Fórumok és a jog


Data # 2005.11.17. 23:16

Üdv!

Olyan kérdésem lenne a téma szakértőihez, hogy egy internetes fórum szólásszabadságát ki, és milyen módon szabályozhatja?

Azaz:

  • joga van-e egy ingyenes és nyilvános portál tulajdonosának, üzemeltetőjének bármilyen módon az ott regisztrált felhasználók véleménynyilvánítását korlátozni?
  • jogosan szankcionálja-e a fórum üzemeltetője, vagy az általa megbízott személyek a fórum önkényesen meghozott szabályzatát megsértő, azonban a szabad véleménynyilvánítást korlátozó eseteket?
  • vonatkozik-e a szólásszabadságról szóló törvény az elektronikus formájú magánkézben levő, de ingyenes és nyilvános fórumokra?
  • az üzemeltető megteheti-e a látogatók bármilyen szintű megkülönböztetését (diszkriminációját) bármilyen ismérv alapján, pl: életkor, regisztráció időpontja?
  • milyen törvények, rendeletek vonatkoznak a témára? (PTk, BTk?)

És még egy dolog: létrejön-e bármilyen formában adásvételi, vagy bármilyen másik szerződés SMS általi szolgáltatás-rendelés esetén, és miután a felhasználó megrendelte a szolgáltatást, a szolgáltató korlátozhatja, vagy megtilthatja-e a szolgáltatás felhasználását (továbbra is internetes fórum vonatkozásában), valamint vonatkozik-e bármilyen törvény az SMS-ben megrendelt szolgáltatás korlátozására, felhasználhatoságára, problémák jogi orvoslására?

A válaszokat (itt vagy e-mailben) előre is köszönöm!

Sücy # 2005.11.18. 07:40

Szia!

  1. Joga van az üzemeltetőnek Általános Szerződési Feltételeket (Felhasználási feltételeket) megállapítani (hiszen ő üzemelteti, az ő rendelkezése, tulajdona), és annak betartását felügyelni pl. moderátorok által. Amikor használod a fórumot akármilyen módon, ráautaló magatartással szerződést kötsz. Az ÁSZF kitérhet a jogorvoslati problémákra is.
  2. Ebből adódóan jogosan szankcionál, hiszen a ráutalással megkötött szerződést megszeged, ha az ott meghatározott szabályokkal ellentétes tartalmat/szöveget teszel a fórumra. A fórum üzemeltetője nem követhet el önkényességet a saját fóruma felett. Bár nem sértegethet.
  3. A szabad véleménynyilvánítás lényege nem az, hogy bármelyik médium köteles lenne leközölni bármit, amit mondasz, hanem arra vonatkozik, hogy bármiről elmondhatod a véleményed, de hogy hogy oldod meg, az a te dolgod. Erre kiadhatsz saját szórólapot is akár.
földpolgár # 2005.12.09. 17:02

Mindenkinek!
Van itt azért egy fontos eset. A www.magyarorszag.hu kormányzati portálon üzemeltetett fórumon csak törvényes azonosítás után a büntetöjogi felelösség tudatában lehet hozzászólni. Ennek ellenére vannak moderátorok, akik ahogy látom, sokmindenbe belenyúlnak. Embereket kitiltanak, stb. Milyen jogon? Érdemes beleolvasni a tipikusan magyar stílusba. Namármost, ez egy közpénzen üzemeltett fórum. Mindenki büntethetö aki törvénytelen dolgot ír bele. Jelentsék tehát fel, ha törvénytelennek tartanak valamit, majd a bíró eldönti. De az üzemeltetöknek nincs ehhez joguk! Ugyanakkor mind nyílvánosan, mind - technikailag a háttérböl ha tiltottan is - módosíthatók a bejegyzéseim. Ez fából vaskarika!!!! Nos, ott szerintem nem moderátorok, hanem cenzorok tevékenykednek. Egy szuper kezdeményezést - ez lehetne a "népi demokrácia" megvalósításának az egyik útja - kiherélnek.
Én ezt a szólásszabadság sárba tiprásának tartom. Szívesen adnék nekik tanácsot, hogyan lehetne a fórumukat legalább technikailag tisztességesen üzemeltetni, de a jelenlegi feltételek mellett nem vagyok hajlandó alávetni megamat a cenzorok ítéleteinek, ezért nem írok oda. Egy "anonym" fórumon, különösen ha magánpénzböl üzemeltetik, nyilván más a helyzet. Úgy gondolom, a parlamentben is sok minden elhangzik ami nem oda való, mégsem moderálják (cenzorálják).
Szóval szeretném tisztelt jogtudós barátaim elérni, hogy az ottani müködtetési szabályzat megváltozzon. Az én pénzemen nem csinálhatnak mindent, ami nekik tetszik! Segítsetek ebben.

