szerződés megtámadása
Az eltartási szerződést nem érdemes megtámadni, mert ahogy mondtad együtt lakott az eltartó az eltartottal. A tartásnál nem a pénzbeli támogatás szükséges, hanem a gondozás, ápolás, gondoskodás.
Ha a nagybátyád olyan pénzbeli támogatást kapott az édesanyjától, amit bizonyítani is tudtok, valamint az ingatlan bérbeadásából származó bevétel nem a tartási szerződés utáni időszakból származott, akkor annak kötelesrészét édesanyád kérheti a nagybátyádtól, vagy bírósági úton.
Az eltartási szerződés kötődhetett úgy, hogy az ingatlan nem a nagybátyámé, hanem annak gyermekéé/gyermekeié legyen? Sajnos a szerződésekről nem tudunk konkrétan semmit, mert csak szóbeli közlés történt anyám felé, hogy ne készüljön hagyatéki tárgyalásra.
Kedves Immaculata!
Olyan alapon hogy már 30 éve gyütt él szülő és egyik gyermek, a másik gyermek pedig az ország másik részében él a családjával,még nem indokolt szerintem az eltartási szerződés. Az anyám látogatta a nagyanyámat, 2 évvel ezelőttig évente a nagymama jó néhány hetet a szüleimmel töltött, tehát olyankor az anyám "gondozta", a nyugdíjat, lakbért pedig a nagybátyámék vettek fel és költöttek el.
A történethez hozzá tartozik, hogy az édesapám és a nagybátyámék között évtizedek óta nem éppen rózsás kapcsolat. Apa néhány éve felajánlotta a nagybátyáméknak, hogy megveszi a nagymama lakását, mert a nagybátyámék anyagi gondokkal küzdöttek. Akkor a nagymama kijelentette , 4 unokája van és a lakás nem eladó. Na ehhez képest érezzük úgy, hogy a testvére jól kipenderítette anyát a fél részből.
Igen, biztosan.
„Az eltartási szerződés kötődhetett úgy, hogy az ingatlan nem a nagybátyámé, hanem annak gyermekéé/gyermekeié legyen?”
Igen.
A többinek meg nincs jelentősége az ügyben.
Ennyi lenne a jog? "igen, biztosan."
Nagymamád visszterhesen rendelkezett a saját ingatlanáról. Ehhez meg minden joga megvolt.
Kedves ObudaFan,
értem, kötődhetett így eltartási szerződés. A körülmények viszont szerintünk sántítanak. Van -e esély sikeresen megtámadni? Mi van a köteles résszel. Nem lényeges, hogy az anyám nem elhanyagolta az anyját? Továbbá, hogy öröklési szempontból ő nem kapott semmit, ami miatt egy ilyen szerződéssel kellett volna biztosítani a nagybátyám örökrészét. Szóval ezekre a kérdésekre keresünk választ.
"Nagymamád visszterhesen rendelkezett a saját ingatlanáról. Ehhez meg minden joga megvolt."
Valóban minden joga megvolt, de más választása sem volt, mert sajnos 80 felett azért már nem volt szellemileg mindig a toppon. Szerintünk nem biztos hogy tudta, mit is ír alá. Ha minden tisztességesen zajlott le, akkor miért a halála után közölte a nagybátyám az anyámmal a tényt. Az anyám a testvérét szószerint "imádta", amióta nem dolgozik, sokkal sűrűbben járt a nagyanyámhoz...Szóval nem értjük, hogy ha jogszerűen jártak el, mire ez az elintézési mód.
Nézd, alant három jogász is megválaszolta a problémádat, olvasd el újra az egyes beírásokat.
Szerintem a nagybátyád nem játszotta ki a mamádat csak nem tájékoztatta mindenről...
Ugyanakor vélhető, hogy azzal az eltartási szerződéssel teljesített - egy ilyesmi szerződés meg mindig is "szerencse-szerződés".
Így jártatok...
"Mona"
laikus hozzászóló
Köszönöm a válaszokat!
Elég furcsa számomra,hogy "így teljesített". Ezek szerint az normális,ha egy szülő az egyik gyermekénél lakik,ami mindenkinek jó (szülő nem magányos,nincs egyedül- gyereknek nem kell bébicsősz, bejárónő....) akkor köt egy eltartási szerződést és a másik gyermeke mehet a sóhivatalba, csak azért,mert a saját családjával nem a szomszédban lakik és csak ritkábban látja az édeasnyját, egyébként viszont jobban figyelemmel kíséri a npi telefonkapcsolattal az édesanyját, mint azok,akikkel együtt élt?
Kötelesrész akkor jár, ha bizonyítani tudjátok ennek a szerződésnek a semmisségét. Ezt bizonyító adat pedig egyelőre nemmerült fel az általad leírtakban.