Data # 2005.12.14. 21:42

Sajnos - mint nálam is kiderült - egy fórum tulajdonosának és az általa megbízott személyeknek szívük joga hogyan végzik el a "feladatukat", a fórum moderálását, és általában ezek jutalommal nem járó, önkéntes vagy megbízásos feladatkörök, ezért ők nem abban gondolkoznak, hogy mit miért szabad és kell tenniük, hanem hogy tegyék amire megkérték őket (vagy nem).
Hogy milyen alapon kerülik ki ezzel a szólásszabadság, személyiségi, meg ki tudja milyen jogokat, azt sajna én sem tudom, de sok helyen keményem, mondom KEMÉNYEN megteszik (itt most nem írnék fórumneveket), és néha ehhez olyan stílus párosul, amely az esetek nagy részében megalázó is.

Sajnos ilyen esetekben szó szerint diktatúra uralkodik, mert senki és semmi nem áll az átlagforumozó mellett, és senki nem képviseli az érdekét.
És itt ellenpéldának azt mondanám, hogy egy magántulajdonban levő munkahelyre is lényegében önként megy a munkavállaló, és habár a tulaj megteheti az elbocsájtást, mégis tömérdek jogszabály áll a munkavállaló érdekei mellett. Kérdem én, online miért kell akkor ilyen szintű visszaéléseket elszenvedni?
Csak pár példa, fórumozó hozzászólásának önkényes (és néha teljesen elferdített) átírása, kitiltás gyerekesen nevetséges indokok miatt, tulaj/moderátor szeméyiségéből fakadó hiányosságok miatti önkényeskedés a fórumozók felett az előbb említett eszközökkel. Mondhatnám bajuszra megy, és a tulaj/moderátor kénye-kedve-hangulata szerint.

Természetesen elmondható, hogy a fórumozás ingyenes (már ahol) és önkéntes felelősséggel járó szolgáltatás, viszont a fórumra történő regisztrációval egyfajta szerződésforma jön létre, amelyben a feleknek nincsenek jogszabályilag behatárolva, valamint nincs lefektetve a jogorvoslás lehetősége sem.
Hiányzik a precedens értékű határozat ilyen ügyekben, és ahogy megtudakoltam jogász ismerőstől is, sajnos hiábavaló lenne bármiféle eljárást kezdeményezni az ilyen esetekben, ugyanis a fórum tulajok/moderátorok helyzete megtámadhatatlan a mai napig, nem vonatkozik rájuk semmilyen konkrét, tevékenységi kört és eszközöket behatároló jogszabály.

Tehát egyelőre tűrés van, és a remény, hogy egyszer hóhért akasztanak, azaz a fórummoderátort tiltják ki. Adná az ég!

földpolgár # 2005.12.15. 15:01

Nem akarom ismételni amit leírtam, de a kormányzati portál ügyfelkapus azonosítói rendszerén keresztül a fórumba beírt szövegek moderálása kökemény diktatórikus cenzúra az állam részéröl. Nem tudom, hogy az új információs törvény kínál-e valamilyen szabáyozást. Eképzelhetetlen számomra, hogy ne legyen törvénysértö, ha valaki büntetöjogilag felelös azért ami leir, egy semmiféle állami jogkörrel fel nem ruházott alkalmazott azt módosíthassa. Vagy ha van erre az államtól megbízása, akkor tessék azt mint cenzurahatóságot deklarálni!Nem arról van szó, hogy valaki jószántából müködteti ezt a fórumot, mint megbízó közvetlenül a Kormány felelössége, hogy ott mi történik.

Blowfish # 2006.01.24. 18:32

Francba, kár h. későn kapcsoltam erre a témára!

De látom azért jól elkülöníthető intervallumokban mennek a hozzászólások, remélem visszanézitek! Még jó h. egyikőtöknek sincs email címe.. Tisztelet persze Sücy kollégának, dehát informatikusnak legyen is :)

Naszóval:

Földpolgár a www.magyarorszag.hu-val tökéletesen igazad van. Mint minden rendes fórumon, itt is van valami kézzel fogható azonosítás, a fórum kényes témáira tekintettel ez még inkább érthető. Kell regisztrálni is, hogy egy nickhez lehessen valami emberkét társítani. A regisztrálással általában (esetünkben is) elfogadod a fórum hozzászólási és moderálási szabályait, azaz -úgymond- önként mondasz le bizonyos jogaidról v. vállalod azok korlátozását.

Azt azonban szinte sehol -vagy csak sematikusan- határozza meg a fórum h. a moderátorai hogyan végezzék a munkájukat. Nincs se moderátori "ORTT" vagy más kerekasztal, nincs fellebbviteli fórum se, a felhasználó számára az "ez van azt kuss" elv érvényesül.

Természetesen ez sok helyen komoly sérelmeket szülhet, hiszen -mint minden társadalmi érintkezésben- a fórumozók között kapcsolatok épülnek, sőt, hatalmi pozíciók is kialakulhatnak, remek példa erre a PHPs fórummotorok számlálója, amikor egy felhasználó "rangja" attól függ h. hány hozzászólása volt, stb.

AZONBAN: vessünk csak egy pillantást erre a linkre!
http://www.domain.hu/…omainsearch/?…

Az MH regisztráltatta, ez ok. De a felügyeletét nem ők végzik, hanem egy megbízott cég!
Szerintem bármikor elbújhat az MH amögé az érv mögé hogy a moderálást is "megbízottak" végzik. Meg egyébként is, regisztráltál, elfogadtad h. a moderátor esetleg belenyúl a hozzászólásodba. Tehát nincs helye hőbörgésnek. Sine ius murmurandi, ha jól működik a minimális latin tudásom:D

Data, azt hiszem a te kérdésedre is választ adtam... ("Hogy milyen alapon kerülik ki ezzel a szólásszabadság, személyiségi, meg ki tudja milyen jogokat, azt sajna én sem tudom")

Peace&Regards


Confidentality
Integrity
Availability

Data # 2006.01.24. 18:56

" A regisztrálással általában (esetünkben is) elfogadod a fórum hozzászólási és moderálási szabályait, azaz -úgymond- önként mondasz le bizonyos jogaidról v. vállalod azok "

Ez természetesen igaz, csak annyit fűznék hozzá, hogy:

  1. Ezt én kirekesztésnek érzem, azaz mintha ezzel a regisztrációmkor máris megbélyegeznének, hogy úgyis megszegem a (leírt/íratlan; általam ismert/nem ismert) szabályokat, és én mindenképp fogok kapni büntetést. A fórumot rendeltetésszerűen használom, ezért nekem fáj, ha ilyen módon ELÕRE le kell mondanom a jogaimról ha elkövettem valamit, ha nem, és - bár nem vagyok jogász - úgy tudom, hogy az alapvető jogaim az Alkotmány szerint mindig mindenkor megilletnek, kivéve ha azt törvényesen nem korlátozzák, és egy ilyen ingyenes szolgáltatást kevésnek érzek ahhoz, hogy korlátozza a jogaimat.
  2. Ez egyáltalán nem kifogás arra, amiről én korábban írtam, a moderátori jogokkal való visszaélésre, ill. azok olyan szintű használatára, hogy az a fórumozóra nézve (legyen a nicknév mögött akárki) megalázó legyen.
Blowfish # 2006.01.24. 21:52

Jogosan érezheted hogy egy ilyen ingyenes szolgáltatás igénybevétele "kevés" egy alkotmányban lefektetett jog korlátozásában. Viszont a jogalkotó azt is kimondja, hogy a jogtól eltérően -és legitim módon- meg lehet állapodni. Az alkotmányban leírt jogaid természetesen mindig és mindenkor megilletnek, kivéve ha törvényesen korlátozzák őket(ahogy te is mondtad) vagy arról te ÖNKÉNT mondasz le vagy vállalod a korlátozását.