Milyen adat bizonyíthatja a szerződés semmisségét? A szerződsét sem látta az anyám,csak azt mondták, hogy volt /van,s ezért nem lesz hagyatéki tárgyalás.Az ingatlan tulajdoni lapját,most kérjük ki, de a mögöttes tartalmakhoz mi nem juthatunk hozzá. Szóval,nem tudjuk,honnan közelítsünk, hogy több információnk legyen,mi is történt valójában.
„de a mögöttes tartalmakhoz mi nem juthatunk hozzá. ”
De igen. Édesanyád a jogi érdeke igazolása mellett betekinthet a szerződésbe is.
Édesanyám a jogi érdekét hogyan igazolhatja?
Mondjuk, születési anyakönyvi kivonattal.
Egyébként a szerződés nagy valószínűséggel egy olyan minta lesz, amelyből a hálón is tucatjával találsz, tehát abból a megtámadás esélyeire aligha fogsz tudni következtetni.
Akkor? Milyen esetben támadható a szerződés?Milyen esetben mondható semmisnek a szerződés?
Cinóber
Most már a negyedik jogász is próbál neked itt segíteni de sehogy sem érted: ameddig nem ismert a szerződés addig nem lehet tudni miként támadható - ha egyáltalán.
Amúgy ameddig a nagyi nem panaszolja, hogy nincs megfelelően ellátva/gondozva stb. addig az a szerződés be van tartva, ergo ha megfeszülsz sem tudsz belekötni az okiratba, az abban foglaltakba.
Ha azt vélelmezed, hogy a szerződésre a nagymama úgy lett rábeszélve (...) nos a legtöbb idős ember szellemileg már nemigen van a toppon, de azért még bizonyára nem szenilis. Ha úgy véled megvezették - bizonyítsd be!
"Mona"
laikus hozzászóló
„addig az a szerződés be van tartva, ergo ha megfeszülsz sem tudsz belekötni az okiratba”
Ha nem volt betartva, attól még nem volt feltétlenül színlelt. Arra meg, hogy nem volt betartva, az eltartott hivatkozhatott volna, nem a jogutódja.
Köszönöm a válaszokat!
Summa summarum- a jog az erkölcsteleneket védi!Érdemes nagyon dörzsöltnek lenni!Sajnálom.
Segítség
Röviden elmondanám miben is kérnék segítséget .
Édesapámmal megszakadt a kapcsolat mikor még kislány voltam , kb 18 évig nem tudtunk egymásról semmit , mígnem erőt vettem magamon és megkerestem . Ezalatt az idő alatt édesapám eltartási szerződést kötött egy családdal .
Ma éjjel meghalt . A papírokat viszont nekem nem adják ki csak akikkel szerződést kötött , nekem csak az orvosi papírok kellenek mert azzal tudnám bizonyítani hogy nem gondozták megfelelően , valamint nem tartották felügyelet alatt holott ez orvosilag indokolt lett volna az egézségi állapota miatt . Félreértés ne essék nem az anyagiak miatt szeretném megtámadni , mert nagyon az sem érdekelne ha egy jótékony szervezet kapná meg a vagyont , csak azt nem szeretném ha az a "Család " kapná akikkel szerződést kötött édesapám , mivel elég egyértelmű mindenki számára a dolog akik ismerték hogy arra vártak minél hamarabb elmenjen , nem vitték időbe kórházba nem nyújtottak számára megfelelő támogatást gondoskodást , bezárták a házába , kulcsra zárt ajtók fogadtak délután mikor meglátogattam , nagy nehezen sikerült a házat kinyittatni , de olyan látvány fogadott hogy azonnal mentőt kellett hívnom . A "Család" elzárkózik mindenféle komunkiáció elől és nem hajlandóak velem semmit közölni , gondolom félnek hogy mégsem lesz ővüké a ház illetve az anyagiak . Bár ennek van némi alapja szerintem , érezhetik ők is azt hogy nem csinálták meg azokat a dolgokat amiket vállaltak a szerződésben .
Kérem ha valaki tud tanácsot adni vagy segíteni akkor jelezzen
Köszönöm előre is
Az édeskevés, ha azt bizonyítod, hogy nem gondozták megfelelően, erre alapozva az eltartott szüntethette volna meg a szerződést. Te színleltségre hivatkozhatnál, de ahhoz ez kevés. Ahhoz azt kell bizonyítani, hogy eleve nem is az eltartás volt a felek szándéka.
Szia
Köszönöm gyors válaszod .
Esetleg egy valamiben tudnál még tanácsot adni ?
Ha az eltartási szerződésben , nincsen külön kikötve az ingóság , csak az ingatlan öröklése , abban az esetben is mindent az eltartási szerződéssel kötött fél fog megkapni illetve örökölni ? Tehát berendezés stb....?
Üdv morzsola
Tartási szerződéssel nem örökölni szoktak, hanem az eltartott még életében ruház át. Amivel örökölni szoktak, az öröklési szerződés. Egyebekhez látni kellene a szerződést.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02