Mondok egy példát: valamilyen rehabilitációs intézménybe való bekerülés feltétele a "házirend" elfogadása, egy olyan szerződés aláírása, ami rögzíti a szabályokat az intézményen belül. Alaphelyzetben téged senki sem kötelezhet valamilyen vizsgálaton való részvételre, mondjuk egy vizeletteszre. De mivel te a szerződésben beleegyezel abba hogy aláveted magad a vizsgálatnak, neked innentől kezdve kötelességed ennek eleget tenni. (a megtagadás pedig természetesen kizárást jelent az ellátotti körből)

De a honvédségnél is ezért kellett esküt tenni, ma már minden második kopasz nyavalyogna az őrminek h. neki ilyen meg olyan személyiségi jogai vannak. Az esküben vállaltad h. engedelmeskedsz a feljebbvalóidnak, ezért kellett fogkefével WC-t pucolni :D Ez az alapja a hadbíróság működésének is...

Az "előre bűnös vagyok" koncepció is helytálló, hiszen pl. a DVDkért is rögtön fizetsz az ARTISJUS-nak, ergo eleve bűnös vagy. Pedig lehet h. tényleg biztonsági másolatot akarnál készíteni...

És hát igen...a moderátorok úgy garázdálkodnak egyes fórumokon ahogy az nekik teszik. Ez Magyarország.
That's all folks.


Confidentality
Integrity
Availability

földpolgár # 2006.01.31. 16:24

Megpróbáltam volna némi kritikát beírni úgy az MSZP mint a FIDESZ forumaiba. Az MSZP gyorsan kitörölte - szerintem illegális módon, az indoklás nem stimmel - mivel viszonylag kemény dolgokat emlegettem, mint lenyúlás, elszámolás a 16 év privatizációjával stb. A FIDESZ (fideszfrakcio) fóruma meg egyszerüen nem müködik. Pedig ök is 1 hijján 20, az elszámolás rájuk is vonatkozna.
Semmi bajom nincs azzal, ha egy privátfórum maga definiálja a használati feltételeket. Unom azonban, hogy ebben az országban a közpénzen - a pártok is ilyenek ! - fenntartott forumok teljesen antidemokratikus játékszabályok alapján üzemeltethetöek.
Pl. MSZP-forum elv szerint törölhetnek ha:
az üzemeltető nem kíván a témának nyilvánosságot biztosítani

Azért próbálkoznék itt a jogifórumon, hogy aki jogásznak érzi magát, próbáljon már meg valamit élérni. Vagy törvényt kell kezdeményezni, vagy valamelyiket használtatni. Nem kell magyaráznom, hogy az internet minöségileg új "demokratikus" eszközt jelenthetne. A megfelelö játékszabályokra javaslatot pedig talán elsösorban a jogásztársadalomtól lehetne elvárni. Az "ez van", " nincs mit tenni" csak mellébeszélés. Tehát tettre fel! A politikusoktól ugysincs mit várni.

I

xenoid # 2006.07.21. 08:36

Ha kizártak egy fórumról, akkor kérhetem-e, hogy töröljék az összes hozzászólásomat valamint látható elérhetőségeimet (honlap, e-mail cím)?

Data # 2006.07.22. 10:24

Az elérhetőségeid mindeképpen, a hozzászólásokban nem vagyok biztos, mivel azt saját akaratodból önkéntes alapon írtad be. Alap esetben az írásaid szerzői jogok védenék, de mivel sajnos az internetes fórumokra nem vonatkoznak ilyen alapvető dolgok sem, ezért szerintem nem távolíttadhatod el, legalább is jogszabályra hivatkozva nem. Személyi alapon való eltávolítás meg teljes mértékben az adminisztrátoron, vagyis annak hozzáállásán múlik, míg az indexen van némi esély rá, hogy megteszik, addig az SG-n pl. szinte nulla. Ehhez társulhat még a kizárásod oka, azaz ha ellenszenvet váltottál ki valamivel, akkor bizonyosan semmit nem fognak megtenni kérésre, míg esetleg szabályok megsértése esetén - hibád tudomásul vétele mellett - talán megteszik.
Szóval véleményem szerint függ pár dologtól (főként a fórum személyzetététől), ide vonatkozó szabályról sajnos nem tudok, korábban itt pont az lett kitárgyalva, hogy a fórumokat sajnos semmilyen szabály nem köti semmihez.

xenoid # 2006.07.22. 15:50

köszönöm az infókat

Dia73 # 2007.03.26. 11:34

Sziasztok! Látom, hogy már régóta nem írt ide senki, de azért kérdeznék...
Joga van-e egy oldal üzemeltetőjének leállítani a fórumot amiatt, mert némely hozzászólások neki nem tetszenek?
Egy városi fórumon, ahol pl a képviselőtestület tagjaival is lehet beszélgetni, hogy csinálhatják azt meg, hogy idézem:

"Tegnap egy kisebb méretű támadás miatt kellett leállítani a honlapot.
Történt ugyanis, hogy 2 hisztériakeltő szándékú személy (IP cím) 2 óra alatt sokszor felregisztrált a fórumra és ott mesterségesen hisztérikus hangulatot akart kelteni.
Remélhetőleg a jövőben a régi nevükön normális hozzászólásokkal lesznek jelen. "

Tehát, kérdezem én, joga van az oldal üzemeltetőjének ip címek után keresgélni? Nem sért ez adatvédelmi jogokat?

kék laguna # 2007.05.14. 06:50

Földpolgár túl jóhiszemű.A jogászok és a politikusok ugyanaz fáról teremnek.Ezért vannak még középkori törvények ebben az országban.)

Dr.Attika # 2007.05.16. 22:22

Nem így van "kék lagúna"!
A jogászok állam - és jogtudományi ismeretekre tesznek szert és állam- és jogtudományi doktori címet szereznek. Ha egy jogász államtudományi ismereteit akarja "kamatoztatni" akkor politikusi pályára lép, ha mindkettőt, akkor a klasszikus jogászi pályára. ( Bíró, ügyvéd, ügyész stb.)
Szerintem azon kellene "felháborodnod", hogy pl. egy féregírtó kisiparos egy parlamenti párt frakcióvezetőjeként teljesen jogellenesen kizárja a saját parlamenti képviselőcsoportjából a "Nagy gondolkodókat" és erre a parlament elnöke áldását adja.
Van egy mondás: "Kocsis dolga a lóhajtás." Ez és nem több. Azt viszont, hogy a ló hová vigye az utast, azt az utas határozza meg.

kék laguna # 2007.05.23. 06:30

A jog alárendelt a politikának,vagy tévedek?A törvényeket amivel a jogászok és ügyvédek dolgoznak,politikusok alkotják(ahogy nekik tetszik többnyire).

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.23. 07:33

Ez messze nem ilyen egyszerű. A kapcsolat, hogy úgy mondjam, dialektikus és sokrétű.

FixY # 2007.09.11. 06:43

Szeretném megkérdezni, mi a helyzet a szerzői jogokkal fórumok esetén.
Egy konkrét példa: fórumra fel lehet tölteni képeket. IP vadászatot megakadályozandó, a képek a fórum szerverére fizikailag feltöltődnek, onnan jeleníti meg őket a szoftver.
Amíg saját fotókról van szó, addig ugye nincs gond. De mi van, ha idegen képek kerülnek fel? Ráadásul tömegesen?
(lásd pl. indexen a képes topic-ok)

Kontár # 2008.01.18. 14:55

Szervusztok!

Nekem van egy konkrét folyamatban levő esetem.
Fórumot üzemeletetek, és valaki szabálysértést kimerítő hozzászólást írt be, ami pár napig a látogatók számára elérhető volt, amíg azt nem moderáltuk.

Ilyen esetben kit terhel a felelősség? A hozzászólás beíróját, vagy a fórum üzemeltetőjét (domain tulajdonosát, tárhely bérlőjét)?

Egyébként hozzászólást csak úgy lehet beírni a fórumba, ha elfogadjuk a "műküdési szabályzatot" amelyben felhívjuk a hozzászólás feltöltőjének figyelmét arra, hogy semmiféle jogszabályba nem ütközhet az irománya.

Tehát az alapkérdés az lenne, hogy ebben az esetben ki a felelős. (az beíró előkeríthető ip szám alapján, azt megőriztük a hozzászólásokhoz)

A másik kérdés pedig, hogy az apróhirdetési rendszereket is vehetjük egy kalap alá a fórumokkal?


...a kontár

Kontár # 2008.01.18. 14:57

FiyY:
Az általad említett példára a index weboldalán található, fórumokra érvényes "Felhasználási feltételek" az irányadóak.


...a kontár

Jeno # 2008.02.22. 21:23

Kontár, milyen szabálysértést valósított meg!? becsületsértés? - feltételezem :)

Szabálysértés miatt a hozzászólás beküldője fele, hiszen Ő valósította meg a jogsértést!

Mivel jelenleg nincsen semmilyen moderátorok jogosultságaival, kötelezettségeivel foglalkozó jogsazabály, így a házirendbe leírtak - "moderálni fogjátok a jogsértő hozzászólásokat" - egyfajta önkéntes vállalás, aminek betartására egyébként nem lehet kényszeríteni a fórum üzemeltetőit!

Más lenne a helyzet, olyan bcs-k esetén, melyekhez feljenetési kötelezettség társul (pl. állam elleni bcs-k, terrorcselekmény stb).

Meglátásom szerint a fórum üzemeltetői nem felelnek ez esetben!

-------
apróhírdetés: arra gondolsz, hogy az apróhírdetés közlése során a fórum szabályzatára kell figyelemmel lennie a hírdetőnek?
Szalamandra # 2008.06.29. 20:36

Szeretnék választ kapni valamire, ami nagyon zavaró az internetes fórumokkal kapcsolatban. Küldtem egy e-mailt egy oldal információs elérhetőségére, mivel nem tetszett, hogy egészen biztosan nincs ott moderátor, mert nagyon durva a beírások stílusa. Még külön kifejezetten utálkozóknak szánt fórumokat is létrehoztak az oldalon! Erre ma elég hosszú várakozási idő után megkaptam a cinikus választ egy, valószínűleg az oldalt üzemeltető illetőtől, hogy szólásszabadság van, és mindenki elmondhatja a véleményét.
Na igen, de azt azért nem hiszem el, hogy ennyire szabad teret kellene engedni az alpáriságnak, a gonoszkodásnak! Tényleg bármit be lehet irkálni egy fórumra, mert "szólásszabadság van"? És akkor mire való a moderátor?
Egyelőre ennyi, kíváncsian várom a választ.

kardosszilvi # 2009.06.08. 15:32

Kedves Jogtudorok!

Tud-e nekem választ adni valaki arra a kérdésre, hogy ha egy önálló fórumszolgáltatóval szerződésben áll valaki, aki aztán mégis elmegy (szerződést bontanak) és új helyen folytatja az addigra már népes táborrá duzzadt fórumozók beszélgetéseit, átmentve a régebbi beírásokat a kezdetektől a költözés időpontjáig, akkor az egyes beírások kinek a tulajdonát képezik? Egy általuk bemásolt szerződésrészlet szerint a beírások a költöző tulajdonát képezik, nem a fórumszolgáltatóét, de ha én, mint volt tag és fórumozó, nem járulok hozzá, hogy egyszercsak eltntessék a teljes topicot, vagy esetleg fogom magam és saját hatáskörben visszamásolok minden egyes hozzászólást, amit nekünk, hozzánk írtak, akkor jogszerűen járok el? vagy támadhat engem emiatt később? Mennyire lett az ő tulajdona a mások által beírt több ezer hozzászólás?

Nagyon köszi előre is!

(Azt már meg sem merem kérdezni, hogy lehet-e tenni az ellen valamit, hogy teljesen önkényesen, semmiféle szabályt meg nem szegő hozzászólásokat egyszerűen, figyelmeztetés nélkül törölnek?)

dnkroz # 2009.10.20. 13:09

Tisztelt Cím!

Olyan problémám van, hogy a munkahelyemen egy a munkavállalókat képviselő dolgozó valótlan dolgokat állított kollegákról egy közösségi oldalon oda nem illő kifejezésekkel, de az illető törölte magát erről az oldalról így a szöveg elveszett!Milyen eljárást lehet kezdeményezni akkor ha csak egy szemtanú áll rendelkezésükre??
Válaszukat előre is köszönöm.

szaboka # 2010.11.09. 18:21

tud valaki tanácsot adni,hugom férje betegségben elhunyt,maratt utána 170 ezer forint vásárloi kártya tatozás,ha van hitelbiztositás miért nem érvényesiti KERESKEDELMI ÉS HITELBANK, vagy csaak a biztositási összeget köteles beszedni...